Druhý (další) porod a přístup personálu vs. první porod

agne
27. dub 2016

Docela jsem přemýšlela nad tím jestli se v porodnici lišilo chování personálu u prvního a druhého (respektive dalšího) porodu... Napadá mě, že žena už tak trochu ví do čeho jde a co jí čeká, což u prvního jenom tuší, takže obecně vzato by měla být považována, že je zkušená a tak nějak to půjde samo (už je přece dole povolená)... Ovšem možná právě proto může mít větší obavy, odpovědnost (doma už je jedno - víc dětí), respekt... A samozřejmě žádná nerodíme denně, takže si všechno přesně pravděpodobně nevybaví - nepamatuje - nebo ano?
Ale jak k tomu přistupuje personál - porodní asistentka, chodí třeba kontrolovat rodičku méně často, doktoři mávnou rukou, to už znáte, víte, jsou více laxnější nebo se chovají stejně jako u jakéhokoliv porodu (asi to bude záležet i na konkrétním člověku), ale i tak... Prostě snaží se vám vyjít vstříc, radit či pomoci stejně nebo alespoň v normě? (Nemám teď na mysli přímo dulu nebo soukromou porodní asistentku, ale státní zdravotnictví...)
Budu ráda za vaše poznatky a zkušenosti.
Děkuji 😉

lv
27. dub 2016

u samotného porodu ne, tam se chovali stejně..pak u novorozenců na pokoji, prý vy už se na koupání koukat nechoďte, zkoušet pod dohledem sestry nebudete, když už doma jedno dítě máte 😝

agne
autor
27. dub 2016

@lv jo, to jsem si taky všimla, že pro prvorodičky byla "přednáška" povinná, ostatní mámy tam jít neměly... Jedna maminka z našeho pokoje měla třeťátko a byla z toho docela paf, protože to bylo s velkým věkovým odstupem a plno věcí se změnilo, ale taky tam nebyla...
No, tak alespoň, že u toho porodu to snad funguje bez rozlišování toho o kolikátý se jedná... 😅

lv
27. dub 2016

@agne bylo to podáno mile, žádný nátlak, nebo vyřezení - vy to umíte a basta, o koupání jsem si řekla, sama se sestrou, i na tý přednášce jsem byla..

englerova14
27. dub 2016

Přidávám se, plánujeme druhé a také by mně zajímaly zkušenosti druho a vícerodiček🙂

jasekd
27. dub 2016

Ja jsem to vnimala spis pozitivne. Ono jde taky o to, jak se chova rodicka. Ja sama zpetne vidim,z e druhy porod, ac nebyllehky, mozna byl i narocnejsi, protoze byl vyvolavany a delsi, probehl hladce, bez komplikaci, a hodne to bylo i pristupem z me strany, clovek vyuzije zkusenosti z predchoziho, vic vi, co delat, co cekat, chtit, nechtit... Podle toho ke mne i pristupovaly PA, vic to se mnou resily, jakou mam predstavu atd., ale jinak si me vsimaly min. Nebyl ovsem problem je zavolat, kdyz jsem potrebovala. Porod byl az do konce veden PA, doktor prisel na zacatku dat tabletu, pak mozna jednou se zeptat, jak to vypada, uz ani nevim, a pak jiny doktor na siti.
Co se tyka pece od dite, co jsem potrebovala, sestricky zodpovedely, a jinak me nechaly zit. Pri prvnim diteti jsme meli vic problemu, chlapecek byl spavy, nechtel pit, a laktacni poradkyne byla pomerne ostra. Ta sama baba me u druheho nechala zit, delat si, co chci, jen odpovidala na me dotazy a byla, svete div se, docela mila 😀 Opet si myslim,z e to bylo castecne druhym deckem a tez mym chovanim, uz jsem nebyla tak vydesena a vystresla. Pri prvnim porodu jsem byla na pokoji s druhorodickou a mela jsem pocit, ze ji berou v pohode a ja jsem pro ne trochu matersky negramot, pripadala jsem si obcas blbe. U druheho jsem byla na nadstandardu a delala si to podle sebe a vsichni me nechali zit. Ale kdyz jsem potrebovala informaci, nikdo me neodbyl, ze uz bych to mela vedet,a to mam deti po roce. Baba se smala, jak jsem se brzo vratila 😀 Tazke podruhy to bylo daleko lepsi 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru