icon

Anketa: "Kdo souhlasí s docentem Svobodou?" Domácí porod

madre1
17. srp 2014

..................ať klikne na " To se mi líbí " a kdo ne,ať napíše svůj názor a osobní zkušenosti(popř. jaké má vzdělání-v oboru nebo mimo obor)
www.reflex.cz/clanek/komentare/58425/domaci-por...

tamarila
17. srp 2014

Já s ním souhlasím, kromě jedné věci. Nezakazovala bych to. Kdo si chce porodit doma, ať si tam klidně porodí, třeba do rybníka když jim to připadá děsně v sepětí s přírodou. Stejně jim v tom nikdo nezabrání, vymluvit se na překotný porod dá vždycky.
Ale nechápu proč to domarodičky chtějí legalizovat, a proč nutí lékaře ať jim to posvětí, ty průsery pak zachraňují a pojiśťovny ať to platí. Přece když chcou přirozeně bez zásahů rodit, tak musí počítat s tím že to přirozeně bez zásahů dopadne.

nikollita
17. srp 2014

Nemám na tohle úplně vyhraněný názor, ale všichni ti, kteří bojují za zákazy porodů doma by si měli uvědomit, proč ženy chtějí rodit doma a proč ne v porodnicích 😉

anetadr
17. srp 2014

Tady se strhne mela😀
Můj názor je takový, že pokud chtějí zamezit domácím porodům, musí ženám umožnit rodit v téměř domácím prostředí v blízkosti porodního sálu. Jinak se vlastně ani domorodkám nedivím.... lékaři do porodů často zbytečně zasahují a tím ho sami komplikují. Ženy, které mají porodní plán jsou terčem posměchu.... Dokud se nezmění tento přístup, těžko se budou zakazovat domácí porody. Ženy mají právo porodit v první řadě samy - tedy z vlastních kompetencí! Až v případě komplikací by měl být v dosahu lékař a porodní sál.

kamino
17. srp 2014

Nejsem zastance domacich porodu,rozhodne bych si to na triko nevzala. Jsem pro porodni domy,alternativu domporodu,ovsem s lekarskym tymem v zaloze. Pokud se rozhodne nekdo rodit doma a vznikly by komplikace,kterym by se ve zdravotnickem zarizeni a medicinskym zasahem dalo vyhnout,tak bych bohuzel hnala k zodpovednosti a financni ucasti rodice .

dezyre
17. srp 2014

Po zkušenostech s dvouma naprosto rozdílnýma porodama teď můžu říct, že i v nemocnici se dá udělat "domácí" porod. Jen prostředí je trochu jiné.
V první porodnici ihned po příchodu na porodní box, mě píchly vodu, napíchli do žíly oxytocin, aby šel porod rychleji, musel být nakonec ukončen kleštěmi. Toto je příklad absolutního zásahu lékařů do porodu, který chtěli mít očividně co nejrychleji za s sebou. Porodní cesty se asi nestihli k porodu nachystat tak jak měli a malej se nám nakonci zasekl, takže už bylo pozdě i na císařský řez. Ani nebudu popisovat jak rozsáhlá poranění jsem díky tomu měla, jak vnější, tak vnitřní, hojila jsem se téměř třičtvrtě roku.
Naproti tomu druhý porod, jiná porodnice, absolutně odlišný přístup. Jediný zásah do "přirozeného" průběhu porodu bylo občasné natočení monitoru a kontrola jak jsem otevřená. Jinak porodní asistentka naprosto úžasná. Ve všem poradila, co a jak dělat, aby děťátko krásně plynule sestupovalo do porodních cest (to jsem u prvního porodu nezažila). Plodová voda zanechána. Popravdě, když mě v nejsilnějších kontrakcích radila, abych se uvolnila a šla plynule do dřepu, tak jsem ji trochu proklínala, nicméně poslouchala 😅 Nakonec, když zhodnotila, že jsem otevřená na deset, tak se mě opatrně zeptala, zda už chci propíchnout plodovou vodu, anebo budeme čekat. Tak jsem dala souhlas k píchnutí vody, píchla vodu, ještě jsem se zvládla otočit na bok (rodila jsem na boku, asistentka chytala mimčo a někdo, ani nevím kdo mě držel nahoře druhou nohu a na první zatlačení po píchnutí vody byla venku hlavička, na druhé tělíčko, malý byl naprosto v pořádku, takže ještě i s pupečníkem jsem ho dostala na břicho, pak následovalo přestřižení pup. šňůry, porod placenty, malého popsali, zvážili, zabalili a hned putoval ke mě. Mezitím mě vyšetřila dr., která mimochodem u porodu nebyla, nestihla to a zjistila, že porod jsme zvládli krásně, bez nástřihu, bez natrhnutí, jen s malou prasklou cévečkou, takže jeden steh na cévku. Odrodit mě zvládla PA. A měla jsem malého celé dvě hodiny u sebe. U druhého porodu vše plynulo tak naprosto samozřejmě, nic jsem si nemusela vydupávat, přesto šlo vše přesně tak jak jsem si přála. Jsem srab a doma bych si netroufla rodit, ale druhý porod mě dal vše, co jsem si přála a potřebovala - jak lékařskou péči, tak naprosto přirozený porod. Jinak můj názor je takový, ať si každý rodí kde chce. Ty následky si stejně ponese sám ať se rozhodne jakkoliv. Víc se samozřejmě přikláním k porodům v porodnicích, ale s tím, že by se naopak měl v některých změnit přístup k rodičkám ..

ivular
17. srp 2014

V této problematice v principu nelze nalézt řešení, které by bylo nekonfliktní, jelikož se tu dostává do konfliktu svoboda a právo dítěte a matky. Dítě má právo na využití nejmodernějšího zdravotnického vybavení, jenže matka má právo na "svobodný" porod. Je tu stejný konflikt jako při problematice umělých interupcí - střetává se zde právo dítěte na život s právem matky, svobodně nakládat se svým tělem.
Já osobně bych v obou případech asi upřednostnila právo matky - nikoliv jako optimální řešení, ale jako menší zlo. V každém případě by ale matka měla nést plnou morální i finanční zodpovědnost za své rozhodnutí (přičemž v současném systému nese tu první jen zčásti a tu druhou vůbec).

antoinet
17. srp 2014

Souhlasím. Život mého dítěte je mi miliónkrát milejší, než moje pohodlí u porodu. A moje zkušenost s porodnicí (Jihlava) je pouze pozitivní, vše proběhlo v intimitě porodního pokoje bez medicínských zásahů, ale pod dohledem zkušeného týmu, takže pro příště nemám důvod zvažovat alternativy.

lamiaaa
17. srp 2014

Mám na to možná trochu radikální názor, ale dle mě je porod doma nezodpovědnost největšího kalibru. Já se taky mhohem líp než v nemocnici cítím dejme tomu v čajovně, ale to snad neznamená, že si tam nechám třeba operovat slepý střevo! A takhle podobně hazardovat u porodu, kde jde ne o jeden, ale rovnou o dva životy? A že ženám vadí nemocnice, nepříjemný personál a nevímcoještě....tak vydržet to týden v nemocnici je snad to nejmenší, co pro svý dítě můžou udělat, ne?
Chce memomocí rodit doma? Dobrá, v tom případě nejdříve podepsat informovaný souhlas se všemi riziky, aby v případě neštětí nemohl být nikdo jiný souzený.

terezas4
17. srp 2014

Ono to není o pohodlí u porodu, jak už tu někdo napsal, je třeba si uvědomit proč ženy chtějí rodit doma, domarodičky vždy myslí předně na své dítě. Až si to budou všichni dostatečně uvědomovat možná se o tom bude lépe diskutovat, změní se náhled na porod a budou se uzpůsobovat podmínky k přirozenému porodu, bez toho aby žena obcházela porodnice a horko těžko hledala přívětivou porodnici, kde se budou řídit ženou a jejím porodem a ne tabulkami a naučenými postupy. Je dobře že spousta z vás měla porod bez zásahů, ale je tomu opravdu tak? Opravdu do porodu nikdo nezasahoval?

evulinkab
17. srp 2014

Souhlasím s ním a nechápu ženy, co rodí doma.Dnes je výber porodnic velký, ženy si mohou vybírat, v porodnici je přístup jiný než býval a i KDYBY NEBYL-doma bych nerodila.Na to mám své děti příliš ráda..a rozhodne bych s jejich životem nahazardovala.

katyxq
17. srp 2014

Pan doktor Svoboda tvrdí bludy snaží se regulovat něco, po čem mu nic není ... většina maminek, které se rozhodnou cíleně rodit doma, tak dělá po důkladném zvážení zdravotního stavu sebe i dítěte a rizik porodu doma (u fyziologických těhotenství jsou rizika i nižší než v porodnici) a v porodni (ano, i to má své rizika, pro psychiku maminky a miminka, pro přirozený průběh porodu), věnují tomu velkou spoustu času jak v teoretické, tak praktické přípravě. Hodně z nich se k domácímu porodu rozhodne po předchozím traumatu z porodnice. Pokud se něco pri domácím porodu zvrtne, do nemocnice to nestihnou včas a miminku se něco stane, největší pak trest tak jako tak nese ta maminka i bez zasahování státu. Sama bych se asi doma rodit bála, ale dokážu pochopit, proč to tak někdo chce, a umím si představit, že bych k tomu taky jednou dospěla.

Koho to zajímá, jistě si odpovídající studie vyvracející tvrzení pana doktora Svobody najde 😉. Rozumný člověk nepotřebuje naslouchat lidem, kteří se tváří pravicově, ale prosazují přístup jiného ražení. Raději bych viděla reálnou možnost opravdu přirozeného porodu v každé porodnici, podporu zakládání porodních domů, řádnou legalizaci práce soukromých porodních asistentek a proplácení jejich péče zdravotními pojišťovnami (které by na tom ve fungujícím systému měly mít zájem, neboť by je to vyšlo levněji než fyziologický porod v porodnici).

elekthra
17. srp 2014

za mě těžko říct... přijde mi hlavně zvlášní, že doma rodí především ženský (na internetu proběhla anketa, pokud dohledám, dám odkaz), kde doma rodí především druho a více-rodičky po dle jejich slov "otřesných/traumatizujících" podmínkách, které zažily při prvním porodu v nemocnici... 😖 Kdyby šlo všechno tak, jak v knize Dr. Odenta "Znovuzrozený porod" 😵 , tak si myslím, že by domácích pordoů setsakra ubylo.... a na druhé straně - v nemocnici miminka i matky umírají taky-akorát to není tak medializované... 😔 za mě porodnice s co "nejdomáctějším prostředím" 😎

leia1
17. srp 2014

víte, co mě na tom fascinuje nejvíc? že se k nejen k domácím porodům, ale i k čistě ženským otázkám vyjadřují muži. jako jak tomu může nějaký chlap rozumnět? já si myslím, že pokud by české porodnice nabídli maminkám rodit tak, jak chtějí, nezasahovali zbytečně do průběhu porodu, respektovali jejich přání a neee se pořád blbě dokola neptalii, opravdu nechcete epidural, protože to bude bolet (čímž vlastně schazují sebevědomí ženy tím, že jim na naznačují, že na to nemají, aby porodili přirozeně), kladl by se větší důraz na přirozenost nejen porodu, ale i těhotenství (všimněte si, kolik toho musíme jako těhotné za vyšetření absolvovat...), tak by 99 procent maminek, kteří rodí doma, by se rozhodli pro porod v takovém podporujícím zařízení. takže za mně, nepranýřujme maminky rodící doma, ony znají rizika a upřímně, všechny tyto kauzy s úmrtími jsou velice zmedializované, pochybuji, že se toto v nemocnicích neděje. jenom nás o tom neinformují....

kessa
17. srp 2014

Vyloženě nejsem proti porodům doma, je to tělo ženy a její dítě a dítě jejího partnera. A jako takoví mají právo rozhodnout se, jak a kde bude jejich dítě přivedeno na svět, ALE musí také přijmout všechny důsledky, které jejich rozhodnutí nese s sebou. Já nemám "koule" na o porodit doma, protože bych si nikdy nedokázala odpustit, kdyby se něco stalo a neuměla bych s tím žít. A´t rodí doma, ale úmrtí nebo postižení dítěte neháží na lékaře, PA a podobně.
Druhou věcí je to, že bych asi uvítala, aby u nás vznikly porodní domy s lékařským personálem a potřebným vybavením, ale daleko přívětivějším prostředím- přecejen nemocnice je pro většinu z nás (minimálně podvědomě a mnohdy i vědomě) místo, kde se dějí ne zrovna pozitivní věci jsou tam nemocní a zranění lidé, občas někdo umře, dělají s etam operace.. (přecejen nemocnice je pro nemocné a těhotná nemocná nění). A také by měla být legální možnost ambulantního porodu a ne, že bude matka vydírána podepisováním reverzu- ale může si odejít podle toho, jak se cítí a jak je na tom miminko..

pkolin
17. srp 2014

Já bych porody doma rozhodně zakázala! Pokud si chce doma někdo odoperovat slepé střevo, ať si poslouží, hazarduje jen se svým vlastním životem. V případě porodu se jedná ale o hazard se životem dítěte, což pro mě prostě není přípustné! Pokud se pak miminku něco stane, maminku bych, a to se na mě nezlobte, soudila za vraždu stejně, jako když po porodu nějaká matka své dítě zabije a dá do kontejneru! Ona se rozhodla rodit doma a vědomě sebe i dítě vystavila riziku úmrtí! Přesně jak tu píše @evulinkab vždyť si každý může porodnici vybrat a že je v dnešní době z čeho vybírat. Tak proč si nevybrat takovou, která prostě rodinné prostředí poskytuje... Proboha jde přeci o lékařský zákrok, celé těhotenství chodí maminky k lékařům, jde prostě o lékařskou věc a rodit se má v nemocnici. Nechápu, proč se vracet do minulého století, kdy ženy musely rodit doma a daly by nevím co za to, aby jejich děti mohly přijít na svět pod dohledem lékaře. Tak si doma nechce odpojit elektriku, nechoďte do supermarketů apod. ale to ne. Hlavně porodit doma, vždyť je to tak "přírodní" a "přirozené" a pak šupky dítě do autosedačky a nejlépe ještě v šestinedělí s ním na nákup do obchoďáku. Myslím, že maminky co chtěj rodit doma by se nad sebou měly vážně zamyslet. Chápu, že maminky, které doma rodily bez komplikací mě tu zahrnou argumenty, ale upřímně, mě je to jedno!!! Riskujete zdraví svých dětí a to by dle mého názoru žádná správná máma nikdy neudělala...

adinka_k
17. srp 2014

Nechci mluvit za ty, co rodí doma, ale myslím, že cílem celé hry je přirozený porod, ve vědomostech o přirozeném porodu jsme v ČR dost pozadu. Každému, kdo má potřebu se k tomuto tématu vyjadřovat, bych doporučila knihy Michela Odenta. Je to francouzský porodník s padesátiletou praxí, tedy žádná hysterická domorodka s dredy.
Při porodu probíhají hormonální procesy, které mají podle výzkumu přímý vliv na dítě a třeba i na jeho duševní rozvoj (dle Odenta). Srovnávat porod a operaci střeva je krátkozraké a tendeční. Můj osobní názor na domácí porod je zatím takový, že to není pro mě. Znám osobně ženy, které doma rodily. Respektuji jejich rozhodnutí. Určitě do toho nešly s tím, že jdou zabít svoje dítě.
A určitě se situace pomalu zlepšuje, už jsou porodnice, které podporují přirozený porod, respektují základní zásady toho, v jakých podmínkách porod má probíhat, aby proběhl normálně a nenarušil se přirozený běh tím, že zrovna pan doktor končí směnu, tak jí píchněte vodu, ať už jdem dom, na rodičku se neustále mluví, nutí jí ležet na zádech, kde jsou porodní cesty nejmíň průchodné atp. A tam dojdeme. A čím dýl to bude trvat, tím dýl budeme v diskuzích řešit to, že jsou tu ženy, které do toho šly doma. Prostě je to jen jedna fáze vývoje našeho porodnictví. A tlačit by se mělo na porodnice, ať konečně něco dělají podmínkami porodu a pošlou svoje doktory (ano, ty málo placený, unavený doktory) do zahraničí, aby viděli, jak jsme tu mimo, porodní asistentky a sestry ať se naučí trochu lidskosti a všechno bude fajn.

rosny
17. srp 2014

ja osobne jsem srab na domaci porod, ale taky osobne spatnou zkusenost s porodem v porodnici nemam, naopak. Mela by to byt kazde volba a pristup ceskych porodnic a jejich zamestnancu by se mel tez dost zmenit, pak by mozna bylo i mene domacich porodu, kdyz s tim maji ti nahore takovy problem. Ja pred takovyma matkama smekam, maji muj obdiv. Myslim si, ze kdyby se p.Svobodovi nekdo nehoraznym zpusobem stoural v zadku a spatne ho sesil a pak mu rekl, at si prijde na presiti, asi by taky mluvil jinak a to nemluvim o maminkach, jejichz porod byl v porodnici zpackany a deti bych umrely, nebo jsou postizene. Zajimave, ze o tom se uz nemluvi, pritom se jich zde na MK par najde... Takze za me domaci porod ano.

svoba
18. srp 2014

S docentem Svobodou nesouhlasím. Nesouhlasí s ním ani ve vyspělejších demokraciích jako jsou Velká Británie či Nizozemí, kde lékaři naopak matky vybízí, aby rodily doma. Doma bych nerodila, ale nechci komukoli cokoli zakazovat. Naopak jsem pro vytvoření příznivých podmínek v porodnicích, aby se tam všechny ženy-rodičky a jejich děti cítily dobře. Zatím tomu tak není a proto se mnohé matky rozhodují pro domácí porod.

sisinka74
18. srp 2014

Já bych taky rodila doma, ale aby byl u toho doktor a komplet veškeré nemocniční vybavení🙂
Takže co z toho plyne? Nic se nemá podceňovat, proto budu rodit v nemocnici. I tam se může stát něco zlého, nechci přivolávat, ale aspoň nebudu žít do konce života s pocitem, že kdyby.............

dana3262
19. srp 2014

Místo toho, aby to nějak zmodernizovali, zajistili vetsi možnosti atd, tak to zakazou 😕