Oddělení šestinedělí v Brně - péči sestřiček mé dítě málem nepřežilo
Moje miminko se narodilo v termínu, tedy zdravé a donošené. Porod byl rychlý tzv. překotný porod cca 3,5 hodiny od větších kontrakcí. Díky velmi silným kontrakcím se můj syn hodně napil plodové vody a po porodu dva dny zvracel plodovou vodu z úst ale i z nosu - výsledkem samozřejmě bylo, že nemohl dýchat a málem se udusil. Asi 6 krát jsem na to upozorňovala x různých sestřiček, ale nikdo nám nepomohl. Porod skončil v 6 odpoledne a já do 4 rána sledovala miminko jestli dýchá. Opravdu jsem byla vyčerpaná a chtělo se mi spát. Bohužel stále s důvěrou ve zdravotnický personál jsem zavolala telefonem na pokoji sestřičku a znova zdůraznila, že se mi DÍTĚ DUSÍ a poprosila ji, aby ho dala na MONITOR DECHU...s tím, že se na něj podívala s úsměvem a konstatovala, že to taky vidí a zřejmě mu plodovou vodu i budou MUSET ODSÁT. Nechala jsem sestřičku, která mi přísahala, že syna budou hlídat a dají ho na monitor dechu, aby si ho odvezla - únavou už jsem ondlévala.
Druhý den ráno mi ho dovezla jiná sestřička, které se ptám, kde má monitor dechu a jestli na něm byla a jestli ho odsávali nebo ne. Řekla mi že na ŽÁDNÉM MONITORU DECHU NEBYL A O ODSÁVÁNÍ ŽE TAKÉ NIC NEVÍ!!!! Měla jsem hrůzu v očích z toho, že ho nechali celou noc se dusit nekde v koutku mezi ostatními dětmi a bez monitoru dechu a jakékoli péče.
Bonusem bylo, že po porudu jsem ho také neviděla hned, ale až za 3,5 hodiny z odůvodněním, že neměli čas mi ho dát na pokoj!!! Vrcholem všeho bylo, že jsem je poprosila o pomoc s kojení a oni mi sprostě dali KLOBOUČEK, KTERÝ ZPŮSOBÍ TO, ŽE KOJIT NEBUDETE!!! NEMÁM KRÁTKÉ ANI VPÁČENÉ BRADAVKY, JEN SE JIM PROSTĚ NECHTĚLO DĚLAT SVOU PRÁCI!!!
Prosím všechny maminky, aby nevěřili sestřičkám a chránili své děti. Jinak se jim může stát, že si je neodvezou z porodnice, protože BUDOU MRTVÉ. Už nikdy víc, každý den, když se dívám na své dítě děkuji Bohu, že ho zachránil. Rozhodně neděkuji sestřičkám které mě i mému dítěti ublížili a mohlo se stát nejhorší...Máte někod stejnou zkušenost?
@blaablaablaa Já byla docela suverén. Těhotenství super a na porod sem se hrozně těšila. Vůbec sem se nebála a věřila jsem tomu, že mi v porodinici pomůžou. Také jsem nikdy neřekla, že porod nebyl v pořádku. Moc mi při porodu pomohli!!! Já jsem byla šťastná, jak blecha, že mám to nejhorší za sebou a že už budu pořád jen s miminkem a jak budeme kojit atd. Sebevědomí kleslo na nulu, když sem se pak cítila úplně bezmocná s tím, že mi nikdo nepomohl a ze začátku jsem si ani nepřipouštěla, že by se malému něco mohlo stát. Taky sem si říkal, že to nevadí, když mi malého hned nedonesli, že se o něj určitě starají a pak nám pomůžou i s kojením a sestřička přece říkala, že mu ten monitor dechu dá! Bohužel pro mě moje dítě bylo něco vzácného a pro sestřičky další dítě, které je zdržovalo od práce. Ale jaké práce? Já sem si naivně myslela, že starost o život dítěte a o kojení je jejich práce. Doma pak navíc málej hladověl a já zase věřila, že by mu přece neublížili a nechápala jsem, co se vlastně děje a proč pořád pláče, když mleka mám dost a od se chudák morduje s tím kloboučkem, že hladový asi nebude. Byla sem úplný blázen, už nikdy bych své dítě žádné sestře nesvěřila a nechat si poradit s kojením? Kdyby nás nechali a nenutila mě vzít si klobouček, tak sme určitě kojili. Ano existuje UM, ale já si myslela, že na UM jsou děti nedonošené nebo když maminka nemá mléko. Dřív byla kojení jediná možnost a dnes si sestra hodí klobouček, aby bylo v propouštěcí zprávě kojeno a matka držela ústa! Až doma zjistíte, že jedna z velkých radostí života vám byla odepřena a vy už nikdy kojit nebudete. Asi to nezažuji, je pravděpodobné, že podruhé matkou NEBUDU.
@olga12345 proc by jsi matkou podruhé nebyla? Víš co ti vadilo a nevypadá to , ze by jsi "pro příště" nebyla schopna ohlídat aby to bylo jinak. Jinak jen věcná - systém nedonošené deti jsou na um a do nošene na mm není přesný 🙂 buď rada, ze jste zdraví a užívej dítko 🙂
Ja jsem na Obilňáku rodila před třemi měsíci, všechny jsme dostaly do postýlky monitor dechu, malej taky hodně ublinkával plodovku a sestřička ji několikrát odsávala. Rodila jsem tam podruhé a byla jsem tedy moc spokojená.
@tesarovani já sem tak rodila před třemi měsíci a monitor dechu sem v postýlce teda nemela na obilnaku. Rodila si předčasně?
Ja rodila pred 3m v Bohunicich..maly se nalokal plod9vky a dusil se..sestry ho odsaly a vratily..postylka bez monitoru dechu..zavolala jsem si sestricku..ta se kroutila..rikam,ze musim spat a ne kontrolovat 24hod dychani maleho a at mne zavola doktorku..dr neprisla monitor jsem najednou dostala🙂..uz je to me druhe tak se clovek uz nenecha..u prvniho jsem byla vyjukana a neprubojna..takze se nedivim,ze na to nerada vzpominate..
@evulineek Ne, v termínu
@panickatlamicka Jo, to byla nějaká stará semetrika, jinak to říct nejde. V důchodovém věku a protivná byla jak p*****, říkaly jsme jí na pokoji gestapačka.
Já rodila 2x, pokaždé v jiné porodnici a vždycky jsem si už předem zjistila, jak je to s monitorem dechu a na co dalšího mám nárok. V jedné porodnici bylo uvedeno, že monitor dávají na prvních 24 hodin po porodu,takže manžel 2.den donesl nás z domova. Teď jsem rodila v Bohunicich, informace jsem nikde nenasla,tak jsme vzali monitor rovnou a nakonec jsme měli k dispozici nemocniční na několik hodin po porodu. Co se týče kojení,tak jsi přece měla nějaký informace nastudovany a přece není nic jednodussiho než zkusit kloboucek sundat,když to s ním nešlo.
@vanilkacka nekdo ma s kojenim problemy i pres to, ze si vse predem peclive nastudoval.
Rodila jsem na Obilňáku dva roky zpět a až na jednu nebo dvě sestřičky jsem chytla dobrý personál. Malá se teda plodovky nenalokala,ale já byla po porodu vyčerpaná, velká ztráta krve... a usnula jsem až k ránu. Na otázku, kde mám miminko jsem řekla,že jsem z porodu vyčerpaná. Naštěstí jsem tam měla sestřiku která mě přijala na šestinedělí během večera a ta se mě zastala. Problém kojení...po nastudování různých brožur o kojení,jsem měla problém se s malou sladit. Nakonec mi pomohla jedna z těch dvou nepříliš ochotných sestřiček s kojením. Klobouček mi sestry necpaly. A malou mi dováželi celý den po 3 hodinách od odvezení za miminkama. Když se malá přehřála,tak jsem si na kojení pro ni chodila. Jinak dostala i pár střikaček s UM než se mi rozjelo mlíko, ztrácela na váze. Já si nemůžu stěžovat. A monitor tam opravdu nebyl v postýlkách,ale mě to ani nepřišlo aby ho měla.
@dorje To samozřejmě souhlasim. Já ale chtěla poukázat na to,ze paní nemusela na slovo poslechnout sestru a zkusit kojení i podle vlastního uvazeni.
Ja jsem rodila před 4měsíci v Bohunicích a byla jsem celkem spokojená,až na jednu starou protivnou sestru hned po porodu. Malou mi po bondingu vzali,protože jsem se nemohla ani posadit,kvůli nízkému tlaku,vyžádala (až vyhádala) jsem si na té staré semetrice dceru na pokoj,jelikož tam byl semnou manžel,ale zamrzelo mě,když mi řekla,že mi ji nedá,protože nejsem schopna se o ni postarat.Jasně,že jsem nebyla,ale určitě to šlo říct lépe a na ty dvě hodiny,co tam manžel mohl ještě být jsme ji prostě chtěli u sebe.Pak mi ji zase vzali,ale vyměnila se směna a chodila za mnou sestra s dcerou každé tři hodiny na přiložení celou noc,druhý den po vizitě už mi ji dali a stěhovali jsme se na nadstandartní pokoj a tam už bylo vše a všichni skvělé.Kojím stále a kloboučky mi nikdo necpal a je fakt,že malá monitor dechu taky neměla.

@blahova_andrea Dívala jsem se a termín překotný porod jsem opravdu použila nesprávně. Do dvou hodin to opravdu nebylo. Byl pouze docela rychlí na prvorodičku a šlo mi o ty kontrakce, že byly silné a proto asi měl malý velké množství plodové vody v sobě. Ale bez ohledu na důvod...už když ho na mě položili, tak nějak sem slyšela, že se mu huř dýchá. Taky sem si myslela, že to vyblinká a že to bude v pohodě. Fakt sem se vystrašila až potom, co se nikdo nestaral a zvraceni pokračovalo a to ve velkém i z pusinky a nosíka.