icon

Test na cukrovku z krve v době covid...

mia636
15. únor 2021

Ahoj holky, odmítla jste některá v této době test na cukrovku a nechaly jste si udelat pouze test z krve? Jsem podruhé těhotná a mám se teď objednat na test. Nechce se mi tam kvůli těm třem hodinám co tam musím strávit. Bojím se covidu a přece jenom za tak dlouhou dobu x lidí v čekárně potkám.

Strana
z4
janinasm
15. únor 2021

@mia636 ne neodmítla a ani bych to neudělala. nebo jak jinak se chceš dozvedet, že máš tehotenskou cukrovku. dokážeš si představit, že ji máš a nevíš o ní? můžeš poškodit dítě.... prosim tě na ten test jdi, vezmi si respirátor a sedni si někam mimo jako jsem to udělala minule já.... nevim odkud jsi, ale v Praze například na Budějárně v Aeskulabu maji místnost jen pro těhulky, takže jsi tam max s nějakou těhulkou, která bude stejne opatrná jako ty a určitě před tím nebude courat někde v davech lidí, any něco chytla. tak se neboj a jdi na test.

janinasm
15. únor 2021

@hanculiiinka tak to držim palce, at ji opravdu zrovna nemáš

hanculiiinka
16. únor 2021

@janinasm pisu preci, ze mam glukomer a budu se merit...

jakreb
16. únor 2021

@j.a.n.i Ja sa nicim neohanam. Pisem skusenosti. Test bol prevedený ako bolo treba, vsetko bolo v poriadku aj na základe konzultácie s diabetológom. Nemam viac co dodať. Ty skus pochopit ze nemam potrebu si vymýšľať. Vdaka za pochopenie.
@surikata131 Davaj pozor na svoje cievky. Ja som v úplnej pohode. Mna nejake nazory na MK nerozhodia. 🤣🤣🤣👍
@mandala Aky pripad?! Slusne som napísala skusenosti a uz som pripad?! 👍🤣

j.a.n.i
16. únor 2021

@jakreb No, to jestli bylo všechno v pořádku netušíš, neb takhle provedený test slabší cukrovku neukáže. Ale klidně žij dál v představě, jak byl perfektní.

jakreb
16. únor 2021

@j.a.n.i Nie netusim ale viem. Ako som písala riešila som s odborníkom nakolko mame cukrovku v rodine. Cize tvoje teorie v com ja zijem si láskavo nechaj pre seba. Dakujem.

janinasm
16. únor 2021

@hanculiiinka glukometr je jen orientační nástroj který ve většině případů neukazuje dobře. Jediný správný nástroj na rozpoznání těhotenské cukrovky je ogtt.

werumka
16. únor 2021

@janinasm Pokud žena glukometr používá stejně, jako diabetička, která má diagnostikovanou gestační cukrovku, je to v pořádku. Nevýhodou je, že to leze do peněz a je potřeba měřit kontinuálně třeba tři měsíce v kuse. Glukometr určitě není určený pro jednorázové změření. Ale pokud žena chce měřit glykémii od 24. týdne dál, několikrát denně několikrát týdně, sledovat trend, pak je všechno úplně v pořádku.

eviicka
16. únor 2021

Já na jaře šla, už kvůli věku. Byly jsme tam jen těhotné. Kamarádka, která neměla žádný rizikový faktor po dohodě s Dr. odmítla.

@jakreb možná by stačilo pochopit, že to co se dělalo před sedmi lety na Slovensku se teď a tady zkrátka nedělá. A ne si to tu pořád za každou cenu obhajovat, když to zakladatelce nijak v ničem nepomůže.

tynka9
16. únor 2021

Byla jsem na testu minulý týden. U nás se sedí na chodbě, chodí kolem lidé do dalších asi 3 ordinací, nebylo jich mnoho. V minulých 2 těhotenstvích nás na testu bylo k 10, tentokrát jsme šly 3 maminky (z toho jedna neprošla přes lačnou a šla domů) a jeden pán. Držely jsme si odstup, měla jsem celou dobu respirátor. Jen já teda byla relativně v klidu, protože jsme kovida prodělali přes vánoce...

jen k těm predispozicím k GDM - jsem těhotná potřetí, jsem štíhlá, mladá. U prvního těhotenství vše ok, u druhého hraniční hodnoty a sledovaná do konce na diabetologii (hodnoty stále hraniční, nestoupaly), a tentokrát vše v pořádku... je to opravdu nevyzpitatelné.

j.a.n.i
16. únor 2021

@eviicka Nicméně uz i podle metodiky platne pred 7 lety to, co tu furt obhajuje, bylo uplne blbe.

jakreb
17. únor 2021

@eviicka Ale ja to chápem a nič neobhajujem . Napísala som len skúsenosť. To je vsetko.

hanculiiinka
17. únor 2021

@janinasm glukometr normalne pouziva kazda maminka ktere je diagnostikovan gestacni diabetes tak jako me pred 3 lety. Vim jak se mam stravovat preventivne a vim jak mam merit, to je jedine co se pri gestacnim diabetu dela, pokud neni tak vysoky aby byl na inzulin nebo medikaci. Nevim jediny zadrhel. Preci normalne vidim jestli namerim nebo nenamerim pokud jsem informovana a zkusena z predchoziho tehotenstvi. Nehlede na to ze mi ogtt nebyl proveden - nepripustili me ani k vypiti roztoku a rovnou jsem byla odeslana na diabetologii.

tynka9
17. únor 2021

@j.a.n.i myslím, že na někoho by bylo nejlepší vůbec nereagovat... nemá to smysl. Je to jak mluvit do dubu. Stejně pořád pojede svou (a i když bysme tolik nereagovaly, tak si vystačí často sama)

mandala
17. únor 2021

Byla jsem zrovna dnes, těhotné jsme se sešly tři, seděly jsme na chodbě daleko od sebe...
Nesnáším tohle vyšetření, ale podle mne je neléčená těhotenská cukrovka dost nebezpečná, zrovna nedávno jsem četla článek o mamince, která odmítla tento test a litovala toho, protože ji dítě zachránili na poslední chvíli...

j.a.n.i
17. únor 2021

@hanculiiinka Tak jasne, pokud mas glukometr a budes merit, tak je ten test v principu zbytecny.

j.a.n.i
17. únor 2021

@jakreb Nechce se mi pocitat, kolikrat si tu napsala, ze tvuj test byl proveden tak jak mel byt a vse potrebne bylo zjištěno... Ale ne, jinak nic neobhajujes.

hanculiiinka
17. únor 2021

@j.a.n.i jj ja vim 🙂 prave proto 🙂 nechci pak porad litat na diabetologii kvuli zbytecnym kontrolam. Vzdycky to tam bylo a je i na 3-4 hodiny sezeni. Ke konci uz jsem toho mela plne zuby protoze jsem si sla rano sednout na 4 hodiny do cekarny na monitor a odpoledne na dalsi hodiny na diabetologii. 🙂 ale jako prvorodicka bych sla....

kacvac
17. únor 2021

@mia636 Byla jsem na podzim. Vybrala jsem si takové zařízení, kde mají speciální místnost jen pro těhotné a omezený počet. Nenapadlo mě odmítnout, protože máme v rodině. Upozorňuji, že na testy musí člověk přijít zcela zdravý a min. i 14 dní zdravý před odběry. Jedna maminka tam přišla, že ma "jen rýmu" a hned ji poslali domu. Myslím, že ty odběry ani jinak dělat nejdou, takže jsem tam šla s tím, že by to mělo být ok.

jakreb
17. únor 2021

@j.a.n.i Nemusíš to počítať. Je to pravda. Test bol v poriadku ak by si lepšie čítala konzultovala som aj s diabetológom nakolko mame v rodine cukrovku. 😉 Obe deti aj ja v poriadku. Aky to bol test netusim, iste je ze bol prevedeny tak ako mal byt. To je vsetko. Pekny den bez cukrovky.😉

jakreb
17. únor 2021

@tynka9 Jj to je fakt. Ako do dubov. Ja napíšem ze som bola pod dohľadom odborníka s dobre prevedenym testom a uz som za zlu lebo som niekde necakala 3h...No co uz.😀😉

ema90
17. únor 2021

@mia636
Predchozi komentare nectu, vidim, ze je tu nejaka divoka debata 😀
Takze napisu jen svuj nazor.
Na test jdu, budu tam tri hodiny a budu v oddelene casti s jinymi maminkami nebo lidmi co jdou taky na test. Takhle mi to bylo receno dnes do telefonu, kdyz jsem se objednavala, takze necekam natriskanou cekarnu vsemoznyma pacientama.
Test sice povinny neni, nicmene se ridim tim, co mi doporuci doktorka, takze tam jdu a nevymyslim zbytecny kraviny okolo.
Myslim, ze se to ty tri hodiny da vydrzet. S knizkou nebo s wi-fi.
A nevidim jediny duvod, proc bych mela v tomhle odporovat.
Prevazne jezdim autem, ale parkrat jsem jela mhd, kde bylo plno lidi. Stejne tak je v obchode plno lidi.
Nevidim vetsi riziko nakazeni pri cekani na testu nez v obchode.
Zvlast kdyz mam respirator.

mandala
17. únor 2021

@jakreb My v rodině cukrovku nemáme, přesto já ji měla, to není dobrý argument...🙄

j.a.n.i
17. únor 2021

@jakreb Jasne, vubec nevis kak se ten test ma provadet, ale zurive budes tvrdit, ze byl správně 😁

Strana
z4