Doktorka řekla, že za dva roky nemusím mít dítě
Ahoj. Lékařka mi řekla, že za dva roky může být pozdě a nemusím mít miminko, což je pro mě jako pro 22 letou holku šok (skoro 23). Je pravda, že mi to řekla kvůli rozhozenému cyklu. I když jsem vysadila antikoncepci skoro před rokem tak to pořád blbne a lékařce se to nelíbí a doporučila mi otěhotnět co nejdřív. Nevím, zda to půjde tak jednoduše, protože za prvé potřebuji doplatit nějaké věci, nastoupila jsem v prosinci do práce ale jen na dpp s tím, že mám dostat hpp do konce ledna, ale to není jisté, že to tak dopadne, protože šéf tam není a já potřebuji ještě něco odpracovat, abych dosáhla na mateřskou a taky našetřit něco na výbavičku. Dojíždím za 4 tisíce, každý měsíc. Další věc je ta, že máme s partnerem byt 2kk o velikosti 43m² což je pro 3 malé a v našem okrese nejsou levné byty. A další je to, že chce přítel, abych odpracovala rok v kuse (kvůli mateřské). Takže za naší situace si nedokážu představit, že bychom přivedli na svět toho malého človíčka. Počítám s tím, že s výbavičkou se vejdeme do 100 tisíc, ale museli bychom si najít větší byt, auto koupit a to nejsou položky za pár korun. Chci se zeptat, zda to nějaká neměla podobně. Myslím tím, že jste neměli s partnerem našetřeno a "museli" jste otěhotnět. Asi mi spousta ženských napíše, že je to prkotina, ale co si budeme povídat, každá ženská chce dítě, pokud není kariéristka. Já to dokonce i probrečela.
@jenny91 u mne to nešlo, takže to říkám z vlastní zkušenosti, kdy jsme narychlo kupovala odsávačku, kloboučky na prsa (aspoň to zkusit s pomůckama) a samozřejmě ohřívačku lahví, sterilizátor, lahve, UM,..
je hezké si to takhle naplánovat a dát do tabulky včetně borové vody nebo čtverečků, které jsou za pakatel a nepřipouštět si, že bude třeba nakoupit to, co jsem výše jmenovala
@hankaviki vsak je lepsi si to nepripoustet, nez privolavat dopredu. 😀
@dudlik226 ahoj. Diskuzi jsem necetla celou, ale urcite se v prvni rade nech poradne dovysetrit. Par mesicu uz asi bevude hrat takovou roli, zkus treba i nejake bylinky na srovnani cyklu, mne hodne pomohl gynex. Miminko by melo prijit predevsim tam, kde bude citit lasku a to, ze je tam spravne, takze o tom zkus premyslet nehlede na penize, ve vysledku potrebuji s nadsazkou jen plinu, prso a neco na sebe🙂 koukala jsem do seznamu a spousta veci je financne prestrelenych, spousta zbytecnych uplne. O finance nouzi nemame a spoustu veci jsem nekupovala uz jen proto, ze to pak neni kam dat (hnizdecko,...), zvlast pokud mate maly byt. Hracky nema cenu kupovat dopredu vubec, uvidite, co ho bude bavit. Atd. To, ze ma clovek neco zdedene neni o tom, ze na to nema penize, ale i o tom, ze to je treba uplne stejne dobre, jako nove, tak proc delat dalsi odpad a utracet uplne zbytecne. “Socka” jak jsi psala neni o mnozstvi penez, ale o tom, jak se clovek chova.
Už ti to tu asi napsaly ostatní, ale nedá mi to (jako matce dvou dětí), ta tabulka je fakt směšná 🙈 🙆 15000,- za hračky?! Mimcu fakt stačí jedna hraci deka s hrazdickou.. chybí např. autosedačka (já pro představu teď novorozené dceři kupovala za 6500,- ale jsou i levnější), fusaky, kombinézy a další oblečení (toho v seznamu je strašně malo, a jen v malých velikostech, děti fakt rostou strašně rychle), nějaká rezerva pro případ že ti nepůjde kojení (odsávačka, lahve, um..).. nějaké věci naopak úplně nadbytečné či předražené.. třeba prebalovak mám já za 2500,-, kočár za 6000,- (bazarový ale v top stavu).. pak ti chybí výbava na nošení miminka pokud to máš v plánu (nosítko+nosící oblečení pro tebe tak za 10000,-..). Ale hlavně neřeš peníze, ale to jestli to dítě chceš teď a s tímhle chlapem, ta vybavicka se vždycky nějak vyřeší
Jak dlouho se snažíte o dítě? Třičtvrtě roku? (To ses ptala na první duchy) Po roce by měl být vysetreny i muž.
@dudlik226 Vy to nějak berete za špatný konec...
Co se týče toho, co gynekolog prorokoval - když si tu počteš nějaké diskuze, tak z nich vyplývá, že snad 80% žen gynekolog řekl, že budou mít problém otěhotnět. Tím neříkám, že to tak být nemusí, ale asi bych lékařům nevěřila úplně všechno. Ve tvém případě bych si zašla na nějakou nezávislou konzultaci k někomu dalšímu.
K tomu ostatnímu - musíte si s partnerem určit priority. Já nechápu - na jednu stranu peněz asi nemáte nazbyt, na druhou stranu chcete novou výbavu. Výbava za 100 tis. je nesmysl. I za polovinu pořídíš pěkné a nové věci. My jsme třeba za výbavu dali hodně peněz, líbí se nám pěkné a kvalitní věci, kočár máme super drahý, ale i tak jsme se ke 100 tis. nepřiblížili ani náhodou.
Já chápu, že chcete všechno nové, taky jsme chtěli, hlavně i proto, že budeme chtít ještě jedno, takže to budu schovávat pro druhé. Na druhou stranu... Nové věci můžeš kupovat pokud na ně máš. K tomu, co bazarové ano a co ne - myslíš, že když koupíš něco bazarového, že si toho partner všimne? Ono těch věcí je tolik, že brzy ztratí představu, manžel u poloviny věcí ani netušil, že jsou potřeba a máme je doma 😀. Chlap bude možná řešit kočár, možná postýlku a tím to pro něj víceméně končí, uvidíš. Fakt s tebou nebude řešit každý overálek, který se u vás doma objeví.
Mám z vás pocit, že jste ještě tak trochu nezralí a nemáte úplně srované priority co je teď fakt důležité. Bylo by nejlepší si sednout a pořádně si s partnerem promluvit.
Jak dlouho spolu vůbec jste? Jak se partner staví k další budoucnosti (třeba svatba?)?
@dudlik226 náhodou, Ja ti tleskám. Za mě je to super přístup. Zodpovědný, prakticky. To, že ve skutečnosti to bude trochu jinak, je úplně jedno. S doktorkou si promluv. Nejspíš má duvod, proc si myslí, že bys s přibývajícím věkem mohla mít potíže s otěhotnění.. Možná to řekla dost radikálně a nebude to tak horké. Ale kdo by se dneska divil? Spousta páru tehotni po 30, spousta z nich má s otěhotněním potíže. Nikdo ti nezaručí, že teď otehotnis hned a nebo, že za pár let vůbec. Chápu tebe, že se bojíš a plánuješ miminko co nejdříve, ale i přístup přítele je zodpovědný, že chce dítě do zajištěné rodiny. Z vybavicky klidně něco slevte. Jednak dost věcí dostanete, jednak můžete nakupovat spoustu věcí postupně. Chápu, že chceš nové věci, taky jsem je chtěla.
Ahoj, tak jsem poctivě dočetla celou tvou diskuzi a jsem mírně v rozpacích. Vy už se o miminko snažíte a nejde to? A nebo je to pro tebe uplne čerstvá informace? Vůbec tady nezminujes jak jste na tom s penezi, ale asi nic moc nesetreno nemate se to tak jevi. Každopádně je dobré si dělat finanční rozvahu. Poplatky za byt, telefon,cestu do prace, jidlo, drogerku, sporty, popripade cigarety atd. A uprimne, zadne hrube odhady, ale naferovku si nechavat mesic vsechny uctenky a nebo si zapisovat kazdou prkotinu. Budes tak vedet za co utracite a kde byste popripade si mohli trosku utahnout opasek. Seznam veci co byste si predstavovali taky dobra vec, ale opet, nehazejte tam veci od oka, ale koukni se kolik skutecne ty veci stoji a zamyslet se nad mnozstvim. Napriklad mit pet krabicek cipku na teplotu je fakt nesmysl. Ja mam doma jednu krabicku a vecne jsem ji vyhazovala, protoze to ma nejakou zaruku ze jo.. Deset dudliku.. Treba vase dite vubec dudlik nebuse chtit a pokud ano, tak existují takove drzatka nebo nevim jak to nazvat. Jednou stranou pripnes k obleceni druhou k dudliku, takze ten dudlik neztratis a staci. Ti jich skromnejsi mnozstvi. Mimoto to. Dudliky maji ruzne tvary a ne kazdy tvar se diteti libi. Mozna by bylo fajn, kdyz bysis vyhledala podobne seznamy, aby ti tam. Nektere veci nechybely. Mam pocit ze sem tam nevidela zadne tehotenske oblečení.. Tak drzim palce.
@marcelka287 první zmínky o testech, dotazy zda jsou pozitivní má autorka někdy z května loňského roku.
@merope v kolíně v ulici Na hradbách je tak hned u hlavní silnice takové malé podloubí a tak jsem je kupovala je to teda už před 9mesici ale kdyby je pan neměl tak klidně objedná. Ale upřímně nevím jestli jsou tyto pleny na parkování vhodné. Protože jak jsem psala výše nesajou a jsou úplně průhledné. Takže kvalitně teda nic moc. Proto jsem to psala jak výše slečna psala že seznamu látkové pleny za 20,- ano sežene ale kvalitní stojí na prd. Ale pokud by jste chtěla zkusila bych se podívat jestli bych tam na ten krámek neměla ještě tel. Číslo
Tady to zaznělo jen párkrát, ale já bych se teda v první řadě snažila ustálit finanční situaci a zatím bych dítě neřešila a snažila bych se víc zapeněžit. Protože zakladatelka píše, že pracuje na dohodu a na trvalý prac. poměr teprve přejde a řeší, zda vůbec dosáhne na mateřskou. Takže bych jí radila si zařídit co nejrychleji smlouvu, pracovat a šetřit, šetřit a šetřit. Protože ty peníze se můžou hodit vždycky. Nespoléhala bych na partnera. Stát se může naprosto cokoliv. Tady nejde o to, že by ji třeba opustil. Ale může být na neschopence, prostě se může stát cokoliv. Podle mého názoru by každá žena měla být schopna se postarat sama o sebe a až potom přemýšlet o dítěti. Tohle je totiž, IMHO, jedna z definic socek. Finanční negramotnost, nemyslet na budoucnost a pak brečet a natahovat ruku po státu.
@dudlik226 jsi mladá, rok nebo dva v tvém případě už nehraje roli. Zatím se můžeš nechat dovyšetřit u jiných odborníků, můžete s partnerem vyřešit bydlení a ujasnit si, co vlastně chcete. Miminko nepotřebuje všechno nové, miminko potřebuje hlavně lásku a pevné zázemí. Třeba do toho časem i partner dozraje.
A ještě k těm novým věcem a "sockam".. vzpomněla jsem si na známou, cizinku, manželku finančního ředitele farmaceutické firmy. Bydlí v Praze v luxusní vile, nejnovější auto, soukromé školy pro děti, vše jim platí firma. Ale když s námi jeli na tábor, tak kluci měli bazarové oblečení, protože proč do lesa kupovat nové? Umažou/roztrhají ho úplně stejně 😁
Strašně mě baví, jaké jsou rozdíly ve vnímání péče o dítě. Jde vidět, kdo to má v hlavě srovnané a kdo ne. Autorka se snaží to brát zodpovědně, což cením, protože mně někdo říct, že za va roky už možná nebudu moct mít děti, tak to asi taky začnu honem rychle řešit. Ale její partner...ten asi žije úplně v jiném světě. Mám z něj pocit, že dítě vůbec nechce a tak hledá výmluvy, ale i kdyby chtěl, tak nemá vůbec přehled, co takové dítě potřebuje, jen nechce být za socku a tak rozhazuje kde se dá, místo aby si o tom něco pozjišťoval. Jako proč potřebuje dítě podle něj dvě hnízdečka? Deset dudlíků? Tolik ponožek? Hračky za 15 000??
My jsme třeba nekupovali ani přebalovák, prostě budu přebalovat kde se dá. S kompletní výbavou jsme se vešli asi do 20 000 Kč. Něco nové, něco bazarové, něco popůjčované, něco darované. A vůbec se necítím jako socka. Jen to mám v hlavě srovnané a vím, že jsou důležitější věci, za které utrácet. Třeba později za kvalitní boty pro dítě a ne za značkové dupačky, ze kterých mi za 14 dní vyroste. Dítě by neměli mít lidé, kteří na to nejsou dost vyzrálí.
Těhotenství taky nějakou dobru trvá a rok určitě stihneš na mateřskou odpracovat (to dost doporučuji, je to veliká výhoda to mít navíc). Půl roku později určitě rozhodující nebude. Velikost bytu je myslím v klidu až třeba do věku 3 let dítěte (takže není třeba další 4 roky řešit). Cena za vybavičku..když nic nedostaneš po někom a budeš vše kupovat reálně se vejdeš do poloviční ceny, než píšeš a budeš mít pěkné věci. Do třetiny cca 25-30 000, když budeš hodně nenáročná. 10 000, jak tady některé píšou je ale už zase kravina. To asi děcko myjou jelenem a balí do novin, nebo vše mají od příbuzných.. Okolo 5000 jsem zaplatila jsem za předporodní blbiny ne vybavu.. vyšetření a cesty tam, foto z ultrazvuku, dvoje kalhoty, kys. listovou, krém na bricho, věci pro mě do porodnice, 2h předporodní kurz, otec u porodu, se to naskladá. 100 000 si moc neumím představit utratit. Jedině i s vybavením celeho pokojíčku z masivu, nebo nevím.
Přijde mi, že vy řešíte dítě a to, co vám řekla doktorka, a váš partner řeší peníze a případné nepohodlí a snížení komfortu, které by narození dítěte přineslo. Na vašem místě bych vyhledala jiného lékaře, případně chtěla po stávající lékařce vědět důvody a jaké jsou další možnosti. Nemám s tím zkušenost, ale neřekla bych, že rozhozený cyklus rovná se neplodnost. Pak bych si ujasnila, zda je partner na dítě připravený, zda ho chce. Mně přijde, že tomu není moc nakloněn. I vy mi přijdete zatím dost mladá a ne úplně zralá. Je dobré mít finanční rezervy, ale pokud oba po dítěti opravdu toužíte, bude vám jedno, že jste nedosáhla na mateřskou, bydlíte "jen" ve 2kk, jezdíte s kočárkem z druhé ruky a oblečení máte půjčené od příbuzných.
My s plánovaným miminem bydleli do 10 měsíců v 1+1. Něco jsme měli nové, něco půjčené, něco bazarové. Jako socka si rozhodně nepřijdu. Úspory zůstaly na účtě pro případ, že by se něco opravdu podělalo.
Ta tabulka je šílená. Ještě že to máš v excelu a můžeš umazávat 😝.
Druhý sloupeček přítelův mi dost zavání teda. 10 dudlíků to je doufám překlep. No nevím, řekla bych, že můj manžel je docela v obraze co se týká dítěte a jeho potřeb, ale že by dokázal dát dohromady takovou tabulku a ještě s přesným počtem kusů, to těžko. To i ženská má co dělat.
@nika_nadherna Tak na téma přebalováku mi každý říká, že je to v podstatě nutnost, jinak že si odrovnám záda - kdyby to měl být kus prkna na pračce a něco, na co se to dítě pokládá. Přebalovat 10x denně na posteli je šílenost. Já řeším, co s tím, protože ho moc nemám kam dát, ale uvidím, začínám přemítat, zda se nakonec nevejde vedle postýlky (anebo na pračce v koupelně).
To jsou přesně ty ortely obvodních gynekologů... Přesně tohle řekl gynekolog mojí sestře když jí bylo asi 20 let. Teď má dva krásné zdravé kluky, 1x byla na UPT z lékařské indikace, 1x na vlastní žádost a asi 5x darovala vajíčka.
Jinak ta výbavička, nás taky vyšla na dost. Cca 60 tisíc, ale 32 tisíc byl jen kočárek. Kočárku rozhodně nelituji, šla bych do něj znova - podařilo se nám ho prodat za super cenu. Ale teď už vím, že jsem kupovala spousty nesmyslů a zbytečností 🙂 Teď kupuji oblečení hlavně na bazárcích, má pár kousků ,,lepších,, a značkových. Ale je to dítě a fakt nemá cenu kupovat (obzvlášť u oblečení) nějaké drahé věci. Většinou to zlikviduje, polije, počmárá a potom mi není líto to vyhodit 🙂
@merope prevalovak je na tobe. Prijde ni prakticke, kdyz jsou rovnou v nem nebo vedle ulozene i oblecky a ostatni, jinak jestli jde o samotnou funci “polozit dite a prebalit” tak to zvladnes kdekoli stejne pohodlne, treba na posteli s podlozkou si k tomu i sednes;) tak mit nejaky kos s pomuckama a nepotrebujes prebalovak.
@merope Ani u jednoho ditete jsme prebalovak nemeli, prebalovali jsme vsude po dome, bud na posteli, gauci, nebo vetsinou na zemi. Zada jsem si tim neodrovnala, vzdycky si k tomu sednu, takze se nemusim nijak hrbit. Casto slycham, ze prebalovak je nutnost, ale pro me by to byla spis komplikace, bydlime v patrovem dome a chodit nekolikrat denne po schodech jenom kvuli prebalovani by se ni nechtelo.
K zakladatelce: takovych, kterym bezny gynekolog vestil podobne osudy a pletl se, jsou hromady, nechala bych si udelat dalsi vysetreni a az na zaklade toho bych se rozhodovala, co dal.
@merope Přebalovák můžeš v klidu dokoupit po porodu, až uvidíš, že ho fakt potřebuješ. Za mě je to taky zbytečnost, přebalím na posteli, na postýlce, na zemi, gauči, kdekoliv. Sednu si k tomu a nemusím se tedy hrbit, navíc přebaluješ sice třeba 10x denně, ale jedno přebalení trvá 2 minuty. Dítě celkem rychle roste a časem se ti tam stejně nevleze a když budeš potřebovat během přebalování na vteřinu odběhnout, třeba si namočit plenu na po*nou prdelku, tak na přebalováku ho nechat nemůžeš. Stejně tak dítě kdekoliv oblečeš, zas na to není potřeba přebalovák, i po koupání malýho zabalím do osušky/županu a přenesu si ho do postele.
@merope My ten přebalovák právě taky nemáme kam dát. Jedině by připadal v úvahu takový ten závěsný na zeď, co se dá sklopit, ale zase jsou cenově dost drahé a s nosností to také není bůhví jaké. Takže to budu řešit prostě takhle. Moje mamka taky neměla přebalovák ani u jednoho ze tří dětí a záda má v pořádku. Mě spíš bolí záda při pohledu na matky, co nosí své klidně i tříleté děti v nosítku nebo šátku na zádech a jsou u toho tak divně nepřirozeně předkloněné. Z toho by si jeden odrovnal záda, zvlášť při dlouhých procházkách.
@vita_ Tak já ho můžu mít od ségry, jen nevím, kam ho v bytě narvat. Ale uvidím, ono asi hodně závisí na velikosti toho dítěte - teď koukám, že 4 měsíční dítě má v průměru kolem 6 kilo a v půl roce pak 7 kilo. Synovec měl 6 kilo před koncem šestinedělí. Takže asi uvidím, zda se mi narodí obr nebo liliput 🙂.
Přebalovací pult mám z Ikey a je to fajn. Další místo, kam se dají uložit věci (pleny, kosmetika). akorát pozor na výšku toho pultu, aby vyhovovala. Já jsem vysoká, tak mi náš vysoký pult nevadí, ale mojí mamce, která je o dost menší, nevyhovuje.

@hankaviki Můžou být potíže a třeba to není úplně snadné, ale že by to opravdu nešlo, to se stává jen u pár procent žen.