Celková anestezie u císaře, jaké to bylo?

kkarolinka
14. črc 2015

Maminky, čeká mě celková narkóza u císařského řezu. Bohužel epidural mít nemohu, kvůli páteři. Jaké to bylo, bylo Vám špatně? Za jak dlouho jste viděli miminko a jak Vám nastartovalo kojení? Mám už 2 děti, ale přirozené porody. S kojením jsem nikdy neměla problémy, ale měla jsem hned děti u sebe. Očistky jsem měla vždy 6 týdnů, teď to asi bude úplně jiné. Mám z té narkózy strach.

dapele
14. črc 2015

@kkarolinka Ahoj, před 2 měsíci se mi narodila holčička, také císařem v celkové narkóze (jednalo se o akutní císař, protože se malinké začalo hodně špatně dařit, tak jsem neměla moc na výběr).
Malá se narodila kolem 6 ráno a celý zbytek dne jsem byla na porodnické jip, kde mi neustále kapali něco proti bolesti, takže jsem byla hodně ospalá ... vždy jsem vydržela tak půl hodiny vzhůru a pak si tak na 1 - 2 hodiny zdřímla (první probuzení si pamatuji kolem 8). Miminko mi donesli na kojení poprvé ve 12, tzn. cca 6 hodin po porodu a pak každé 3 hodiny. Malá se ale hned přisála a z porodnice jsme po 5 dnech odcházeli se skoro stejnou váhou jako byla porodní, jak krásně pila (a stále pije). Na normální pokoj jsem se dostala až druhý den ráno (poté co jsem poprvé úspěšně vstala z postel), na pokoji mi mimčo nechali až den následující (tzn. 3 den po císaři).
Očistky porovnat nemůžu, je to moje první miminko, ale pokud to porovnám s maminkou se mnou byla na pokoji a rodila přirozeně, tak jsme na tom byly hodně podobně (v porodnici hodně silné, pak týden mírnější a pak zbytek šestinedělí sem tam špinění).
Horší je po císaři ta rekonvalescence, první týden až čtrnáct dnů jsem měla co dělat abych se postarala o sebe natož o maličkou. Člověk je ale donucen, tak se nakonec tak jako tak dá dohromady. 🙂

kkarolinka
autor
14. črc 2015

@dapele moc děkuji za odpověď. To mě potěšilo, že Ti aspoň malou nosili na kojení a nezvykla si na umělé mlíčko. Chtěla jsem se ještě zeptat, co jizva, hojí se pěkně a je hodně bolestivá. Já jsem vždycky u porodu měla nástřich, bolelo to, ale prášky na bolest jsem neměla, dalo se to vydržet. Nikdy jsem v narkóze nebyla, takže je to pro mě hodně stresující :(. Taky se zavádí při celkovce prej katr do jícnu a není to potom asi moc příjemné. Malou měli asi sestřičky na pokoji,viď? A po porodu viděl jí aspoň manžel nbo kde čekal, když jsi byla na sále? Děkuji

dapele
14. črc 2015

@kkarolinka Jizva dost bolela tak 14 dní, pak to ale rychle začalo ustupovat a na konci šestinedělí jsem o ní už ani nevěděla. Dělají ji hodně dole (na úrovni okraje kalhotek), tak jsem musela dlouho nosit porodnické, jiné jsem nesnesla. Díky tomu, že se nedráždila a přes porodnické kalhotky hodně dýchala, tak je z ní teď jen tenká červená čárka. Dodržovala jsem pokyny o vymývání jizvy a pak později jsem ji masírovala a zahojila se mi nádherně bez jakýchkoliv problémů. Teď už jizva nebolí vůbec a spíš mám kůži nad ní (cca 2 - 3 cm) necitlivou, ale to je úplně normální (jak se přeřezali nervová vlákna).
Co se týká prášků na bolest, tak mě v porodnici nabízeli čípky, ze začátku jsem moc nechtěla (přece jen je to chemie a kojila jsem), ale pak jsem si kolem poledne vždycky jeden vzala, protože v noci jak člověk spí, tak to bylo v pohodě, ráno ještě taky, ale jak se během dne člověk hýbe a jizva se různě napíná, tak vždycky začala hodně bolet a abych se o malou mohla starat, tak mi nic jiného nezbylo. Po návratu z porodnice jsem si ještě doma vzala asi 3x paralen a pak už jsem to zvládala i bez prášků.
O katetru do jícnu nic nevím a já ho neměla. Měla jsem jen cévku kvůli čůrání, člověk stráví den v posteli v polospánku. Asi půl dne jsem měla hadičku u nosu, kterou mi proudil k nosu kyslík, ale to možná bylo z důvodu, že jsem astmatik (nevím jistě) a taky kanylu v ruce kvůli kapačkám. A pak ještě celý ten den na JIP klasicky na hrudníku takové ty placičky co hlídají srdce, na prstu sondu co hlídala okysličení krve a taky kolem ruky tlakoměr (ale ten byl možná jen z důvodu, že jsem měla v těhotenství problémy s tlakem). Díky všem těm šňůrám bylo ze začátku kojení docela zábava, ale malou mi nosili moc hodné a šikovné laktační poradkyně, které ji vždy úspěšně přiložili a pak ji po kojení položili vedle mě na chvilku, abych si ji mohla mohla pohladit a trošku si ji užila. Všech hadiček a drátků jsem se ale druhý den ráno po porodu zbavila. Trošku nepříjemné bylo vytahování cévky a kanyly, ale jinak vše v pohodě.
Malá byla na pokoji u sester na oddělení šestinedělí. Manžel malou naštěstí viděl, ale až cca půl hodiny po porodu a jen díky hodné sestřičce, která ho pustila na pokoj k miminkům. Do nemocnice jsem totiž nastoupila dřív kvůli vyvolávání, ale porod se rozjel už po tabletě na přípravu porodních cest, tak jsem tak byla na oddělení. Malé ale po cca 17 hodinách konkrakcí začali hodně klesat ozvy, takže jsem manželovi stihla jen během kontrakce zavolat ať rychle dojede, že malé je špatně a musím na císařský řez a jela jsem na sál. Manžel dojel, když už mě odváželi z operačního sálů a malá tou dobou byla už dávno na oddělení u sester. Normálně je tam před porodními sály a operačním sálem velká čekárna a kdyby to stihl tak by mu ji ukázali hned po porodu a ošetření, alespoň mi to tak říkali, když mě vezli na sál (rodila jsem v Podolí v Praze).
Zbytečně se nestresuj, jsou i horší věci a hlavně je důležité abyste Ty i miminko byly v pořádku a o to se doktoři určitě postarají 🙂 Já jsem za císařský řez dodnes vděčná, malá když se narodila měla hodně zakalenou plodovou vodu a nebýt toho, že lékaři rychle zasáhli, tak z toho mohla mít dodnes následky. Takhle je z ní zdravé, plně kojené a většinou hodné miminko 🙂

lenkaluk
14. črc 2015

měla jsem akutního císaře v plné narkóze asi ze stejných důvodů jako @dapele. Miminko jsem viděla cca 2 hodiny po porodu, přinesl mi ho se sestřičkou manžel. Nechali nás chvíli s ní o samotě, malá se zkusila přisát. Byl večer, tak si malou sestřičky vzaly na noc k sobě, i druhou noc.... Laktace se mi spustila další den. Očistky jsem měla tak týden, pak už nic. Rána bolela pekelně, ale každým dnem to bylo lepší a lepší... Z porodnice jsem si už docela vykračovala, ale tohle je takové individuální... Byla jsem na pokoji s holčinou, co rodila ve stejný den ale přirozeně... a smály jsme se, že jí se špatně sedělo (třeba u oběda), ale dobře sedalo a vstávalo... a já přesně naopak - vstát a sednout si nebo lehnout byl očistec, ale sezení bylo v pohodě... Manžel byl v době porodu na chodbě a jakmile jí vyndali a nesli na omytí a měření, tak šel se sestřičkou a asistoval:o))

kkarolinka
autor
14. črc 2015

@dapele jsem ráda, že aspoň trošičku vím do čeho jdu 🙂. Mějte se krásně a děkuji za vyčerpávající odpověď 🙂

kkarolinka
autor
14. črc 2015

@lenkaluk děkuji za reakci, tak to bylo fajn, že aspoň manžel mohl takhle asistovat u malé. Doufám, že to také bude možné, když mám CŘ plánovaný a manžel snad bude moct čekat ve vedlejším pokoji. I když zase nevím, jak to mají miminka po celkové narkóze, jestli nejsou také nějak omráčené z anestezie.

anetka1701
14. črc 2015

Záleží kde budeš rodit... Já po celkovce viděla poprvé mimčo vlastně skoro hned jak jsem "přišla k sobě" - po porodu mně dovezli na dospávák, tam jsem ještě viděla třikrát :oD A jak jsem se dala trošku do kupy (to mohla bejt tak hodina a půl), tak mně přeložili na pooperační na šestinedělí a malou jsem měla ihned u sebe. Dali nám tak dvě hodinky na to se seznámit, normálně jsem jí měla u sebe (dokud tam byl manžel). Pak manžela poslali dom aby nerušil druhou maminku, mně malou odvezli a vozili na kojení co tři hodinky. Druhej den ráno jsem vstala, šla na normální pokoj a malou měla vlastně co to šlo...

Jinak špatně mi nebylo, jen to bolelo, mno... Ale oni dávají v porodnici něco na bolest - on se tomu člověk prostě nevyhne té bolesti... Blbá je pak zastavená peristaltika, ale na to mi pomohlo ležet na břiše se srolovanym polštářem pod břichem :oD Po císaři mazec, ale stálo to zato... Jsme se se spolubydlící gratulovali ka každému prdu... 😅

Jo a kojení úplně v pohodě :o) Jako bych rodila normálně - u obou :o)

smallinka
14. črc 2015

mám také za sebou celkovou narkózu a to jsem měla na výběr i epidural, i mě to doporučovali ale já si stála na celkové narkóze. Nemocnice mi dělají zle a při představě, že se budu účastnit vlastní operace mi nedělalo dobře. Vše jsem prospala....pak jsem jen uslyšela manžela ale nešly mi otevřít oči...bylo mi taaak dobře 🙂 tak jsem se jen usmála a slyším doktory jak říkají, je to dobrý usmívá se 🙂 pak mě převezli na pokoj, kde byl i manžel, ale to jsem jen ležela a na půl spala, císař byl večer, tak jsem spala až do rána. Měla jsem dvojčátka, které nemohly být u mě kvůli váze...takže i přirozeně bych je neměla u sebe. no a pak už klasicky vše proběhlo jako po normálním císaři: druhý den zkusít vstát z postele, což bylo po prvé nejhorší, pak už to šlo....a taky jsem konečně viděla holčičky...mlíko se mě taky spustilo. takže za mě narkóza dobrá volba.

smisekivuska
14. črc 2015

Já měla akutního císaře, takže se na nic nečekalo, ani se neptali, jestli chci lokální a zrovna mě dali do celkové. Špatně mi vůbec nebylo, jen si nepamatuju, že mě budili na sále. Manžel říká, že jsem s něma i komunikovala, ale já o ničem nevím. Až když mě dovezli na pokoj, tak si matně něco pamatuju, ale pořádně o sobě vím, až 2 hodiny po 🙂 Možná to ale bylo i tím, že jakmile mi začaly kontrakce, tak jsem byla děsně unavená a usínala. Celkově si myslím, že u mě císař proběhl hladce - bolesti žádné (jen první den jsem se nemohla smát), jizva se krásně zahojila,... Přeju, aby to tak měly všechny 🙂

halibeli1
14. črc 2015

Ahoj, mě špatně nebylo vůbec - naopak cítila jsem se naprosto skvěle (zřejmě mi podávali nějaké opiáty🙂) Že by mi závaděli něco do jícnu nevím, možná během té operace, ale to nevím co se dělo. Za mě nejhorší bylo to cevkování těsně před císařem, pak mě převezli na sál, nadechla jsem se z takové masky, a už o ničem nevím - probrala jsem se když mě převáželi na JIP, to mám v takové mlze, to mě krátce bolelo, než mi dali něco do kapačky, pak už pohoda. První vstávání nic hrozného - vstávala jsem v klidu sama a hrozně pomaličku, tak mě to nijak moc nebolelo. Proti bolesti mi nabízeli čípky, ale já je nepotřebovala, v klidu mě ta jizva nebolela, mě bolela při změnách poloh a pohybu, nejhorší to bylo asi tak prvních 10 dní, snažila jsem se dělat pomalé pohyby aby to bolelo co nejmíň. Očistky nejhorší první den po císaři, to bylo šílené, stále jsem chodila do sprchy, ale byla jsem sama na pokoji, tak nemohu srovnat jak to měli ostatní. Ty další dny už jak menstruace a postupně to sláblo, ale trvaly skoro celé šestinedělí.

kkarolinka
autor
14. črc 2015

@anetka1701 to věřím, že to zažívání a střeva se pak dávají dohromady není žádná sranda, ale ono i u přirozeného porodu to nebylo nic moc, hlavně jít poprvé na velkou stranu, to jsme u toho opravdu brečela, měla jsem 30 stehů a nic moc. Teď se asi nejvívc bojím té narkózy, nikdy jsem jí neměla a hlavně, aby to miminko dobře snášelo.

kkarolinka
autor
14. črc 2015

@halibeli1 tak pokud cévkování bylo nejhorší, tak to jsi měla krásné. Mě cévkovali při každém porodu a ani jsem to necítila.

kkarolinka
autor
14. črc 2015

Holky, ještě jsem se chtěla zeptat na holení, holili Vás před operací sestřičky nebo jste jeli do porodnice připravené??

smisekivuska
14. črc 2015

@kkarolinka já cévkování ani necítila a to jsem pak na tom i seděla, protože mě převáželi na vozíku v sedě 🙂 A holili mě až na sále, protože sestřička na to zapomněla 🙂

anetka1701
14. črc 2015

@kkarolinka hele oni to mimčo vyndají během pár minut potom, co tě uspí - doslova chirurg drží skalpel v ruce nad břichem a jak spíš, začne řezat... Mimču to neuškodí - a co se týká narkozy, tak to není tak zlé... Já měla teda první celkovou, druhou epidurál, každé mělo svoje, ale ta celkovka není tak děsná :o)

Jo a u první jsem se holila sama (čekala jsem porod), u druhé sestřičky - nečekala jsem, že už jako budu rodit :o)

kkarolinka
autor
14. črc 2015

@smisekivuska tak to jsi dobrá, že sis na té cévce i seděla 🙂 , ale je pravda, že já to také necítila. Před každým porodem jsem se vždy pečlivě holila, ale teď před CŘ si říkám, že to asi nechám na sestřičkách, bude to lepší, už to nějak sama nezvládám dokonale.

kkarolinka
autor
14. črc 2015

@anetka1701 tak to je dobře, že miminko není uspané. já myslela, že dostane také krapet narkózy. Jen doufám, že ten skalpel neuvidím, že opravdu počkají až usnu.

jamia
14. črc 2015

@kkarolinka To víš, že ti nebudou mávat skalpelem před očima 🙂 Nejhorší na celém císaři byla první noc, kdy jsem se opravdu nemohla obrátit na bok a měla jsem bloklý krk. A pak druhý den na kašovité stravě, fuj tajbl 🙂

versatilka
14. črc 2015

Z narkózy strach neměj. Rodila jsem takhle dvojčátka. Špatně mi nebylo vůbec, jen jsem byla protivná, že mne budí, zdálo se mi totiž něco krásného. Následně jsem byla zmatená a netušila, co se vlastně dělo, než si mozek vzpomněl, ale to trvalo chvíli. Děti mi přinesli až po 6ti nebo 7 hodinách tuším, ale kojení se rozběhlo a kojila jsem je do půl roka 😉
Neuvidíš nic, kromě toho, jak tě budou olepovat tím chirurgickým prostěradlem 😀 a obličej anesteziologa, který si už nemohu ani vybavit.

nikollita
14. črc 2015

Já jsem měla druhý císař taky pod celkovou narkózou a bylo to super (kromě těch modřin na břiše, když spěchali s vytažením miminka). Samotná operace v pohodě (když pominu kontrakce po minutě) - měl to být plánovaný císař, ale byl akutní nakonec. Po operaci mi bylo dobře, žádná nevolnost. Miminko mi přinesli na kojení cca 1,5 hodiny po zákroku a nosili pak co tři hodiny. Kojení se rozjelo krásně a zatím kojím pořád.

karlos12
14. črc 2015

Jestli mohu, já nerodila, ale sestřenka má dva chlapečky, oba císařem .Jeden v Rakousku a druhý ve Varech.V Rakousku nebyla dobře probuzená, jizva se hojila a bolela dlouho.Nebyla moc schopná chodit na procházky a tak.Teď, ve Varech naprosto super, lítá jak šlak, nic jí nebolí - jen chvíli, klasika.Tím chci říct že i u jedné osoby je to pokaždé jiné.A kojení bez obtíží, ale opět v ČR.Takže hodně štěstí a neboj se 😉

penelope11
13. pro 2016

@smallinka ahooj prosimte jak si to mela hned po vzbuzeni...mela jsi hned bolesti ?

smallinka
13. pro 2016

@penelope11 ahoj, bolesti jsem neměla....akorát bylo nejhorší to první postavení, motala se mi hlava a nešlo to, na podruhé už dobrý a stoupla jsem si....ale chodit jsem ještě nemohla, vezly mě k holčičkám na vozíku...ale to prý i kámošku co rodila normálně. Tělo je vyčerpaný po porodu, ať už císař, narkoza nebo přirozený porod....ta jizva po císaři bolela dost asi týden...nemohla jsem se ani zasmát, madlo nad postelí bylo pro můj každý pohyb za potřebí....při chůzi jizva štípala. No ale po týdnu už dobrý....ženská se po porodu rychle oklepe, protože se musí starat o prcka a to ti dává sílu a motivaci 😍

verculen
13. pro 2016

Ahojda,tak já měla také císařský řez.Vzbudili mě hned po zákroku a zkusili malého prilozit ale já byla mimo.To bylo skoro pred sedmou vecer a maleho mi prinesli na kojeni az v sest rano.Jinak ja jsem to teda snasela dobre.zadne zvraceni ani nijak velke bolesti.ale to přikládám hlavně tomu,ze jsem se pred tim více jak 18 hodin snažila porodit přirozeně.Pro mě tohle bylo osvobození😀.Hned druhy den jsem byla ok.ale maleho mi na noc hned nedali az druhy den co jsem byla na normalnim pokoji.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru