Kanyla. Kdy mi ji sundají?

alex97
5. říj 2021

Dneska ráno jsem porodila.A kanylu mi nechali..Už mě bolí celá ruka..Nemůžu se pořádně věnovat malej protože tu ruku vždy otočím blbě že si zapichnu do žíly..Tím pádem tu hadičku mám plnou krve..Nevíte kdy mi ji sundaji ?
Sestra mi řekla až jinsundame tak ji sundame 😡

cilkat
5. říj 2021

@alex97 Prostě bych je požádala o sundání - na to máte plné právo. (Mě jí nechávali tuším pár hodin "kdyby se něco zvrtlo, aby nemuseli napichavat novou")

lovemusicsun
5. říj 2021

Já si jí tak napůl omylem sama vytáhla..

barmil
5. říj 2021

@alex97 mne ji vyndali, az když jsem si řekla. Navíc mi ji napichli blbě a celá kapacka mi vykapala mimo, mela jsem nateklou ruku, bicak jak Pepek námořník a oni si toho ani nevšimli. Já nemohla tu ruku ani ohnout. A když jsem si řekla o něco, aby to splasklo, řekli, at si necham donést nějaký krém / gel na otoky a chladící polštářek.. Jo, do nemocnice. Ani mi to neotreli lihem, takže se mi na ten sajrajt z náplasti všechno lepilo.

veruuu_kubesovic
5. říj 2021

@alex97 já bych požádala o sundání, me ji nechali jen o 2h navíc na tom porodním boxu, jak mě přesouvali na pokoj tak mi ji sundali...

krasna_neznama86
5. říj 2021

Pokud to bolí, tak ať ji vyndají. Já po operaci po kanyle měla povrchovou trombózu/zánět žil, ale kanylu jsem měla 4 dny. Ani u jednoho porodu jsem ji neměla, jsem ráda, žíly mám naprd.

klokanka31
5. říj 2021

@alex97 Mě ji hned po porodu sundali 🤔 prostě řekni ať ti ji vyndají a basta.

alex97
autor
5. říj 2021

@klokanka31 to jsem řekla.A pry ví co dělají 😡 Ale tu ruku ani nehnu..A už mě to sere 😡😡

azanka
5. říj 2021

Důrazně trvat na svém. A najít někoho, kdo to vyndá. Je to vaše ruka a vaše zodpovědnost. Říct jim, že jim podepíšete, co budou chtít, ale ať to dají pryč.

pampeliska1313
5. říj 2021

Já ji měla asi dva dny..pokud se nepletu.

cilkat
6. říj 2021

Žádné "vědí co dělají": pacien má právo odmítnout jakýkoliv lékařský zákrok, zvlášť když jde o takovouhle hloupost, kterou rozhodně nemohou obhajovat přímým zachraňováním vašeho života či života dítěte. Stejně tak má právo být informován a bez vašeho informovaného souhlasu na vás nesmí sáhnout. Argumenty "víme, co děláme a bude to až to bude" jsou porušení prava pacienta a ignorování elentarni lidské důstojnosti. (Já vím, že není dobré se hádat s lidmi, na jejichž území budete ještě pár dní, ale tohle mi přijde opravdu přes čáru a zvazovala bych stížnost.)

krisstina93
6. říj 2021

Mě ji ani nedávali. Ale třeba na jiném oddělení, když mi do toho šla krev a hybla sem s tím, tak ji vyndali a když byla třeba, tak ji pichli znovu do druhé ruky no. Prostě jdi na sesternu a ať ti to někdo vyndá, to je otázka vteřiny.

drep
6. říj 2021

A nemůže k tomu být racionální medicínský důvod? Předpokládám, podle toho, co píšeš, že ji máš v loketní jamce, to je taková poslední volba, když není slušná žíla jinde níž. Možná nemáš úplně dobře kanylovatelné žíly… Není riziko nějaké operační revize? Krvácení atd.? Pak bych ponechání pochopila, protože kombinace možné operační revize a obtížně zajistitelný žilní vstup není úplně nejpříjemnější. Ani pro zdravotníky, ani pro pacienta.

handulkak
6. říj 2021

Přesně jak píše
@drep
Není k ni nějaký důvod?
Do jamky dávám vždy v případě, když nikde jinde není. A když bohužel nejde ani ta, použiji i nohu.

leniczka23
6. říj 2021

Mela jsem ji dva dny, ztratila jsem dost krve, přemýšleli nad transfúzí tak proto. U druhého sem si je nechala vyndat hned po příchodu z boxu.

drep
6. říj 2021

@handulkak a když není ani na noze a dost to hoří (není čas na centrálu), tak přichází ke slovu intraoseální vrtačka. A vrtat někoho, kdo je při vědomí jen proto, že holky na MK řekly, že ji nepotřebuje, to by se mi fakt chtělo.
Což ale na druhou stranu nemění nic na faktu, že to snad není tak obtížné pacientce vysvětlit místi keců typu, že až to vyndá, tak to vyndá a že ví co dělá. Vždyť říct jí upřímně, že má flexilu, protože nemá žíly a ještě se zvažuje xyz zabere stejně času jako tohle odsekávání 🙈

denski24
6. říj 2021

@alex97 vytáhla bych si ji sama, kdybych viděla takový přístup. Vem papírový kapesniček přílož na jehlu a vytáhni, hodně tlač..

j.a.n.i
6. říj 2021

@drep Tak ono povětšinou, pokud pro to medicinsky duvod je, tak ho nemaji problem rict. Takze to spise vypafa na problem "my jsme zvykli to takhle delat".

ellyem
7. říj 2021

Sundali mi ji hned po tom, co jsem vylezla po porodu ze sprchy. Nemít pozitivního streptokoka, tak mi ani žádnou kanylu nedávají.

gracinka7
7. říj 2021

Měla jsem to taky. Říkali, že mi jí nemůžou vytáhnout, kdyby to náhodou bylo potřeba. A to jsem se ptala asi tří sester.
To je doprčic problém v případě potřeby tu kanálu znovu napíchnout? Bohužel jsem se nechala zblbnout a dál tuše trpěla. Dnes bych si ji vytáhla a hotovo. V nemocnici mají léčit a ne způsobovat bolest jen aby si zjednodušili práci.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru