icon

Plánovaný císařský řez. Jak se na něj připravit?

gypsi
14. kvě 2025

Ahoj holky mám mít císařský řez plánovaný na doporučení jsem 31 tydnu ......
Normální porod jsem měla mít 16 července spontánně ale 18 června jedu na domluvu o tom zákroku a tak se chci zeptat na vaše skušenosti zajímá mě o jal dřív dělají těm zákrok aby nedošlo k porodu mám docela strach 3 krát sem rodila normálně ale teď po prví jdu na císařský rez a tak hledám informace které se samozřejmě dozvím toho 18 června ale pro mě dlouhá doba hehh mozek mi pořád pracuje i večer a přemýšlím a hledám o tom vše možný jestli máte skušenost prosím o radu dekuju

linducha90
15. kvě 2025

@gypsi a co vše by tě zajímalo?jsem 3 týdny po císaři. Pri registraci do porodnice jsme domluvili termín plánovaného císaře, ale dcera se rozhodla, že čekat nebude, normálně mi začal porod, císaře mi normálně udělali, protože normálně jsem rodit nemohla.

martulka88
15. kvě 2025

@gypsi 2 krát císař a pokaždé plánovaný tak, aby miminko bylo tzv. donošené, takže abych byla 38+0 alespoň. Jedna sekce 38+1 a druhá 38+0. Oba kluci donošený a v pořádku. Jen mlèko se mi spouštělo déle (u prvního až 10.den a první měsíc jsem dokrmovala UM, teď u druhèho -6týdnů od porodu, se spouštělo 6.den, ale na UM stále je a asi i bude nějaký ćas, jelikož se mi začalo ztrácet mléko z jeho problèmů a z nervů - minulý týden byl na operaci a začal se učit zase jíst.).
Jinak je to indikaci, proč jdeš na sekci. A od cca 35/36tt budeš jezdit každý týden na kontroly. Nebo aspoň takto v FNHK to bylo (rodila jsem tam 3x).

luciejonsztova
15. kvě 2025

Já jsem šla na plánovaný císař 39+2, asi bych šla dřív, ale dcera měla menší váhový odhad, tak ji tam lékař chtěl nechat co nejdýl. ☺️ Jinak, když je cs plánovaný, dá se to zvládnout dobře. V klidu se na vše připravit, horší je, když je z minuty na minutu akutně. Musím říct, že jsem měla už spoustu operací, ale císař byl za mě celkem v pohodě. Samozřejmě, je to velká břišní operace, takže k tomu tak přistupovat, ale vyloženě není třeba mít obr strach. Jedna velká výhoda císaře je, že víte dopředu kdy půjdete, když už nic. 😁

alice180
15. kvě 2025

Já jenom poradím kup si nějakou vodu s takovým tím pitkem, které nevytéká při naklonění. Třeba rajec to má. Protože až pak budeš ležet tak se ti bude lépe líp. A pro prvním vstávání se zkus, co nejvíce narovnat nechoď v předklonu.

martulka88
15. kvě 2025

@gypsi A co je důležité - co nejvíce chodit. Čím víc budeš v pohybu, tím rychleji ti bude lépe. Co nejvíce větrat jizvu, sprchovat ji klidně 3krát denně, až ti to dovolí. Ano, bolí to - hlavně vstavání. Neleknout se, že to hned nepůjde. Zároveň se připravit, že se ti bude blbě dýchat - mně stačilo vstát z wc a zadýchala jsem se. Během 14 dnů to odeznělo.o

hezz17
15. kvě 2025

Jak moc pred termin se dost odviji od indikace k rezu. Z jakeho je duvody, kdyz mas tri porody?

gypsi
autor
15. kvě 2025

Děkuji vám moc za rady můj císařský rez je plánovaný z Důvodu psychiky 3 porody sem neměla moc pěkný a zacla sem mít trauma z porodu tak mi psychiatr napsal žádost na zákrok že v žádném případě rodit nemůžu normálně mám 3 dětičky starám se o ně vše je v pořádku ale uskosti a tak dál tak to je ten důvod otěhotněla sem po 3 letech naplánovane ale pric sem to nechtěla dat každé dítě je pro mě dar ale nečekala.sem že mě to takle dostane ale na miminko se moc těším zajímalo by mě třeba jestli mimčo mas hned u sebe a jak dlouho se tam leží

martulka88
15. kvě 2025
@gypsi

Děkuji vám moc za rady můj císařský rez je plánovaný z Důvodu psychiky 3 porody sem neměla moc pěkný a zacla sem mít trauma z porodu tak mi psychiatr napsal žádost na zákrok že v žádném případě rodit nemůžu normálně mám 3 dětičky starám se o ně vše je v pořádku ale uskosti a tak dál tak to je ten důvod otěhotněla sem po 3 letech naplánovane ale pric sem to nechtěla dat každé dítě je pro mě dar ale nečekala.sem že mě to takle dostane ale na miminko se moc těším zajímalo by mě třeba jestli mimčo mas hned u sebe a jak dlouho se tam leží

@gypsi Tam záleží na porodnici. V FNHK ti po vyndání dají mimi na břicho, aby dotepal pupečník. Můžeš mít partnera na sále u sebe. Obojí ještě před 3ma lety nebylo. Pak dají miminko k hlavě a odnášejí dozadu zkontrolovat (může jít i doprovod). Pak miminko přinesou a opět ti ho dají k hlavě. Po přesunu ze sálu ti ho přiloží k prsu a jdeš na JIP. Miminko vozí na JIP, kde jsi do druhého dne. Tam i rovnou ráno první pokus o postavení a převoz na pokoj. Tam se domluví, kdy budeš chtít mít u sebe miminko. Jelikož jsem měla dren a byl problém vstát z postele díky němu + jsem měla komplikace, tak jsme se domluvily, že přes den si malého nechám, ale na jednu noc jim ho dám. Alespoň jsem nabrala síly a další den už mi vyndali drén a mohla jsem se v klidu u prcka starat. Kdybych drén neměla, tak jsem si nechala u sebe syna hned. Každopádně tam dokrmují mateřským mlékem první dny. A jinak jsem měla nástup ve středu, ve čtvrtek sekce a v pondělí domů. To bylo teď a u prvního nástup pondělí, úterý sekce a v pátek jsem šla domů.
Jinak na JIPce jsem dostávala léky na bolesti, nebála jsem se o ně říct - tentorkát jsem byla hodně šitá a sekce byla komplikovaná díky srůstům, takže tělo dostalo zabrat.

merope
15. kvě 2025
@luciejonsztova

Já jsem šla na plánovaný císař 39+2, asi bych šla dřív, ale dcera měla menší váhový odhad, tak ji tam lékař chtěl nechat co nejdýl. ☺️ Jinak, když je cs plánovaný, dá se to zvládnout dobře. V klidu se na vše připravit, horší je, když je z minuty na minutu akutně. Musím říct, že jsem měla už spoustu operací, ale císař byl za mě celkem v pohodě. Samozřejmě, je to velká břišní operace, takže k tomu tak přistupovat, ale vyloženě není třeba mít obr strach. Jedna velká výhoda císaře je, že víte dopředu kdy půjdete, když už nic. 😁

@gypsi Nebyla by ještě šance nemít to trauma takové třeba s nějakou fajn dulou? I na toho císaře si s sebou někoho vezmi a dost uvažuj, kam půjdeš.

Jinak co holky mají srovnání, tak počítej, že císař je horší co se týče rekonvalescence po něm. A kdyby se ti cokoli nezdálo s jizvou, tak se neboj se ozvat - mě i nabízeli přešití jizvy, to jsem nechtěla, tak to pak čistili bez přešívání. Ale já měla teda kupu komplikací (preeklampsie), CS jsem měla už ve 33tt, tak to mohlo souviset i s tím.

martulka88
15. kvě 2025
@merope

@gypsi Nebyla by ještě šance nemít to trauma takové třeba s nějakou fajn dulou? I na toho císaře si s sebou někoho vezmi a dost uvažuj, kam půjdeš.

Jinak co holky mají srovnání, tak počítej, že císař je horší co se týče rekonvalescence po něm. A kdyby se ti cokoli nezdálo s jizvou, tak se neboj se ozvat - mě i nabízeli přešití jizvy, to jsem nechtěla, tak to pak čistili bez přešívání. Ale já měla teda kupu komplikací (preeklampsie), CS jsem měla už ve 33tt, tak to mohlo souviset i s tím.

@merope Ono asi jak kdo. První porod vyvolávaný, druhý a třetí císař. První rekonvalescence hrozná, dva týdny šílené bolesti hlavy, spodku - samozřejmě i psychika ztráty udělala své. U první sekce to bylo jednodužší, bylo jen miminko a tak jsem měla čas odpočívat, tak si to moc nevybavuji. Teď u druhé sekce odpočinek nebyl takový, v nemocnici (po vyndání drenu) jsem běhala jako čamrda. I sestřičky byly zaskočené. Doma, jak mi odpadl uzlík, tak jak kdybych nebyla po porodu. Každý ten porod je jiný a každá to zvládá jinak. Ale je pravda, nebát se ozvat s bolestí nebo když se něco děje s jizvou. Ikdyž se mi pokaždé zanítil steh, kde byl uzlík (císaře i nástřih), manžel se mi o to staral. A to sprchování tomu velmi pomáhalo taky.

@gypsi Jinak ještě doporučuji hemagel na jizvu (začala jsem mazat nějak po 14 dnech) a až je zahojeno, tak měsíčková mast na promazání. Někdo používá sádlo.

rnika
15. kvě 2025

Měla jsem dva plánované císaře. Vždy v 39tt. Druhé dva porody vyvolávané a ne moc dobre. Přesto bych vždy volila normální porod a ne císaře. Rekonvalescence byla o dost horší. Zvážila bych spíše psych.pomoc k porodu. Každopádně ať vše dopadne co nejlépe.

alice180
15. kvě 2025

Na zahojenou jizvu (bez stroupku atd.) jsou dobrý cross tapy. Nalepí přes jizvu a jakoby ji tím masirujes pro běžným pohybu.

alice180
15. kvě 2025
@martulka88

@merope Ono asi jak kdo. První porod vyvolávaný, druhý a třetí císař. První rekonvalescence hrozná, dva týdny šílené bolesti hlavy, spodku - samozřejmě i psychika ztráty udělala své. U první sekce to bylo jednodužší, bylo jen miminko a tak jsem měla čas odpočívat, tak si to moc nevybavuji. Teď u druhé sekce odpočinek nebyl takový, v nemocnici (po vyndání drenu) jsem běhala jako čamrda. I sestřičky byly zaskočené. Doma, jak mi odpadl uzlík, tak jak kdybych nebyla po porodu. Každý ten porod je jiný a každá to zvládá jinak. Ale je pravda, nebát se ozvat s bolestí nebo když se něco děje s jizvou. Ikdyž se mi pokaždé zanítil steh, kde byl uzlík (císaře i nástřih), manžel se mi o to staral. A to sprchování tomu velmi pomáhalo taky.

@gypsi Jinak ještě doporučuji hemagel na jizvu (začala jsem mazat nějak po 14 dnech) a až je zahojeno, tak měsíčková mast na promazání. Někdo používá sádlo.

@martulka88 no jo, protože po ty první sekci už tak nějak zhruba víš, co a jak a víš, že to to břicho zvládne. Jak jsem psala u prvního jsem chodila v předklonu u druhyho jsem se narovnala. A bylo to znát. U prvního mi třeba nikdo neřekl, jak se zvedat z postele až partner, kterej je zdravotník. Přišel na návštěvu a říká mi, jak to vstáváš musíš přes bok. U druhyho přišla sestra z rehabilatce a všechno se mnou probrala i kdy a jak si lehnout na břicho. Dát si pod jizvu kojící polštář lehnout na něj ze začátku třeba jen malinko a postupně navyšovat. Takže u druhyho jsem byla ,,odvážnější " protože jsem věděla, že to tělo zvládne. U prvního jsem byl po ... se pohnout. A ty cross tapy jsem měla taky až u druhyho a jsou skvělý. Používám na každou jizvu.

Za mě hlavní poselství nebát se jak samotné sekce, půjde všechno líp zákrok i rekonvalescence, tak i následného pohybu.

merope
15. kvě 2025
@martulka88

@martulka88 Jako jo, může být. Já ještě měsíc po CS pořád lítala do nemocnice na čištění jizvy ☹. Ale zase mám zdravý dítě a nějak jsem to zvládla (a zůstaly mi z toho vlastně jen prášky na tlak, těch jsem se už nezbavila).

martulka88
17. kvě 2025
@merope

@martulka88 Jako jo, může být. Já ještě měsíc po CS pořád lítala do nemocnice na čištění jizvy ☹. Ale zase mám zdravý dítě a nějak jsem to zvládla (a zůstaly mi z toho vlastně jen prášky na tlak, těch jsem se už nezbavila).

@alice180 Tak to bylo první, co nám na jipu řekly, jak vstávat. To nám vštipivaly všem.. U druhého mi to šlo hůř, kvůli drenu, ale jinak je mazec, jak během chvilky jakoby tělo zapomene a nemá sílu.
To o tom lehnutí nevím, u první sekce jsem si lehla snad až po 3 měsících. Teď jsme to zkusila na konci šestinedělí. Horší je, když se otočím ve spánku a usnu, tak pak spodek bolí.
@merope A nevíš, proč jsi to tak měla? Já jsem tedy 3krát denně omyla a postříkala desinfekcí. A to na začátku vypadalo, že to nebude ok, jelikož fakt smrděla. Ale ten přelep ze sálu jsem měla dvě noci, než sundali drén. A další 2-3dny trvalo, než přestala zapáchat. A pak tedy ten uzlík. Já mám nevýhodu, že po tomto císaři mám velký převis a tak i to tomu moc nepomohlo.

alice180
17. kvě 2025
@martulka88

@alice180 Tak to bylo první, co nám na jipu řekly, jak vstávat. To nám vštipivaly všem.. U druhého mi to šlo hůř, kvůli drenu, ale jinak je mazec, jak během chvilky jakoby tělo zapomene a nemá sílu.
To o tom lehnutí nevím, u první sekce jsem si lehla snad až po 3 měsících. Teď jsme to zkusila na konci šestinedělí. Horší je, když se otočím ve spánku a usnu, tak pak spodek bolí.
@merope A nevíš, proč jsi to tak měla? Já jsem tedy 3krát denně omyla a postříkala desinfekcí. A to na začátku vypadalo, že to nebude ok, jelikož fakt smrděla. Ale ten přelep ze sálu jsem měla dvě noci, než sundali drén. A další 2-3dny trvalo, než přestala zapáchat. A pak tedy ten uzlík. Já mám nevýhodu, že po tomto císaři mám velký převis a tak i to tomu moc nepomohlo.

@martulka88 no mně u prvního vůbec, sestra která mi pomáhala vstát při tím prvním vstávání mě dokonce vytáhla za ruce, přes přímej břišní sval. Jako byla hodná všechno, ale tohle bylo blbý. Horší byla ta co pak přišla na denní, ta si mě vůbec nevsimala. Doktoři furt, že mi sestra pomůže na WC a sprchou, no ani náhodou prej jdite si na záchod a připravte se budeme se stěhovat na běžný pokoj, takže tam jsem se nějak došourala a prej jděte se osprchovat. Do toho mi přivezli dítě oběd a pak zase prisla jako proč jeste nejsem osprchovana malá mi tam rvala (nedonošená 35 TT). Tak ji říkám no nemůžu a ona jezis tak vám paní pohlídá. Paní vedle neneha raději ne. U toho druhýho už to bylo v pohodě.

merope
17. kvě 2025
@martulka88

@martulka88 Převis mám veliký, ale zvenčí jizva vypadala skvěle, doktor mi ani nechtěl věřit, že s ní mám nějaký problém, až ultrazvuk ukázal, že tam problém opravdu je (tekutina pod jizvou).

macik84
17. kvě 2025

Nic o tom nečíst. U syna jsem nevěděla do čeho jdu a byla jsem v klidu. U dcery už ano a byla jsem víc nervózní.

gypsi
autor
20. kvě 2025

Já vám moc děkuji za podporu hodně jsem si z toho vzala os vás všech myslím že u mě normální porod není možný papíry už jsou připraveny a 18 června jedu na Check in na domluvu mám takový pocit že ten cisarak zvládnu lépe než kdybych rodila sem na to připravena psychicky co je mi jasný že to bude bolet akorát bych ráda měla malou u sebe co nejdřív To mě bude trápí jako první chci se sní poznávat rychle a muchlovat ji aby věděla že má.maminku u sebe hned bolest budu muset zvládnout dali to jiný dam to i já ale všem vam moc dekuju as budu mít za sebou domluvu písnu vám co a jak 🙂🙂