icon

Porod do vody, máte zkušenosti?

hrizuzu
18. led 2015

Máte s ním některá zkušenosti? Doporučili by jste ho, nebo nikoli?

Strana
z5
espada
20. led 2015

@katyxq No když myslíš. Ono člověk si vždycky vyhledá jen to, co vyhledat chce. Ale neberu ti to.

bilkovalucie
20. led 2015

Já jsem do vody rodila v r.2009 v Brně na Obilním trhu a za sebe porod do vody NEDOPORUČUJI. Možná je to v jiné porodnici jinak uspořádané, lepší prostornější vana apod. a může to být naprosto super, ale v porodní vaně na Obilním trhu, pokud chce žena ležet opřená zády o vanu, jako já, tak nemá kde opřít nohy a musí je držet ve vzduchu silou břicha (protože opřít o vanu nepomůže, klouže to a vana není natolik široká, aby si žena mohla nohy přidržet rukama) a pak samozřejmě nejde rozumně tlačit. Takže za mě - pokud rodit do vody, tak ano, ale vkleče či v dřepu. Chce-li žena ležet, vana určitě ne. Navíc mě voda natolik utlumila kontrakce, že jsem je skoro necítila a nikdo nevěděl, kdy mám tlačit, tak to nechali na mě (taky fajn, jakožto tehdy prvorodička...). Tlačení díky tomuto trvalo od 21h do 23:45, než se syn narodil (přitom odjezd směr porodnice byl v 18:30 se stahy po 5min, příjezd do porodnice byl v 19h s kontrakcemi po 1-2min a otevřeností na 4cm. Takže skutečně zvážit a pokud do vody někdo chce rodit, tak ať zváží prostor ve vaně a polohu, v níž rodit chce. Nynější porod za dva týdny rozhodně volím normálně, bez epidurálu, bez ničeho, a hlavně... bez vany!

jaajaa
20. led 2015

@zuzana_ka mela jsem bazen (fotku mam ve fotobloku i s popisem). Cely porod byl 4 hodiny ve vode, od prasknuti vody, nejdriv jsem na oteviraci kontrakce byla v bazenu sama, ruzne jsem se pohybovala a jeste asi jednou jsem byla venku, kdyz se PA divala jak to postupuje. Pak uz kontrolovala ozvy v bazenu, manzel se pridal v momente tlaceni- sedel a ja na me a drzel me. Voda byla cista dle meho pocitu, nemyslim, ze by ze me odchazelo v dobe tlaceni nejaka krev.
@hrizuzu ja bych vam poradila toto, jestli mate pocit, ze to je neco, co u porodu chcete, jdete si za tim. Ja o porodu slysela kdysi davno v nejake radiove diskuzi, otehotnela o nejakych 10-15 let pozdeji a toto byla moje prvni myslenka pri vysloveni prani k porodu. Pravda je, ze tady v Nizozemi je soucasti pece o tehotnou i diskuze a prani o porodu- kde chci rodit, jak. Ja proste mela vnitrni citeni na porod do vody. Cele tehotenstvi jsem se macela ve vane jak velryba. Je pravda, ze i kdyz je Nizozemi alternativni zeme, tak jsem se setkala s negativnimi reakcemi od osob, od kterych bych to doopravdy necekala. Fyzio na kurzu, rovnou rekla, ze to je nechutne rodit do vody a ze se mi to jako prvorodicce nepovede. Ja tohle vubec neresila, vedela jsem, ze se to nemusi povest, neupinala se k tomu, ze MUSIM vodit do vody, proste to bylo neco jako moznost. Mam to stesti, ze patrim k malemu mnozstvi zen, kterym tepla voda urychluje kontrakce a otevirani, vetsinou je to naopak. 😉 Takze asi tak. Muj druhy porod jsem taky chtela do vody. Byl tak rychly, ze jsem v bazenu jen stala- zadna jina poloha mi nebyla sympaticka. Automaticky jsem se hned po narozeni dcery i s ni ponorila do vody a uzivala si to vodni prostredi i s ni. Ona byla krasne klidna, koukala okolo a nechaly jsme se obe objimat vodou.

tarra27
20. led 2015

@alcar souhlas

@espada přesně...navíc v UK je strašně moc komplikací a přidušených miminek a bohužel i postižených...je to strašně smutné. A tady vubec neřeší ani kontroly pořádně, u nás si myslím, že je to až přehnané, hned všechny na logopedii, RHB atd...tady mají děcka nohy do x, nikdo jim nesleduje kyčle, jakmile mají trochu teplotu, všem hned antibiotika....a to je jen zlomek....tady v porovnání v čr, zlaté čechy....
zavoláš si záchranku a ona nepřijede..nebo za několik hodin...k detem se snaží teda jezdit, ale ani ne kdo ví jací odborníci....neumí nic moc...je to opravdu masakr.

@katyxq když říkáš, žze dělají čachry s čísly, podle mě je dělají všichni....ale opravdu si myslím, že ne každý lékař je perfektní, to zcela jiste ne, ale neveřím tomu, že by si dovolil a cílene někomu ubližoval. Všichni mají stejný zájem - a to aby maminka i miminko byly zdravé a pokud možno bez komplikací. Ano najdou se tací, kteří nejsou dobří a dělají věci jak nemají, ale není to většina.

a samořjeme jde porodit doma, ale jde o to, že je riziko, že se neco zvrtne...a to já si na sebe nevezmu...protože nikdo me nezaručí,žze se to nezvrtne právě u mě....a já pak nebudu litovat, že jsem neudelala maximum...

dřív se rodily deti doma, ale taky jich mely 9 a z toho 3 po porodu nebo při porodu zemřeli

espada
20. led 2015

Jo jo

espada
20. led 2015

@katyxq Ještě jedna otázka. A neber to prosím jako útok. Proč teda nerodíš druhé doma, tam ti porodní plán nikdo nenaruší?

tarra27
20. led 2015

@espada neboj, s @katyxq se dá bavit normálně...my v něčem souhlasíme hodně a v nečem ne, ale je to super holka, ona se neuráží ani nebere za slovo a mysím, že i respektuje jiný názor. 😉

bilkovalucie
20. led 2015

Jo, ještě jsem nedodala, co jsem tehdy nevěděla... že při porodu do vody po vypuzení dítěte je minimální (ale je tam) riziko, že se nějaká vody z vany dostane nasaje do dělohy třeba špatným pohybem matky nebo nějak a hrozí plicní embolie. Srandu si nedělám. Hned po porození a odstřižení dítěte se musí z vany ven. Hned! Já jsem v tu chvíli nevěděla, co se špagátem mezi nohama, co sama se sebou, jak vylézt, nikdo nepomohl, ale hlavně jsem slyšela "Šup, z té vody musíte ven, jste otevřená!"... Tak fakt zvážit. Ale to riziko je fakt malilinkaté, to už je pravděpodobnější, že na barák spadne meteorit... 🙂 takže žádná panika a zvážit dle sebe 🙂 Chci zkusit, zkusím. Nechci, nezkusím. Krásný porůdek přeju 🙂 Bolí to, je to otravný, protivný, nejradši bys o tom dítěti v tu chvíli ani neslyšela, ale potom..... dokonalý a na bolest zapomeneš raz dva!! 🙂

tarra27
20. led 2015

@bilkovalucie jo já si taky myslím, pokud žena cítí, že to tak chce, at jde za tím....ale ne na sílu...tak nejak střední cestou, rozumě.... 😉 a zmenit názor muže vždy...a i si myslím, že by lekaři i sestry se měly snažit vyhovět, pokud to alespon trochu jde....a pokud ne, rodičce to mají zduvodnit, vysvetlit a ona by ideálně s nimi mla najít řešení, bud kompromis a nebo se jedna či druhá strana přizpůsobit tak, aby nedošlo k ohrožení nikoho

batul
20. led 2015

Sama jsem chtěla rodit do vody, ale jednak mi voda vůbec neulevovala a druhak by to ke konci stejně nebylo možné.
Ale u pár porodů do vody jsem byla přítomná a...
- porod do vody je jeden z možných způsobů jak rodit, podkud porod probíhá fyziologicky, není třeba se ho bát
- viz doporučení české gynekologické společnosti pro porody do vany
-co jsem zahlédla: pokud není porod extra rychlý, tak se střevo vyprázní během první doby porodní, takže stolice ve vodě fakt není. Krev samozřejmě ano, ale krev k porodu prostě patří, navíc největší krvácení je s porodem placenty a to je žena buď venku nebo má děťátko stejně hlavu nad hladinou...
-embolie z vody je stejně možná jako embolie plodové vody při porodu na souši...
-PA nemá sice takový přístup k rodičce, tudíž je velmi omezené chránění hráze, ale při porodech do vody bývá statisticky menší porodní poranění

shrnuto, nemyslím si, že vodní porod je pro každého, žena by měla naslouchat sobě s dítěti a ne se rvát do vody jen proto, že si to přecevzala. Ale když je jim ve vodě dobře, tak to může být moc krásný porod.

katyxq
20. led 2015

@espada já nevím, kde budu rodit 😉 😀 ... asi sobě (možná zatím?) nevěřím natolik, abych rodila doma. Ale na druhou stranu po předchozí zkušenosti bez vlastní PA do porodnice nejdu, ale i tak se mu tam taky nechce. Škoda, že tu nejsou porodní domy, pak bych měla naprosto jasno. Takhle prostě nevím, obou možností se vlastně bojím ... ale k té PA chodím už teď na těhotenskou poradnu, takže uvidíme, kam se budu ubírat.

katyxq
20. led 2015

@bilkovalucie Jo, na Obilňáku je prý dost na porod nevhodná vana (já ji teda neviděla, po jedné zkušenosti z jejich pohotovosti a dvou monitorů mě tam nikdo nedostane, leda by šlo o život), co jsem právě četla zkušenosti jiných a co mi říkala moje PA

bilkovalucie
20. led 2015

Hlavně prosímtě... před porodem do vody je povinný klystýr, na to se tě nikdo ptát nebude... aby se co nejvíce minimalizovalo riziko infekce miminka a i tvoje... Pokud klystýr nechceš, do vody rodit nemůžeš. Ale je to fajn prohřátí celého břicha, já jsem si klystýr užívala a dokonce mě to lechtalo 🙂

bilkovalucie
20. led 2015

@katyxq No tam je taková... jaksi...k čemu bych to přirovnala... no o pár cm si rozšiř domácí vanu a poroď v tom no... asi tak.. :D

katyxq
20. led 2015

@bilkovalucie aha, tak to je vana fakt na prd 😅 (ne na porod)

bilkovalucie
20. led 2015

@katyxq Kdyby tam byla třeba nějaká protiskluzovka na dně... ale nééé, oni tam dají ručník... to je jak na slizu... fakt, pokud do vody, tak za mě vkleče nebo v dřepu, jo, to půjde dobře, ale jinak asi kdyžtak vybrat špitál s vanou, kde se dá lehnout a opřít nohy, nebo se aspoň neutopit, když si je bude držet... 😀

katyxq
20. led 2015

@bilkovalucie ve Vyškově je velká pohodlná vana s madlem nad ... ale jen pro první dobu porodní (na druhou stranu by tě z ní těžko dostávali, kdybys ven nechtěla, já chtěla a i tak mi musel pomoct manžel s PA dohromady, v kontakcích vylézt z vaný není tak snadné, jak to vypadá, madlo mi bylo málo)

verusky
20. led 2015

moje zkusenost tri porodu- prvni- nevim, do ceho jdu, je to chvili pred terminem, ja nenachystana. nastrih pri kontrakci- nevim o nem, pekne porodim (i kdyz telo v soku, jak hlavicka proreze svaly). zadna medikace.
druhy porod- rok a ctvrt po prvnim, ja strach z bolesti, vyvolavaji, aniz by se me zeptali, porod traumatizujici, se samymi zasahy (lekar mlcici autorita). ja si nesu trauma v dusi, skoro panicky strach z bolesti a dcerka ma zlomenou pazni kost a sadru na tri tydny.
treti porod po letech- chci vse nastudovat, chci pekne porodit, vzdyt je to prirozenosti zeny, ja nikdy nebrala HA, mam dost prirodniho muze (ktery by nejradsi rodil doma).
tehotenstvi se drzim. ke konci koupim epino, ale kvuli bolesti vzdavam. strach z bolesti mi zase slape na paty... par porodu shlednuto, ale psychika zacina jit do haje, rusim a zakazuji si na to myslet.
rodim po terminu, po ricinovem koktejlu, protoze muz zatepluje dum a doma lidi a lidi (dve jeho deti, dve me, tchyne, tchan, pomocnici stavby...) a ja chci byt sama a jinak bych snad neporodila.
rodim v jine porodnici nez predtim (tatinek se vymenil a bydliste take). mam skvelou porodni asistentku. vsechny kontrakce drzim a vzorne a statecne prodychavam. ve sprse. ke konci jdeme na kreslo, nechci rodit na zadech, dava me na bok, snazim se uvolnit, uz mi to nejde, zacinam byt trosku hystericka, ale brzy (treti kontrakce?) citim potrebu tlacit a za chvili je mala na svete. okamzite leham na zada, vztahuju ruce, davaji mi ji na brisko (domluveno dopredu, ze porod nechavam v rezii personalu- co nejvic prirozeny a bude-li vse v poradku, chci mit miminko na brisku, nechat dotepat pupecnik a vazit, merit az za dlouho). nastrih mi delat nechteli (ja chtela, jsem uzka...) a siti bylo mnohem prijemnejsi nez u predchozich porodu s nastrihem (druhy katastrofa 47 minut nesnesitelne bolesti a porodnik nastvany, ze jsme male zlomili ruku).
dalsi den prisla na pokoj rodicka, ktera chtela rodit do vany. nevyhoda- bylo domluveno, ze placentu porodi mimo vodu, takze prisla o to nadherne miminko na brisku, jake jsem mela ja... a porod nesla dobre (druhy, nesrovnatelne lepsi nez prvni bez vody).
takze pokud do vody, chtejte miminko hned u sebe.
a personal? je to o lidech, nekde na nic a nekde pohoda... dekuji za treti krasny porod, taktez mohu podekovat i za ten prvni. a dockam-li se, snad budu mit stesti i u ctvrteho...

verusky
20. led 2015

pardon, ze pisu ted mimo misu, ja to mela napsane z rana a ted jdu k pocitaci, otevru, kliknu, poslalo se to 😅

kocicinka
20. led 2015

@tarra27 přesně tohle říká moje kamarádka, která v UK žije. Péče (nejen) v těhotenství fakt strašná. Krvácela a nikdo nic neřešil ☹ Já jsem vděčná za to, že žiju tady.
http://tn.nova.cz/clanek/posledni-foto-pred-smr...

Omluva za OT

tarra27
20. led 2015

@kocicinka je to opravdu tragický....nejaká kontrola do 12 až 15tt zapomente..čeka se, že příroda si poradí a šmitec.....a pak chodíte k sesře, která má třeba jen 20let, kontroluej jen moč a meří vám tlak.... a i tahle mladá sestra vás rodí...lekař jen když je zle a kdo ví zda stihne přijít....uz 2x za tehotenství....

hrozný. kamarádku nechali a rodila, že měla zelenou plodovou vodu....hruza. vše přirodne a přirozene....

taže zlate u nás v čr.

jo a jsou schopný dát pacientovi s cukrovou a nepruchodností střev na emergency, kde zvrací a čeká v čekárně klidne 8 hodin kávu......ttakže má misku na zvracení, kde zvrací a vedle kelímek s kávou....

espada
20. led 2015

@katyxq Pak nezbývá, než doktorům věřit, že ví, co dělají. Já jim tedy věřila a díky Bohu. Rodila jsem bez tišicích prostředků, klystýr jsem chtěla, ale nestihlo se to. Porod probíhal nedobře, cesty neotevřené, klesaly ozvy, dcera měla velkou hlavičku, natrhla mi dělohu. No, bylo mi pak už jedno, kolik medikamentů do mě našijou, hlavně ať to dopadne dobře. A byli skvělí. Nechali mě i vybrat, jaká polohanje mi nejpříjemnější. Mi byla ta klasika v pololeže. Takže já mám zkušenost dobrou.

Chci tím jen říct, že plány neplány, snad ví, co dělají.

Neuvažovala jsi o tom někoho si zaplatit. Ofiko to nejde, ale neofiko jde skoro vše. Ségra rodila KP přirozeně a doktor kvůli ní prijel z dovolené.

ma_ia
20. led 2015

@bilkovalucie Promiň, ale tvá slova, že "nikdo nevěděl, kdy mám tlačit, tak to nechali na mě"...to vážně nechápu🙂 jakože doktoři a personál ví líp, kdy máš tlačit, než ty sama?

ma_ia
20. led 2015

@tarra27 No vidíš, a zrovna tohle je pro někoho naprosto ideální těhotenství a porod: s minimem zásahů, s minimem kontrol a utz, jen ta nejnutnější vyšetření a s vědomím, že příroda si poradí sama. Píšu jen tvá slova. Tohle ale chtějí opravdu jen ty ženy, které by nikdy neřekly, že "mě někdo rodí". Tyhle ženy vědí, že mají sílu a že umí porodit si svoje dítě sami.

sikulka2011
20. led 2015

@hrizuzu Ahoj, nečtu přechozí komentáře. Pokud chceš prožít přirozený porod a načíst si více o této tématice (či se dozvědět příběhy jiných) tak napiš do zprávy. Ráda předám informace. Nehodlám se tu ale s nikým dohadovat o tom, co je a není v našem zdravotnictví správné.... To téma je obsáhlé a porod do vody jen část toho jak můžeš porod prožít příjemně. (ve většině porodnic nakonec stejně chtějí aby rodička byla na tlačení venku)

tarra27
20. led 2015

@ma_ia já jim to neberu....at rodí každá jak chce a kde chce...ale když se pak nco nepovede, at nebrečí....

v UK je spousta postižených dětí....právě kvůli špatnému porodu...ale pokud žena do toho rizika jde, je to její volba a její věc.

Já jsem tady napsala jen svuj názor. Všem at maminkám co chtejí nebo rodí doma nebo i v nemocnici z celeho srdce přeji zdrave díte a aby ony byly zdrave taky....Já jsem v tomhle proste jen jiná, možná slabá - kdyby mi nedko dal 100% jistotu, že porodím doma v klidu a pohode zdrave díte, tak proč to neudelat....ale když se pak neco deje a pomoc je daleko....nebo i když by me rodila žena 20letá....a nevedela co má delat....a miminko by melo postižení....já bych si to neodpustila.....mela bych dojem, že jsem neudelala maximum proto, aby moje díte bylo zdrave.

Všem přeji zdrave deti i tem co rodí doma nebo pouze za porodní asistentky....protože pro každou mámu je nejkrásnejší to, když má svje mimi v náručí, zdrave a spokojené..... 😉

svatbataz
20. led 2015

Vana v I.době porodní určitě, může hodně ulevit od bolestí a lépe se uvolní porodní cesty... porod samotný ale do vany určitě ne. Špatně se chrání hráz, je špatná viditelnost, pokud je potřeba, špatně se plod vytahuje (hlavička se páčí nejdřív "dolů" jakoby k zadku matky, pak až po porodu ramínek se tahá nahoru k břichu matky - na to ve vaně není místo), špatně se odhaduje krevní ztráta a v případě komplikací ve vaně neprovedeš VEX ani kleště ani třeba manuální lýzu placenty, stejně se na tyhle výkony musí vylézt a to může trvat a dost komplikovat situaci... jako prvorodička bych do toho nešla, jako vícerodička budiž, ale jistota je jistota...

orchidis
20. led 2015

@espada "Utvořena jsem jak sviňa" nerozumím... můžeš mi vysvětlit, co je to za sebedefinici? A proč se žena takto definuje? To by mě hrozně zajímalo 🙂.

A proč, jestli tedy nejsi zdravotník, stále píšeš, kolik jsi už viděla rodiček a jak si vymejšlej a jak chtěj bejt zajímavý? Zkrátka absolutně nechápu, o co ti jde...

Jestli jsi uklízečka sálů, tak to jo, ale prosím, nejsi-li kompetentní k tomu hodnotit vhodnost porodu do vody, tak to nedělej. Zbytečně odrazuješ jiné maminky a je to fakt škoda. Evidentně o tom nic nevíš, nemáš žádnou zkušenost, tak proč to děláš?

svoba
20. led 2015

v Čechách tak jde rodit jen doma, tuším. porodnice to neumožnují. porod do vany je pro ženu příjemný, jen je problém, že není možné plně zjistit, jak moc došlo ke krvácení ...

espada
20. led 2015

@orchidis Hele, já už s tebou skončila, tak se na mě vykašli. Zdá se, že o mě víš všechno, tak už se neptej na nic. Uklízečka taky nejsem a zkušenosti mám. Mysli si, co chceš. Mě je to dvacet.

Strana
z5