icon

Můžu dát dítěti stejné jméno, jako dala moje kamarádka?

bt85
5. čer 2017

Kamarádka když čekala prvního syna strašně řešila, že se jí líbí jméno, které ale dala kdysi její kamarádka svému dítěti, nakonec vybrala jiné, protože měla strach se zeptat té své kamarádky, jestli by jí to nevadilo. Do té doby mě vůbec nenapadlo, že by to mohl být problém, říkám si, že by člověk neměl dávat jména, která daly jeho sourozenci, ale proč by nemohly dát jméno, které použila před rokem/dvěma kamarádka, kterou vídá jednou za měsíc? A ani kdyby se vídaly častěji tak bych v tom neviděla problém. Opravdu by se to mohlo někoho dotknout?

Strana
z2
palomitacheca
7. čer 2017

@luj89 ja se jmenuju stejne jako moje sestrenice, nez jsem se vdala, tak jsme mely i stejne prijmeni, a taky v tom nikdo problem nevidel 🙂

pawlisanda
13. kvě 2020

@palomitacheca to jsem ráda, že to tak v rodině máte. 🙂 Moje sestra když čekala holčičku uvažovala nad jmény Adina, Adéla apod., já řekla, že když někdy budu mit dceru, dám jí jméno Marie, že se mi nejvíc líbí. Dost mě pak zamrzelo, když oznámila, že malá se bude jmenovat Marie, že se na tom shodli s manželem. ☹ Sice se zeptala, jestli mi to nevadí, já tou dobou řešila (a řeším pořád), že se nám malé nevede a tak jsem jí odvětila, že jí to nemůžu zakazovat, když jí to samotné není hloupí a jízlivě utrousila, že třeba nikdy žádný mít nebudu...ani se nepozastavila. Dodnes mě to na ni velmi mrzí. Na druhou stranu si říkám, že třeba opravdu nikdy žádné dítě mít nebudeme, a když, tak to zrovna nemusí být holka...tak to překrásné jméno má aspoň neteřinka. Jestli ale někdy budu čekat holčičku, bude se jmenovat Maruška a je mi jedno, že ji má sestra. Já to jméno mám vysněné už několik let a to, že to nerespektovala sestra a sama neměla dost fantazie ani pochopení, není můj problém.

jako_mala_holka
13. kvě 2020
codal
13. kvě 2020

@pawlisanda to mi od ségry přijde bezohledne a velmi neempaticke🙁..

codal
13. kvě 2020

@bt85 když jsem čekala první dceru, měla jsem dva favority, pak mi blízká kamarádka řekla jméno své dcery, kterou zrovna taky čekala a bylo to jedno z nich a protože jsme si blízké, tak jsem ho já ze svého záznamu vyškrtla. Dala jsem to první, to jsem stejně chtela o něco víc a druhé dceři jsem pak vymyslela jiné, protože mezitím další dvě kamarádky použily stejné ě jméno, tak jsem nechtěla, aby se to úplně motalo. Já bych asi jméno, které má moje blízká kamarádka, nedala, ale to je spíš můj problém, že jsem chtěla jméno, které v mém okolí není a nikoho takového neznám, chtěla jsem, aby moje dcera byla první toho jména, kterou poznám, abych ho měla spojené primárně s ní (asi je to ujetý, já vim😂) . Kdyby některá z mých kamarádek teď chtěla dát jméno, jaké má moje dcera, tak by mi to nevadilo.

inkheart
13. kvě 2020

Je to nepraktické (= matoucí), pokud se stýkáte často, ale to je tak všechno. Určitě bych na to nebrala ohledy. Pokud se mi jméno líbí, tak se mi líbí. Lze to pak řešit přezdívkami a je po problému. V rodině by to už asi bylo trochu divné, ale to taky jen tak pocitově, neumím to vysvětlit. Ale tam bych to už neudělala, bylo by to asi hodně zvláštní.

veru181
13. kvě 2020

Řešili jsme podobnou situaci, stejné jméno má o dva roky starší syn mého bratrance a teď i o půl roku starší syn manželova bratrance. Po určení pohlaví jsme zkoušeli vymyslet jiné jméno, ale tohle se nám pořád zdálo jako top, a protože nejsme až tak moc v kontaktu, nakonec jsme se u něj rozhodli zůstat (ale ještě se i zeptali bratrance a jeho ženy, jestli jim to nevadí).

@pawlisanda Držím palce, aby se brzy zadařilo a na just to byla holka 🙂

pipi_puncocha
13. kvě 2020

Záleží, jak moc blízká kamarádka a na pocitu obou stran. Ale určitě by mi přišlo víc zvláštní dát stejné jméno pokud by se jednalo o nějaké neobvyklé typu Ernest, Filomena, než v případě dvou Kubíků, Vojtíšků atd.

pawlisanda
14. kvě 2020

@codal to mi povídej... 😕

lennus
14. kvě 2020

@bt85 Mě osobně by to vadilo, ale spíš tím způsobem, že chci mít asi trochu originální jména u dětí, samotnou mě štvalo, kolik nás bylo ve školce i škole se stejným jménem, ale ve třetím těhotenství jsem zvažovala jméno, které dali kamarádi holčičce, my se nevídali často, tak po této stránce bych to neřešila, ale vídat se s někým častěji, odradilo by mě to, je hodně hezkých jmen, tak bych hledala jiné, ale vím, že si někdy člověk oblíbí jméno, které si vysnil nebo je problém se shodnout, já mám problém s klučičími jmény, žádné mě po našem synovi tolik nezaujalo, teď máme holku a mít ještě kluka, bude to určitě složité!

lennus
14. kvě 2020

Jinak vtipné to máme s kamarádkou, jsme si blízké a spolužačky z VŠ. Jmenujeme se stejně, syn se jmenuje jako její muž a její dcera je odvozeninou z našich jmen. Kdyby měli kluka, líbí se jí jméno mého muže, to už by bylo opravdu veselé! 😆

Strana
z2