Vysoké šíjové projasnění 3,5. Jaké jsou další kroky?
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, je tu někdo, jehož miminko mělo vyšší hodnotu sijoveho projasneni, co se dále dělo? Včera jsem byla na 1. screening, strašně jsem se těšila až miminko uvidím, hned první informace byla vysoké sijove projasneni, přepočet rizika Downova syndromu 1:55, taky vzhledem k mému věku. Od té doby už nevím nic, celý ultrazvuk jsem probrecela. Zítra mě čeká odběr placenty, jsem úplně na nervy. A bojím se, co všechno se může stát.
Vůbec ničeho se neboj, snad ti v nemocnici vysvětlili, že je to akorát ta hraniční hodnota. NT má být max do 3,5. Někdo s tím nesouhlasí a řekne, že ta hranice je 3. Jasně, asi bychom se tady mohli dohadovat o různých věcech, ale pořád nejsme doktoři.
A mě doktoři na 1.SC řekli, že hranice je 3,5 - do této hodnoty je to stále v "šedé zone".
Když vyjde takové NT, automaticky doporučují - bud odber z placenty nebo z plodové vody. Ale zase, pouze doporučují, máš právo to odmítnout!
Já jsem měla NT nějak 3,3 myslím a taky mi doporučili tato invazivní vyšetření, která jsem odmítla! Pozvali mě tedy na další kontrolu hned v 17 tt+srdíčko a NT již bylo nižší, všechno ostatní v pořádku. Takže vůbec nebuď smutná a nestresuj se 🙂
Holky moc Vám děkuji, strašně mě to uklidnilo. Teď jsem podstoupila odběr placenty, zítra budou výsledky, ale mám takový mnohem lepší pocit.
Ahoj, my měli NT 3,6 a po plodové vodě čekáme zdravé miminko 🙂
@jarka_35 Můžu se zeptat, jak to nakonec dopadlo? Byla jsem na kontrole minulý týden a šíjové projasnění 3,6, takže nás hned poslali na odběr klků a teď nervózně čekáme na výsledky.
@jarka_35 Můžu se zeptat, jak to nakonec dopadlo? Byla jsem na kontrole minulý týden a šíjové projasnění 3,6, takže nás hned poslali na odběr klků a teď nervózně čekáme na výsledky.
@l_e_n_t_i_l_k_a dobrý den, já Vám napíšu svůj příběh, ale nechci Vás tím nijak vylekat, přeci jen je fo strašně individuální. Po naměřeni mi byl odebrán vzorek placenty a odeslan na vyšetření, vše dopadlo dobře a nebyl prokázán žádný syndrom. Poté proběhla kontrola v 18tt, vše v pořádku a 23tt přišla rána, malý měl dilataci mozkových komor, jela jsem do Brna k Mudr. Vlašínovi a ten našel dysgenezi corpus callosum. Magnetická rezonance tento nález bohužel potvdila, poté jsem jela do Pardubic na další vyšetření, i přes dysgenezi bych si miminko nechala, jenže tam se prokázaly další odchylky v mozkové tkání. Bylo mi řečeno, že se měl udělat spíše odběr plodové vody, protože miminko mělo nějakou infekci, která se z choriovych klku neprokazala. Ve 24tt jsme museli těhotenství ukončit pro vážnou vvv. Ale já vás nechci děsit, je tu diskuse, kde i přes vyšší sijove projasneni bylo vše v pořádku. Prostě jsme měli strašnou smůlu. Přeji ať Vám vše dobře dopadne.
@l_e_n_t_i_l_k_a
@jarka_35 já měla šíjové projasní 2,6. Šla jsem na plodovku jen pro jistotu a potvrdili nám Downův syndrom. Těhotenství jsem ukončovala v 17 tt.
@l_e_n_t_i_l_k_a
@jarka_35 já měla šíjové projasní 2,6. Šla jsem na plodovku jen pro jistotu a potvrdili nám Downův syndrom. Těhotenství jsem ukončovala v 17 tt.
@sinorina to mě moc mrzí. Já jsem to chtěla napsat narovinu, když jsem tenkrát četla pozitivní příběh hrozně mě to uklidnilo a říkala jsem si, že to nic vážného nebude. Je to strašně těžké životní období, které je pořád citlivé. Taky se to stalo před 14 dny. Já doporučuju všem, co třeba potřebují další názor MUDr. Vlašína, jela jsem za ním na vlastní pěst a kdyby on neodhalil tento problém, malý neměl šanci, že by byl bez postižení a to nejspíše vážného. Nebavím se o sobě, já bych ho milovala úplně se vším, ale myslela jsem především na něho a na to jak by vypadal jeho život, jak dlouho bysme byli schopní o malého pečovat. Nepřeji to nikomu a kéž by se to nestavalo, ale na druhou stranu v našem případě díky za tuto možnost diagnostiky, která je na tak vysoké úrovni.
@sinorina to mě moc mrzí. Já jsem to chtěla napsat narovinu, když jsem tenkrát četla pozitivní příběh hrozně mě to uklidnilo a říkala jsem si, že to nic vážného nebude. Je to strašně těžké životní období, které je pořád citlivé. Taky se to stalo před 14 dny. Já doporučuju všem, co třeba potřebují další názor MUDr. Vlašína, jela jsem za ním na vlastní pěst a kdyby on neodhalil tento problém, malý neměl šanci, že by byl bez postižení a to nejspíše vážného. Nebavím se o sobě, já bych ho milovala úplně se vším, ale myslela jsem především na něho a na to jak by vypadal jeho život, jak dlouho bysme byli schopní o malého pečovat. Nepřeji to nikomu a kéž by se to nestavalo, ale na druhou stranu v našem případě díky za tuto možnost diagnostiky, která je na tak vysoké úrovni.
@jarka_35 to mě velmi mrzí, neumím si to představit. My třeba měli šíjové projasnění snad dokonce 5,3 mm, takže dvojnásobný a máme chlapečka snad zdravého. 🙏 My jsme si teda platili panorama testy, ale ten strach tam byl celé těhotenství. A na výsledky jsme čekali 3 týdny. Diskuzí jsem samozřejmě přečetla taky milion a vyšlo mi z toho prostě to, že buď bude zdravý nebo ne. V každé diskuzi byl někdo, kdo měl miminko zdravé a kdo šel na přerušení. 🤷 Byly to nejdelší 3 týdny v našich životech. My jsme se i dohodli, že pokud z toho bude přerušení těhotenství, už znovu do miminka nepůjdeme. Byl to velký šok, když jsem šla na první screening s nadšením a odcházela s brekem a informacemi o tom, jak probíhá ukončení těhotenství ve druhém trimestru. Pro oba dva.
@jarka_35 to mě velmi mrzí, neumím si to představit. My třeba měli šíjové projasnění snad dokonce 5,3 mm, takže dvojnásobný a máme chlapečka snad zdravého. 🙏 My jsme si teda platili panorama testy, ale ten strach tam byl celé těhotenství. A na výsledky jsme čekali 3 týdny. Diskuzí jsem samozřejmě přečetla taky milion a vyšlo mi z toho prostě to, že buď bude zdravý nebo ne. V každé diskuzi byl někdo, kdo měl miminko zdravé a kdo šel na přerušení. 🤷 Byly to nejdelší 3 týdny v našich životech. My jsme se i dohodli, že pokud z toho bude přerušení těhotenství, už znovu do miminka nepůjdeme. Byl to velký šok, když jsem šla na první screening s nadšením a odcházela s brekem a informacemi o tom, jak probíhá ukončení těhotenství ve druhém trimestru. Pro oba dva.
@cherie24 prošli jsme si něčím podobným a pamatuji se,že jsem při každém vyšetření měla strašně nervy... vůbec jsem si těhotenství neužívá,i nějak tak podvědomě potlačit vztah k miminku (protože jsme nevěděli, jak to nakonec dopadne), a když jsme jeli do porodnice,v jednu chvíli jsem i plakala (z nervů a strachu).
Nerada na to období vzpomínám...
@jarka_35 probíhá buď ráda, že vůbec máš miminko. Tak budeš mít malého daunaka, vždyť to je jedno i on má právo na život 😉 nechápu proč si brečela. Vždyť buď ráda, že je jinak zdravý a povedlo se Vám to. Co by jiné ženské dali mít aspoň jedno miminko a klidně autistu či daunaka
Holky, ale vážně je tu někde diskuze, má snad 200 stran jen na šíjové projasneni a je tam spousta maminek, jejichž dětem naměřili vyšší sijove projasneni a to třeba i nad 4 nebo nad 5 a všechno bylo v pořádku. Já nechci, aby jste se nervovali, že zrovna nám to tak špatně dopadlo, je to strašně individuální. A já mám přečteno snad vše a nějaký pan doktor to shrnul krásně v jedné diskuzi, že pokud všechny prenatální vyšetření dopadnou v pořádku je téměř 100% jistota, že miminko bude zdravé, i přes vyšší sijove projasneni.
@jarka_35 probíhá buď ráda, že vůbec máš miminko. Tak budeš mít malého daunaka, vždyť to je jedno i on má právo na život 😉 nechápu proč si brečela. Vždyť buď ráda, že je jinak zdravý a povedlo se Vám to. Co by jiné ženské dali mít aspoň jedno miminko a klidně autistu či daunaka
@pampelina18 já když teď vidím ten pochod proti ukončení těhotenství (slovo potrat, se mi přímo hnusi), tak doufám, že každý člen této skupiny se účastní také na pomoci dětem s postižením, ať už jakékoliv. My s manželem se snažíme přispívat na děti, které mají nějaké specifikum a obdivuju rodiče, jak všechno zvládají. Ale ano, setkala jsem se s otázkou od vysoce postaveného lékaře, že kdyby se něco stalo u porodu a malý byl postižený, tak co bych dělala? Na jeho chování nikdy nezapomenu a v jeho případě věřím, že karma je zdarma.
@cherie24 to Vás přesně umím pochopit a je skvělé, že to dobře dopadlo, moc Vám to přeju. My čekáme na všechny testy, jestli se nejednalo o geneticky problém a v tom případě by jsme už miminko neměli, ale spíš to vypadá na tu debilní infekci, za kterou se strašně obviňuju, ale já jsem na sobě nepozorovala žádný problém, hned na začátku těhotenství a poté po 6 týdnech jsem byla na kultivaci (steru z čípku) a vše v pořádku. Pořád si říkám, jestli jsem něco špatného nesnedla nebo se nesetkala s něčím, co to mohlo způsobit, ale nevím proč se to stalo. A teď bych se chtěla dát po všech stránkách do pořádku a pak uvidíme.
@pampelina18 já když teď vidím ten pochod proti ukončení těhotenství (slovo potrat, se mi přímo hnusi), tak doufám, že každý člen této skupiny se účastní také na pomoci dětem s postižením, ať už jakékoliv. My s manželem se snažíme přispívat na děti, které mají nějaké specifikum a obdivuju rodiče, jak všechno zvládají. Ale ano, setkala jsem se s otázkou od vysoce postaveného lékaře, že kdyby se něco stalo u porodu a malý byl postižený, tak co bych dělala? Na jeho chování nikdy nezapomenu a v jeho případě věřím, že karma je zdarma.
@jarka_35 nevím za sebe bych na potrat nesla a doktor má pravdu. Nikdy nevíte co se může stát a postižené dítě může být nedej bože i v 5 letech, to ho pak dá člověk do decaku???
@jarka_35 třeba já osobně jsem proti potratům.
Ne teda proti potratům z Vážných zdravotních důvodu ( dvě hlavy, nemoc neslučitelná se životem, více částí těla apod .) ale proti potratům, když ženský místo, aby se chránili tak řeknou, jeee my jsme dělali přerušovanou soulož a já jsem těhotná jdu na potrat, nebo ono to bylo neplánovaný, neberu léky nic , ale hlídala jsem si ovulací... Prostě. ,když jsou ženský potom.i a neumějí se chránit, tak žádný potrat. Jen blbý prezervativ vyjde na 30,- ale to si raději koupí cíga nebo mekáč....Proti takovým potratům jsem a ty by se měli zákaz a dovolit jen ze zdravotních důvodu a to dounak nebo autista není.... Ale to je můj názor. A každý má jiný
@cherie24 to Vás přesně umím pochopit a je skvělé, že to dobře dopadlo, moc Vám to přeju. My čekáme na všechny testy, jestli se nejednalo o geneticky problém a v tom případě by jsme už miminko neměli, ale spíš to vypadá na tu debilní infekci, za kterou se strašně obviňuju, ale já jsem na sobě nepozorovala žádný problém, hned na začátku těhotenství a poté po 6 týdnech jsem byla na kultivaci (steru z čípku) a vše v pořádku. Pořád si říkám, jestli jsem něco špatného nesnedla nebo se nesetkala s něčím, co to mohlo způsobit, ale nevím proč se to stalo. A teď bych se chtěla dát po všech stránkách do pořádku a pak uvidíme.
@jarka_35 na tu možnost zánětu plodových obalů nás na tom prvním screeningu taky doktor upozornil. Ale řekl, že je to docela vzácné a skoro to řekl jen tak v mezi řečí. Žádala jsem si pak já sama o testy u své gynekoložky, jinak by to ani nikdo neřešil. A oba dva doktoři mi řekli, že bych infekci obalů nepoznala. Že to probíhá skrytě až je z toho průšvih. Tohle se bohužel asi nedá ovlivnit a pokud k tomu došlo takto v začátku, byla to opravdu nešťastná souhra náhod, která není běžná. 😞
@jarka_35 třeba já osobně jsem proti potratům.
Ne teda proti potratům z Vážných zdravotních důvodu ( dvě hlavy, nemoc neslučitelná se životem, více částí těla apod .) ale proti potratům, když ženský místo, aby se chránili tak řeknou, jeee my jsme dělali přerušovanou soulož a já jsem těhotná jdu na potrat, nebo ono to bylo neplánovaný, neberu léky nic , ale hlídala jsem si ovulací... Prostě. ,když jsou ženský potom.i a neumějí se chránit, tak žádný potrat. Jen blbý prezervativ vyjde na 30,- ale to si raději koupí cíga nebo mekáč....Proti takovým potratům jsem a ty by se měli zákaz a dovolit jen ze zdravotních důvodu a to dounak nebo autista není.... Ale to je můj názor. A každý má jiný
@pampelina18 samozřejmě, to je každého volba. Já nechci odsuzovat žádné rozhodnutí. Myslela jsem především na tyto těžce postižené děti.
@pampelina18 Četla sis tu diskuzi nebo jen úvod? Autorka nečekala dítě s downem, ale s těžkou vývojovou vadou mozku a z tohoto důvodu šla na ukončení těhotenství. Určitě to pro ní je velmi těžké a traumatizující a ty tu meleš nějaké morální řeči. Prosím, nevyjadřuj se k takto citlivým věcem, když si nejsi ochotná přečíst celou diskusi.
@pampelina18 Četla sis tu diskuzi nebo jen úvod? Autorka nečekala dítě s downem, ale s těžkou vývojovou vadou mozku a z tohoto důvodu šla na ukončení těhotenství. Určitě to pro ní je velmi těžké a traumatizující a ty tu meleš nějaké morální řeči. Prosím, nevyjadřuj se k takto citlivým věcem, když si nejsi ochotná přečíst celou diskusi.
@petulkadodo nemám čas číst nějakou celou diskuzí, důležité věci mají být hned v úvodu a ne aby si je člověk hledal někde mezi komentáři 😉 a morální věci jsou na místě. Poslední dobou na potrat chodí pomalu každá druhá, jen kvůli tomu, že nemají mozek. A jak jsem psala, pokud to bylo z vážných zdravotních problémů, tak bude jiný mimi. Je dost děti, co jim doktoři řekli, že budou postižený a pak byli normální a dost děti co mělo být normální a nebylo
@petulkadodo nemám čas číst nějakou celou diskuzí, důležité věci mají být hned v úvodu a ne aby si je člověk hledal někde mezi komentáři 😉 a morální věci jsou na místě. Poslední dobou na potrat chodí pomalu každá druhá, jen kvůli tomu, že nemají mozek. A jak jsem psala, pokud to bylo z vážných zdravotních problémů, tak bude jiný mimi. Je dost děti, co jim doktoři řekli, že budou postižený a pak byli normální a dost děti co mělo být normální a nebylo
@pampelina18 ty se nejdřív nauč spočítat, kolik že to máš doma dětí a pak se teprve k něčemu vyjadřuj paní podnikatelko. 😉 Vyjadřovat se v tak citlivém tématu je dost ubohé dokonce i na tebe.
@pampelina18 ty se nejdřív nauč spočítat, kolik že to máš doma dětí a pak se teprve k něčemu vyjadřuj paní podnikatelko. 😉 Vyjadřovat se v tak citlivém tématu je dost ubohé dokonce i na tebe.
@cherie24 😂😂😂😂😂😂😂 a vy by jste měli místo projíždění x hodin koníka, se věnovat svým dětem a nestezovat si jak je to náročné. Být doma s dětmi je totiž ta největší pohoda 😘. Ale to by jste nesměli sedět x hodin na telefonu a u tv 🥴😉
@l_e_n_t_i_l_k_a ahoj, já bych tě zase chtěla uklidnit. Šíjové projasnění 3,6- šedá zóna. Absolvovali jsme odběr choriových klků - špatné zprávy, našla se mikroduplikace - vaše miminko bude mít Downův syndrom. Nabízeli nám potrat, nebo ještě odběr z plodové vody. Řekli jsme si, že dáme ještě šanci a půjdeme pro ujasnění na plodovou vodu. A víš co? Ta mikroduplikace je pouze v placentě a miminko žádnou vadu nemá. Bylo to nejhorší, nejnáročnější období v našem životě. V našem případě to vyšlo nejlépe, jak mohlo. Samozřejmě, že nějaká nejistota asi bude až do samého porodu. Ale tím chci jen říct, že i při takovém šíjovém projasnění ta šance na zdravé miminko je. Přeji plno sil a štěstí, ať vše dobře dopadne🍀🍀
@pampelina18 Když nemáš čas, tak nekomentuj několik měsíců starou diskusi. Ona ta situace měla v čase vývoj. Těžko může být v úvodním příspěvku něco, co se zjistilo až 2 měsíce poté. Svůj nesouhlas s potraty si vybíjej v diskuzích, kde je to adekvátní. Tady je to hrubé a absolutně nemístné. Příště aspoň mysli, když už nemáš čas číst.
@pampelina18 proboha ať si každá jde na potrat kolikrát chce a do důvodů nám nic není ... i kdyby tam šla, že dítě nechce, je to čistě jen a jen její věc a rozhodnutí ... tyhle morální kecy fakt miluju ...
myslím, že pro každou je to citlivé téma ...
@pampelina18 Když nemáš čas, tak nekomentuj několik měsíců starou diskusi. Ona ta situace měla v čase vývoj. Těžko může být v úvodním příspěvku něco, co se zjistilo až 2 měsíce poté. Svůj nesouhlas s potraty si vybíjej v diskuzích, kde je to adekvátní. Tady je to hrubé a absolutně nemístné. Příště aspoň mysli, když už nemáš čas číst.
@petulkadodo 😂😂😂😂😂😂😂
@glimmer no vždyť jo, však je úplně normální zabít dítě. Když to tak berete, že je zabít dítě v břiše normální, tak nechápu proč tyto ženský pak brečí nad lidmi co zabíjí třeba roční dítě. Vždyť to je úplně prece jedno, zda zabít život v břiše nebo život na světě 😉 opravdu hrozný. Zakázat potraty a je to. Anebo za cenu minimálně 50tis....
@glimmer no vždyť jo, však je úplně normální zabít dítě. Když to tak berete, že je zabít dítě v břiše normální, tak nechápu proč tyto ženský pak brečí nad lidmi co zabíjí třeba roční dítě. Vždyť to je úplně prece jedno, zda zabít život v břiše nebo život na světě 😉 opravdu hrozný. Zakázat potraty a je to. Anebo za cenu minimálně 50tis....
@pampelina18 Odstěhuj se do Polska a přestaň plevelit diskusi někomu, kdo prožívá těžkou životní situaci. Rýpat do ženy, která čekala těžce postižené dítě, může jen hyena.
Ahoj všem. Před rokem jsem řešila stejne prekérní situaci, procházela jsem tady všechny možné diskuze a doufala v zázrak, který i přišel. Na prvním screeeningu nám naměřili NT vic než 8mm a ted po 8 měsících od porodu uz si troufám na plnou pusu rict, ze dcera je naprosto zdrava. Je mi jasne, ze pravděpodobnost dobrého konce neni az tak vysoká, ale neni ani nulová. Původní NT skupinu s rozsáhlými statistikami se mi bohužel nedaří dohledat, tak píšu aspoň sem. Ja bych si rok zpátky strašně přála něco takového číst a tak nějak mam i pocit, ze jsem tento komentář dlužna.
Je to strašně těžký období, držte se.
@l_e_n_t_i_l_k_a
@sinorina ahoj můžu se Vás zeptat jak probíhalo ukončení jsem teď v 14 tt a bohužel je nám taky potvrzeno downův syndrom a jdeme v pomdělí na vyvolání 😢😔

@jarka_35 my jsme si platili panorama testy a vyšlo to v pořádku. Moje gynekoložka mi dělala i testy na zánět plodových obalů, to taky vyšlo v pořádku. Měli jsme šíjové projasnění 5 mm. Druhý screening už bylo vše v pořádku. Už i 2 týdny na dalším ultrazvuku bylo šíjové projasnění o 2 mm menší a doktor říkal, že kdyby se dělal screening až v tom 14/15tt ani by nás s žádnou genetickou vadou nevystresoval. Takto na mě na prvním ultrazvuku chrlil informace o vadách a potratu v druhém trimestru.