Těžká práce - třetí trimestr - strach o miminko

microfon
20. čer 2018

Ahoj, celé moje těhotenství bohužel přestavujeme barák a navíc máme hospodářství , práci za mě nikdo neudělá a tak vím, že občas to s prací dost přepísknu .. .a tak prosím o radu - jestli stačí pro ujištění, že nenastal průser to, že nekrvácím ... břicho mě samozřejmě často bolí a píchá, některý den už pak nemohu normálně chodit a to jsem pak vždycky samozřejmě v nervu, aby se něco nestalo.. dneska jsem měla dobrou krizovku :/ ... ale k doktorce jdu až příští týden, sleduju miminko - kope normálně ... tak doufám, že to zvládneme ... muže se stát něco s miminkem i když nebudu krvácet ? Mohu to nějak jinak poznat ?

bledulka84
21. čer 2018

Muze se ti namahou zkratit cipek a muzes zacit rodit predcasne. A nepoznas to, dokud rodit nezacnes. Nebo se ti muze zacit odlucovat placenta a to bys mohla poradne ohrozit dite. Hele, ujasni si priority, pokud sama vis, ze to prehanis, promluv si o tom s muzem a tezkou praci nedelej. Taky rekonstrujeme, zacali jsme jeste pred zacatkem meho tehotenstvi a pokracujeme doted (maly ma skoro rok) ona prace neutece, ale skoncit na tydny v porodnici a resit "piplani" nedonosenatka jen kvuli tomu, ze je doma spousta prace... muze to vypadat jako straseni, stat se samozrejme nemusi nic, ale zkus nedelat veci, ktere by sis mohla jednou vycitat, pokud by se stalo.

uzivatelkapetra
21. čer 2018

Taky máme hospodárku velkou a chlap navíc záda v pr... ale nenechá mě skoro nic, jsem mu moc vděčná a pokud se to s těmi zády nezlepší (což zatím nevypadá) budeme zvířata omezovat. Moc mě to mrzí, ale asi prodáme koně, protože to je v zimě největší makačka a naše zdraví je nám přednější. Za pár let si je třeba pořídíme znova🙂

priefi
21. čer 2018

@microfon pokud citis, ze je neco spatne, mela bys dat prednost miminku. Nestoji to za to. Neni to sranda, pokud to prezenes, muze se Ti urvat placenta a zbydou Ti oci pro plac. Navic muzes zpusobot predcasny porod, coz taky neni nejlepsi.

Treba muj manzel by me teda hnal. Nedovoli mi zvedat nic tezkeho, co se mu zda tezsi nez 5kg, na to nesmim sahnout. Naopak, abych toho mela min, koupil mi mycku, at nenamaham zada (mam je hodne bolava)

rosalline
21. čer 2018

@microfon my se snažili 13 let, tohle je ultra vymodlené dítě, kdybych takhle hazardovala, nikdy bychom si to neodpustlili. Miminko je dobře chráněné, ale utrhne-li (odloučí) se ti placenta dříve než s porodem a ty to nepoznáš, je konec. Míváš bolesti a cítíš, že přestřeluješ . Taky říkám jak priefi, nestojí to za to.

dominikaromanova
21. čer 2018

@microfon, omlouvam se předem za rypnuti, ale neda mi to. Úplně nechápu Tvůj dotaz, sama víš, ze to přehánís, bolí Te břicho a mas z toho nervy. Tak se na to proste vy....., zdraví Tvé a Tvého ditete má přednost, jestli Ti nemůže pomoci chlap, zajisti si někoho na výpomoc, ať těžkou práci nedelas Ty. A na Tvoji otázku, ano, stát se něco muže a nemusíš to poznat, když to poznáš, muže být už pozdě.

cuuza
21. čer 2018

Jak píšou holky, podelat se to muže raz dva. Sama víš, že to tvoje tělo ti dává najevo, že to preháníš. Zajistí si brigadnika a šetři se. Jak mas naplánováno sestinedeli? Kdybys musela třeba na císaře, tak pak nic taky nebudeš moci dělat..,,

jhoki
21. čer 2018

Asi si musíš ujasnit své priority. Pro mne je to dost nepochopitelné. Musela jsem v těhu ležet a bylo mi docela jedno, jaká neudělaná práce je kolem.

barchen
21. čer 2018

@microfon Třetí trimestr je celkově těžký i bez fyzické práce. Všechno bolí, píchá, tvrdé břicho, dušnost, často běhat na malou, někomu trpí kolena, klouby od větší váhy atd. Sama by si měla vědět, kde máš hranice. Ale pokud máš bezproblémové těhotenství, tak bych se fyzické činnosti nevyhýbala úplně. Záleží, co děláš, co si dělala předtím, zvedáš 15 kg kýble s maltou nebo pytle s krmivem? Házíš hnůj, kopeš v zahradě? Nebo jenom rozdáš krmivo zvěři, zaliješ zahradu přes hadici nebo zavlažování? To je různé. Třeba spousta žen ve vysokém stádiu chodí cvičit na běžné cvičení, spousta žen má děti brzo po sobě a zvedání 10kg dítěte ke/od stolu, do/z postele, z/do auta, do/z kočáru, na ruce musí dělat mnohokrát denně. Já třeba bych bez fyzického pohybu byla v háji ze zády a taky mi přijde, že mne to udržuje v lepší fyzické kondici a i díky tomu jsem měla rychlý a snadný první porod. Musím chodit, pracuji na zahradě jak u tchyně, tak u matky (je pravda, že hospodářství už nemáme) ale snažím se správně stát, nepřehýbat se nesprávně, funím u toho a mám doma už jedno malé ani ne dvouleté dítě ale pokud mi to zdraví dovolí, hýbu se. Jsem ve druhém trimestru, možná jsem hrdina a ve třetím to bude jiné, uvidíme 🙂 Večer padám jako špalek ale spím celou noc. Někdy si lehnu i odpoledne, padne to dobře. Záleží, jaké práce děláš a jaký je tvůj zdravotní stav. Zdraví tvoje a dítěte je samozřejmě na prvním místě.

microfon
autor
21. čer 2018

Děkuji všem za odpovědi a rady, dneska je mi už dobře, tak snad je vše dobré, mimi kope celé ráno jako vždycky ... děláme přestavbu statku svépomocí a zrovna nyní bohužel máme opravdu nejvíc rozděláno - chcem toho stihnout co nejvíc protože vím, že až budu kojit tak, aby mimi čekalo s pláčem než se vždy umeju od suti a cementu nebude reálné ... manžel je zvyklý, že dělám všechno jak on .. .v jednom se to ani nedá stihnout .... no budu si to muset nějak víc rozplánovat a víc odpočívat ... děkuji všem za upozornění

priefi
21. čer 2018

@microfon no nevim.... Tvuj manzel by si mel nabrknout nejakeho kamarada a mel by mit rozum. Neni to sranda. O miminko klidne muzete prijit. A jak budes kojit, tak to uz nebide zvykly, ze nedelas to co on? Uz ted bys mela zvolnit.

xxx3d
21. čer 2018

@microfon ahoj,
normálně bych ti nejraději napsala, že jsi nána pitomá
to, že nekrvácíš neznamená, že neporodíš předčasně a předčasně narozené miminko nese celou řadu možných rizik a hlavně mnohem víc péče, než normálně zdravé donošené mimi.
cituji:
"břicho mě samozřejmě často bolí a píchá, některý den už pak nemohu normálně chodit a to jsem pak vždycky samozřejmě v nervu, aby se něco nestalo.. "
tohle řekni té tvojí doktorce a uvidíš, jestli ti řekne, jo v poho, nebo ne.

penelopaw
21. čer 2018

Chápu, že povinnosti jsou povinnosti a nejdou obejít, obzvlášť jestli toho chcete hodně stihnout před naorzením mimča, ale klaním se k názorům, že těhotná žena by měla být hájená. Sama jsem obě děti rodila předčasně a to jsem nedělala ani žádné vylomeniny, podělat se může cokoli kdykoli. Samozřejmě ale taky nemusí, ale to člověk neví ☹. Za sebe bych tedy radila, netahat nic těžkého, po delším stání si sednout, hodit nohy nahoru a fakt odpočívat, nekončit každý den totálně zdecimovaná. Pokud to jde, přesunout povinnosti na někoho jiného - pokud jsou ochotní příbuzní, kamarádi, nebo máte finance na nějakou pracovní sílu, tak spíše jít do toho. Matka mého ex sice svého času tahala při stavbě baráku v obou rukách kýble s cihlama, ale nikdo neříká, že je to dobře a ona na to vzpomíná hrozně nerada, protože se neuměla postavit svému tchánovi. Třetí trimestr se zdá, že už je to za pár a že to ženská vydrží, ale pokud sama - i kdyby jen pocitově - cítíš, že to není správné, tak bych se snažila rizika minimalizovat.

vita_
21. čer 2018

@microfon Asi napíšu trochu něco opačně než ostatní. Jsem ve 30 tt, stavíme barák a celkem normálně tam dělám. Jsem na to zvyklá, nechci nechávat všechno na chlapovi a hlavně by mě nicneděláním asi mrsklo. Takže doteď jsem chlapovi podávala cihly, od minulého týdne mě občas bolí záda, tak podávání už nechám na něm, popř. na otci, ale dál v práci budu pokračovat, ohýbám roxory do věnce, vysávám bordel za nopovkou, dělám klasického přicmrdovače atd. Ale kdykoliv cítím, že mám dost, jsem unavená, jdu si odpočinout, nepřeháním to, neříkám, že mě večer nic nebolí, bolí, ale jedeme takhle už 4. rok, takže su fakt zvyklá. Čípek mám 5 čísel, nezkracuje se, malej je v pohodě, takže v rámci mezí dělám a jediné, co mě se*e jsou kecy některých, že tohle a tohle nesmíš, sama nejlíp poznáš, co ještě můžeš a co už je moc a podle toho se řiď, s manželem se určitě domluvíš, že tohle už nedáš, ať to udělá on, taky nejedu na 100 % jako dřív, ale chlap je rád, že udělám aspoň něco a nejsem protivná z nicnedělání. Takže dělat, ale s mírou, nepřeháněj to ;)

journals
21. čer 2018

Ach jo.... na co čekáš až se prosím tě stane? Proč to pokoušíš? Potřebuješ si projít nějakým nepříjemným zážitkem, aby jsi teprve pochopila že mít miminko je dar? Čekáš až začneš krvácet? Ano, těhotenství není nemoc, ale také už nemáš zodpovědnost jen sama za sebe!!!

petrak15
21. čer 2018

Ahoj, ono staci mit jedno male akcni dite doma, taky nosis 13 kilo. V tehotenstvi jsme se stehovali a musim rict, ze vsechny bedny odtahal manzel a nabytek stehovaci. Snazila jsem se nic netahat a obcas to byly nervy nesundat tezkou bednu abych mohla vybalit tu pod ni. Prisla jsem si jak lenoch. Takze jsem tahala bedny po rucniku po byte. Plus pes, co ma 30 kilo a kdyz uvidi kocku tak je k nezastaveni. 6 tydnu pred terminem me zacali tvrdnout bricho i 10 za hodinu a 3 tydny pred terminem jsme jeli do porodnice. Takze prace ano, ale vic odpocinek. Tech par tydnu do porodu se to nechat uz vydrzet.

bledulka84
21. čer 2018

@microfon no pokud pocitas, ze nakojis a mimco hned usne a nechas ho 3 hodiny a pak znovu, tak mas znacne nerealne predstavy... po porodu urcite to stejne, co chlap zvladat nebudes, s nejvetsi pravdepodobnosti budes rada, ze ses rada... ze nakrmis sebe a uklidis domacnost. Jak rikam, prace neutece. Ale taky se rika "komu neni rady, tomu neni pomoci".

raschwa
21. čer 2018

Tělo Vám dává najevo, že to v pořádku není, poslechla bych ho (já to neudělala a strávila víc jak dva měsíce jen ležením a modlila se, abych donosila do termínu), že něco není v pořádku se většinou pozná, až když je pozdě. Jen ještě poznámka, za kterou možná budu zkritizovaná ze všech stran, ale děvčata, neučtě manžele/přítele, že zvládnete, to co oni. Proč proboha? Já jsem "křehká" žena a nehodlám si něco dokazovat těžkou fyzickou prací ve stavřině nebo i v hospodářství. Zajistím servis, uvařím, upeču, ale nebudu tahat pytle s pískem nebo házet cihly. Na to si manžel zve kamarády. Stejně tak hospodářství máme nastavené tak, že je zvládnutelné jen jedním člověkem. Asi ne vždy to jde, ale proč si hrát na hrdinky a dělat těžkou (mužskou) práci?!

xkalisto
21. čer 2018

Manžel me nechce nechat zvedat malý meloun natož cihly.

Do 5 měsíce v poho fitko, zvedání závaží aspol. Ale teďka už bych to fakt nedělala. Takovou fyzickou námahu si můžou dovolit jenom ženy co zvedaly velké váhy před těhu. Ale ne když na to člověk není trenovanej.

lavita
22. čer 2018

@microfon ja makala na baraku,u koni,a vsechno dobry.u druhyho jsem zas neustale tahala prvniho. Nepremahej se,nevahej sI uprostred prsce sednout,ale bude to ok

elinkal
22. čer 2018

Těžko říct, hranice co kdo snese v těhotenství je individuální, nicméně dřív ženy až do porodu těžce dřely na poli a hospodářství, bez výjimky, myslím, že pokud je Tvé tělo na zápřah zvyklé a miminko se dobře vyvíjí, nekrvácíš, tak se i ve 3. trimestru dá taková fuška zvládnout, jen je opravdu potřeba si dopřát i odpočinek.

ange_de_la_morte
22. čer 2018

@microfon : můžeš dospět k předčasnému porodu, o tom žádná - pokud ti tvrdne břicho že nemůžeš večer chodit je na čase zvolnit !! magnezko předpokládám užívaš , víc než magnezium a odpočinek proto udělat nemůžeš ... vím že je těžké nechat práci ležet a odpočívat , taky máme hospodářství a práce hromady - pokud už nemůžeš úplně vysadit, tak si zkus práci co nejvíce ulehečit - nakládej si málo, běž raději 5x navíc, co můžeš diriguj na ostatní. Já jsem házela hnůj koním ještě v 9.měsíci, ale bylo mi dobře a vždy jsem odvezla tak 3 kolečka, pak si šla na chvíli sednout a znovu , na zahradě jsem pracovala z pololehu - plet záhony se tak dá úplně vpohodě, seno jsem místo nosení na vidlích tlačila do boxů před sebou, slámu nosila po jednom balíku místo po 3 jako dřív, u dojení koz jsem klečela v seně protože jsem si tolik nemačkala břucho apod..... je rozdíl jestli celý život ležíš naznak u televize nebo jsi makala i před těhotenstvím - ono to tělo fakt zvládne hodně pokud jsi trénovaná, ale je třeba ho poslouchat , když bolí břicho tak přestaň

bayt
22. čer 2018

@microfon Takhle, mě teda břicho píchalo a bolelo, a to nedělám manuálně. Myslím, že kdysi taky ženy musely u těhotenství běžně zastat hospodářství a práci okolo domu. Pokud vím, tak všechny ty věci, co hrozí třeba ze zvedání těžkých břemen se projevují právě krvácením. Určitě bych si ale maximálně odlehčila.

microfon
autor
22. čer 2018

děkuji všem za rady .. .jsem zvyklá odjakživa tahat hodně . . . takže určitě nejsem typ křehulky co má zátěž teď najednou v těhotenství ... tělo si evidentně říká samo, dalo mi velké varování , pokusím se jej maximálně poslouchat a raděj pujdu s kýblem, vidlema 5x než jen jednou ... díky všem za reakce a snahu

vita_
22. čer 2018

@raschwa Proč? Protože některým ženským připadá normální nenechat svýho chlapa samotnýho dřít (ne vše jde řešit přes kamarády, rodinu apod.-ti maj taky svoji práci) na jejich společným baráku, někomu není zatěžko vzít pytel s pískem (mimochodem písek se v pytlích fakt nenosí) nebo dělat cokoliv na domě, hospodářství, co je úměrné jejím silám. Některou to třeba i baví a dokáže celkem konstruktivně s chlapem jednotlivé části práce a problémy s ní spojené řešit. On pak ten chlap doma taky třeba umyje nádobí, pověsí prádlo nebo převleče peřiny a nevykládá já sem drsnej chlap, tohle dělat nebudu. Není to o hraní si na hrdinky, ale o nerozdělování si práce tohle je ženská a tohle chlapská, prostě kdo může a zvládne to, udělá to, tečka, neřeší se, že přišívat knoflík chlap nebude a ženská si neveme do ruky vrtačku, proč taky? To jen tak pohled i z druhé strany.

bayt
22. čer 2018

@microfon Říká se, že bys jako těhotná měla nosit maximálně 15 kg. Jako jasně, trénovaní to mají jinak, ale pro jistotu bych se tím řídila.

priefi
22. čer 2018

Me bavi, jak tady pisete, kdysi taky zeny musely delat tezkou praci, i kdyz byly tehotne. Ale uz tady nikdo nenapise, kolik to zpusobilo potratu a ze jich nebylo malo. Ve svem okoli co jsem mela nebo mam, tak hodne zen vypravi, jak prisly o miminko, nebo jak zname prisly o miminko. Dokonce i v rodine mame, no.. meli tetu, co mela vic jak 5 potratu, protoze se starala o hospodarstvi. Pak jednu tetu, co v pokrocilem tehu prisla o mimi, protoze tahala uhli. A pak spoustu znamych babicek to same. Tech zen se tehdy nikdo nezastal, vse se bralo automaticky. Deti bylo s prominutim jako smeti a nikdo to v te dobe neresil. Takze komenty, ze kdysi zeny delaly... nejsou argumenty...

priefi
22. čer 2018

@bayt mi dr.rekla ze bezpecne je max 5kg. Ale je to pripad od pripadu.

raschwa
22. čer 2018

@vita_ V podstatě souhlasím pokud Vás to vážně baví. 🙂 Jako podstatné vidím vaše konstatování "co je úměrné jejím silám". Pod to se Vám určitě podepíše každá zde. Mě to, co psala zakladatelka, že manžel je zvyklý, že zvládá to co on, trochu děsí. Protože jemu to pak přijde normální, ale v těhotenství a i po porodu a při dětech si myslím, že nějaké ohledy si jako žena zaslouží. Bez ohledu na to, zda je vyžaduje nebo ne. Ale možná už jsem stará konzerva a určité gentlemantství a rozdělení na mužské a ženské práci mi nevadí, spíš mi vyhovuje. 🙂

barchen
22. čer 2018

@priefi Tohle mi jako argument nepřijde 🙂. Každý má dnes nějakého známého, co má známého a ten zažil to nebo ono, je toho tolik, že tento národ by musel být na pokraji vymření, kdyby to byla pravda, co lidi povídají. Ano, moje babička také potratila a dvě děti zemřeli (na nemoci z dnešního povinného očkování) = konec padesátých let a bylo to z důvodu zdravotní péče a zdravotního stavu rodiček (po válce to zdraví mělo nalomeno hodně žen) a ne z toho, že sušila seno a krmila husy. Obracet se musela, také stavěli barák. Dnešní ženy jsou ale v katastrofální fyzické kondici a proto tady máme tolik CS, komplikovaných porodů kde ženy už nezvládají tlačit, těhotenských cukrovek, poruchy činnosti žláz, nadváhy atd. Každá druhá kancelářská "zaměstnankyně" sedí na rizikovém, jelikož vyplňování formulářů je velice namáhavá práce. Neustále se hledají důvody, proč sedět doma a nic nedělat. Já se lékařům ani nedivím, když zažívají takový nátlak na PN, že to spustě žen raději dají. Když jsem v zaměstnání chodila do práce až do konce, tak jsem byla jedna z mála v kanceláři. I s břichem jsem jezdila na služební cesty do zahraničí a fungovala normálně doma i v práci. Zvládnout přirozený porod bez epidurálu, oblbováků a bez jekotu začíná být dnes hrozná rarita.

bayt
22. čer 2018

@priefi To asi jo, zalezi na kondici, ale tech 12-15 kg je doporucena hranice v guidelinech. Hl co by delaly matky co maj dve deti, taky to prvni musi obcas tahat. A potraty ze zvedani 12 kg, no to bych chtela videt. Teda kdyz to fakt neni rizikovy.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru