icon

Zkušenosti s těhotenskou cukrovkou a lačnou hodnotou 5,9?

petra166
6. únor 2025

Ahoj holky , dnes jsem byla na testu tehu cukrovky , a vyšla mi hodnota 5,9 na lačno . Tekutinu mi tedy vypít nedali . V pondělí budu volat gyndarce co a jak . Máte někdo stejné zkušenosti ? Bylo vše v pořádku ? Jako když sem si četla všelijaké scénáře na netu , tak mi moc do radosti není teda 😏

Strana
z2
jana_zofie
6. únor 2025

@petra166 uvidíš. Prevenci nic nezkazis. Nepodcenovala bych to. (Ale ten postup me stve tak nejak z principu)

werumka
6. únor 2025

@jana_zofie Je to peklíčko... kde pracuješ?
Pak bych do těch vět ještě přidala:
"Gynekolog mi řekl, že je to jen trochu zvýšený a nebude mě trápit a posílat na diabetologii a ať jen omezím sladký."
"Můj doktor nabízí, že mi udělá ogtt u nich v ordinaci, že je to v těhotenském balíčku, který jsem si platila." Tohle bylo zvlášť oblíbený v době, kdy ještě ampule s NaF plošně nebyly, krev se krev svážela až po dokončení testu a lačná se zjišťovala z glukometru.

Je to marný, je to marný občas... ale pořád o 150% lepší, než před 10 lety.

werumka
6. únor 2025

@petra166 Určitě na gyndě řekni, že test nebyl provedený správně, ať tam svoje těhotné neposílá. To je to nejmenší 🙂 Dietu zatím nedrž, zkreslila by další test a mohl by vyjít falešně negativní. Žádný strach, tahle glykémie ve 25. týdnu není žádné drama. Je potřeba primárně provést test tak, aby se na výsledek dalo spolehnout a pak se podle toho zařídit 🙂

vlasta1981
6. únor 2025

@petra166 buď v klidu . Já v 10tt cukr na lačno 5.6 ... Odeslána na dietologii ...mám upravený jídelníček nic hrozného ...občas si měřím cukr ..jednou za dva mes na kontrolu . Hlavní je dlouhý cukr kolik máš ? Už jsem 33+2 TT a vše v pořádku. Nečti ty hovadiny na netu a buď v klidu . Klidně se sama objednej na diabetologii ale řekni že jsi téhož a budeš mít přednost .

petra166
autor
6. únor 2025

@werumka jo tak , takže myslíš , že mám jist normálně jak jsem zvyklá ? Ja jsem z toho ted úplně na vážkách , kdyby to alepsoň řešili opravdu hned , ale tim ze musím cekat do pondělka (vím, ze to není zad tak dlouho ) , tak ale nevím jak se “zachovat “ , nevím co je špatně , co je dobre , jídelníčky na netu jsou snad z 70% jen o tvarohu , to je konec proste 😀

aktakd
6. únor 2025

@petra166 Taky mi to takto vyšlo a taky z prstu. Řešila jsem na gynekologii a až tam mi řekli, že to je špatné měření a po domluvě jsem šla do jiné laboratoře, kde to nabrali jak měli a bylo vše ok.

petra166
autor
6. únor 2025

@vlasta1981 dlouhý cukr ? To ještě nevím , dnes jsem byla teprve na tom testu a ani mě nenechala vypit tu tekutinu , protože už bez ní jsem měla nalačno 5,9 .. ale každej koho znám , tak říká , ať to nepřeháním, že i ti doktoři to přehání , tak nevím no , uvidím co mi v pondělí řeknou

petra166
autor
6. únor 2025

@aktakd a pila jste tu tekutinu nebo ne ? Me ani nenechali , ze jsem to mela vyšší už tak

aktakd
6. únor 2025

@petra166 Nepila. Po špatném výsledku jsem šla domů.

petra166
autor
6. únor 2025

@aktakd i ja tak 👍🏼😀

werumka
6. únor 2025

@petra166 Ne, opravdu zatím žádnou dietu nedrž. Zbytečně by zkreslila výsledek, který teď prostě ještě nemáš/neznáš. Podle výsledku se zařídíš. Dlouhý cukr je u klasické těhotenské cukrovky zbytečný, téměř nikdy není mimo normu, těhotenská cukrovka trvá v projevech hrozně krátce.
Doktoři přehánět nemusejí, vidíš sama, že cukrovka u rodiče může způsobovat predispozice u cukrovky u dítěte. Pokud se to správně podchytí (a dneska máme možnosti kontroly mnohem lepší), tak svému dítěti věnuješ do vínku mnohem lepší prognózu stran metabolických nemocí v průběhu života 🙂

petra166
autor
6. únor 2025

@werumka dobre , mate pravdu , dekuji ❤️ a určitě dam vědět jak to dopadlo , kdyz už jste mu všichni tak krásně odepisovali 😀❤️

werumka
6. únor 2025

@petra166 Budeme rádi 😀 jsem zvědavá!

vlasta1981
6. únor 2025

@petra166 ano dlouhý cukr ... Ten ti změří obvodak a nebo diabetolog . Omez sladké a sacharidy a budeš v pohodě . Mne dia dala řady co jíst co ne .kolik kalorií atd žádná věda ..a vše je v pořádku . Ono dojrorri rádi přehání a hned někteří dávají léky a i inzulín . Kámoška měla 6.5 stabilně cukr a má dceru v pořádku

michaela666
7. únor 2025

Taky jsem ji měla a prvotní šok byl hrozný. Vyděšená, že budu mít pořád hlad, protože mi všechno zakážou. ( To bylo zrovna období, kdy bych něco zobala pořád.😀 )

Nakonec jsem přišla na pár luxusních a jednoduchých receptů, kterých bych si dřív ani nevšimla a jídelníček mi vydržel ( s malou odchylkou) i první rok po porodu. To už bylo ze zvyku.
Jasně, že po porodu jsem těšila na svíčkovou a ovocné knedlíky od maminky, ale vůbec mi nevadilo jíst ty zdravější obměny. Nejvíc otrava bylo na začátku všechno vážit a počítat.
Neboj, určitě to zvládneš a budete v pořádku.🍀

vlasta1981
7. únor 2025

@michaela666 ahoj ...vážit a počítat ? Mohu se zeptat ? O jaké hodnoty cukru se jedná? Kolik jsi.mela denní raní na lačno?
Já svíčkovou ,řízek , ovocné knedlíky normálně měla dovoleno...naopak .. ubrat pečivo , a přílohy max třeba 2knedliky 1 bramboru ...a za celé tehu jsem shodila 10 kg a cukr 4 a dlouhý 32. Děkuju za odpověď

michaela666
7. únor 2025

@vlasta1981 Přesně už si nepamatuju, ale měla jsme ji podle doktorky v dia poradně jen kvůli lehce zvýšeným hodnotám. Lačná u mě problém nebyla, tu jsem uměla dobře kompenzovat druhou večeří - kousek sýra, pár oříšků, tvaroh,...
Cukr mi lítal odpoledne a hlavně po nevhodném jídle - pečivo ( všechno krom večerního pečiva nebo plátku žitného chleba), přílohy, ochucené jogurty, některé druhy ovoce a zeleniny.
Takže jsem na její radu upravila jídelníček, začala vážit přílohy, pečivo a celkově porce a počítat obsah sacharidů v nich.
Nejhorší bylo, že jsem ji měla přes Vánoce, takže všude s sebou vlastní jídlo a hromada sebeovládání, abych nepodlehla hláškám rodiny " Však si dej, to nevadí, dřív nic takového nebylo. "
Do dneška miluju pohankové ( zajímavé že špaldová mouka mi hodnoty hrozně zvedala) palačinky s tvarohem a vysokoprocentní čokoládou, protože jen díky nim a domácímu štrůdlu jsme svátky přežila.

betysl
7. únor 2025

@petra166 s prvním synem jsem měla první odběr lačná 5,1 v testu se nepokracovalo, měla jsem přijít za pár dní. Opět 5,1 hned první lacna z krve. V testu se nepokracovalo a poslali mě do dia poradny. Naštěstí jsem stále měla hodnoty v normě, tedy ki stačila jen dieta a žádný inzulin jsem nepotřebovala. Ob den jsem si měřila krev a zapisovala. Není to opravdu jen o sladkém já ho při prvním skoro nejdela. V podstatě jak už někdo psal. Jez ke všemu hodně zeleniny a menší přílohy, světle pečivo nejlépe vůbec. Ja tedy jedla jen obyčejný chleba Šumava. A vesměs vše v menších porcich a se zeleninou. Ale dodávám že jsem stále měla hodnoty v pořádku ,ne každý to tak bohužel má. Ale vím že jsem z toho ty první dny byla strašně ve stresu. Zdálo se mi že nevím co vůbec jíst a he nemůžu nic atd... každý to pak musí přizpůsobit sobě a svým výsledkům. 🙂 určitě se neboj 🙂

vlasta1981
7. únor 2025

@michaela666 já dostala v poradně glukometr. Po jídle a to podotýkám dám si knedlo vepřo normálně jasně 2 knedle , ale masa kopec inzeli má mám 7-7.5 cukr .
Neberte to zle jen mne to zajímá .pracuji ve zdravotnictví , s několika odbornými ordinacemi ,a vidím jak na diskuzích skoro každá druhá tehulka má cukrovku a ják to ty doktoři hroti. Já chápu každá máme jiný metabolismus atd ale je to opravdu na hraně byznysu a léčby . Za každou cenu léčit . A obtěžovat život už tak zatíženým rodičkám . Někdy se s Dr nestacime divit co těm holkám nařizují a že třeba s dlouhým ciktrem kolem 30 a já lačno 5.1 dávají metformin a nebo dokonce inzulin a straší s petikilovymi a postiženými miminky. Děkuji moc za odpověď

werumka
7. únor 2025

@vlasta1981 První potíž je v tom, že při testu těhotné nikdo nemůže říct, jak se konkrétně u ní bude cukrovka vyvíjet. U někoho je to v pohodě, někdo má test jen mírně zvýšený a za tři týdny už to lítá nad 10. Cukrovka v těhotenství se vyvíjí,přičemž nejvyšší vzestup bývá mezi 30. a 35. týdnem.
Limity pro testování se upravovaly v roce 2014 na základě mezinárodní studie, která byla první svého druhu. Limit na lacno se snižoval,naopak limit po zatezi se výrazně uvolnil.
V tehotenstvi přirozeně glykemie klesá. Navzdory tomu musí v druhé půlce těhotenství slinivka zvýšit produkci inzulínu o 50-100%. Což je přesně ten moment, ktery může způsobit cukrovku a pak i nástup DM 2 po těhotenství.
Samozřejmě z principu je zachyt DM vyšší. Podílí se na tom vek těhotných a velmi často i hormonální stimulace před těhotenstvím.
Z rizik pro dítě bych nezminovala ani tak vysokou hmotnost, s tím už se tolik nesetkavame. Ale primárně poruchu metabolismu v dospívání a dospělosti, poruchy chování, ADHD a podobně. Jenže to už na gynde neřeší 😁
Dlouhý cukr je v případě klasické těhotenské cukrovky k ničemu. Nezvýší se nad limit téměř nikdy. To je ukazatel pro klasické diabetiky.
Ad knedlíky se zelím- ty zvedají glykemii až po dvou hodinách, takže jsi dost možná ten vrchol ani nezaznamenala 🙂

vlasta1981
7. únor 2025

@werumka tak já to chápu . Jak jsem psala pracují ve zdravotnictví a vidím to . Ale ani adhd není prokázáno vysokým cukrem , v prvním tehu jsem neměla žádné komplikace ani cukrovku a dcera má adhd s hyperaktivitou. záleží na mnoho jiných aspektech a ne na hladině cukru .
Ano ...jídlo zvedá glykémii po 2 až 2.5 h po jídle ,měřím pravidelně každý den takže vím jak to je . Neplacam tu jen tak do větru že jsem něco četla na internetu. Dlouhý cukr má svůj význam a hlavně u těhotných.
Děkuji za váš komentář

werumka
7. únor 2025

@vlasta1981 no u těhotných jídlo zvedá glykemii primárně po hodině. Měřeno od začátku jídla.
Také nejsem úplný amatér 🙂

petra166
autor
14. únor 2025

Tak holky, už mám doma glukometr , takže měřím co se dá , abych zjistila co mě zvedá a nezvedá cukr a upřímně nechápu , jde u mě vzali , že mám cukrovku 🤔 jako asi si to nevymysleli , ale moje hodnota hodinu po sněžení bulguru a sušenky byla 4,8 , jako muže mi to někdo vysvětlit?

michaela666
14. únor 2025

@petra166 Záleží za jak dlouho ses měřila. Protože je dost časté, že po hodině máš cukr vysoký, ale po 2 hodinách už ne. Způsobené je to tím, že cukr začne zpracovávat i slinivka miminka a tím pádem do 2 hodin klesne. To je to čemu chceš dietou zamezit - abys nezatěžovala miminko tím, že musí odbourávat tvůj zvýšený cukr.

Takže možná jsi měla jen nepatrně zvýšenou hladinu a už tě šoupli do kolonky cukrovka a hotovo. Uvidíš jak se to bude vyvíjet. Mě třeba jeden glukometr měřil blbě a to byl kalibrovaný přímo z poradny.

Strana
z2