Jaždenie na koni a ťažký pôrod - súvislosť?

mika251
7. dub 2016

Ahojte! V cervenci ma čaká prvý pôrod a dočítala som sa, že ženy aktivne jazdkyne sú "tam dole" moc tuhé a to spôsobuje, ze sa pri pôrode pomaly otvárajú a bez nastrihu prakticky nemaju šancu porodit. Máte tu prosím niekto osobnú skusenost? Ja už v tehotenstve nejezdim, ale i tak mám z toho celkom obavy. Ďakujem krásne vopred za nazory.

mon_88017
7. dub 2016

@mika251 já sama se koni vyhýbám obloukem, ale moje známá- aktivní jezdkyně rodila tak, že si na příjmu pomalu nestačila sundat kalhoty, jakej to byl fofr 😉
Jinej příklad ze života: moje máma, bývalá sportovní gymnastka, měla oba porody dost hrozný. Já líná lemra, pro kterou je sport sprostý slovo, jsem to taky neměla úplně jednoduchý.
Takže podle mě na to sportovní aktivita vliv nemá a je to prostě kus vod kusu 😉

katerinap1978
7. dub 2016

Míšo, klííííd. Mám tři děti, první porod 4 hodiny, druhý překotný (málem jsme nedojeli do porodnice), třetí opět překotný (poučená z předchozího porodu fofrem po lupnutí vody do porodnice a i tak to bylo jen tak tak).
Jezdím a závodím víc než čtvrt století (bože, já jsem stará) 🙂. Akorát tedy jako těhule jsem NIKDY nejezdila.

kessa
7. dub 2016

@mika251 Vůbec bych si s tím nelámala hlavu před porodem, každé tělo je jiné. Já jsem teda byla asi příkladem jezdkyně s dobře posíleným spodkem a to i přestože jsem nejezdila celé těhotenství a cca 2 roky před otěhotněním z časových důvodů minimálně (jinak jsem jezdila od malička na ponících babičky, poté i závodila a jednu dobu jsem jezdila velmi aktivně několik let o prázdninách denně 5 koní, přes týden 5xtýdně cca 2-3 koně). Otevírala jsem se pomaleji, ale také jsem si nenechala protrhnout plodové obaly, což mohlo mít také vliv. Paní doktorka pak při šití konstatovala, že mám velmi pevnou hráz. Ale nebrala bych to, že jezdkyně= náročnější porod, třeba bych to tak měla i bez koní, kdo ví? To nezjistíme. Nicméně jsem se snažila cvičit i s epinem a daleko jsem se nedostala, prostě to šlo do určitého bodu a pak jsem tam každý den začínala znovu a znovu a nemohla se dostat dál. Ale vůbec bych se nezabývala tím, že jezdím, tak budu mít blbý porod, to je blbost.

adypro
7. dub 2016

Pokud tě trápí takovéto obavy, tak si pořiď Epino nebo Aniball a zkus se tak trochu připravit. Já jsem na koni nejezdila a stejně jsem se otevírala hodně pomalu, je v tom spousta jiných faktorů a hráz se dá určitě trochu uvolnit pomocí Epina. Přeji hodně štěstí a krásný porod.

mandala
7. dub 2016

No, je fakt, že moje známá se neotvírala a nakonec rodila cisařem obě děti, ale nikdy nás nenapadlo to dávat do souvislosti s jízdou na koni. Já bych řekla, že je to z poloviny daný a možná z té druhé poloviny trochu ovlivněný např. tím sportem, ale ne vždycky to tak je, já jsem neaktivní sportovec a při prvním jsem si taky užila svoje 😉

mika251
autor
7. dub 2016

@adypro aniball už doma čaká na 36tt, a určite to budem skúšať, len som chcela počuť názory ostatných, či je na tom niečo pravdy... No, uvidíme, snáď to pôjde všetko hladko.

therenka
7. dub 2016

Já v prvním těhu jezdila až skoro do porodu- ke konci už jen rekre procházky na spolehlivé kobyle a porod byl v pohodě bez nástřihu. V dalších těhotenstvích už jsem nejezdila, to už jsem dělala jen vodiče dětičkám, tak na mé ježdění nebyl prostor a s věkem už je i člověk opatrnější a porody byly také v pohodě stejně jako ten první. Takže myslím, že ježdění nemá na porod o nic větší vliv než jiný sport. Podle mě je ideální být v kondici, ale ne v extra vysvalené a hlavně být v pohodě psychicky- brát porod jako přirozenou věc, ze které není potřeba mít obavy.

nugetka20
20. kvě 2016

@mika251 U nás teď rodily 2 známé - obě koňařky, obě absolutně v pohodě. Já sama jsem si byla zajezdit naposledy ve 4. měsíci (chlap na zemi pomalu šílel 🙂 ) a pak jen na Novej rok jsem se nechala povozit jak lemrák líný🙂 Už 14 dní cvičím s Aniballem, jsem na nějakých 25cm a furt mi to přijde tak nějak hrozně snadný, či co, zatnu břišní svaly a míček letí pomalu obloukem. Takže neboj, já se taky nebojím. Protože my koňařky jsme drsný baby a to by bylo, abysme ty mimina ze sebe nevytlačily ... když to zvládaj "civilové" 😀

mika251
autor
20. kvě 2016

@nugetka20 Díky moc, som zvedavá, ako to dopadne 🙂
Ja chodím i k fyzioterapeutke na Mojžišovsku, uvoľnuje mi svaly panvového dna a doma tiež cvičím - nie tú posilovaciu, ale práve uvolňovaciu časť.
Aniball už čaká v skrini na 36tt, a presne ako píšeš, proste to zvladneme! 🙂
Drzim i tebe palce aby bol porod hladky a bez komplikacii 🙂

annaluciapetrzel
20. kvě 2016

@mika251 jezdila jsem do 4 mes. V 5. jsme byla v africe a behala po kopcich a honila simpanze. Porod v 31+3 ale nikdo to nedaval do souvislosti s zadnou mou fyzic aktivitou 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru