Epidural. Pomáhá? Cítily jste stále bolesti?

miroslavajanova
7. lis 2020

Ahoj holky prosím je tady už nejaká mamina ktera rodila s epiduralem. Pomáha to aký je stym pôrod cítite stále bolestí ....🤷‍♀️

palja
7. lis 2020

Já jsem měla epidural. Týden před porodem se mi skřípl nerv v páteři, byla to strašná patalyzující bolest, ve které jsem fungovala týden. Myslela jsem, že mi ten epidural uleví od této bolesti, abych se mohla alespoň nspolohovat u porodu do nějaké mě pohodlné polohy.
Kontrakce jsem měla oboje - křížové i do celého břicha. Epidural od žádné bolesti nepomohl. Oboje kontrakce jsem cítila stejně intenzivně jak před epiduralem a ta záda úplné peklo (byla to větší bolest než ty kontrakce). Navíc se ten lékař ani netrefil, takže já jsem si nechala zbytečně dvakrát píchat do páteře. Takže za mě to byla u porodu největší blbost co jsem mohla udělat.

takyjedna
7. lis 2020

Mela jsem epidural u prvniho porodu. Byl x hodin nepostupujici, vyvolávány pred terminem. No nevim, jestli to dokazu spravne popsat a taky jsem byla tou dobou uz dost mimo celkove a vzpominky se dost rozplyvaji.. Pichani do zad me urcite nebolelo, akorat me brnely nohy, jako kdyz si je presedis.. Od kontrakci to ulevilo hodne. Citila jsem je, ale jenom jako takove,,vlny,,. A odpocinula jsem si a mohla jsem trosku nabrat sily. Nejlepsi hodina a pul z celeho porodu.. Druhy porod jsem mela rychly, tam to nebylo potreba. Nechala bych to na porodnikovi. Kdyz ho bude doporucovat, urcite bych si ho nechala dat 👍

jk93
7. lis 2020

Dostala jsem po noci plné kontrakcí a nepostupujicim porodu, pichali mi ho natrikrat, než se trefili, ale žádná bolest to nebyla, asi jako každá jiná jehla jinde po těle 🙂 A pak jsem zažila cele dopoledne a skoro cele odpoledne bez bolesti, jako kdybych vůbec nerodila, takže za mě určitě jo, krasne jsem si odpocinula na poslední tlaceni 😊

me_druhe_ja
7. lis 2020

Mám to podobně jako jk93.....vyvolavanej porod, 41+1, přes noc 12h strasnejch kontrakci, pak jsem si ho dala napíchnout a jako mávnutím kouzelného proutku žádná bolest. 😀 jen necitlivé nohy. Než jsem porodila, trvalo to dalších 12h a já si díky epiduralu aspoň Trochu odpočinula a nabrala síly. U normálně probíhajícího porodu bych zkusila bez.

lobella
7. lis 2020

Take jsem mela skrz nepostupujici vyvolavany porod, kontrakce jsem mela po 3 minutach 3 dny bez pauzy, epidural a treti kapacka oxytocinu byla posledni zkouska jinak cisar, napichnuti napoprve, bolelo trochu vic nez injekce bezna, mne zabral, mela jsem pul hodiny, kdy jsem kontrakce vubec necitila, jen vedela, ze jsou diky monitoru, problem byl, ze jsem necitila nohy, takze jsem se nemohla sama napolohovat, pri beznem porodu bych ho nebrala, tady jsem mela na vyber bud epi nebo cisar

martiniquest
7. lis 2020

Mela jsem epidural pri vyvolavanem porodu (na konci prvni doby porodni, protoze jsem se neotvirala a uz jsem nemohla). Pri deuhe dobe jsem necitila vypuzovaci kontrakce, jen nuceni na tlaceni. Druhy porod opet indukce a bez epiduralu - vytlacovaci faze byla o dost neprijemnejsi, ale bylo to jen par minut a zene te tam vidina konce, takze je ti nakonec jedno, ze ho nemas.

panihk
7. lis 2020

Měla jsem u dvou porodů, pokaždé naprosto bez problémů. Napíchnuto napoprvé, kontrakce jsem necítila jako bolest, ale jako tlak, nemám žádný trauma. Jsem za něj ráda. 🙂

ivis_b
7. lis 2020

Měla jsem u obou porodů. Vpich v pohodě, to oproti kontrakcím fakt není žádná bolest. U prvního porodu hezky zabral, žádné vedlejší účinky. U druhého porodu nezabral vůbec, anesteziolog to nechápal, prý se trefil, kam měl, ale prostě úleva nula. Pak mě v porodnici bolela záda kolem místa vpichu, ale doma už ok.

areh
7. lis 2020

Ségra po něm kontrakce necítila a doktoři jí museli říkat, kdy má kontrakce 🙄

rejalin
7. lis 2020

Měla jsem také epidural, injekce do zad nebolela, do půl hodinky mi začalo být fakt krásně 😍 nohy byly jako bych si je preležela, bolest se snížila na minimum. Akorát se mi potom zastavil porod ( měla jsem vyvolávaný), takže do mě během dalších 6h nalili 3 infuze oxitocinu a každá tu bolest zase pěkně rozjela, takže to stejne nakonec bolelo 🤷 jinak vedlejší účinky jsem neměla žádné..

evsi88
7. lis 2020

Já bych do nej šla znovu👍Měla jsem vyvolávány porod a diky němu jsem se během dvou hodiny otevřela na 8prstu 👍jinak vůbec to nebolelo, jen není prca se při kontrakcich nehybat když ho zavádějí, a pocity stejně jako rejalin🙃teplo, krasne a prelezele nohy😁 za mě super věc, ale musí to umět píchnout

jednaholkaa
7. lis 2020

Taky jsem ho mela kvuli vyvolavanemu nepostupujicimu porodu. Bez nej bych asi skoncila na cisari, protoze az pak jsem se trochu uvolnila a zacala otvirat. Bolest mi to utlumilo tak ze 100 na 80%, jakoby oplostilo vrchol bolesti, ale kontrace byly velmi bolestive dal, ze by me je nekdo musel pripominat to opravdu ne 🙂 Zajimalo by me jestli a jaky to ma vliv na dite. Mala mela problemy s usinanim, tak me napadlo jestli to nebylo od toho.. Nemate nekdo taky nespavce? 🙂)

palja
7. lis 2020

@jednaholkaa nevím, jaký to má vliv na dítě, ale přemýšlím o tom už od porodu. Malá byla strašně vzteklé a uřvané dítě už od narození, nic jí nebylo dost dobré, všechny doporučené metody selhaly, Kiss syndrom neměla. Cca do roku a půl to byla hrůza, dokonce při nespokojenosti bouchala hlavou o zem. Teď má dva a půl, je zdravá, není autista, žádné Adhd, prostě nic. Takže si kladu otázku, jestli to není následek toho epidiralu, ale na to mi nikdo neodpoví 🤷‍♀️

jk93
8. lis 2020

@jednaholkaa
@palja
Myslim, ze to z toho nebude, malá se sice furt v noci budí na kojení (má skoro 8m), ale jinak spí hezky a vztekloun moc není, nebo tak v rámci mezi 🙂 Naopak první měsíce spala až moc, v porodnici okolo nás všude řev a naše si tam v pohodě cely den chrupkala 😁

takyjedna
8. lis 2020

@jednaholkaa Ne, moje holka byla od prvni chvíle super spac. Spala cele noci uz od prichodu z porodnice.

vacel1
8. lis 2020

Měla jsem při prvním porodu a na bolest pomohl. Akorát mi teda zpomalil až zastavil kontrakce. Znovu bych do něj nešla.

katka_05
8. lis 2020

ja mela epidural taky az po 20 hodinách kontrakci a z toho 12 uplne silenejch, v intervalu asi jedne, az dvou minut..to uz jsem jenom doslova rvala o pomoc..byt jsem epidural v planu vubec nechtela, zachranilo me to, ale asi mi to nezapusobilo tolik..zadne brneni a bolest porad hodne velika, ale dostatecne mensi na to, abych se konecne alespon trochu dokazala uvolnit a otevrela se. A to bylo hned. Melej byl venku ani ne za hodinu. Pokud ho budes potrebovat, nech si ho urcite dat - lepsi, nez cisar nebo nedejboze kleste..

A mne teda malej usina rychle, ale budi se, co dve hodiny na kojeni a nedavno se rozhodl, ze si bude v noci hrat a cvicit povidani - nevim, kde beru stale energii na dalsi dny 😅.. A od prvniho mesice do 2.5 mel silene koliky a plac (ale neprisuzovala bych to epiduralu) ..ale jinak je to zlaticko a ma takove normalni detske nalady

katka_05
8. lis 2020

@palja to, co popiusujes, spis vypada na problemy po ockovani. Zavzpominej, jestli se ti po ockovani mala nezmenila..

palja
8. lis 2020

@katka_05 jenomže ona byla taková už od narození. Od toho co jsme si ji přivezli domů tak hotový očistec. První očkování měla až v 6 týdnech a to už taková byla. Pořád řev a vztek. Doteď si pamatuju jak jsem jí vezla k doktorce a od ní jsem vezla prázdný kočár a vzteklé dítě v náručí 🤦‍♀️ jo už je to všechno pryč, ale tenkrát mi do smíchu moc nebylo. Původně jsem si myslela, že bude autista, ale není. Furt přemýšlím o tom, že to bylo porodem. Ale ten byl v pohodě, trval jen 5 a půl hodiny, měla jsem epudural, chvíli měla horší ozvy, tak jsem já byla na kyslíku, ale samotný porod proběhl rychle. Vlastně to celé začalo už při bondingu, kdy jen řvala a řvala celé dvě hodiny co jsem jí měla na sobě a vůbec se nechtěla přisát. Potom v kojení žádný problém nebyl, kojím jí ještě teď.

palja
8. lis 2020

@katka_05 jinak abyste si nemysleli, že jsem krkavčí matka a nechala dceru celé hodiny řvát. Tak to ne. Pořád jsem hledala způsoby a doporučení matek i odborníků co dělat, aby dceři u nás bylo líp a byla spokojená. Jediné co pomáhalo bylo nošení, takže jsem ji měla pořád na rukách, nositko vzala za vděk až později. Uspavala jsem jí až do roku a půl v ruce unošením, vyřvat jsem jí nenechala ani brečet v postýlce. U doktorů jsme byli a došli k závěru, že je prostě taková, že některé děti jsou vzteklejší než jiné. V kočárku být taky nechtěla. Takže ven jsem ji nesla v ruce a až usnula, tak jsem jí dala do kočárku.
Prostě náročnější dítě. Ale myslím, že to bylo porodem. Teď má dva a půl, je spokojená, zlobivá jako ostatní děti jejího věku, poslechne. Už to je úplně něco jiného prostě.

jednaholkaa
9. lis 2020

@palja Wow, tak to zni narocne! To jsi dobra, ze si zvladla takhle dlouho uspavat na rukach. Ok takze podle vasich komentaru, nespavost z epiduralu snad nebude.. stejne by me zajimalo co to pro dite znamena, ale nikde jsem to nenasla. Mela jsem to podobne jako @katka_05, bez nej bych asi zkoncila na cisari..

katka_05
9. lis 2020

@palja to zni strasne narocne. Ja bych nikdy nerekla, ze je nejake miminko, ktere bezduvodne place takovym zpusobem, jakym popisujes..oni nikdy neplacou bezduvodne-jenom nam nedokazou vysvetlit, co je trapi nebo boli. Jak rikas a citis, mozna to tim epiduralem byt mohlo..mozna mela nejake bolesti, ktere se tahly uz tveho tehotenstvi a mela je uz v brisku..to proste uz nikdy nezjistis, ale je moc fajn, ze to preslo a ze je zdrava a super holcicka. Musela jsi to mit ale s manzelem opravdu tezke..

katka_05
9. lis 2020

@palja jete me napada, kdyz si ctu tvuj prispevek, jestli nemela prave nejake bolesti z toho tveho skripnuteho nervu..a pak jeste moznost toho, ze se ten lekar netrefil, ale vstrikl omylem nejaky epidural nekde vedle..??..nevim, jsem uplny laik..jen, co by se asi teoreticky mohlo stat..

palja
9. lis 2020

@katka_05 no možné to je, nevím. Každopádně myslím, že za to může porod. Možná byl moc rychlý a malá se nestihla adaptovat na příchod do "normálního světa". Nebo nějaké trauma z porodu, těžko říct. Jak píšeš, miminka neřeknou, co jim je, co je trápí.
Tím, že se netrefil tak myslím to, že mi do páteře pichal dvakrát. Ono se ten epidural může píchat mezi určité obratle pod míchu, když to napíchne a teče mozkomíšní mok, tak je správně a do páteřního kanálu se mohou vpravit léky. Když nic neteče, tak je špatně, není v páteřním kanálu a musí to píchnout znovu.
Možná máš pravdu, že když jsem já byla ten týden v té šílené bolesti, tak to malá prožívala se mnou a pak si to pamatovala i po porodu. Jako obstrik mi na to nedali, řekli že nic nemůžu, že jsem těhotná.
Jinak bolesti bříška nebo tak občas mívala jako každé miminko, ale to brečela úplně jinak. Tohle o čem jsem psala byl prostě bezduvodny vztek, jako maličká napřed začla kopat nožičkama, oči dokořán a už to jelo 🤦‍♀️no prostě jsem zjistila, že se nevzteká když jí nosím, rak jsem jí měla pořád na rukách. Dokonce jsem jí vnutila i dudlík... ale ani ten nechtěla a musela jsem jí ho držet v pusince.
No prostě si myslím, že to bylo z porodu, ale jak píšu nic traumatickeho u porodu nebylo 🤷‍♀️

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru