Utrogestan a krvácení. Užíváte některá?

macek24
16. srp 2019

Ahoj holky, jsem teprve na začátku těhotenství (asi 4. týden), doktor mi předepsal Utrogestan na udržení těhotenství, aby se tam mimi pěkně zahnízdilo 😉 Užíváte ho některá? A je lepší polykat nebo vaginálně? Během špinění asi vaginálně není dobrý nápad. Nebo to nevadí?
A teď ještě druhý dotaz. Už před začátkem užívání jsem mírně špinila. Dnes se objevilo i mírné krvácení a vyšly ze mě i takové "cucky". Myslíte, že bych ho měla přestat brát? V pondělí letím k doktoru. Mohl by to být potrat? Mám strach.... Před otěhotněním jsem mezi menstruacemi taky často špinila, někdy krvácela... Dělalo si se mnou tělo co chtělo... Třeba i teď a nic se neděje... Kéž by!

zelenaesmolda
16. srp 2019

@macek24
myslim,ze bys mela letet na pohotovost a neresit to na MK,nikdo ti odpoved neda.
me neprestane udivovat kolik zenskych v tehotenstvi kdyz se objevi krvaceni ceka pres vikend...

nita1984
16. srp 2019

Brala jsem utros do 16tt. Celou dobu jsem zavadela, i přes spineni a krvácení (potratila jsem zamlkle dvojče), protože při oralnim užívání jsem měla šílené vedlejší účinky

blondynka400
16. srp 2019

@zelenaesmolda a co s tím doktor udělá? Je to počáteční těhotenství, jestli má potratit, tak potratí, bohužel....

@macek24 lepší je vaginálně. Tělo si z něho vezme co potřebuje. Při polykání navíc z něho bývá relativně často blbě. Já bych ho nepřestávala brát, není důvod a v pondělí k dr. Za špinění či krvácení takto v začátcích většinou můžou hematomy. Buď to embryjko přežije a nebo ne. Moc řešení stejně není. Klid a utrogestan pro podporu...

merope
16. srp 2019

@zelenaesmolda Pokud je 4tt, tak s tím žádný doktor ještě vůbec nic neudělá - to ještě ani "neuschl" těhotenský test.

Jinak jak píše @blondynka400 utrogestan vaginálně je mnohem lepší, pokud jsi "citlivka", tak se hodí nosit slipovky, ale já si raději vzala světlé kalhotky a případně převlíkla uprostřed dne (zvláště v létě mi to přijde lepší než ty slipovky kvůli hygieně a zapařování). Je dobré si vychytat, za jak dlouho se rozpustí obal toho utrogestanu a kdy pak vyrazit na záchod - utrogestan jsou takové cucky, které prostě vychází ven. Utrogestan nevysazuj, já špinila i v začátku těhotenství, špiní se při uhnízďování, nemusí to vůbec nic znamenat, může to být hematom a podobně. Pokud jenom špiníš a nekrvácíš, pořád bych to užívala vaginálně, je to lepší. Do 6tt ti stejně nejspíše nikdo nic pořádně neřekne.

zelenaesmolda
16. srp 2019

@blondynka400
a co s tim udelame my tady?

blondynka400
16. srp 2019

@zelenaesmolda ty s tím určitě nic dělat nemusíš 😉

lenysek1988
16. srp 2019

Já teda polykala, ale byla jsem bez vedlejších účinků. Hlavně jsem ho začala brát na prodloužení cyklu a hned jsem otěhotněla. Potom jsem ho brala do 12tt kdy jsem čekala dvojčata, aby byl lepší start. Pokud se Vám něco nezdá, raději si sjedte na pohotovost do porodnice. Já byla v prvním těhu skrz špinění sice až někdy v 8tt, ale pro klid duše jsem tam jela.

priefi
16. srp 2019

@macek24 mudra mi rekla, ze to je lepsi vaginalne a predepsala mi gynprodil, coz je to same, ale v probalovaku ma info jen ustne. Pouzivala jsem vcetne ascorutinu a mimi uz ma bez mala 8 mesicu. Jenze! Progesteron je jen takova berlicka, jestli pomaha neni tak zcela jiste, spise se jedna o placebo efekt, ze se matka uklidni. Primo, ze by pomohl je dokazano jen v malem procentu pripadu, kdy zena ma neco spatne z hormonama. Pokud je embrio spatne, ani progesteronove tablety ho neudrzi. Preji hodne stesti! Kazdopadne bez spis na kontrolu na pohotovost, pokud doslo k SP, bylo by asi lepsi to vedet a neladovat se zbytecne progesteronem. Ale docela me prekvapuje, ze Ti ho mudr.dal v tak rannem tehu, moje mutra cekala az na srdicko. Poprve jsem spinila v 5+5 a v 6+0 ko a bez srdce, to mi nic nedala, doslo k sp a pak zase spineni v 5+5, 6+0 ko a bylo srdce, tak nasadila. Krvaceni bylo z duvodu hematomu

kiki1912
17. srp 2019

@priefi mě doktorka taky ve 4 týdnu nasadila utros jeden na noc do konce prvního trimestru takže bych v tom nic nehledala

jituli84
17. srp 2019

Já měla utroš hned od začátku až do 14tt, nevim jestli pomohl , ale zatím vše v pořádku, prvně jsem ho polykala, bylo mi zle , pak jsem zaváděla no jako žádný rozdíl, bylo mi zle, urputné migreny, zvracení, zavratě, těžko říct jestli za to mohl utrogestan nebo příznaky běžného těhu. Jinak do pondělí nečekej a jed na pohotovost hned, ono jak paní psala předtím, bud se udrží nebo ne..

macek24
autor
17. srp 2019

@merope já jen špinila, ale včera jsem byla 2x na WC a byla tam krev a ty "cucky". Ale pak už zase bez krve. Utrogestan jsem zatím polykala. Tak nevím, jestli to může být z něj. Utrogestan mi předepsal doktor hned, protože už při prvním ultrazvuku viděl špínění.

macek24
autor
17. srp 2019

Tak jsem si nakonec dojela do nemocnice. Pro klid v duši. Vše je v pořádku, dostala jsem nějakou injekci na zastavení krvácení a tabletky Ascorutin 2-2-2. K mému úžasu mi pan doktor řekl, že jsem na začátku 7. týdne. Můj doktor odhadoval tak 5. týden 🙂 Rozloučili jsme se se slovy, že se na mě bude těšit u porodu 😊

jituli84
17. srp 2019

@macek24 Tak to je super ti doktoři se někdy liší , když jsem byla u dr tak podle posledni MS jsem byla 12+5, na screeningu 13+1 a v ten samý den mi moje dr napsala do průkazky 13+3.

radkameliskova
22. srp 2019

Utrogestan je hormon progesteron a pokud jste před otěhotněním špinila mezi MS znamená to že jste měla a stále máte málo progesteronu. Progesteron se tvoří pouze ve spánku 3 až 4 hodiny po usnutí. Je potřeba chodit spát pravidelně ve stejnou dobu nejpozději do 22 hodiny a vstávat nejlépe od 6 ráno. Přeji ať se cítíte výborně a těhotenství probíhá jak má.

merhanice
23. říj 2019

Krvácela jsem třikrát. V 6., 7. a 8. týdnu. V prvních dvou případech jsem jela na pohotovost, potřetí už jsem tam ani nejela, řekli mi, že do dvou vložek je to v pohodě a jezdit nemusím. Krvácení může mít řadu příčin - prasklá cévka, jak se to tam všechno roztahuje, hematom, může se ještě objevit i menses apod. Každopádně s tím doktoři nic takhle brzy neudělají. V podstatě mi řekli, že nemá cenu jezdit na pohotovost, protože když to bude potrat, stejně to nezachrání a když ne, tak je to v pohodě. Takže u druhého dítěte, když jsem v prvním trimestru špinila, už jsem nikam nejela a počkala na klasickou prohlídku u svého gynekologa. Ten mi dal Utrogestan, ale spíš tak pro lepší pocit, protože příroda si v tomhle období poradí sama i přes veškeré léky. A je to tak dobře.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru