Velké přibírání v těhotenství. Jak se hlídat, i když se nepřejídám?

13. dub 2022

Ahoj, je tu někdo, komu lékař oznámil, že přibírá hodně a má se hlídat? Kolik jste přibraly? A jde to hlídat, když se ani teď nepřejidam?

jjasmina
13. dub 2022

přibrala jsem 25kg, dr neřešila. a to jsem do 7 mes stravila čas převážně na wc

bohumilakupkova
13. dub 2022

Jde to, ale blbě. Taky jsem byla varována. Nejdřív mě to urazilo (taky jsem se necpala), ale když jsem viděla, že s tím opravdu budu muset něco dělat, chodila jsem plavat nejméně 5 hodin týdně + víkendový výlet 10-15 km + brigády úklid v rozsahu půl úvazku (taky ne leháro). Takže mazec 🙄, ale podařilo se skončit s +10 kg. Co si budeme... Normálně bych zhubla. V předchozím těhotenství jsem měla +18 kg a to jsem se taky hýbala🤷‍♀️, jen toho plavání bylo méně. Doktor mi to vysvětlil tak, že si tělo dělá zásoby na těhotenství a porod, tak víc ukládá. A že musím méně jíst a víc cvičit. 😀Méně jíst jsem nechtěla...

marimanta
13. dub 2022

Byla jsem těhotná 3x, ve 24, 25 a 35 letech, pokaždé jsem přibrala přes 20 kg, naposledy 27 🤦🏻‍♀️. Nikdo to neřešil. Možná taky záleží na výchozí váze, resp. váha/výška.

eloana
13. dub 2022

u kazdeho pres 20kilo .... zacinala jsme vzdy na vaze 52-55kilo pri 175cm. vzdy jsem to sundala do pul roku kojenim

cilkat
13. dub 2022

Zkus se kouknout na doporučení při těhotenské cukrovce - většina holek na diete zhubne nebo přestane pribirat. Ono to telo se v těhotenství chová jinak a tahle dieta je vlastně stavěná na "extrémně tehotny metabolizmus". Vpodstate jde o to zrušit jednoduché cukry a snížit jednorázovou dávku škrobu. Naopak bílkoviny, zeleniny a kupodivu i tuku se může dost po libosti.

luciksima
13. dub 2022

U prvního těhotenství jsem přibrala 25 kg nikdo to neřešil u druhýho jen 15 kg..

autor
13. dub 2022

@cilkat, já podle té diety už jim, radil mi to i lékař, ale stejně to nepomáhá. Nejspíš bych musela radiálně zmenšit porce a to nechci.

martulka88
13. dub 2022

Jsem diabetik... Nejedla jsem sladkosti a hlídala sacharidy... První těhu +5kg, druhé +3kg.

areh
13. dub 2022

Důležité je jaká je tvoje výchozí váha, v kolikátém týdnu jsi a kolik jsi přibrala. Jak se stravuješ, jestli držíš dietu... Někdo se opravdu může stavět na hlavu a přibírá i z vody 🤷🏼‍♀️ ale je potřeba udělat všechna opatření aby tomu tak nebylo

cilkat
13. dub 2022

Výrazné snížení velikosti porce mi ok nepřijde... jinak já pribrala v obou tehotensvich 18 kg a nikdo neřekl ani popel... Ale měla jsem tehotenskou cukrovku a na váza byly hrozně vidět všechny prohřešky proti dietě - za jeden den oslav, kdy jsem "hresila" mi naskocilo 5 kg! (A za další týden při dietě 4 z toho zmizely - prostě cukr zadrzel vodu...) . Vím, že mi tenkrát doktorka říkala, že váha se má hlídat hlavně kvůli tomuhle: pokud někde nastane výrazný skok, je třeba znát důvod. Setrvale pribirani tolik nevadí, i když je vyšší, než doporučených 8 kg...

misaky
13. dub 2022

Pokud tak jíš tak bych se nestresovala. Já v jednom těhu byla hlídaná na diabetologii, i když mi vyšla za celou dobu jednou jedna hodnota hraniční. Dodržovala jsem opravdu poctivě jídlo. I pohyb jsem měla. Do 6. měsíce jsem nabrala 4kg a pak co týden to kilo. Takže rodit jsem šla s +22kg. V průběhu jsem se ptala doktorky jestli to přibírání není moc a odpověděla mi, že když držím dia jídelníček ať to neřeším, že tělo i zadržuje vodu a hormony pracují. Po porodu jsem byla hodně oteklá. Ale do půl roku jsem měla dole 24kg.

te_reza
13. dub 2022

Probrala jsem 20 kg, nikdo nic neříkal. Píšeš, že bys asi radikálně musela zmenšit porce, jak teda jíš? Kolik pribiras?

veroniqess
13. dub 2022

Kolik si vážila na začátku těhotenství?

autor
13. dub 2022

@veroniqess, 75/175cm, přibrala jsem 15kg do 32tt

autor
13. dub 2022

@te_reza, velikosti podobně jako je vzorový jídelníček. Nebudu ty porce už zmenšovat.
https://www.tehotenskacukrovka.cz/wp-content/up...

te_reza
13. dub 2022

@anonym a to máš cukrovku? Já začínala na 69 a rodit jsem šla s 90 😂 měřím 170 cm a nikdy mi nic neřekla

autor
13. dub 2022

@te_reza, nemám cukrovku. Lékař říkal, ze se tím mám inspirovat ať tolik nepribiram. Stejně pribiram pořad stejně rychle. 😅

chlapecektehu
13. dub 2022

Já přibrala 30kg a doktoři mě na to upozorňovali protože jsem měla nateklé nohy a hlavně vysoký tlak asi byla moc velká zátěž na tělo 🤷🏻‍♀️

lovemusicsun
14. dub 2022

Já přibrala u první dcery 18kg, u druhé 15 kg. U obou jsem ale do 6teho měsíce měla cca +4kg. A pak to lezlo nahoru rychlosti blesku aniž bych se nějak přejídala, cukrovku jsem neměla. Nikdo mi neřekl ani ň, nejsem navíc žádný drobek, tak jsem šla rodit s více jak 100kg. Obě holky měly 3kg. Podle mě je to hodně individuální.

mia255
14. dub 2022

Já přibrala v prvním cca 20 kilo, když jsem otěhotněla podruhé, nestihla jsem shodit ještě cca 12 kilo z předchozího a tak jsem.sla rodit skoro s metrakem 😑 nicméně nikdo nic neřekl ale shazovat to byla fuška. Až 3,5 roku po druhém porodu jsem byla na své predtehotenske váze

ruzova_pastelka
14. dub 2022

V prvním těhotenství jsem přibrala 21 kg, ve druhém 32 kg. Po prvním se mi to shazovalo hůř, byla jsem na tom dlouho mizerně fyzicky a moc jsem se nehýbala, takže jsem na své váze byla za cca 1,5 roku. Podruhé (těch 30 kg) to šlo dolů obrovskou rychlostí, do 7 měsíců jsem byla na své váze před otěhotněním.

U mě to byla moudrost těla, narodilo se mi velké miminko, navíc kojím tandem, takže jsem tu váhu navíc potřebovala. Ale jedla jsem opravdu dobře, nebylo to z nezdravého jídla.

cilkat
14. dub 2022

Pokud jedeš velikost porce vzasade podle vzorovyho jídelníčku ze stranky, tak už opravdu není moc kam zmenšovat. I diabetolozka mi potvrdila, že je považuje spíš za malé a nemusím se bát je překročit (a to jsem cukrovku měla).

rubesovak
14. dub 2022

Já přibrala v prvním těhotenství 9, v druhém 7 , dodržovala jsem dietu kvůli těhotenské cukrovce. Není to ani tak o zmenšení porcí jídla, ale o vynechání cukrů. V druhém těhotenství mi cukr vyletěl i po kousku ovoce takže jsem opravdu musela vysadit veškery cukr a váha se v 7.mesici zastavila a

loylii
14. dub 2022

Jídelníček při těhotenské cukrovce.. vlastně jen vyradite “prasarny”. Mě to přijde min bolestné, než se v těhotenství více hýbat. Poslední na co jsem měla naladu byl sport. Nechapu jak někdo muže chodit do fitka, nebo dokonce běhat😁… Já jen měla dojít 10 minut na MHD a už mě pichalo v břiše. Jinak se říká, ze v tehu se nemá jist za dva. Jen změnit stravu za zdravější. Já vždy byla jist zvykla 3x denně a jako těhotná jsem přidala jednu svačinu. Ale cekala jsem dvojcata.

swan42
14. dub 2022

15kg do 32tt se mi nezda tak hrozny. I vzhledem k vysce a vaze... ale co doktor, to nazor 🤷
Ja u prvni pribrala priserne, asi 22kg, popraskaly mi stehna, boky a dokonce i lytka 🙈 ale myslim, ze to byla spis voda a vedro, je zarijova, pres leto jsem natekla silene.
Ted jsem 28tt, prirustek zatim 10kg a vubec mi neprijde, ze bych to pribrala jinde nez na brise, takze jsem v klidu...

jackiel8
16. dub 2022

Já měla před otěhotněním 65kg, přibrala jsem 18kg a teď po roce a půl mám 61kg. V těhotenství jsem jedla, na co jsem měla chuť a z čeho mi nebylo zle. Jen vlastně krabí salát ne.

mdch91
16. dub 2022

Zacinala jsem s 55, pribrala asi 17, 2 tydny po porodu +4 kg.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru