Test OGTT vynechán. Je diagnostika diabetu správná?
Dobrý den,
minulý týden mi bylo sděleno, že mám jít dnes na OGTT testy kvůli zvýšeným hodnotám 6,8 a 5,9. Jenže paní doktorka mi ho dnes neudělala a bere mě hned za diabetičku, je to normální? Já jsem si myslela, že půjdu na tenhle test, krev mi vzali a dali mi i dávku cukru a nic.. co si mám o tom myslet nevíte? Měl jste to taky někdo tak?
@keyblaza neměla, ale mám dceru diabeticku...
A jinak lačná má být do 5mmol, víc je prostě bráno za gestacni diabetes a promiň i 6,8mmol je na ráno hodně🤔, dcera vstává a má kolem 5,5mmol a má inzulinovou pumpu
Tady je jedno velke spatne: nechali te vypit glukozu a pak ti nezmerili po 1 a 2 h glykemii? Jestli te uz ji nechali vypit, tak tve udiveni je naprosto v poradku a na tech odberech nevi prava ruka, co dela leva. Samozrejme ze ten test meli dodelat, kdyz uz ti dali vypit tu glukozu!
@veruuu_kubesovic správně by měla být do 5,1 u zdravého a 5,5 u diabetika. Jako já vím, že ty hodnoty nejsou dobré, ale už předtím než mi brali krev jsem jedla podle jídelníčku paní doktorky, co jsem dostala u prvního léčení tehotenske cukrovky. Mě spíš jde o to, proč se mi ten test neudělal, když mi sama paní doktork hlásila, že se mi dělat bude.
@exbordelar no právě to mě mate a kort když mi říkala, že se mi to bude dělat.
@keyblaza a prosím tě, u koho jsi teda v péči? Já se v tom nějak ztrácím a hubnout v těhotenství? To slyším prvně, že bys měla...
A pokud mas nadváhu tak můžeš trošku zhubnout třeba na zacatku v 1.trimestru, kdyz treba hidne zvracis, ale rozhodně ne cíleně 🤔 a což o to, že jsi trochu při těle? Rodí maminky různých postav, já jsem sice ultra stihla, zase jsem měla problém s otěhotněním..
U zen s nadváhou vím, že tam hrozí více věcí, coz zvladne ohlidat gynekolog, pripadne v dia poradne pri GDM, ale že by měly hubnout? To si myslím, že po porodu budou mít pohybu víc než dost...
Přijde mi že se u tebe trochu motá diabetes a gestační diabetes, jasně že u klasické cukrovky bude hubnutí spíš žádoucí (samozřejmě ne u osob s 40 kily), ale v těhotenství? Přijde mi jak kdybys byla u člověka co s těhotenskou cukrovkou moc zkušeností nemá… a pořád i přes popis se nevyznám v tom jak to tedy u tebe je. U nás to třeba je tak, že na lačno do 5,3, v mém případě prý do 5,1 protože při prvním porodu dcera měla přes 4 kg. Sama mám trošku nadváhu a hubnutí po mě tedy nikdo nechtěl.
@veruuu_kubesovic No jméno nebudu zveřejňovat, ale je to u nás v Humpolci vyhlášena doktorka. No pohybu už mám takhle dost.. a kort co syn začal chodit tak je to víc a víc.
@deli_lah ona paní doktora dává jeden předpis jídel co se má jist. A ano vůbec neřeší tehotenskou a klasickou cukrovku. Předtím jsem ji taky měla a narodil se mi syn co měl 3,160g. A předtím jsem ty hodnoty měla přes 5,5 co si pamatuji. Tehotenskou cukrovku jsem měla u prvního syna, v období kdy jsem kojila tak je a teď ji mám zase. Zatím co u prvního ji stačilo, že jsem zhubla 5 kilo, tak teď blbne ať jen hubnu. Už si že mě dělala srandu, že když to její stravování budu dodržovat, tak do porodu ze mě bude modelka..
No ja si myslim, ze ten duvod je, ze se proste spletli 🤷♀️. Zrejme vas tech tehuli tam bylo vic. A kdyz laborka hlasila vysledky po prvnim odberu, tak popletli jmena, dali ti vypit roztok, protoze si mysleli, ze ses ta, ktera se do limitu vlezla. Pak si to uvedomili a poslali te domu. Kdyz by se to oficialne nabralo, tak by se na ten omyl prislo, protoze vychozi hodnota (nad limit) by to odhalila. Takze se to takhle zametlo pod koberec a dela se, ze nic…
Mas dve moznosti. Bud to rozmaznes a budes hledat viniky, patrat po pricinach a delat z toho velke halo. Nebude zde vsak zadneho viteze, ale jen jakasi horka pachut z cele te kauzy.
A nebo to proste neresit. Jestli mas doma glukomer, tak se pro jistotu zmer. Ale jestli se citis dobre, tak bych to nechala byt…
V tom pracovnim frmolu nekdy zavladne zmatek, nemelo by se to samozrejme stavat, ale proste stane se… myslim, ze si to ty holky uvedomily, kdyz na to prisly a to je dostatecne poucilo…
@keyblaza no tak to je špatně. Podle mě zrovna gynekologové by měli vědět, že k rodičkám se má přistupovat citlivě to je jedna věc (mířím tam, že číslo na váze bývá pro ženy citlivé téma) a druhá věc je ta, že gynekologove s podobnými názory by podle mě měli změnit obor a možná dost radikálně. Ja bohužel měla špatnou zkušenost a teď budu žen. lékaře měnit ale nějaké následky si možná ponesu do konce života. Držím ti palce.
@exbordelar no tady jde o to, že já jsem měla jít na ten test i podle paní doktory diabetoložky. Ještě týden předtím mi říká, ať si seženu hlídání pro malého, že ten test bude na dvě hodiny. Ráno mě napíšou na stejný čas jako se dělají tyhle testy, takže jsem šla taky. Pak až po vypití a hodině čekání mi bylo řečeno, že jsem vůbec na to neměla jít a poslali mě domů. Krev nabrali, no prostě všechno.. tak mi pak řekněte, jaký pocit z toho mám mít.. kort když podle glukometru jsem měla nejvyšší hodnotu po jídle 6,2. A na lačno 4,3. Navíc paní doktorka nekontroluje dlouhodobý cukr a ani glukometr. Řídí se jen podle jednoho a tím to končí.
@keyblaza těhotenská cukrovka se bere jinak než normální cukrovka, ať I nebo II typu. Porodem dodržování diety konči, takže u kojení je dobře, že jsi jí neměla. Glykemie by měly být nižší než u normálního diabetika. Že hubneš, je v pořádku, to by se u dobře držené diety mělo i jako těhotná ( nemusí se jíst za dva a přibrat 30kg - to je hloupost a zadělání si jen na problém). Zkus si prostudovat stránky www.tehotenskacukrovka.cz
Dobrý den,
Musím zaktualizovat tohle téma. Mam teď po měsíci jít na kontrolu s cukrem. Celou dobu mám cukr v pořádku, dietu dodržuji. Jenže teď jsem nachlazená a a zvýšil se mi cukr i tak. A samozřejmě moje dr to nechápe a bojím se, že mi načte zbytečně prášky. Měla jste to některá?

@keyblaza Těhotné ale nemají jíst nízkotučné produkty. To je právě jeden z rozdílů běžné cukrovky a té těhotenské. A tak se třeba i pozná rozumný doktor v dia poradně, že necpe těhotné light věci.
Hele ale s tím, žes ten humus vypila, to se teda sakra sekli! Pokud máš zvýšené hodnoty, pak tě tímhle strašně zbytečně zatížili. To je zase nějaký náš český bordel 😒 Mrkni na ty tabulky, dodržuj pravidlo pěti gramů sacharidů a uvidíš. Ta fb skupinka je pěkná, aby sis udělala představu, protože očividně na Dr spoleh nebude.