icon

V kolika jste měly první dítě po třicítce?

7. led 2022

Je tu někdo, kdo měl dítě později a už ho nazývali “starou matkou”? V kolika jste ho měli? Nepřijdu si stará, ale pro lékaře a společnost asi jsem.

Strana
z4
rebe
8. led 2022

Když jsem čekala druhé dítě, byla jsem na screeningu ve 3. trimetru a vyšetřující lékař měl u vyšetření medika. Cosi mu tam ukazoval (ani tehdy jsem přesně nepochytila co) a vysvětloval, že u starších rodiček je to zúžené, ale tady maminka je mladičká, takže je to krásně široké. Bylo mi 35 let a ta věta mě šokovala mnohem víc než kdyby mi řekl, že jsem stará 😀

madbetka
8. led 2022

@neomenia Já jsem asi ta výjimka potvrzující pravidlo. První dcera se narodila v mých 23 letech - v Praze 🙂 Ale pravda, pak jsme se z Prahy odstěhovali do menšího města (vlastně trochu neplánovaně, původně jsme chtěli v Praze ještě pár let zůstat). Druhá se narodila o rok později už jinde, třetí pak v mých 26.
A tím, doufám, končím. Je mi 27, mám tři děti, jsem mladá matka a jsem vděčná, že nám to vyšlo, jak jsme si přáli. Chtěla jsem porodit děti do třiceti 🙂

neomenia
9. led 2022

@madbetka to je dobře! Mladym mamam fandím 👍

siima12
9. led 2022

V 26 letech dcera se narodila 3.9.2021 a já jsem měla narozeniny 24.11. slavila jsem 27 let😊

ravien
9. led 2022

@mrav to je mi moc lito. Nedokazu si predstavit bolest, co jste museli s dcerkou prozivat. Ale verim, ze jste skvely tata a ma krasne detstvi, i kdyz mamu nejde nahradit.

Jinak ja mela prvni v 28, druhe v 31. Pokud bych zacala s detmi driv zvazovala bych i treti, ale takto ne. Ne ze bych si vylozene prisla stara, ale po druhem chci urcite na nejakou dobu do prace, a pak uz se budu blizit k 40.
Ve svem okoli pozoruji, jak s vekem se zacinaji balit zdravotni problemy, ubyva sil, trpelivosti.
Pri druhem jsem mela horsi vysledek u prvniho screeningu a gynekolozka mi rekla, ze to hodne ovlivnuje vek a ze jsem starsi maminka. Lekarsky je bohuzel vek jiny nez spolecenskosocialni, aby bylo zabezpeceni, vhodny partner...

nazka
9. led 2022

První dcera se mi narodila ve 31 letech, druhá ve 34. První dcera mi přijde dost na hraně, druhá už že jsem stará. Strašně mě mrzí, že jsme nezačali dřív, přála bych si ještě třetí. Jenže ve 37 a dal mi to přijde dost. Bohužel předtím jsem nepoznala svého chlapa, takže to ani nešlo.
Vidím to z druhé strany. Manžela měli rodiče v 19, mě ve 32 a oboje rodiče jsou teď někde jinde. Tchanovci jsou aktivní a moji rodiče bohužel jsou rádi, že jsou rádi. Nesu to dost špatně, ještě když vidím to srovnání.
Na druhou stranu si myslím, že všechno posouvá, produktivní věk, i stáří. Proto doufám, že budu aktivní v době, kdy už moji rodiče přestávají být.

ferda90
9. led 2022

Ahoj, moje svagrova, která žije ve Francii, má chlapečka který má 13 měsíců, jí je 35 let a jejímu příteli 55 let. Můžu vám říct, že věk je opravdu jen číslo. Jean (tak se přítel od svagrove jmenuje) má už tři děti z předchozího manželství, ale je tak aktivní, že já jako, 31 léta někdy čumím jak on je akční. Jako dítě žil s rodiči na lodi, v dospělosti víceméně také. S dcerama chodí na judo, leze po horolezecké štěně, pořád někde litá, něco dělá. Ano jde na něm poznat ten vek, co se týká vzhledu, ale co si týká fyzické stránky, tak vůbec ne. Sportuje,hýbe se, stará je o loď, kterou pořád má atd atd. Možná to je taky trochu i tím, co člověk dělá nebo nedělá,jestli se něčemu věnuje, je nějak akční nebo ne. Věk je jen číslo😉Mě osobně taky přijde už,, stará,, prvorodicka ve 40 letech(druhé nebo třetí dítě mi v tom věku přijde v pohodě víc) ale třeba moje teta měla syna ve 40 a dobrý a moje mamka moji ségru ve 38 a dobrý. Mě je vlastně 31 a ségře 18,teď už je dospělá, postará se o sebe sama a naši mají už tak trochu klid 🙂 Je to strašně individuální, někdo chce děti brzo někdo později. My osobně si chtěli něco užít, někam se podívat, pak něco nasetrit, nakonec koupit byt a pak mít až rodinu a to se povedlo, máme 11 měsíčního zdravého a krásné chlapečka ❤️

maxulekapcule
9. led 2022

Já měla 29, druhé 34

crazyduck85
9. led 2022

Prvního syna jsem porodila ve 30, dvojčata ve 35letech.

lokesa
Autor odpověď smazal
graag
10. led 2022

@kleriska protože po 35 má žena větší šanci že miminko bude mít genetické vady a těhotenství a pordod bude těžší. Moje mamka nás měla kolem dvaceti, třetí dítě až ve 39 a můžu ti říct, žádná sranda. I když byla na všech testech, brala všechny vitamíny a byla mnohem víc opatrná, bylo to dost náročné těhotenství v porovnání s těmi dvěma předešlými. Sice jí všechny testy vyšly dobře, ale stejně byla už tak v půlce na kriyovém těhotenství, dost dlouhou dobu byla i v nemocnici a měla těhotenskou cukrovku. Plus porod taky byl velice náročný. Kombinace toho všeho byla hromada stresu, což mělo efekt i na miminko následně. Takže sestra prakticky pořád brečela a prví rok s ní byl opět velice náročný.
Samozřejmě záleží na člověku a většina žen třeba bude v pohodě a je teď hromada žen co má děti pozdě, avšak geneticky to není úplně nejlepší a čím vyšší věk, tím větší riziko.

prosinec2019
10. led 2022

@mrav to mne moc mrzí..

prosinec2019
10. led 2022

Ahoj před 2roky a 1 měsícem za mne ..v mých 40 letech jsem rodila...sice by do mne nikdo neřekl dle vzhledu , věk ale stejně , když pak u lékaře koukali na data tak to už znáte ..neznam.......blabla porod byl hodně hodně těžký..u mne tedy určitě kdybych mohla dříve a měla k tomu podminky , partnera nejpozději bych chtěla Mimi e 30 ...tojsem měla více síly ...js moc ráda že mám dítě ..ale je hodně svůj...a býval do roka pořád nemocný ..špatně a málo spal v nociatd ...jinak nedělej si z toho nic to je každého věc ...taky jsme chtěli sourozence ale tohle bych asi už nedala.

dejvitka
Autor odpověď smazal
kleriska
Autor odpověď smazal
cyriela
16. bře 2022

První jsem měla ve 24, ale teď mi 43 a čekám čtvrté.

Strana
z4