Ukončit těhotenství?

bbeeruska
27. zář 2023

Ahoj,

Popíši Vám náš příběh, prosím o podobné zkušenosti nebo zda se někdo s podobnou situací setkal a jak jí řešil. Rozhodnutí je stejně na mě, vím.
Již 4 roky jsme se s manželem snažili o miminko, jelikož to nešlo, zjistili mi endometriozu na vaječnících a střevě. Po roce jsem šla na laparo operaci a po operaci na IVF, 3 pokusy a ani jeden nevyšel. 3.rok snažení jsem šla na další operaci endometriozy. A poté na další IVF. 1.pokus se vydařil a já jsem teď ve 24tt. 1.screening v pořádku, ale na druhém nám našli nález, vrozenou vývojou vadu. Je to nějaký útvar do kterého žádný doktor nevidí. Možná cysta. Takže je to 50 na 50. Buďto se narodí mimi v pořádku, nebo se bude muset po narození operovat. Ta nejistota je strašná, ale já se stále přikláním spíše k tomu, mimi si nechat. Genetiku máme v pořádku. Ten útvar nezasahuje do srdce, je mezi plícemi.

lencaa11
27. zář 2023

@bbeeruska pokud je to operovatelny a lékař neřekl jasně že by mimnko bylo nemocné tak bych si ho nechala 💜☘️☘️

krisstina93
27. zář 2023

Pokud je to operovatelne, tak bych o potratu nepremyslela. I kdyby ta operace byla nutná, tak lepší mimco nechat odoperovat a pak mít normalni vymodlene dítě, než se po takové době snažení ještě vyrovnávat s potratem, kde je velká šance, na dobry konec. Jiné by to bylo, kdyby mělo nějakou vadu neslučitelnou se životem nebo mělo byt nějak těžce postižené.

slecnami
27. zář 2023

Rozumím tomu dobře, že se tedy jedná "pouze" o jakýsi útvar mezi plícemi, ale jinak je vše v pořádku - orgány, končetiny, kosti, atd.?? Miminku bych rozhodně dala šanci, žádný potrat. A jestli mohu doporučit - doktorka Frisová z Prahy, pokud jste z daleka, udělejte si výlet - je úžasná a jako odborník naprosto špička, vysvětlí, ukáže, na ultrazvuku koukne a prostě vidí, nastíní eventuální možnosti, určitě bych se definitivně rozhodovala až po konzultaci s ní... Moc držím pěsti, ať je miminko v pořádku a dělá vám radost 🍀🙏❤️

mamikry
27. zář 2023

@bbeeruska Ke mi moc lito, v jale jste situaci. Musi to byt neuveritelny stres. Dat miminko pryc, obzvlast v tehle fazi, je bolestiva vec, ktera ve vas zustane cely zivot. My je o nase prisli ve 20tt a nikdy to neprestane bolet. 50 na 50 je porad polocvicni sance, ze bude zdrave, a kdyby ne, tak mu zivot muze zachranit operace. Dneska lekari umi zazraky. Samozrejme by to nebylo vubec lehke pro vas ani pro nej, ale dostalo by sanci na zivot. Nikdo nemuze rozhonout za vas, ale pokud by to bylo me dite, pryc bych ho dat nedokazala.

mimi1004
27. zář 2023

Ani já bych o potratu neuvažovala. Pokud je šance, že to operace vyřeší, tak bych si mimi nechala.

1pomnenka
27. zář 2023

Vůbec bych o tom neuvažovala, už jen z toho důvodu, že bych musela miminko porodit. A proč? Vždyť by to k ničemu nevedlo. 50:50 mi přijde dobré, těšila bych se, že bude miminko po operaci zcela zdravé. Držím pěsti.

galatea_a
27. zář 2023

Opravdu nerozumím tomu, že vůbec uvažuješ o potratu, když čekáš vymodlené dítě, které (možná) bude muset jít na operaci. To napadlo tebe nebo manžela nebo doktory?

ukki
27. zář 2023

@galatea_a A to já tomu zase rozumím, 50:50 je pro mě málo, ale každý to má jinak a musí se rozhodnout za sebe, nehledě na to, že nevíme podrobnosti

janule0123
27. zář 2023

@bbeeruska a operovat znamená ze by to mělo byt ok? Malá měla cystu v hlavě na druhem screeningu, šli jsme na nej znovu za měsíc a už tam nebyla … je tam i taková šance ? Pokud by to operace měla vyřešit když bude problém, tak bych to riskla… co když ti po porodu ditete který vlastně nechají po porodu umřít reknou ze bylo vše ok? Ale nevím co ti vše řekli za varianty.. a co obnáší varianta operace

gruyerre
27. zář 2023

@bbeeruska určitě bych si dítě nechala. Divím se, že ti umožnují ukončení těhotenství a že o tom uvažuješ, pokud se jedná o operovatelnou vadu.

bbeeruska
autor
27. zář 2023

Ono to právě zas tak jednoduché není, jelikož žádný doktor neví co to vlastně je. Pokud by to byla ,,jen,, cysta tak je to operovatelné, ale to nám právě žádný doktor nedokáže určit. Kdyby mi s jistotou řekli, že je to operovatelná cysta, tak nad tim ani neuvažuji. Padají i takové tipy jako nádor atd. Já miminku nechám šanci bojovat, budu doufat, že se to nijak nezhorší a že to není ještě někde jinde… chtěla jsem se asi spíše jen vypsat, je to těžká situace. Doktor nám dnes řekl, že je to na nás jak se rozhodneme.

reeeza
27. zář 2023

Co počkat pár týdnů, to už bude pri doktory třeba více rozpoznatelné.

bettyel
27. zář 2023

Ahoj, před 24tt jsem stála před podobným rozhodnutím jestli jit na potrat nebo ne skrz špatné výsledky z genetiky ale jiné než máš ty nedali by se operovat a nikdo nám neřekl 100% že bude nemocná že to není jisté ale to je na delší povídání.. Nastoupili jsme do nemocnice na potrat ale od tam jsme utekli že to nezvládneme a že si malou i tak necháme, teď jsem 26+5 a jsem neskutečně šťastná že nás osvítilo a jdeme do toho i s tím velkým rizikem.. museli jsme si to urovnat v hlavně hlavně že to opravdu zvládneme.. a stále doufám že malá bude zdravá 🍀🍀

mimi1004
27. zář 2023

@bettyel
@bbeeruska Holky, držím všechny pěsti, aby vaše děti byly v pořádku 🍀🍀🍀

cherie24
27. zář 2023

@bbeeruska pokud je nějaká šance, že to půjde řešit (50% není zrovna málo), tak bych do toho šla. 🍀💞 Taky bych si ale zároveň hledala možnosti, kde najít pomoc, v případě, že by to byl problém neřešitelný. Určitě je horší zážitek přijít o miminko, které už se narodilo, ale bylo nemocné, než smířit se s potratem. Ale mě by hodně vrtalo hlavou po zbytek života, zda by se přeci jen nenarodilo miminko s těmi pozitivními 50%. Rodí se i zdravé děti s mnohem horšími diagnózami nebo vyhlídkami, stejně tak se rodí nemocné děti z bezproblémových těhotenství. Je to pořád jen odhad. 🙃

bettyel
28. zář 2023

@cherie24 Přesně tak! Jelikož mi to nikdo nepotvrdil že ma nějakou nemoc strašně bych si to vyčítala do konce života a říkala bych si co kdyby... určitě bych do toho šla znova ☺️ naše malé dušičky budou určitě v pořádku a budeme nejšťastnější mámi na světě ☺️🍀

kakba
28. zář 2023

@galatea_a a ja tomu taky rozumim. Roky se snazis o dite a pak ti reknou toto. Pro me je 50:50 sakra malo a premyslela bych uplne stejne, protoze ja bych proste nedala mit doma postizene dite. To radeji zadne.
@bbeeruska nicmene, zda jde pouze o utvar a ne o zadnou genetickou vadu a operace to vyresi, potrat bych zavrhla.

mamikry
28. zář 2023

@reeeza Potrat se muze udelat jen do urciteho tydne. Pokud se ten tyden prekroci, musis dote donosit. O to jsou takova rozhodnuti tezsi, protoze jsou ve stresu a casto je potreba rychle rozhodnuto.

ukki
28. zář 2023

@mamikry ze závažných zdravotních důvodu se může potrat dělat i po 24. týdnu

lencaa11
28. zář 2023

@mamikry ze zdravotních důvodu rodiče muzou ukončit těhotenství i po 24tt konci to porodem buď mimnko odejde během porodu nebo krátce po porodu bohužel pokud to je vada neslučitelná ze životem

mamikry
28. zář 2023

@lencaa11 aha, tak to se omlouvam za nepresnost. Ja jsem mela za to, ze uz to pozdeji nejde, protoze se plod zacina povazovat za dite, nebo jak je ta spravna terminologie.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru