Vyšetření cukrovky. Proč, když mám hodnoty v pořádku?

sonikmotlu
24. srp 2015

Krásný den nastávající maminky,
chtěla bych Vás požádat o radu. Jsem ve 23 TT a moje doktorka mě posílá na vyšetření cukrovky. Veškeré krevní testy a moč mám v pořádku, a proto nechápu smysl tohoto vyšetření. Bylo by to o něčem jiném, kdyby se mi hodnoty cukru v krvi a moči objevili, ale když jsem v pořádku?!
Proč zatěžovat organismus můj a miminka takovým vyšetřením? A proč když se bavím s maminkami, které rodili už dříve (5-10 let zpět), tak toto vyšetření nemuseli podstupovat. Jen kvůli tomu, že z toho začal farmaceutický průmysl těžit?
Poraďte mi jaké zkušenosti s tím máte Vy.
Moc děkuji

svobodpetika
24. srp 2015

Je to tu řešené už několikrát, to jaký máš výsledky neukazuje jestli máš nebo nemáš cukrovku, to je jedna věc druhá, test se dělá všem po 25 roku rodičky. Je to tvoje věc já třeba nechápu proč to všem vadí tak strašné to zase není. Všechny by chodili jen na UZ to by šla každá třeba 30 to nikomu nevadí ale jeden blbej test cukrovky se řeší jako by to bylo buh ví co.

tulikiss
24. srp 2015

@sonikmotlu tak pokud si myslis ze je test jenom proto aby z toho farmaceuticky prumysl tezil tak neni nic jednodussiho nez test odmitnout. uprmni ale tohle nechapu, to je vazne tak strasne tezky jit na jeden blby test aby clovek mel jistotu ze svoje miminko neohrozuje. to ze clovek je hubeny, ji zdrave, z moci se cukr neobjevil jeste neznamena ze tehotenskou cukrovku nemas. Je na tobe jestli v pripade ze cukrovku mas a ta ohrozi dite pak dokazes zit s tim ze si test na ni odmitla. Bohuzel znam pripad kdy se jeste testy nedelaly a tak nechaly pani prenaset, jenomze s tehu cukrovkou placenta starne rychleji a tak uz miminko spravne nevyzivovala jak mela a vysledkem je postizene miminko.

werumka
24. srp 2015

@sonikmotlu Je to na Tvém uvážení, zkusila bych si o tomhle tématu nejdřív něco nastudovat. Krev, kterou Ti bere lékařka na lačno je hodnota, která stoupá často až ve chvíli, kdy je cukrovka rozjetá. Stejně tak cukr v moči se objevuje až od vyšších hodnot.
Dřív se testy nedělaly, to je pravda. Ale podívej se, kolik lidí nad 40 let se léčí s diabetem 2. typu. Je to taky jeden z následků neřešené těhotenské cukrovky. Žena o ní vědět nemusí, miminko nemusí mít po porodu potíže, ale slinivka ženy dostala v tom těhotenství natolik zabrat, aby hodnoty dorovnala, že v dalším těhotenství se může objevit cukrovka hned na začátku, nebo dokonce už může zůstat. Stejně tak pak můžeš dostat ve čtyřiceti cukrovku 2. typu. Jen kvůli tomu, žes tu slinivku nešetřila. V těhotenství obecně stoupá potřeba inzulínu o 50% - 100% - vezmi si, jak moc musí ta slinivka jet, aby tohle všechno pokryla. A když se pak ještě k tomu vyloupne cukrovka, pak už to pro tu produkci inzulínu může být fatální. Nemusí to být vidět na venek. Dítě se nemusí narodit s problémy. Ale zbytečně se pak do těch problém dostaneš sama 😉

gepe
24. srp 2015

@sonikmotlu osobne: prisla jsem, vzali krev, vypila jsem, pockala jsem, vzali krev. Vysledky v poradku. I kdyz mi houpl tlak, vedomi, ze jsem udelala dobre mi za to stal. Je to neinvazivni vysetreni, ktere ma minimalni vliv na Tebe i na plod. Dusledky nepodchycene a nelecene tehotenske cukrovky nebyvaji nejednou hezke. Rozhodnuti je na Tobe. Pokud nechces podporovat farma prumysl, nemuzes zobat jakekoliv leky, vcetne doplnku vyzivy, vitaminu, atd. Vcetne porodu s jakoukoliv medikaci. To jen poznamka pod carou.
Hodne stesti a at uz se rozhodnes jakkoliv, tak i zdrave miminko a vse bez komplikaci.

werumka
24. srp 2015

@sonikmotlu Jinak už jsem psala jinde - glukoza, kterou vypiješ při tom testu má stejné množství sacharidů, jako by sis ke snídani dala dva tvarohové koláčky z pekárny a k tomu kávu s mlékem.

sonikmotlu
autor
24. srp 2015

Moc děkuji Werumko,
tvoje odpověď mi hodně dala. Nebyla útočná ani ponižující a nedělala ze mě blbku. Moc ti děkuji.

Jsem opatrná a vše si nejdříve prostuduji a tímto se zabývám už delší dobu. Potřebovala jsem poradit od zkušených mamin. Kamarádka mi poradila tento web, že si tady pomáháte. Proto mě zamrzeli první 2 odpovědi, a o to víc jsem ráda, že si mi napsala ty.

Ještě jednou děkuji

mogwaika
24. srp 2015

@sonikmotlu Test jsem si nenechala dělat ani u jednoho dítěte, gynekoložka s odmítnutím neměla problém. Asi půjdu proti proudu, ale přišlo a přijde mi to zbytečné - jsem štíhlá, tlak spíš nízký, žádná genetická zátěž, rodila jsem relativně mladá. Cukrovku má zhruba 4% těhotných, většinou stačí upravit jídelníček. Ale byla jsem plně připravená nést si za své rozhodnutí následky a klidně si vyšetření nechat udělat v dalších týdnech těhotenství, pokud by se mi něco nepozdávalo.

werumka
24. srp 2015

@sonikmotlu Nemusíš děkovat, jen jsem se snažila předložit fakta. Ani já nejsem nestranná - tím, že cukrovku mám, bych vždycky - být zdravá - jednala tak, abych jí do budoucna zabránila. Protože vím, jakej je to opruz 😀
Pravda je, že s každým dalším těhotenstvím je ta zátěž pro slinivku větší. Nezávisle na cukrovce. Handicapem trochu je, že každý organismus je originál a dopředu těžko odhadnout, jak se s tím hormonálním náporem v těhotenství vypořádá. Není to ani tak o tom, jestli jsi štíhlá, nebo ne. Když jsem si přidávala v těhotenství inzulín, tak po 20. týdnu jsem musela přidávat co 14 dní. Nakonec jsem se dostala asi tak ke zvýšení o 60% oproti normálnímu režimu mimo těhotenství. A to jsem rodila ve 23 letech, štíhlá. Mohla jsem proto dobře porovnat, jak ta potřeba organismu stoupá. Jiné holky si musely přidávat třeba o dost víc. A to je pořád normální. Jediným rozdílem je, že slinivka jedné ženy to zvládne a jiná ne.

sonikmotlu
autor
24. srp 2015

Tak teď plně chápu každé slovo co jsi napsala.
A i proto, moc děkuji.

jhhd
24. srp 2015

Testy na cukrovku se dělají plošně až asi posledních pět let, přičemž navíc před 2 roky došlo k zpřísnění kriterií. OGTT se provádí v období 24.-28.tt, takže tě tvůj doktor odeslal úplně normálně. Než se objednáš budeš 24.tt.

OGTT není nic hrozného. Pokud jsi v zdravá, Tvé tělo to hravě zvládne. A pokud nejsi, tak se odhalí problém, který je třeba řešit, ale jednorázové zvýšení cukru v těle Tobě ani miminku neublíže. Rozhodně větší problém by byl se na to vykašlat a nedej bože těhotenskou cukrovku mít. Ten kdo bz to hlavně odskákal by nejspíš byl Tvůj drobeček, kterého nosíš v břiše a to jistě nechceš. Stačí si přečst pár řádků odsud: http://www.tehotenskacukrovka.cz (kvalitní zdroj vytvořený lékaři od Apolináře a psaný lidsky) a myslím, že se rozhodneš rozumně.

Já osobně jsem třeba v prvním těhotenství těhotenskou cukrovku neměla a prásk na druhý pokus tam byla. Není to nic hrozného, dieta mi vlastně nakonec docela vyhovuje a inyulin si zatím píchat nemusím, a i kdzbz jo, tak to zvládnu. Moje heslo je: Já vydržím všechno, hlavně když bude miminko v pořádku. Rozhodně bych se vyšetřit nechala.

marrei
24. srp 2015

Už jsem to tady taky někde psala - na test bych šla. Já nespadala do žádné z rizikových skupin (nikdo v rodině cukrovku nemá, rodila jsem ve 30, nejsem obézní...), a přesto jsem měla cukrovku dost vysokou, jen tak tak jsem unikla inzulínu.
Je potřeba si ujasnit priority:
Když jdeš na cukr. test, tak přinejhorším ten roztok vyzvracíš.
Když na test nepůjdeš a cukrovku mít budeš, může se ti v nejhorším případě narodit 5ti kilový cvalík, který kvůli nezralým vnitřním orgánům skončí v inkubátoru.
Samozřejmě nechci strašit, ale já bych měla jasno 🙂

pajdousekk
24. srp 2015

Také nechápu proč s tímto vyšetřením mají všichni problém. Ano, ten přeslazený nápoj není žádný terno, ale když vím že to dělám pro sebe a miminko, tak co.
Já třeba jsem taky hubená, v krvi ani po tomto vyšetření jsem cukrovku neměla, ale v moči jsem měla cukr několikrát.

jetynka
24. srp 2015

ja měla taky vrtochy jít či nejit proč že? když předchozí tři tehu jsem nebyla a vše bylo OK, měla jsem strach proto jsem šla, aby to nebylo tak že dosud vše OK a aby nebylo něco jinak a spatne. test kterého jsem se bála protože nesnesu být nalačno a nemluvě o sládkem piti které fakt nemusím tak navzdory mému očekávání proběhl skvěle a není to nic šíleného, výsledek díky bohu v normě, teď už budu zase o něco klidnější. myslím že taková amniocenteza či odběr choriovych klků je daleko větší zásah do těla a ogtt je oproti tomu banalita.

sisina28
24. srp 2015

ahojte, akorát dnes jsem byla na ogtt...ta tekutina není nic hrozného, chutnalo to nějak citronově, mne spíš vadili ty tři odběry, je to takové nepříjemné a ja to prostě nemám ráda...jinak nevím jak to dělají u vás, ale tady to bylo tak...že vzala z prstu krev-to pouze orientačně, pak ze žíly...pak jsme pili tu glukózu, poté odběr po hodině a poté odběr zase po 2hodinách....akorát nechápu proč neudělají výsledky krve ze žíly tej na lačno a tam když už je hodnota vyšší než 5,1, tak už nemusí dělat nic...takhle to možná někdo pil zbytečně i když již měl blbou hodnotu na začátku...výsledky budou do dvou dní dostupné na gyndě, tak snad to dopadne dobře. jinak já jsem nad tím ani neváhala, že bych tam nešla, nevidím k tomu důvod proč ne...toť ale jenom můj názor

zuza2008
24. srp 2015

Ahoj, tak za mě test na cukrovku u prvního mimča úplně bez problémů, nevybavuji si, že by mne to nějak obtěžovalo. U druhého mi diagnostikovali cukrovku už ve 13 tt (hodnota na lačno 5,1) a teď si měřím cca co 14 dní 8x denně cukr a mám hodnoty úplně jako zdravý člověk, takže jsme se s doktorkou shodly, že jsem jim "omylem" zapadla do tabulek, ale upřímně jsem ráda, že mě hlídají a vidím v tomto testování smysl, než ohrožovat mimčo třeba jen nevhodnou stravou.
Spíš jsem ti chtěla říct, že chápu tvůj postoj k testování - taky jsem odmítla tripple test ( měla jsem dobré výsledky z genetiky ve 13tt a teď i ve 20tt) z velmi shodného důvodu jak píšeš, ale u cukrovky bych to opravdu nepodceňovala. 🙂

zo_ja
24. srp 2015

Já na to nechodím, můžeš to odmítnou, je dost matek, co to odmítají.
Natolik mění hodnoty a způsoby provedení nebyli dosud schopni unifikovat, takže to na mnoha místech dělají, jak by neměly a výsledky by ani nebyly validní.
Navíc - neznám matku, která by sama o sobě dvanáct hodin lačnila a pak se naprala. Zacvičí to jak s metabolismem matky, tak s metabolismem dítěte a účinky nejsou přesně známy.
Já když se na to psala starší zkušené dr, tak by mi to ještě rozmluvila, kdybych na ten test chtěla (a že jinde by mě indikovali jako že musím), manželky mých známých doktorů na to nechodí. Z gyn. ordinace vím, že po podstoupení tohoto zátěžového testu se u některých žen rozběhl náběh na pozdní potrat/předčasný porod, kdy dosud naprosto v klidu probíhající těhotenství skončilo na neschopence. Navíc se neví, jak reaguje miminko na náhle zvýšenou hladinu cukru a zda i tato přechodná hyperglykémie nezpůsobuje pak ve školním věku nějakou poruchu učení. Je potřeba si uvědomit, že patologická hyperglykemie u člověka po narození způsobuje koma. Taktéž se mluví o tom, že to může mít vliv na funkci slinivky a rozvoj cukrovky u miminka - v jeho pozdějším věku.

Je vhodné si zkontrolovat hladinu cukru v krvi na začátku těh. a ca po té půlce + kontrola moči - samozřejmě pokud je tam, bývá to už rozvinuté. Ale je potřeba zvážit si rizika obou stran.

werumka
24. srp 2015

@zo_ja Já bych jen některé věci doplnila: nelační se 12 hodin, ale 8 hodin. Což je taková normální doba spánku.
Nevím, co přesně je myšleno patologickou hyperglykémií. Zdravý člověk i po vypití roztoku hyperglykémii nemá. Důvod, proč je některým ženám špatně je ten, že slinivka v krátkém časovém úseku vyplaví velké množství inzulínu a ten pokles glykémie může způsobit příznaky hypoglykémie (i když reálně hypoglykémii žena nemá) - to je nevolnost, točení hlavy, případně zvracení.
Poruchy učení způsobuje hypoglykémie matek diabetiček. O tom jsem si studovala docela dost, protože hypoglykémie jsou paradoxně v některých situacích horší, než hyper a musela jsem si to dost hlídat. Po 20. týdnu už dítě vyrovnává glykémii pomocí svého inzulínu. Vyšší hodnoty se mu vyrovnají snáz, než když má od matky cukru nedostatek. Přechodná vyšší glykémie při testu předejde tomu, aby slinivka dítěte byla zatěžovaná latentní vyšší glykémií matky v průběhu dalších dvou měsíců (což je pro něj rizikem do budoucna ve smyslu vzniku diabetu 2. typu).
Jinak hyperglykémie jako taková způsobuje kóma až po hodně dlouhé době. Měla jsem dlouhou dobu glykémii 38, než mi na cukrovku přišli a v kómatu jsem nebyla (a to mi byly tři roky). Organismus si zvykne na vše - pokud je vzestup glykémie postupný, tak to žena na sobě ani neucítí. Proto se mnoho diabetiků 2. typu diagnostikuje pozdě, protože si na to prostě "zvyknou".

Je ale pravda, na co upozorňuješ - že mnoho laboratoří dělá test špatně a je potřeba se na tohle zaměřit, pokud na test žena jde. Je opravdu zbytečné chodit na test, který je provedený chybně.

jetynka
24. srp 2015

holky pro srovnání, mi brali krev jen z žily, nejdříve na lačno, má hodnota byla 4,1 pak vypijes cca 3dcl čaje se 75g glukózy, měla jsem to teplé což na lačný žaludek nic moc ale přežila jsem to, musela jsem to vypít na ex, za hodinu pak druhy odběr že žíly ten ja měla 4,8 a za další hodinu poslední odběr že žíly a hotovo, tam jsem měla 5,3. vysledek v normě, podle jejich tabulek jsem byla spíše v těch nižších hodnotách, dneska proto vím ze když se mi mota hlava jako tomu bylo cca 15min po vypití roztoku že se musím najíst, pak mi je fajn.

sisina28
25. srp 2015

@jetynka tyy joo, tak to máš super výsledky...ja musím na výsledky čekat ještě den☹

caboonek
25. srp 2015

Já jsem si taky myslela, že to bude v pohodě. A zrovna já hubená, sladkosti minimálně a bez zátěže v rodině... Pozitivní těhu diabetes. Ale dá se vše vydržet pro miminko... I to píchání do prstu před jídlem nebylo tak hrozné... Za dva týdny mě to čeká zase... A i kdyby opět stejná dg. = pro mimi vše!!!

sisina28
25. srp 2015

@caboonek ty joo, ale ano jak říkáš pro mimi uděláš vše...ja som nervní, zítra mám volat na výsledky...před dvěma měsíci jsem měla z krve na lačno 4,6...včera ten orientační z prstu na lačno 5,2...ale sestřička říkala, že z prstu a ze žíly se to liší, že to může byt stejné nebo menší..tak doufám, že to bude ok...

l_eslie
25. srp 2015

@sonikmotlu
Ahoj,já test odmítla z následujících důvodů:

Je to roztok 75g glukózy - to je jednoduchý cukr s vysokým glykemickým indexem. Když někdo říká, že je to totéž jako dva koláče (někde dokonce píšou jako dva krajíce chleba s máslem) je to nesmysl, protože v tom případě je část sacharidů z mouky, tedy polysacharidy, které se v organismu uvolňují postupně. Navíc nalačno a čistý roztok, po kterém cukr vylítne jak šílený a maminka i miminko mají co dělat aby se s tím popasovaly. Já jím velmi zdravě proto byl toto pro mě silný argument - v běžném životě se mi nemůže stát, že bych snědla tolik jednoduchého cukru najednou. Pokud ovšem někdo vypije po ránu dvě sklenice koly, tak to je podobná zátěž.

Výsledky cukru v krvi nesmírně ovlivňuje rozpoložení člověka - při stresu se cukr vyplavuje do krve. Proto pokud je někdo z testu nervózní, má strach, bojí se jehel, nemocnic apod. je velká šance, že mu test vyjde falešně pozitivně.

Testy vycházejí falešně pozitivně velmi často - znám mnoho žen, kterým cukrovka vyšla, dietu nedodržovaly a přesto měly pak hodnoty při kontrolách v pořádku a miminko je zdravé a normálně velké.

Pokud vám diagnostikují těhotenskou cukrovku a vás to vyděsí a budete se bát každého měření glukometrem, je tu zase to se stresem - tělo bude vyplavovat cukr do krve a výsledky budou pořád špatné.

A pak hlavně - některé porodnice stále trvají při těh. cukrovce na vyvolání porodu do 40tt, stresují ženu zbytečnými kontrolami astrašením, vyvolávají porod když tělo a miminko nejsou připraveni a pak to končí hrůzama typu 48 hodin trvající porod ukončený akutním císařem.

Proto jsem proti preventivnímu plošnému testování. Pokud ale je cukrovka v rodině, pokud se jí žena bojí, nebo pokud se stravuje nezdravě (což v dnešní době znamená tak, jako většina společnosti), pak je asi na místě test absolvovat.

werumka
25. srp 2015

@l_eslie Souhlasím až na tu falešnou pozitivitu. Zdravému člověku nad limit glykémie ani po zátěži nevylítne. Diabetikovi při stresu ano (znám od sebe 🙂 ).

sisina28
26. srp 2015

takže já jsem měla hodnotu po 2hodinách 8,5 a doktor ma poslal do poradny. Hodnoty na lačno a po hodině byli ok....jsem zvědavá, že co mi řeknou v té poradně..jakože nějaká dieta mi nevadí, ale to měření krve z toho prstu...ja to vyloženě nesnáším☹

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru