icon

Zkušenosti se screeningy v těhotenství. Jaký máte názor?

7. kvě 2024

Zakládám diskusi o screeninzích v těhotenství. Šly jste na všechny 3 nebo třeba jen na 1 z nich?
Osobně jsem třeba měla velké pochybnosti o prvotrimestrálním screeningu. Sestra mi totiž řekla, že kdyby nevyšel dobře, pošlou mě na další vyšetření a případně navrhnou umělé přerušení těhotenství. V ten moment se mi udělalo zle, protože jsem prostě nebyla schopná nad umělým přerušením přemýšlet. Na screening jsem nešla.
Ale třeba screening v 2. trimestru mi asi dával větší smysl - prý se dají některé vady zjištěné na tomto screeningu operovat i v těhotenství. Nebo maminky s nemocným miminkem rodí na specializovaném pracovišti, když se vada např. srdíčka na tomto screeningu zjistí.
Jaké máte zkušenosti a názory na screeningy v těhotenství?

Strana
z3
petulkadodo
11. kvě 2024

Promiň, ale sdílení odkazů o tom, jak v Německu proběhla debata o tom, že placení acreningů z pojištění povede ke zvýšení potratů mě utvrdilo v tom, kam tvé myšlenky míří. U nás si první 2 screeningy těhotná platí, může si zažádat o příspěvek pojišťovnu. Screening není potrat, je to jen statistická informace, která dá páru možnost se rozhodnout, v případě zjištěného postižení, včas, kdy ještě je na výběr. Můj život, moje tělo, moje rozhodnutí.

autor
11. kvě 2024

@petulkadodo To ty tu hážeš nějaké hesla 😀 Ne já. Ale v pohodě. Já nikomu neříkám, že nesmí chodit na screeningy. Jen že mě to přijde trošku eticky diskutabilní.

petulkadodo
11. kvě 2024

Přijde ti eticky diskutabilní jít na screening nebo jít na potrat s těžkou vývojovou vadou?

tulipdona
11. kvě 2024

Ok, necháš si dítě s postižením. Nikam na vyšetření nechoď, ale pak nežebrej peníze na brutálně drahou vybavu pro nemocné dítě. ZACVAKEJ si to sama. 😉 To nepochopíš.

hennrietta
12. kvě 2024

Jaká je pravděpodobnost, že právě tvoje dítě bude modelka nebo herečka s Downem?
Jen to blbý, ale dřív by bez takové péče jako máme teď by spousta dětí nepřežila. V přírodě taky přežijí "silnější" kusy. A i když jsem za tuto péči ráda, tak někdy si přeji, aby lidé měli důstojnější odchod.
Dobrovolně bych zkrátka takové dítě na svět přivést nechtěla. Už jen jeho hledání přátel, lásky, naplnění po emocionální stránce, kterou není schopna rodina naplnit a pocit, že vždy tady musí být někdo, kdo se o něj postará...

strom14
12. kvě 2024

Přijde mi eticky přijatelnější na screening jít a v případě, že je zjištěna nějaká vada se rozhodnout až pak.
Zjišťovaná postižení nejsou jen typu downův syndrom, kdy s tím v tom nejlepším případě může člověk žít. Jenže většina plodů s chromozomální vadou stejně nepřežije těhotenství.
Zjišťuje se například uzavřená břišní dutina, rozštěpy, které můžou být tak velké, kdy je lebka v podstatě napůl.
Ty tu mluvíš o těch postižených, kteří jsou na tom vlastně nejlíp, ale nedochází ti, že to je špička ledovce.
Jdeš tam primárně kvůli svému zdraví. A jestli máš doma jiné dítě a jsi ochotná ohrozit sama sebe kvůli nějaké tvé vyšší motivaci, kde máš dojem, že zachraňuješ svět a jsi speciální sněhová vločka, která to má jinak, než ostatní, tak gratuluju.
Já taky pracuju s postiženýma, dokonce jsem s nima vyrůstala, ale v životě by mě nenapadlo nejít na vyšetření a pak se ještě obhajovat, že je to neetické.

autor
12. kvě 2024

@strom14 Jak to myslíš? Když plod těhotenství nepřežije, tak mu přestane být srdce a půjde to vidět na normálním ultrazvuku. Já k doktorovi chodím. Já se nebráním vyčištění dělohy nebo při nejhorším porodu mrtvého plodu. A toto je můj poslední příspěvek v diskuzi. Už se mi tady nechce pořád psát.

strom14
12. kvě 2024

Myslím to tak, že pokud má plod Downův syndrom, má dle této studie (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22614780/) 63% šanci na to, že se dočká porodu a ani ten nemusí přežít, ale že velký faktor je, že se to podchytí včas a zjistí se případné další anomálie. A to se zjišťuje na tom screeningu.
Je tedy docela kontraproduktivní se tu ohánět Downovým syndromem a tím, že žijí normální život, ale zároveň nepodstoupit vyšetření, která k tomu napomáhají.
Jak již bylo řečeno několikrát - na potrat tě nikdo nebude nutit chodit, zvlášť kvůli postižené ruce nebo něčemu podobnému.
Potrat je rozhodnutí každé ženy.

hovezigulasek
14. říj 2024

Poradí mi někdo kam se objednat? Na gyndu chodím na Homolku v Praze, ale na prvotrimestrální screening mam jit jinam, tady ho nedelaji.
Ma nekdo zkusenosti kde byl spokojeny atd?

martina0888
14. říj 2024

@hovezigulasek Za sebe můžu doporučit Gennet Letná. Mudr. Smetanová - je to primářka a je kapacita v oboru. Řešila jsem tam loni těhotenství, které muselo být nakonec ukončeno pro VVV a letošní těhotenství, které je tentokrát v pořádku. Jsme tam objednaní i na druhý screening...

junetule
14. říj 2024

Tak ja byla jeste pred otehotnenim na genetice i manzel a vzhledem k veku jsem sla na vsechny screeningy a vysetreni, kam me gynekolog poslal, ci doporucil. Z prvniho vim, ze mam riziko preeklampsie ve 36tt 1:21, takze se hlidam. Jinak jsem rada, ze mam vsechny vysetreni na nemoci, syndromy miminka v poradku a jsem klidnejsi 🙂

petulkadodo
14. říj 2024

@hovezigulasek Já byla na 1. i 2. screeningu v Podolí. Jsou tam experti, mají sonografisty, kteří dělají i perace v děloze pod ultrazvukem.

Strana
z3