Jak zvládnout porod s posttraumatickou stresovou poruchou?
Ahoj vsem 🤗 ráda bych se zeptala, jestli ma nekdo zkusenost s PTSD a jak to resil u porodu? Dali jste dopredu vedet porodni asistentce, lekari, ze mate problem z minulosti (zneuzivani, znasilneni,..)?
Ceka me porod a trosku me desi predstava, ze tam zacnu panikarit a na druhou stranu nechci, aby me zdravotni personal mel za citlivku?
Rozumim tomu, ze nejspis nebudu moci myslet na nic jineho nez na samotny porod a aby se to mimco vyklubalo na svet zdrave (a co nejrychleji😅😁), ale ráda bych znala prubeh nekoho, kdo ma/mel podobny problem.
Dekuji a hezky den vsem 🤗
Myslím, že ptsd jsi měla řešit a léčit na terapii dřív, než před porodem. Chodíš s tím na terapie, řešíš to s někým??
Požádala bych každopádně o přítomnost psychologa v porodnici, ale jinak ti adi nepomůžu no...
@anonym_eb9dab ahoj, deluji za odpoved. Zkoušela jsem to resit s psychologem, i hypnozou.. v hlave to mam relativne srovnane, ale nevim jestli u porodu na me nevypadne nejaky strasak ze skrine.. proto jsem se ptala na zkusenosti.
Určitě bych to zmínila.
PA je tam pro tebe, ne ty pro ni. Každá žena prožívá porod jinak a není vůbec se za to stydět, že prožíváš porod jak prožíváš Je to tvůj porod a tvoje emoce jsou naprosto v pořádku. Zkušená PA toho určitě viděla hodně, pestrou škálu emocí a reakcí u žen obecně. Vybírej porodnici, kde jsou dobré recenze, personál je podporující. Některé porodnice jsou víc friendly, jiné méně.
Já osobně bych se zašla podívat do porodnice, kde chci rodit, ptala jaké mají zkušenosti s porody žen, které trpí PTSD a mají to téma různě zpracované.
Když máš obavy, že to na tebe vykoukne, tak možná bych si zařídila záchrannou síť v okolí, komu věříš, aby na tebe během šestinedělí dohlédl, jestli se náhodou nerozjíždí poporodní deprese.
@anonym_autor Ahojky , já 6 let zneužívána otčímem a asi záleží i na odstupu ,já rodila až za 18 let po tomhle zážitku,takže jsem to v sobě měla zpracované a naopak u porodu jsem si na tohle ani nevzpoměla. Naopak jsem se s manželem, tak moc těšila na nové začátky a na to,až budu držet miminko v náručí,že jsem si na tohle ani nevzpoměla . Promiň za anonym,ale tohle o mě ví opravdu jen málo lidí a chci ,aby to tak zůstalo.
@anonym_autor Ahojky , já 6 let zneužívána otčímem a asi záleží i na odstupu ,já rodila až za 18 let po tomhle zážitku,takže jsem to v sobě měla zpracované a naopak u porodu jsem si na tohle ani nevzpoměla. Naopak jsem se s manželem, tak moc těšila na nové začátky a na to,až budu držet miminko v náručí,že jsem si na tohle ani nevzpoměla . Promiň za anonym,ale tohle o mě ví opravdu jen málo lidí a chci ,aby to tak zůstalo.
@anonym_f6e5e3 dekuji za odpoved a odvahu se do tehle diskuze zapojit, takze anonymita ti vůbec nemusí dělat starost(!) 🙂 Sdileny problem je polovicni problem. Libi se mi myslenka noveho zacatku a teseni se ♡ ještě jednou děkuji 🙂
PA je tam pro tebe, ne ty pro ni. Každá žena prožívá porod jinak a není vůbec se za to stydět, že prožíváš porod jak prožíváš Je to tvůj porod a tvoje emoce jsou naprosto v pořádku. Zkušená PA toho určitě viděla hodně, pestrou škálu emocí a reakcí u žen obecně. Vybírej porodnici, kde jsou dobré recenze, personál je podporující. Některé porodnice jsou víc friendly, jiné méně.
Já osobně bych se zašla podívat do porodnice, kde chci rodit, ptala jaké mají zkušenosti s porody žen, které trpí PTSD a mají to téma různě zpracované.
Když máš obavy, že to na tebe vykoukne, tak možná bych si zařídila záchrannou síť v okolí, komu věříš, aby na tebe během šestinedělí dohlédl, jestli se náhodou nerozjíždí poporodní deprese.
@levandule_k ahoj, dekuji za odpověď, mela bych se jit kouknout do porodnice par tydnu pred porodem. V miste bydliste mame jen jednu, je malinkata, rodinna, takze by to mohlo byt v klidu, neni tam tolik personalu vsechni se znaji...
Sestinedeli mam v planu stravit s partnerem, ktereho pripravuju na to, ze neco jako baby blues a postpartum deprese existuje.. a pak taky nejspis budu tyden po dohledem rodiny. Dekuji za pohled ,,z venci" a tvuj nazor i rady ♡

Myslím, že ptsd jsi měla řešit a léčit na terapii dřív, než před porodem. Chodíš s tím na terapie, řešíš to s někým??
Požádala bych každopádně o přítomnost psychologa v porodnici, ale jinak ti adi nepomůžu no...