VZP přispívá na NT screening/NT screening +

krikra3
1. pro 2014

Ahoj holky, zatím jsem nenašla vhodné fórum, tak jsem ho založila - je to vlastně jen informace, ale: VZP připlácí 500,-Kč na NT screening! Nemají to nikde pořádně napsaný, ale nedalo mi to a "googlila" jsem tak dlouho, až jsem to našla. Dnes jsem byla na VZP, donesla těhu průkaz, OP, a doklad o zaplacení (nesmí být starší 3 měsíců) a za 5min. byla hotová - peníze mi přijdou na účet. Byla jsem v Prenatalu v Brně na vlastní žádost na NT+, gyndařka mi žádnou žádanku nevystavila, dokonce mi i ona řekla, že to nehradí pojišťovna. Na webu Prenatalu to mají napsané taky - že VZP nehradí. Jo na webu VZP jsem někde našla proklik na seznam MUDrů, kt. jsou certifikovaní na NT, ale např. Vlašín z Prenatalu (u kterého jsem byla), tam napsaný není. Nicméně na VZP nic nenamítali a vše bylo OK.
Nevím, jak to bude příští rok, ale letošní proplatí.
Tak se nenechte ukolíbat, pětistovku na ulici nenajdete.

lucie987
1. pro 2014

Já jsem si s tímto příspěvkem užila své. Jsem z hor, takže první problém byl zjistit, kde se tedy mohu nechat vyšetřit, když v seznamu jsou jen jména lékařů. Na VZP mi nebyli schopní poradit, nakonec jsem vygooglila, že buď do 40 km vzdálené nemocnice nebo na 60 km vzdálenou soukromou kliniku. Jelikož nemocnice byla blíž, objednala jsem se do nemocnice. Z lékařů měl samozřejmě patřičný certifikát jen primář. Předpokládám, že certifikát stojí nějaký ten peníz a nemocnice samozřejmě nemají na to, aby certifikát měli všichni. Brala jsem to tak, že stačí, že to má primář a nechala se u nich vyšetřit. Samozřejmě jsem min. 3x volala na VZP, abych měla jistotu, že to 100% klapne a příspěvek mi proplatí. Jediné, na co mě upozornili, bylo to, že vyšetření musí být na klinice, která má patřičné osvědčení. Když jsem si šla nechat doklad proplatit, bylo mi řečeno, že na dokladu není uvedeno, kdo mi vyšetření udělal a ona si tak nemůže zkontrolovat, zda mi vyšetření udělal skutečně doktor, který má potvrzení, takže mi to nemohou proplatit. Bohudík jsem se natolik rozčílila 🙂 , že po delších dohadech mi to paní proplatila. Nevím, co si na VZP myslí, ale pochybuji o tom, že i v soukromých klinikách mají všichni doktoři, co dělají screening onen certifikát. A ještě naivnější je si myslet, že ho bude dělat přímo sám primář. Já osobně jsem nabyla dojmu, že sice nabízejí nějakou výhodu, ale s podmínkami, které lze těžko splnit a hlavně to ani nikde nevyčtete, že je to nutností a pak to po Vás vyžadují. No a nebo jsem jen měla smůlu na pracovnici...

tehulka12
2. pro 2014

@lucie987 nezlob se, ale vůbec se VZP nedivím,že vyžaduje toto vyšetření od certifikovaného lékaře.Já byla na screningu ve velké nemocnici a dělali ho tam jen ti s certifikátem.
Když už si tohle vyšetření nechám udělat a zaplatím si ho,tak fakt očekávám,že ten tohle placené vyšetření dělá,bude k tomu kompetentní a ten certifikát mít bude. To je jako by jsi řídila bez řidičáku.(Je to troch přehnané vím,ale nic lepšího mě nenapadá). Když to chce někdo dělat a vybírat za to peníze, tak by měl být snad k tomu kompetentní a ten certifikát by měl mít.To je můj názor.Tvůj gynekolog snad někam svoje pacientky posílá, dneska je to naprosto běžné vyšetřeni,tak snad on ví kam a kdo ten certifikát má.
Myslím,že právě v těch soukromých nemocnicích ti lékaři ten certifikát mají.

tehulka12
2. pro 2014

@krikra3 Myslím,že na něj připlácí nejen VZP, ale většina pojišťoven má nějaký program pro těhotné.
Když tenhle příplatek nevyužijete na ten skrining, tak jde ta 500Kč využít na zaplacení tatínka u porodu nebo i něco jiného.Já mám 211 a právě tohle a nadstandart (část) jsem z toho platila.

krikra3
autor
2. pro 2014

@tehulka12 Ano, to máš pravdu - většina pojišťoven nějaký příspěvek poskytuje. Problém je, že na VZP se nikde hned jasně, stručně nedozvíš, jestli ti něco proplatí nebo ne. Na webu Prenatalu, kde jsem byla, je taky uvedeno, že VZP nic nepřispívá (u ostatních pojišťoven je nějaká částka příspěvku uvedena), řekla mi to i gyndařka, že si to celý hradím sama. Tak když už jsem se dozvěděla, jak je to doopravdy, tak jsem se o to prostě musela podělit.
Toť vše. Snad to některé z vás pomůže. 🙂

betelgeuzz
2. pro 2014

@krikra3 jak to, že se to nedočteš? tady to píšou, stačí se podívat na stránky 😉
http://www.vzp.cz/klienti/vyhody-a-prispevky/kl...

svobodpetika
2. pro 2014

neproplácí to jako celek ale prostě přispívá 🙂 500 z programu pro těhotné a nebo i 500 na cvičení a masáže sama paní na vzp mě na to upozornila 🙂

krikra3
autor
3. pro 2014

@betelgeuzz Však přes to jsem to taky našla. Ale díky.
Mě jen štve, že se musíš docela proklikávat a hledat, aby ses něco dozvěděla. Zvl. když ti na gyndě (i na webu Prenatalu) řeknou/napíšou, že VZP nic nepřispívá.
Navíc tady je fórmu ke kde čemu, ale tohle tu třeba nebylo (nebo jsem to nenašla).
Hele, jen jsem se chtěla podělit o info. Naložte s tím, jak chcete 🙂

lenkavd
3. pro 2014

@tehulka12 absolutní souhlas. V ČR si myslí, že NT může dělat kdokoliv, jak je to šíleně jednoduché, ale opak je pravdou... Spoustu i fakt dobrý doktorů (a je jedno jestli ze soukromého nebo státního sektoru) tento certifikát nemá, tváří se jako největší experti, že ví, co dělají, ale dost často to tak není. To samé s laborkou kam se posílá krev, dělá to skoro každá, ale málokterá má certifikaci.... Kdysi se to tak nebralo a i rizikovým pacientkách šel plně hrazený NT na pojišťovnu od necertifikovaného doktora. Jsem ráda, že už se to konečně změnilo....

odettaela
15. lis 2017

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru