icon

Máte zkušenosti s ambulantním porodem jako prvorodička?

denyma
11. srp 2023

Ahojte, je tady nějaka prvorodička, která využila možnost ambulantního porodu? Čím dál tím více ho zvažuji. Samozřejmě pokud bude vše v naprostém pořádku a asi bych teda neodchazela hned po dvou hodinách co je minimum. Ale třeba do 24hodin.

Zvažuji ho hlavně z důvodu, že trpím docela silným syndromem bílého pláště a pobyt v nemocnici je pro mne velmi stresující. Budu určitě ve stresu i doma, přece jen to bude něco nového, ale tak nějak cítím, že to bude všechno snažší. Mám možnost dvou návštěv porodní asistentky doma v šestinedělí, tak i to mě láká více k ambulantnímu porodu.

Strana
z3
hanka_12345
11. srp 2023

@martinka_33 ja jsem byla teda spokojena i ma sestra a i xx mych kamaradek...vše v pořádku tak vám nevim..a prchat jen skrze předpoklad co kdyby nahodou....
tak zdrhnu kdyztak druhej den jak se zacne dit co teda asi zřejme nekdo nevydejchá.... kdyz uz teda musite

klokanka31
11. srp 2023

@hanka_12345 Ale když je tady ta možnost tak co by ne? Každý má prostě jiný touhy a potřeby, pro někoho nemocnice opravdu může být stresující.

gbp
11. srp 2023

@denyma nemela jsem to promyslene, ale sla sem za 24 hodin ALE!...sla sem sama 🤷🏼‍♀️ rodila jsem o 6 tydnu driv a miminko bylo v inkubatoru. takze jsem vubec nebyla s nim. druhy den rano se me doktor zeptal, jak se citim a rekl, ze klidne muzu jit domu. tak jsem sla, bylo mi fajn. a pak sem se modlila, aby mi znovu zavolali, ze muzu jit zpatky, abych byla s dcerou. cekala jsem jen az se uvolni pokoj. to samozrejme neni normalni priklad, ale chci tim rict, ze casto nejde o nas, ale spis o miminko. dcera tam proste potrebovala byt, tak sem byla s ni.
podruhe bych asi klidne i sla driv, druha se narodila vcas, vse v poradku, za 3 hodky uz byla se mnou naplno 😊 prvni den super, druhy den se ale podivne rozklepala. furt nebylo mliko a ona chudak mela nizko cukr. pak jeste zloutenku, tak se musela svitit...no takze to taky neslo. miminko bych nikdy neohrozila.
ale rozumim ti, taky nemam rada doktory, cizi prostredi a proste vse s cim se tam bohuzel clovek potka 🙈 takze ja bych asi sama se sebou klidne sla, ikdyz to pro me byla neskutecna hormonalni jizda a nic podobneho sem v zivote nezazila, takze tezko rict, jestli bych svuj zdravotni stav odhadla. ale moje deti tu peci trochu potrebovaly, tak jsem to pro ne prekonala 😊 a kdybych nekdy nahodou mela treti, asi bych to nechala znovu otevrene...a zaridila se podle miminka. moje treba obe mely zloutenku, ktera se nejprve zhorsovala 🤷🏼‍♀️

klokanka31
11. srp 2023

@gbp Já si myslím že každá z nás co měla ambulantní porod, by zůstaly s miminkem v porodnici kdyby to bylo nutné.

gbp
11. srp 2023

@klokanka31 taky si myslim, ze matek, ktere by chteli jit za kazdou cenu domu i kdyby melo miminko nejake problemy, je naproste minimum. spis jsem tim chtela rict, ze clovek si muze planovat lecos, ale neni tam uz jen sam se sebou ale treba i pro nekoho druheho 😊❤️
ale myslim @denyma to nema rozhodne postavene nijak fanaticky 😄 urcite v tom vidi jen tu moznost. tak moje zkusenost je ta, ze je tam matka asi casto spis kvuli tomu miminku, nez ze by tam potrebovala byt sama se sebou. a jinak teda PA na navsteve doma byla vzdy moje nejlepsi zkusenost 👍 u prvniho mi zachranila kojeni (moje PA je i laktacni poradkyne), podruhe mi tahala stehy, mela sem dost velke siti a hodne mi pomohla s rekonvalescenci. za me treba skoda, ze to neni jeste uplne bezna praxe, ze se chodi na navstevu domu, pritom to hradi pojistovna, myslim 3 navstevy. to mi teda osobne dalo mnohem vic, nez ten "vycvikovy tabor" v porodnici. u prvniho i jen takove obecne ujisteni, ze nejsem uplne marna 😅 a ze plno podivnych veci, co mimco dela, je v normalnich 😄🤭 a podruhe teda kvuli tomu vetsimu poraneni...to mi teda prislo docela nedostacujici, co mi v porodnici k tomu rekli a kontrola az po sestinedeli mi prijde za dost dlouho, kdyz to neni dole uplne v poradku 🤷🏼‍♀️ nehlede na to, ze se mi uplne dobre nezavinovala deloha a ona mi poradila nejake bylinky a co s tim...to v porodnici nejak nikoho nezajimalo no...

cherie24
11. srp 2023

@klokanka31 co k prvorodičkám, mě ukazovala a vysvětlovala jak koupat vlastní dítě i jako druhorodičce a bylo mi řečeno, že úplně stejný postup musím předvést kontrole před propuštěním domů 😂😂 a nejlepší bylo, když malá brečela jak tur a spolubydlící chrápala na celé oddělení (a to nepřeháním, 3 dny jsem nezavřela já ani malá oči, jak chrápala) a mě ještě dětská sestřička sjela, že nesmím mít dítě v posteli, že si ho zalehnu a je to prý navíc krajně nehygienické. 🤦🏼‍♀️ A pak ti někdo řekne, že sis aspoň odpočinula, dobrý vtip. 👌 Nemít komplikace, běžím okamžitě domů hned druhý den. Závidím všem ženám, které rodily bez komplikací doma nebo ambulantně. A nechápu husy, které strčí děti na sesternu, aby odpočívaly v porodníci. 🤦🏼‍♀️

klokanka31
11. srp 2023

@cherie24 To je strašný 😮😂 A stejně, já myslím že každá máme v genech ten dar, že hned podvědomě víme jak se o dítě postarat, a to jejich "učení" je k ničemu. A je jedno jestli jsme prvorodičky,druhorodičky...já zase musela slíbit že mi s malou v začátcích pomůže mamka nebo někdo kdo má zkušenosti 🙄 Přitom mi to najelo všechno automaticky a i když jsem do té doby mimino snad ani neviděla, tak jsem hned věděla jak se o malou starat, jak ji koupat atd...

darkwitch
11. srp 2023

@klokanka31 já jsem to neřešila, ale kamarádka podle toho volila mudru, že ta druhá s tím má fakt problém 😁
@cherie24 vidíš a mě narvala dítě do postele sestra hned po porodu a tím skončila moje představa že dítě bude spát v postýlce 😁

cherie24
11. srp 2023

@darkwitch první se taky cpala do postele už v porodnici 😀 a když jsem si tenkrát stěžovala doktorce a řekla jsem jí, že jakmile jí položím do postýlky, tak se vzbudí a řve, tak mi doktorka s úsměvem řekla, že miminko taky patří k mámě. 🙂 A pak v jiné porodnici jsem dostala vyložené vynadáno, že mám dítě v posteli. Prý až mi skončí šestinedělí, dřív se dítě do postele brát nesmí. Jasně tak já to miminku vysvětlím ... 🤦🏼‍♀️ Mě to celkově přijde ujetý ty nařízení, jakože na pokoji dítě chovat můžu, v návštěvní místnosti můžu, ale na chodbě nebo v jídelně nemůžu, protože je riziko, že upadnu. A na pokoji jako s miminkem nechodím? Doma budu snad s dítětem jen sedět na gauči nebo jak? 😂

Strana
z3