Vyšetření genetiky, jak to bude probíhat?

terka228
27. dub 2017

Prosím o radu a zkušenost. Ve 13.tt jsem byla v Ústí na screeningu. Ten dopadl dobře. Měli mi tam ale udělat i genetiku, protože už je mi 38let. Genetiku mi ale prostě neudělali. Doktorka mě tedy objednala do Prahy do Genetu na to genetické vyšetření. Jak to tedy bude probíhat. Jen mi vezmou krev a vyplníme dotazník? Nebo budou dělat i nějaký utz? JInak Triple testy mám taky v pořádku a oboje výsledky tam sebou vezu. Bohužel budu teprve 18+0, takže mi screening v II, trimestru ještě dělat nebudou a zase mě objednají. To znamená, že utz žádný dělat nebudou?

absintka19
27. dub 2017

@terka228 se poptej v Genetu jak postupuji....

terka228
autor
27. dub 2017

@absintka19 Když tam se dovolám jen operátorce a ta mi řekla, že se na místě domluvím s doktorkou, jestli budu chtít plodovku nebo ne. Já jí teda chtít nebudu, když mám jinak vše v pořádku. Ale muž si vzal horko těžko volno v nové práci a já teda doufám, že to není jen kvůli dovezení již vyplněných dotazníků z domova.

soyevita
27. dub 2017

@terka228 A proč genetiku,když Ti
NT screening dopadl dobře?Jenom kvůli věku?
Mě dopadl taky dobře,genetička mi volala,že je vše v pořádku a pak za 14dní mi najednou volala,že kvůli věku bych měla jít na genetické vyšetření-buď plodovka,nebo neinvazivní vyšetření za 12tisíc.To jsem odmítla a docela mě to i vytočilo,že prvně ok a pak najednou tohle.
Akorát jsem si v Brně zaplatila podrobný utz v Prenatalu.Dcera je v naprostém pořádku a to jsem ještě o 5let starší než Ty

terka228
autor
27. dub 2017

@soyevita Aha, já rozhodně plodovku nechci....to v genetu neudělají ultrazvukem???
To je jen volby plodovky nebo toho za 12000,-?! Mně je právě 38, takže kvůli věku.....screening mi dopadnul dobře i triple testy.

berenika39
27. dub 2017

@terka228 vek neni vubec zadnou indikaci k zadnym vysetrenim. Prvni navsteva v genetu je konzultace, podle toho dal. Nemusis na zadnou plodovku. Utz se rozhodne nezjisti to, co z plodove vody, to nahradit nejde, ale pokud mas screening v 1.trim ok, tak neni treba amc. A uz vubec ne zadny dalsi test za tisice.

absintka19
27. dub 2017

@terka228 vek neni zadna indikace jit na genetikz. Testy mate v poradku. Zda se, za chteji z vas akorat vytahnout nemale penize, zbytecne.

soyevita
27. dub 2017

@terka228 To chápu,na plodovku bych nešla.Ale to je každého věc.....
V Genetu Ti prvně udělají znovu podrobný utz.
Četla jsem články od mudr.Veroniky Frisové,píše že špičkový ultrazvuk odhalí vady včas
Vůbec bych se toho nebála☺

terka228
autor
27. dub 2017

@berenika39 Děkuji, no starší syn má tedy ještě zátěž autismu a mentální retardace, ale je z předchozího vztahu a navíc autismus se stejně geneticky nezjistí... Mně samotné dělali genetiku už když jsem čekala ml. syna, ale jinde. Dělali to utz a krev a vše v pořádku. Byla jsem někde na Karlově náměstí. Ale platila jsem asi 2500,- A to už bych teď nechtěla platit teda...no, uvidíme.

terka228
autor
27. dub 2017

@soyevita
Právě jsem byla na takovém genetickém vyšetření, když jsem čekala ml. syna, před 4 lety, a tam to bylo jen utz a krev, ale platila jsem za to 2500,-Kč. To už dnes opravdu nemohu. Myslíš, že mi tam udělají hned teď i nějaký utz ? Nebo jen vezmou krev? Když už mám za sebou screening. V telefonu mi řekla operátorka, že se na místě domluvím....šlo mi o to, jestli s sebou mám brát muže nebo ne. Jako když bych věděla, že ani utz nebude, tak by tam se mnou fakt jezdit ani nemusel. No, to jsem teda zvědavá....

soyevita
27. dub 2017

@terka228 To Ti nepovím,ale předpokládám,že minimálně utz bude.
Někde když máš doporučení,se neplatí nic.
Mě ho dr. do toho Prenatalu dát nechtěl,neviděl důvod,když mi vše vyšlo dobře.Ale já byla nahlodaná tou genetičkou.Takže jsem chtěla ještě jeden podrobný utz

gabcat
27. dub 2017

@terka228 Ono se z těch informací dost špatně odhaduje. Ale pokud máš screening v I.trimestru hotový, na druhý ti to nevychází časově a jsi objednaná pouze na genetickou konzultaci, s ultrazvukem bych nepočítala. V Gennetu se ultrazvuk dělá úplně v jiném oddělení, než je genetika.

Náš objednali zároveň na 1.screening i genetiku, ať je to při jednom. Byli jsme na uz a pak šli právě na genetickou konzultaci ke genetičce, která spočívala standardně v probrání rodinné anamnézy, výsledky screeningu a zvolení navazujících vyšetření. Nic víc.

terka228
autor
27. dub 2017

@gabcat Dobře, děkuji za informaci. Aspoň v tom mám konečně jasno 🙂

terka228
autor
27. dub 2017

@soyevita Já doporučení mám. Tenkrát na Karlovu náměstí to ale bylo jako soukromé pracoviště, a tam se to prostě platilo. Dostala jsem tam číslo od tehdejší doktorky a o nějakém Genetu jsem ani nevěděla. Mně bylo tenkrát řečeno, že když nechci odběr vody, tak tam to dělají jinak a hotovo. Takže jsem se prostě objednala tam 🙂

cervinek
27. dub 2017

@soyevita ja jdu k dr.Frisove za 4 tydny. Budu na konci 14 tt. A jdu na ten prvni screening. Co rekli me, budu mit utz (chceme 3d), podrobny, zjistujou velikosti kosti, vzdalenosti, tekutinu, a podle me dr. Je to nejlepsi pracoviste, kam se muzu objednat. Je to teda placene (rekli mi, at si pripravime cca 2 500 Kc), ale myslim, ze jsem v zivote zaplatila vic za zbytecnosti, ze tady jde o zivot 😃. A s tim odberem misto plodove vody- delaji to tam z krve, ale neni to bezne, proto to stoji takove penize (Byla tam na tom moje kamaradka, tak to znam aspon z vyprávění ☺)

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru