icon

Pochva po porodu, mám tam velkou kuličku. Poradíte?

tripisek
24. únor 2016

Ahoj maminky, jsem 17dni po porodu a jsem sita. Dnes jsem se podivala zrcatkem a stehy se zdaji dobry ale ta hrozna dira dovnitr 😕 navic tam mam takovou velkou kulicku a nevim co to je. Poradite? Dekuji

Strana
z3
martiniquest
24. únor 2016

@karlajasmine Porodní asistentka mi říkala, že Aniball je spíš pro psychiku, že to zvládneš. Důležitější jsou podle ní masáže hráze. Nicméně věřím obojímu a budu to praktikovat jako celek.

lamia
24. únor 2016

Podle me zkuseny doktor nebo spis PA (protoze doktori stale jeste radi strihaji preventivne skoro vsechny) pozna casto i predem,jak to pujde,jestli je hraz tuha,nepoddajna nebo naopak a pri vlasnim prorezavani hlavicky pak uvidi, rutinni nastrih je pro me skodliva praktika. Kamaradka PA zas rika,ze se hraz rada trha v miste,kde byl predtim nastrih a to i v pripadech,kdy si jinak mysli,ze by bez predchoziho nastrihu porodni poraneni nebylo. Takze ja bych se nastrihu branila a nechala jen na situace nutne-to by mel zkuseny lekar odhadnout,rada z nich se ale boji a radsi strihne.

zborilova1989
24. únor 2016

No tak jsem se ve svém názoru zase utvrdila, že mě automaticky nikdo řezat nebude 🙂)

martiniquest
24. únor 2016

@lamia Z tohoto důvodu se chystám rodit v porodnici se svojí PA, která má bohaté zkušenosti a vím, že bude chránit mé zájmy, což během porodu sama zvládnu jen těžko. Nejvíc mě ale vytočí, že si CHLAP doktor dovolí střihnout do ženy. Copak my jim stříháme pinďoury?!! Strašně mě to točí. Považuju to za velmi ponižující.

nonnni
24. únor 2016

Ja tedy nevim, kde se jeste dela preventivni nastrih, rodila jsem 3 x a nastrih nemela ani jednou. Z diskuse podle narozeni, kde rodilo bezpocet zen nemela rutinni nastrih zadna. Nektere mely nastrih v posledni fazi pri padajicich ozvech deti, ale ze by je nekdo fiknul, aby se jako videlo....to tedy ne.

Kazdopadne souhlasim, ze epi-no a dalsi jsou vice o psychice, necvicila jsem nikdy a taktez nemam zadne poraneni z porodu. Kdyz je dano, tak to vydrzi hodne a kdyz neni, tak to nezachrani zadne cviceni...pokud tedy nespolehame na tu psychickou stranku, ze si zena vic veri a nebrzdi si sama porod.

zborilova1989
24. únor 2016

@nonnni tak určitě se ten automatický nástřih dělá ve Šternberku (Olomoucko) a vím to právě proto, že tam loni v září rodila bráchova přítelkyně. A říkala, že tam to dělají vždycky automaticky.

veruska007
24. únor 2016

@zborilova1989 Já měla u prvního nástřih, malý, asi na 3 stehy, neměla jsem s tím nejmenší problém, od začátku jsem seděla, zhojilo se to nádherně, pohodička. U druhého mi nástřih neudělali, ale natrhla jsem se šíleně, cca jako při ženské obřízce... bolelo to šíleně, okraje totálně roztřepené, takže se to skoro sešít nedalo, teď tam mám cca 4 cm volné roztrhané kůže, vypadá to hrozně, dva měsíce jsem si nesedla. U posledního jsem byla bez nástřihu i bez poranění.

nonnni
24. únor 2016

@zborilova1989 tak to se divim, ze jim tam nekdo dobrovolne jde rodit. Celkove je znat priklon k vice alternativnim metodam...sice je ten vyvoj porad podstatne pomalejsi, nez by se mi libilo, ale alepson neco...

martiniquest
24. únor 2016

@zborilova1989 Potvrzuji, loni tam rodila kamarádka a střihli ji taky.

zborilova1989
24. únor 2016

No já mám v úmyslu jít do Krnova a o tom jsem slyšela jen chválu, takže jsem hodně zvědavá jak to dopadne.

martiniquest
24. únor 2016

@zborilova1989 I já na něj slyšela chválu. Trochu jsem o něm přemýšlela, ale přece jen to mám z Olmu blíž do Vyškova, takže se chystám tam 😉

zborilova1989
24. únor 2016

@martiniquest No já teď bydlím v Bruntále takže to mám nějakých 20km takže to byla jasná volba.

lamia
24. únor 2016

@nonnni Praha v tomhle není úplně nejpokrokovější, prvorodicka v pražských porodnicich mívá nástrih často. Mela jsem i štěstí na porodníka poprvé, jinak by me strihli taky.Ale je fajn slyšet,ze se to zlepšuje,rodila jsem naposledy 2010 a ženy u Apolináře byly nastrizene skoro všechny.

karlajasmine
24. únor 2016

@lamia zlepšuje se to, já rodila u apolinare bez nastrihu..

lamia
24. únor 2016

@karlajasmine Já taky,ale jen díky tomu,ze jsem rodila s dr Kouckym, který je velký odpůrce rutinního stříhání.Bohužel moje kamarádka tam vloni rodila s nějakou mladou dr a nástrih ma,i když bylo miminko 2,9kg,což me celkem překvapilo. Ale je prima,ze je to zas lepší🙂.

nonnni
24. únor 2016

@lamia nastrih neni o velikosti ditete. Je dulezite i jak rotuje , jak toleruje kontrakce, zda pred sebou netlaci pazi, jak rychle/pomalu sestoupilo a je tam fura dalsich variabilit. Ale asi se to odviji I I'd faktu, jak mic se celkove do porodu zasahuje. To tlaceni neni cely porod, ze ano. ..ja mam spis pocit, ze nez strihani je problem ceskeho porodnictvi v cisarich. Coz se opet vraci k tomu montovani se do porodu.

karlajasmine
24. únor 2016

@nonnni Me na porodu nejvic vadilo, ze se ke me chovali jako k nesvepravne.. pokazdy, kdyz jsem rekla ''Potrebuji byt v te a v te poloze'', protoze jsem to tak v tu chvili citila, musela jsem se tam s nimi 10min dohadovat, nez na to pristoupili. Pritom zrovna pri porodu si myslim, ze by zena mela maximalne poslouchat svoje telo..

nonnni
24. únor 2016

@karlajasmine ted jsem doposlouchala teportaz na radiozurnalu o porodnicich. K dispozici I v on line podobe v periodiku Dotek/dotyk ? Celkove nej Horovice, nejblbejc jsou na tom velke fakultky a nemocnici ve velkych mestech.

lamia
24. únor 2016

@nonnni Za me je problém českého porodnictví především v netrpělivosti a potřebě zasahovat, urychlování pak přináší spoustu problémů třeba v podobě najednou nepostupujiciho porodu a ukončení sekci
Ideálně by se měli lékaři víc učit o fyziolog.porodu, jakých je většina ( nebo možná se nova generace učí,já promovala 2008 a po státníci z gyn-por se divim,ze jsem vůbec porodila, jak jsem byla napechovana poznatky o patol.stavech:-))

rainbow_x
24. únor 2016

Teda holky..nestáčím valit oči, co vám to Dr. provedl(a)! Já když se teda nějak extra na šití atd nezaměřím, nepoznala bych, že ho mám..

nonnni
24. únor 2016

@lamia ano, s tim souhlasim...a to prave dokazi vic ty male nemocnice, nez velke tovarny na deti. Fakt to byl velmi zajimavy rozhovor, doporucuji zkusit najit.

lamia
24. únor 2016

@nonnni Taky si to myslím,velké fakultky koncentrují ty patologické stavy a i u normálního porodu můžou mít doktoři pak problém se udržet zpátky a dat porodu čas. Zkusim to najít,díky.

loafeer
24. únor 2016

@tripisek já to měla po porodu jak vjezd do pískovny a časem se to hezky stáhlo a už je tojak zamlada, neboj:o) ( jo, rodila jsem předškoláka- mladý měl kousek přes 4kg:o)

audrey44
24. únor 2016

Nečetla jsem všechny příspěvky... Buď v klidu... Já po prvním porodu taky šílela, 14 dní po porodu jsem šla na gyndu, že se mi to nezdá, zda je to normální. Měla jsem docela slušnou depku, že už nevypadám tam dole jako dřív - jak píšeš - velká díra, kulička taky byla. Ale pak nějak jsem se s tím smířila. Až na vizuální hledisko jsem neměla žádný problém, manžel spokojen stále, nic mu nevadilo. Teď po druhém porodu (necelé 2 týdny) vypadám taky zase trochu jinak, ale tentokrát s tím nemám žádný problém. A ráda bych dítě ještě jedno 😉 Ber to tak, že někudy to dítě prostě projít musí. Pokud bude vše fungovat, netrap se tím 😉 Jinak nastřižená jsem nebyla ani jednou, trošku jsem se sama trhla, tak to doktoři pár stehy zašili. Netrap se a těš se z miminka 😉

shine2015
24. únor 2016

@nonnni a vis proc jsou na tom nejhur? Potrebuuji dostat zeny do malych nemocnic kde nikdo rodit nechce....ve fn nebo velke nemocnici je pri komplikacich casto lepsi vybaveni a az na vyjimky i lepsi lekari....ja rodila 3x a pokazde fn a jsem rada....

mika251
24. únor 2016

@shine2015 ja myslím, že do menších nemocníc chodia ženy chodiť dobrovoľne, nepotrebujú k tomu mediálnu masáž.
Ono tie komplikácie vo veľkých nemocnicach často vyrobia sami lekári svojím hr hr prístupom.
Neplatí to paušálne samozrejme.
O tom, že vo veľkých nemocniciach sú lepšie vybavení na komplikácie, to je bez debat.

Zatiaľ s touto dilemou sama celkom dosť bojujem, uvidíme, čo nakoniec vyhraje.

nonnni
24. únor 2016

@shine2015 prave, ze naopak. Dle statistik tyto nemocnice zeny naopak velmi vyhledavaji a napriklad ctvrtina rodicek v Horovicich jsou Prazandy. Stejne tak, jako se drive hodne jezdilo za prirozenym porodem do Vrchlabi.

Navic i ty krajske porodnice casto maji JIPky, takze odpada strach z nutnosti transportu v ramci potizi.

A jeste byvaji mensi porodnice daleko lepe vybaveny, dost paradoxne. Zminovali tam, ze zejmena porodnice, ktere jsou porad statni jaksi zaspali a zapomeli jit s dobou. Co se tyce zazemi pro rodicku napriklad, pouziti pomucek, moznosti vyuziti vlastni PA atd, atd...

Ja treba mela moznost rodit u Apolinare a s veskerou uctou k tem ktere tam rodily, tak ani parem koni by me tam nikdo nedostal. Pricemz preba diabetologii tam maji vyhlasenou...ale rodit je sazka do loterie, na koho se padne.

nonnni
24. únor 2016

@shine2015 o tech lekarich to take bylo zajimave...pry se argumentuje, ze ve velkych porodnicich jsou porodnici erudovanejsi, diky vetsi prakticke zkusenosti s porody. Pricemz statisticky si nekdo dal tu praci a dokazal, ze sice napriklad Motol ma vetsi pocet porodu, nez treba Prachatice, kde se narodi 300 deti rocne, ale vzhledem k mnozstvi lekaru v podtate v Prachaticich na porodnika pripada stejne, nebo i vice porodu, takze zkusenejsi jsou paradoxne casto v tech mensich porodnicich.

selwy
24. únor 2016

@martiniquest jezis proc by ses mela nechat strihat? Kdyz se tomu da predejit. Ja radsi o cviceni ani nikomu rikat nebudu, aby na me nekoukali jak na blazna. 🙂

martiniquest
24. únor 2016

@selwy Protože když ona rodila své první dítě, které mělo 4,5 kg, tak ji nenastřihlli a měla velké poranění. Ale nechápe, že to lidi můžou mít i jinak. A je otázka, jak velké to poranění ve skutečnosti bylo. Ona má totiž tendence dost přehánět.

Strana
z3