icon

Pochva po porodu, mám tam velkou kuličku. Poradíte?

tripisek
24. únor 2016

Ahoj maminky, jsem 17dni po porodu a jsem sita. Dnes jsem se podivala zrcatkem a stehy se zdaji dobry ale ta hrozna dira dovnitr 😕 navic tam mam takovou velkou kulicku a nevim co to je. Poradite? Dekuji

Strana
z3
shine2015
24. únor 2016

@nonnni ja si to nemyyslim...

nonnni
24. únor 2016

@shine2015 no vsak nemusis🙂 Ja taktez muzu mluvit jen ze sve zkusenosti a ted tedy jsem v aute poslouchala tu reportaz, coz mi prislo dost zajimave s ohledem na tuto diskusi.

i6969
13. dub 2016

Ahoj, pridam svou zkusenost a co jsem si pak vycetla (informovanost o poporodnich nasledcich je u nekterych doktoru/nemocnic nulova. Nastrih jsem mela, mela jsem ho sesity dobre, pokud se nekdo diva a vidi ze ma siti rozjete tak urcite jit na opravu. Jinak na jizve jsem mela mini dirky (1mm prumer) cca 2, kde mi vypadl steh a tyto se zacelily samy. Pokud mate vetsi otvor tak bych to konzultovala s doktorem. Chtela jsem rodit prirozene, bohuzel moje telo moc nespolupracovalo (neotvirala jsem se, mala nesestupovala. kontrakce jsem mela v tu dobu jiz 18 hodin, celkove porod trval cca 22 hodin )ale toto bylo zapricineno tim, ze, mam hodne srustu v brise po castych urogynekologickych zanetech, takze se proste deloha nemohla dostat do te "spravne polohy k vypuzovani"..takze se nedeste, ty co to jeste ceka, vas porod muze byt uplne bezproblemovy). bez lekarskych zasahu (oxytocin a jeste neco dalsiho) bych normalne neporodila. Porod je individualni. Nekdo to ma bez problemu, nekdo s problemy. Po porodu mi neodesla placenta. resi se to manualnim vyndanim (v celkove naroze!) (pokud by se mekdo hnal k tomu delat to bez toho tak poverte doprovod, ze toto opravdu nee. Take pokud placenta neodchazi tak rozhodne se nesmi "vyrvat" ven. Po porodu jsem zjitila, ze mam rektokelu (cca 2 mesice po porodu kdy jsem se odvazila podivat se a co to je jsem zjistila po hodinach hledani na internetu, nebot jsme nemela ani paru, ze neco takoveho existuje). Rektokela (vyklenuti analni steny) ci cystokela(vyklenuti mocoveho mechyre do prostoru pochvy) se stava cca 20% zen po porodu, presto se o tom vubec nemluvi. Ja jsem mela rektokelu 2 stupne.Zacala jsem delat specialni cviky na panevni dno (kegelovy cviky, ale TAKE cviky na posileni svaloveho korzetu, zadek, vnitrni stehna, je to vsechno propojeno, podivejte se na svuj postoj -mate vyklenutejsi bedra tzv. vystrceny zadek?, mate najednou "placaty" zadek?, ci naopak moc podsazujete panev? ). Cystokela a rektokela jsou oslabene svalove steny, muze to byt zapriceneno extra zatezi behem tehotenstvi, narocnym porodem ci natrzenim steny pri pororu ( v tomto pripad eoperace pomuze, v tech osttanich ne, a je treba spravit postoj a zpevnit opet vsechny svaly).CCa po 3 mesicich cviceni jsem ve fazi 1 stupne rektokely. Behem kojeni, kdy telo neproduje estrogen, jsou svaly panevniho dna "neflexibilni" takze po skonceni kojeni by se toto jeste melo zlepsit. (pokud tedy neni pricinou natrrzni jedne ze sten viz nize). Takze operace ne vzdy pomuze, zalezi na pricine. A nektere z vas jiz tusi...co se stane po menopauze (opet telo prestane produkovat estrogen)..? Ano, po menopauze se tento problem opet zhorsi, a take ty co ho nemaji ho najednou mohou mit, takze... cviceni bych rozhodne doporucovala pro vsechny... A porucha svalu panevniho dna se projevuje mimo jine take inkotinenci...proto starsi zeny s timto mivaji problemy po menopauze.
A jeste k te "velikosti" otvoru po porodu. U me asi do 4 mesicu po porodu jsem se desila, ze to tak zustane a pak se to najednou zacalo stahovat (mozna i diky tomu cviceni) a ted jsme velikostne tam co jsem byla pred porodem (5,5 mesice po porodu). Samozrejme posevni vchod vizualne nevyapada stejne jako pred porodem, ale velikostne ok. Telo se pry dostava do puvodniho stavu nejmene 6 -12 mesicu po porodu,, takze pokud nejste dele nez tech 6 mesicu tak rozhodne nepanikarte, ono se to spravi. Pokud mate tento problem, navstivte urogynekologa, spravny urogynekolog vam doporuci i fyzioterapii specielne pro vas, ktera by mela odstranit poruchy panevnio dna. Pokud zvladate anglictinu, na youtube jsou videa, kde cviky ukazuji. Doufam, ze tato prehrsle informaci nekomu pomuze🙂
A jeste po porodu klidne nosit stahovaci pas kvuli zavinovani delohy (ci hodne lezet na brise). Ja to flakala ( a behala jsem po byte a uklizela atd) a po tydnu jsme jeli do porodnice protoze jsem zadrzovala ocistky (zacala jsem najendou hodne krvacet,v porodnici mi dali injekce a nejake specialni kapky a aodpocivat a za dva dny na kontrolu a pokud by se to nezlepsilo, tak kyretaz (nastesti zadrzovane ocistky odesly ). Takze HLAVNE po porodu odpocivejte! I kdyz se citite dobre tak to berte zlehka cele sestinedeli, vase telo se snazi dat zpatky do kupy tak mu to nekomplikujte ( a zaprahnete manzela/rodice🙂

goni
13. únor 2017

@i6969 ahoj, rada bych se te zeptala, jak jsi na tom s tou rektokelou ted?

i6969
30. bře 2017

Ahoj, ted jsem 16 mesicu po porodu a rektokela se stahla, neni jiz vubec citit jako bulka, pouze misto je citlivejsi. Nejvetsi zmenu jsem zaznamenala cca pul roku po porodu a potom kdyz jsem prestala kojit (cca v roce). Pravidelne jsem cvicila na rektokelu do cca 7 mesicu po porodu. Nyni jiz necvicim, i kdyz bych mela, kdyz jsem napr nemocna tak excesivni kasel ci kychani mi nedela dobre na panevni dno.

merianch
19. dub 2017

@i6969 ahoj...dr mi včera řekl ze mam rektokelu (8 týdnu po porodu) a dost me to vzalo...mam velmi spatne vylučování,nechodím denně a někdy i několik dní a mám u toho vždy druhy porod...jake jsou přesně ty cviky na to?má obecne velmi povolené panevni dno ale s timhle se asi nesrovnam a chci udělat vše proto aby to bylo lepší...mela jsem velmi těžký porod a doufala jsem,ze je vše za mnou už...deluju

i6969
20. dub 2017

https://www.amazon.com/Hab-Pelvic-Floor-Tasha-M...
Cvicila jsem podle tohohle. Rektokela lze resit i operativne az se telo srovna, ale pouze jednou, tzn. az potom co jiz znovu rodit nebudes. Problem s vylucovanim jsem sice nemela, ale vim, ze se to muze pri rektokele stat a to se myslim resi prave operativne (pokud je tkan "poskozena" misto povolena, ci jak to nazvat.. a cviceni by to nespravilo. Kegelovy cviky jsem ze zacatku necitila vubec, tudiz se nelekej kdyz ti to nepujde, ale casem se ty svaly opet "chytnou" a ty je zase budes vedome ovladat. V Praze (myslim na Flore) je urogynekologie kde delaji prave fyzioterapii presne na toto, ja bohuzel v te dobe byla v zahranici, takze jsem si vystacila s DVD. Je dulezite delat cviky spravne, me pomohl doktor, ktery ukazal manzelovi jak ma cvik (Kegel) vypadat, nebot jak jsem zminila, vedome jsem vubec nevedela zda pouzivam prislusne svaly ci ne.

lulupe
31. říj 2017

@i6969 Dobrý den! Jsem po porodu holčičky a mám cystokélu, začala jsem chodit na fyzioterapii, ale tam mi doporučili jen ty Kegelovy cviky. Prý nejsou ale vůbec dobré, nebo aspoň by se měly kombinovat s jinými cviky, aby se daly do pohybu i ty další vnitřní dvě vrstvy pánevního dna, které jsou důležitější. Tak jsem narazila na tuhle diskuzi a ráda bych se zeptala, jaký je obsah toho kurzu, podle kterého jste cvičila? Nejvíc mě zajímá, jestli se tam nabízí jen Kegelovy cviky, nebo i nějaké další, které nebudou přetěžovat vnější vrstvu a nebudou pracovat přímo tam, ale i na dechu, na držení těla, na bránici atd. Díky moc a krásný den! Marta

i6969
15. lis 2017

Dobry den, cviky na DVD jsou nejen Kegelovy. Pani co to DVD dala dohromady se venuje leta problemum panevniho dna a prave rika ze je to vse propojeno. Je tam cviceni na panevni dno, hyzdove svaly) vnitrni stehenni svaly, zprimovace truppu a hloubkove brisni svaly. Je to vse propojene, a ano kegelovy cviky by se nemely delat presprilis, ale tady je to hezky rozfazovano a spise na kvantitu se soustredi na provedeni. Jeste jsem delala squaty/drepy (spravne provedene), to pry take pomaha k posileni panevniho dna - neprimo.

astyna
15. lis 2017

holky, to je ještě v pohodě, mě po porodu druhého syna vyhřezla ven panenská blána - ted jen ten zbytek z ní :D skoro jsem se lekla, prý je na to jednoduchá léčba - sex, zarazit to zase dovnitř :D bohužel to jsou následky vaginálních porodů....Nástřih jsem měla u prvního porodu a zašili to bravurně.

astyna
15. lis 2017

@martiniquest

Ono je to individuální - v rodině trpíme křečovými žilami a ségra má jednu i tak blbě u vaginy, takže tam se nástřih udělat musela, nebo kdyby se to roztrhlo samo, vykrvácela by.

U druhé ségry zase čekali, nástřih nedělali, a roztrhla se až ke konečníku, dodneška trpí na hemoroidy a má problémy jít na velkou. To než toto, tak radši pidijizvu.

Strana
z3