Císař na přání v Praze-máte tip na nemocnici a doktora?

jitulej
9. dub 2014

Ahoj holky, chtěla bych vás požádat o radu. Máte tip v Praze na doktora a porodnici, která je schopna vyslyšet přání rodit císařem? Samozřejmě chápu, že jméno se nemůže zveřejnit, dyžtak prosím do zprávy. Díky moc.

martina_z
10. dub 2014

@jitulej Legalni to neni, ale praxe je takova, ze uplatky vzdy fungovaly, funguji a fungovat budou. Pokud chces opravdu cisare a projit si dobrovolne dlouuuhouuu a bolestivou rekonvalescenci a riskovat problemy v dalsim tehotenstvi (ano, ta podelana jizva na deloze me boli jeste 2,5 roku pote a nejspis me ceka dalsi SC), da se cisar napsat od psychiatra "na hlavu", pripadne od jineho odborneho lekare, pokud mas chronicke onemocneni. Ale fakt to neni porod bez bolesti, nybrz velka brisni operace a po porodu budes i tak jako zmlacena.

ilonne
10. dub 2014

Jeste bych k tomu dodala, zeptej se na zkusenosti ohledme rekonvalescence a pece o dite po prirozenem porodu po SC. Pak srovnej a rozhoduj se.

zazana81
10. dub 2014

Určitě máš pro to nějaký důvod, o kterém jsi nepsala .... Já ti žádnou nemocnici ani doktora poradit nemůžu, ale s císařem mám svojí zkušenost, i když to v žádném případě nebylo na přání. A nedoporučuju.

gepe
10. dub 2014

@martina_z i u chronickych onemocneni kolikrat neni indikace k cisari. Papiry "na hlavu", to je ozehava otazka, pokud ji to psychiatr pisne, muze s tim mit problem ohl. svepravnosti 😉
@jitulej jinak uz psaly holky. Je pravda to, ze po sekci Te nuti vstat hned druhy den a bez diskuse. Mas prorizlych 8 vrstev v brise, vse se musi zhojit. Casto se stava, ze se spatne clovek zhoji, jsou srusty, na deloze jizva se spatne zhoji aj. starosti a komplikace.
Co se tyce Tve otazky. I kdyz Ti doktor napise doporuceni k sekci, tak v porodnici rozhoduji, zda sekce bude ci ne. Jediny co me napadlo, zaplat si doktora soukrome praxe a cely tehotenstvi vcetne porodu a mozna Ti to vyjde. Takovy gyn praktici, jejich pece stoji od 30tis a stejne Ti nikdo nezaruci, ze The vezmou pod kudlu, bez vaznych pricin a duvodu.
A to nemluvim o zminovane peci o dite po sekci.
Sama jsem po sekci a po porodu to neni prochazka ruzovym sadem.
Se rika, u klasickeho porodu zena trpi nez porodi, u cisare, zena trpi po porodu.

martina_z
10. dub 2014

@gepe Zbaveni svepravnosti bych se asi nebala - spousta lidi ma ruzne fobie, a presto jim obcanku a ridicak nechali. Zkusenost porodniku je pry takova (vychazim teda z clanku na internetu), ze kdyz se zena panicky boji porodu, pry vetsinou stejne prirozene neporodi. Takze pokud ma zakladatelka diskuze podobny problem, neodsuzuju ji, jen bych byla pro, at si o tom zjisti vic. Jiny lekar nekde psal, ze by si zeny volily "cisare" dobrovolne mene casto, pokud by mely vice informaci. Porod cisarem je pry az 6krat rizikovejsi nez prirozeny porod, coz asi mluvi za vse.

V porodnici se mnou byla pani, ktera cisare "na hlavu" mela. Panicky se bala jehel, nemocnicniho prostredi a bolesti jako takove, ale kdyz na nohy postavili me, tak jsem si rikala, jak to ta chudinka zvlada 😖 Ja teda mela hlavne problem s tlakem (nizkym), mdlobami a tmou pred ocima, a pak byl luxus dojit si poprvy na velkou. To proste boli. Prvni 2 dny byl problem i nalit si vodu z 1,5l PET lahve. A to jsem mela naprosto nekomplikovane hojeni, jizva nehnisala a vsichni rikali, jak pekne se hojim. Doted mam ale na brise v miste jizvy necitlivy pruh a jak me jizva boli v prubehu tehotenstvi, o tom uz jsem psala. Predstava, ze jdu znovu na cisare a pak se doma staram o miminko a 2,5 leteho rostaka, ktery vazi 14kg, se mi ani trochu nelibi, ale pry jsou rizika prirozeneho porodu v mem pripade dost velka.

gepe
10. dub 2014

@martina_z fobie, panicky strach, uzkost, nepovazuju za "na hlavu". Jinak chapu, jak jsi to myslela.
Ja svoje story s omdlivanim po sekci radsi rozepisovat nebudu, postavili me na nohy az obden po sekci. S nizkym tlakem mam taky problem kor horsi ve spojeni se slabou sinusovou tachykardii - 83/53 + tep 99. Aj.

mamkamarketa
10. dub 2014

Ja bych to tak tragicky nevidela. Ja 15h po cisari litala po oddeleni uplne fit. A uprimne s klasickym porodem se to srovnat neda. To je cisar fakt brnkacka 😅
Co se tyce dotazu, zkus podplatit primo porodnika ale ty porodnicky spicky chteji za porod 30 000 v prumeru nebo si sehnat doporuceni od jineho specialsty, ale tam hrozi, ze porodnici neuvidi duvod k sekci a doporuceni respektovat nebudou

kocicinka
10. dub 2014

@jitulej neblbni a pusť to z hlavy. Pokud se bojíš bolesti, nech si dát epidurál. Je blbost se kvůli tomu nechat kuchat. Já měla těžkej porod, ale 2 hodiny po už jsem o ničem nevěděla. Do sekce bych fakt kvůli strachu z bolesti nešla.

martina_z
10. dub 2014

@gepe Proto ty uvozovky 🙂 Tlak mame podobnej, takze moc dobre vime, ze...vstala jsem az na treti pokus. Pak uz jsem behala normalne, dikybohu.

@mamkamarketa To je taky strasne individualni, ale znam jeste 2 holky, ktere na tom pry byly po cisari lip nez po tezkem porodu. Vetsina ale rika pravy opak. Kazdopadne cisarem je to bez driny, nikoliv bez bolesti.

gepe
10. dub 2014

@martina_z tak 🙂 ja uz se pak taky rozchodila, ale diky bohu za tyc nad posteli a stupatko u postele 😅

mamkamarketa
10. dub 2014

@gepe se nedivim, ze te to bolelo, kdyz ses vytahovala tu tyc nad posteli

gepe
10. dub 2014

@mamkamarketa ja se jinak nezvedla a ani neotocila na posteli. Netahala jsem to brichem, ale rukama.

mamkamarketa
10. dub 2014

@martina_z je. Ale to mas i klasicky porod. Ja se davala dohromady 3 tydny minimalne. U cisare jsem druhy den fungovala normalne. Sla jsem domu 4ty den a pohoda. Po normalnim porodu jsem byla jak lemra

mamkamarketa
10. dub 2014

@gepe stejnak tim namahas brisni svaly a to dost 😉

ilonne
10. dub 2014

@mamkamarketa Operace bricha, ze je brnkacka?! Bud rada, ze jsi patrila do mensiny tech stastnych a zahojila jsi se bleskurychle. Jezisi, kazda operace je zavazna a rizikova, nehlede na moznosti dalsiho porodu, sleuje se jizva, vsechno vic boli atd.. Jako bagatelizovat operace a tvrdit ze je to brnkacka bych si fakt nedovolila.

ilonne
10. dub 2014

@jitulej Ja mela take tezky porod - 36 hodin krizovych kontrakci a muzu te ujistit, ze v momente jsem na to zapomela. A hned jsem normalne fungovala. Je fakt, ze sestinedeli bylo krizove, prvni tri tydny, ale to bylo o hormonech. Proste normalni poporodni blues.

gepe
10. dub 2014

@mamkamarketa jak jsem psala, muj prvotni a primarni problem byl s tlakem v ramci vstavani 😉 rozchodila jsem se az obden, tyc i stupatko mi ten den pomohly, o jizve jsem ani ne 14 dni po porodu nevedela, zadne problemy. Pustili nas uz paty den po porodu, kdy jeste ten den jsme jeli s manzelem pres celou Prahu do Hostivic do Malvika dokoupit nejake veci. Nechodila jsem jak baletka, v aute to citila, ale v pohode.
Rozhodne jsi asi jedna z mala, pro kterou to byla pohoda hned po porodu, blahopreju 🙂
Ps: ja byla na JIP 24 hodin pro sekci.

ivarei
10. dub 2014

@jitulej Udajne jsou k porodu sekci dost pristupni v Neratovicich, osobni zkusenost nemam - rodila jsem v Roydnici n.L. a v Usti, ale pro cisare byl duvod. Druhy den po cisari jsem byla uplne fit, ale pani vedle nekooikrat omdlela, kdyz ji postavili a jeste 2 dny se o chlapecka nedokazala postarat.

mamkamarketa
10. dub 2014

@ilonne ano ve srovnani s predeslym porodem to brnkacka byla 🙂
A uprimne me je ukradeny, ze je to velka operace a co se sebou nese za rizika pro matku (vi se o nich a da se jim predejit) ale hlavne je to bezpecny pro dite. A klasickej porod je pro dite risk.

Pokud chce zakladatelka rodit cisarem, tak bych ji neodrazovala. Je to jeji rozhodnuti

ilonne
10. dub 2014

@mamkamarketa pocitove te sice chapu, ale nemyslis, ze kdyby to bylo tak jednoduche a jednoznacne, ze by vsechny zeny automaticky nerodily cisarem a prirozenemu porodu se vubec nepristupovalo? Jak je prirozeny porod nebezpecny pro dite? Vzdyt je hlidane i matka.

terkaz
10. dub 2014

Klasicky porod, je uplne normalni prirozena vec. Cisar ano, pokud jsou komplikace. Ale jit na cisare dobrovolne jen kvuli bolesti, to mi prijde nenormalni. Kazdy se boji, bolest k porodu patri, mozna i proto je to tak uzasny pocit, kdyz se miminko narodi. Myslim si, ze tyto emoce u cisare v takove mire neprobehnou. Ale je to muj nazor, nemusite na me reagovat 😉 Nechci tu vyvolavat nejake hadky, jen to proste vidim takto 🙂

salikova
10. dub 2014

neznám důvody proč chceš jít na císaře..ale zkus se o tom pobavit se svým gynekologem;) - mohl by ti napsat,že doporučuje císaře.. příp. kamarádka si v nemocnici zaplatila doktora (cca 10tis), který se o ni staral od 36. týdne až do porodu - takže myslím,že by ti vyhověl.;)
Já osobně rodila prvního přirozeně,druhého císařem a nebolel mě ani jeden porod...Po císařu sem tedy byla den mimo,ale pak už sem normálně fungovala,jizva mě nebolela skoro vůbec,mohla sem normálně chodit apod. Znám ale holky,co rodily přirozeně a stejně cely šestinedělí nemohly bolestí skoro chodit...To už prostě záleží na stvabě těla a průběhu porodu,i psychické odolnosti...
Ovšem,kdybych si mohla vybrat,rodila bych raději přirozeně - kvůli lepšímu kontaktu s dítětem... Když mi po císaři donesli malého, byla sem zklamaná, opravdu mě nepolil ten pocit lásky jak po prvním porodu,kde si to prožiješ..tady se vzbudíš,seš trochu mimoň,oslabená po anestezii a donesou ti nějak mimino...(já teda měla akutního císaře,takže sem měla celkovou anestezii,ale myslím,že i u té částečné - nic necítíš a najednou ti dají k hlavě mmimino:( )Nevím,pro mě to byl opravdu divný pocit,zklamání...Ale zase mám kamarádku,která rodila císařem 3krát a jinak by nikdy rodit ani nechtěla (taky už nemůže - císaře můžeš mít max. 3)
Takže to všechno promysli,zvaž pro a proti a poraď se s doktorem 😉
A ať už budeš rodit jakkoli - přeju,ať to dopadne šťastně;)

mamkamarketa
10. dub 2014

@ilonne jasne, ze jsou hlidani. Jenze dite se muze zacit dusit, zaseknout se v porodnich cestach, porodni zranneni- brachiální plexus taky neni nic prijemneho. O kdyz tohle je hlavne pristupem k porodu v dane porodnici. O nasledcich po klestovem porodu radsi nemluvit.
Ale uznavam, ze kdybych mela "normalni" klasickej porod, tak mozna vidim jinak.

ilonne
10. dub 2014

@mamkamarketa no ono vsechno je v podstate o pristupu personalu. Muzues mit spickove vybavenou nemocnici, ale personal na dve veci a porod pro tebe bude horor. Ja treba porod mela priserny, viz vyse, ale diky personalu bych to klidne podstoupila v uplne stejne nemocnici , jenze na sestinedeli me tam uz nikdo nedostane. To bylo pro me hororove. Zazemi bych prezila, ale personal uz ne.

ann_87
10. dub 2014

Ahoj, už při pročtení Tvého příspěvku jsem "viděla" ty odpovědi a nespletla jsem se. Jak Tě bude každej přesvědčovat, jakej to je nesmysl apod.
Takže zase mě: už několik let zpátky jsem se dopředu bála porodu, protože bolest snáším opravdu hodně špatně. A to jsem ještě ani těhotná nebyla. Pak jsem si v těhotenství říkala, že to zvládl skoro každej, tak proč ne já. Dopředu jsem si nachystala peníze na epidurál, protože bez něj jsem nezamýšlela rodit. V těhotenství jsem tajně doufala, že se neotočí hlavičkou dolů a půjdu automaticky na císaře, kterého jsem si přála. Chodila jsem na těhotenský kurz, s partnerem jsme absolvovali přípravu k porodu, navštívila jsem porodnici, i sály, abych nešla do neznámého prostředí.
Porod mi vyvolávali, takže nástup bolestí z ničeho nic byl pro mě dost šok. Trávila jsem začátek bolestí ve sprše, na míči, a ikdyž jsem měla u začátku porodu známou PA, tak jsem prostě neuměla kontrakce prodýchat.
Protože malému najednou začaly padat ozvy, frčelo se fofrem na císaře a za mě podruhé už jedině plánovaný císař.
Porod je dle mě z více než 50% v hlavě. A ikdyž jsem se přesvědčovala, že to "dám", tak podvědomí pracovalo jinak.
Takže za mě Ti sice neporadím ohledně doktora (ale jinak Tě úplně chápu, ať už máš důvod jakýkoli 😉 ), ségra rodila plánovaným císařem v HK už před nějakým časem. Sice ji to něco stálo, ale po dvou spontánních porodech si císaře velmi pochvalovala 🙂
Za mě to nebylo tak zlé, a bolesti po císaři jsem snášela mnohem lépe než kontrakce. Věděla jsem, že tyhle bolesti budou postupně mizet, kdežto u kontrakcí jsem bohužel nevěděla, jak ještě to potrvá a to mě možná ještě o to víc zaseklo. Pátý den po operaci jsem šla domů, hojila jsem se dobře, rozkojila jsem se taky v pohodě, takže dle mě to není tasková tragédie, jak tu holky píší 😉
A závěrem - syn měl omotanou pupečnici a dusil se, takže možná než nějaké pitomé vyvolávání (podle mě dítě nějaký důvod má, proč se mu nechce), tak císař na přání rodičky a ubylo by stresu...

terinka1989
10. dub 2014

@mamkamarketa vzdy sa rodili deti prirodzene a ludstvo je tu... Ja si myslim ze je skvele ze je teraz medicina na takej urovni na akej je oproti minulosti.... ale su veci ktore riadi priroda... Niesom za porody doma... keby sa nieco stalo mimcu koli tomu ze tam nie je okamzite lekar ktory pomoze, ale rodit v nemocnici neznamena nic necitit, nic neprezivat, a len nech to zo mna niekto nejak vyberie.... Rodit maju zeny same a lekar tam ma byt ako prva pomoc ked sa nieco deje pripadne ako asistencia.... Takze ja by som nerobila v ziadnom pripade strasiaka z klasickeho porodu.

tarra27
10. dub 2014

@jitulej já rodila v HK, bála jsme se porodu, modlila jsme se, aby dítě bylo hlavičkou nahoru a díky Bohu se malá neotočila, první císař měl být plánovaný, nakonec byl akutní...a druhý už plánovaný a uvažujeme o třetím mimi....

jinak moje zkušenost s akutním i plánovaným císařem v HK - super, dostaneš od bolesti, sice mi přijde, že ty sestry jsou prásklé ohledne kojení, až jako drsné, jak nutí kojit....ale já mám nízko jizvu, krásně se zahojila, je dlouhá jen 11 nebo 12cm....a bez komplikací pohoda...krása....u první i druhé jsem se nechala uspat, první musela druhou chtěla, nechtěla jsme epidurál, ale probudili mě jak lusknutím prstu a mimi ukázali ještě po sále hned když jsme ležella na posteli a ještě nebyla na JIP...přístup gynekologických a JIP sester super...

já na císaře nedám dopustit...samozřejmě počítej s ttím, že tě zacevkují atd atd...ale žádná hrůza co se nedá vydržet, navíc pro mě představa, že dostanu od bolesti je daleko lepší než kontrakce a porod....

já to rozumím....a pokud císařem rodit chceš, proč ne....já teda nikoho neuplácela, Bůh mě vyslyšel a malá se neotočila.....ale přiznám se, že kdyby mi to nekdo nabídl, asi zaplatím...i když mě tady všichni odsoudí a kdesi cosi..já díky císaři na porod vzpomínám krásně....nemůžu si sttěžoovat a že by to ovlivnilo můj vztah k detem, to vůbec a postarat doma jsme se taky v pohode mohla...a to je mám po 14m.....

kate987
10. dub 2014

Já si sice myslím, že přirozeně rodit je určitě lepší, ale přesně jako Ann_87 si myslím, že je to o tom co máš v hlavě a jak k tomu přistupuješ. Moje kamarádka porodní asistentka říkala, že když přijdou ženský rodit vystreslý z porodu, tak to fakt nejde a je to skoro vždycky blbý a zdlouhavý.. Takže mít to v hlavě srovnáno, že jdu rodit, a že to dám a vezmu to do svých rukou s odvahou, intuitivně a budu to brát tak, jak to plyne...
Já jsem na to, jak si to zjednodušit, myslela pořád, když jsem byla v tom. Taky jsem měla různý přání, aby císař byl nutnej a tak.... ale nahlas bych to říct asi nedokázala a dobrovolně bych asi nešla (se to ve mě zvláštně pralo :D).. Nakonec jsem se nějak dokázala "naladit" na notu "příroda to vyřeší" a porod byl dobrej a rychlej a rozjel se sám.
Dovedu si představit, že má někdo takovej strach, že ten císař je fakt lepší. I když někdo třeba řekne, že je to "pohodlnost"...

ninive211
10. dub 2014

@ann_87 Já teda ještě nerodila, porod mám teprve před sebou,ale již od mala mám určitou zdravotní indikaci pro císař, takže s tím tak nějak počítám a zatím si nedokážu ani představit, že bych rodila přirozeně (ta indikace = oči, hodně vysoké dioptrie, v dětství prodělaná skleroplastika, v r. 2007 oční laser, výsledkem neidentiikovatelné jizvy na rohovce, díky nimž s nedoporučuje reoperace - nějaká ta malá dioptrie mi zůstala, ale vidím a funguju v pohodě i bez brýlí, nicméně Dr. si není jistý, co by tlaky u porodu mohly s těma jizvama na rohovce udělat, takže na poslední kontrole mi říkal, že až to bude aktuální, že mám přijít a zřejmě mi napíše doporučení pro císaře ze zdrav. důvodů).
Musím ale tak trochu souhlasit s tím, že se mi nelíbí za každou cenu vyvolávané porody -většinou opravdu to miminko má nějaký důvod, proč ven nechce (nebo nemůže), vyvolávaný porod často akorát trvá zbytečně dlouho, bolí o hodně více než ten "přirozený" (mám potvrzeno hned z několika zdrojů, co to prožily, že u vyvolávačky lezly bolestma po zdech a porod stejně trval třeba víc jak 24 hodin). Často ty vyvolávané porody nakonec stejně končí akutní sekcí-která je rozhodně mnohokrát rizikovější než sekce plánovaná. Není v takovém případě lepší tu sekci prostě naplánovat dopředu, pokud s ní maminka souhlasí a je si vědoma veškerých rizik, že jde o "operaci jako každou jinou" s tím souvisejícími riziky? Já si jsem taky vědoma rizik, které mohou nastat, ale pořád se to pro mě jeví jako menší zlo než riziko nuceně vyvolávaného porodu a třeba 30 hodin neustávajících bolest, kdy nevíte, kdy jim bude konec. Takže se tak trochu i modlím, že mi Dr. to doporučení napíše a v nemocnici to budou respektovat, když je to ze zdrav. důvodů a nepůjdou proti zdi a za každou cenu chtít rodit přirozeně. Nerada bych totiž kvůli porodu dítěte třeba oslepla (což u mě prý třeba taky může hrozit - ve velmi krajním případě).

Ještě bych doplnila - já jsem ten typ toho "bolestína" s celkem dost nízkým prahem bolesti a porodu a bolesti se od mala bojím. Nyní jsem klidná a vyrovnaná, jsem smířená s tím, že mě čeká císař, takže vím, co mě čeká a nestresuju z představy porodu. Spíš mě to dost uklidňuje a současné těhotenství si užívám 🙂

saminomimino
10. dub 2014

k tématu nic nemám-ale nechat se řezat,ohrožovat sebe i dítě anestezií a dalšími léky a navyšovat riziko úmrtí při porodu dobrovolně 😕 😕 kvůli strachu z porodu z bolesti 😲 😲 😲 ,ježkovi voči,ale ono to porodem začíná,pak péče a strach o dítě až dokonce života a zžírající láska a obavy o život potomků nadosmrti ,sakra-toho se nebojíte???!!!ale porodit toho tvorečka ano ,fakt hrdinky ☹
jinak jsme rodila 3x pokaždé jinak i sekcí a nikdy bych si to dobrovolně nezvolila,porod není jen bolest,je to emocionální prožitek,něco neopakovatelného,sekce tohle vše zničí....

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru