Porodní asistentka ano či ne?

miren
11. únor 2015

Jaký je Váš názor na porodní asistentku...Jsem skoro ve 4. měsíci, dneska jsem se o tomto tématu dozvěděla a nevím....Nějaké zkušenosti a nebo rady?

andelka
11. únor 2015

A co chceš vědět? Myslíš soukromou PA, která by byla u tvého porodu v určité porodnici? Tak to musíš hledat dost dopředu, není jich moc.

miren
autor
11. únor 2015

a oni jsou i verejne??zajimalo by me jestli maji velky vliv na porod jako takovy cely nebo jsou jen priprava...

petrajurinova
11. únor 2015

@miren nevím co se za posledních 5,5 let změnilo, ale když jsem rodila já, tak u porodu po většinu času asistovala porodní asistentka, doktorka přišla jen zkontrolovat jestli může začít samotný porod (když jí asistentka nahlásila, že jsem dost otevřená) a pak byla u závěru a šití, protože se objevily komplikace (jinak by snad ani nedošla - mám ten pocit). A to byla běžná praxe.
Nemáš na mysli spíš "dulu"? Poradkyně - asistentka, která je s tebou v kontaktu už v průběhu těhotenství jako rádkyně a pro podporu a pak i u samotného porodu? http://cs.wikipedia.org/wiki/Dula

betelgeuzz
11. únor 2015

@miren taky nechápu, na co přesně se ptáš? porodní asistentky jsou buď v porodnici, vedou porod, nebo jsou soukromé, můžeš k nim chodit na prohlídky, dělají předporodní kurzy, můžeš si některé domluvit k porodu.

evcann
11. únor 2015

@miren také jsem premyslela, u prviho porodu jsem byla sama a sestry si me moc nevsimaly a bylo to desny tim jak jsem nic nevedela, takze si rikam, ze kdybych nekoho takoveho mela tak me tim tak provede a bude tam se mnou nekdo kdo tomu rozumi, partnera u porodu nechci, on je slabsi povahy na tohle :D takze bych se spis starala ja o nej. Koukala jsem na ne a jsou, ale jsou taky dost drahe takze porad vaham.

andelka
11. únor 2015

@miren no a kdo myslíš že vede porod v porodnici? Porodní asistentka přece, a pokud jsou nějaké komplikace, tak je u toho doktor/ka. Ale běžný nekomplikovaný porod vede porodní asistentka. Je s tebou od začátku do konce (ale ne celou dobu, PA v porodnici je omezené množství, takže když porod moc nepostupuje, tak třeba chodí co hodinu kontrolovat a věnuje se něčemu nebo někomu dalšímu), pokud rodíš déle a mění se směny, tak k tobě přijde zas jiná PA. V porodnici rodíš vždy za asistence porodní asistentky.

Jinak u mě Dr u druhého porodu se chodil jen ptát jak to probíhá, a na konci zkontroloval zda není potřeba šití. Nebylo, tak šel k jinému porodu, kde ho bylo potřeba více.

andelka
11. únor 2015

@evcann pokud jde jen o psychickou a fyzickou podporu, tak by byla dobrá dula. Je jich víc a myslím to vyjde i levněji. Soukromých PA které ale mohou "rodit" v různých porodnicích i když nesou jejich zaměstnankyně není tolik.

antoinet
11. únor 2015

@miren musíš více rozvést dotaz, moc nerozumíme, na co se ptáš. Jak holky píšou, v každé porodnici jsi standardně v péči porodní asistentky, která dělá 99% práce, lékaři jsou potřeba jen na zkontrolování nebo v případě komplikací.
Jinak je dobře, že už přemýšlíš nad porodem, zapoj do debat i partnera a běžte se podívat do vybrané porodnice, ať víš, jak to tam chodí, jaké mají přístupy apod.

evcann
11. únor 2015

@andelka dekuji za radu, ja prave patrala po tom co je lepsi a jak to funguje, mrknu tedy po nejake dule 🙂

smardik
11. únor 2015

@miren jakou porodní asistentku myslíš? já ji měla u porodu-vedla vlastně celý porod, dr. mě vyšetřil při přijmu a pak přišel až u samotného tlačení a to stylem stál mi u hlavy a vyprávěl vtipy a pak mě šil protože placenta nevyšla celá

u druhého porodu jsem vlastně dr. jen vyšetření při příjmu, pak nebyl

ale někdo si vodí své k porodu, to je asi soukromá ale nemám zkušenost, neměla jsem tu potřebu. u obou porodů byl manžel

svatbataz
11. únor 2015

@evcann mně přijdou duly úplně na nic...

v82
11. únor 2015

Porodní asistentka vede nekomplikovaný porod od začátku až do konce. U první dcery jsem měla při porodu i doktora, ale přišel mě jen pozdravit a zůstal tam, protože mu za chvíli končila služba a věděl, že bude šití. A u druhého porodu jsem viděla doktora při příjmu a při šití. Tím, že jsem oba porody měla v noci a byly rychlé porodní asistentku jsem měla v podstatě jen pro sebe. Proběhly tam asi ještě dva porody, ale nerodily jsme současně, takže naprosto v pohodě. U celého porodu jsem měla jen porodní asistentku, ještě jednu sestřičku a někde v pozadí tam poletovala sanitárka 🙂 Byla jsem tam sama a byla to paráda.

svatbataz
11. únor 2015

@miren přesně, jak píše andelka... PA je v porodnici s tebou od příjmu až po převezení na šestinedělí... Dr. píše příjem, udělá vyšetření, event. něco naordinuje, u porodu je v případě komplikací nebo když se mu chce, po porodu kontroluje porodní cesty ev. šije a pak píše překlad... PA přijme sestersky, vyšetří, provede přípravu, uvede na box, kontroluje ozvy, hlídá CTG, vyšetřuje a posuzuje por.nález, může vést porod, může provést nástřih i šití...

evcann
11. únor 2015

@svatbataz no ja prave prvni porod mela klestema a hrozny zazitek a nikdo se mnou nejak nemluvil a ja tam i brecela a to uz nechci zazit takze jsem si myslela, ze bych si vzala nekoho koho tak nejak budu znat a hlavne tomu bude rozumet a bude se mnou mluvit, ale jako kdyz koukam na ty duly tak to je jedna navsteva pred a pak k porodu a to je takove divne, samozrejme schuzek muze byt vic, ale za kazdou navic se plati a ne malo, tak to se mi zase nechce davat

svatbataz
11. únor 2015

@evcann podle mě je lepší mít tam partnera nebo kamarádku (někde dovolí dva lidi u porodu - na to se předem zeptej), někoho, kdo s tebou třeba chodil na kurz a tudíž má trochu přehled... nechala bych to ale jinak vše na personálu, oni by měli vědět, kdy a jak je potřeba zasáhnout... záleží na tom, na koho narazíš, zkus se třeba sama ptát co a jak, komunikuj... ve větších porodnicích mají nátřesk a někdy je náročné se věnovat všem na 100%, ale důvěřuj jim, někdy nemusí mluvit, hlavně že jednají...

zmrz_lina
11. únor 2015

Zalezi na domluve s dulou, co si domluvite a zaplatis... Mne tech cca 4-5 tisic (doprovod,nejake schuzky a pohotovost) za klid a to, ze tam bude se mnou nekdo, kdo vi, jak to chodi a zvladne spoustu veci vykomunikovat s personalem porodnice, aby neotravovali me, stoji. To uz si ale holt kazdy musi zvazit sam.

evcann
11. únor 2015

@svatbataz ale tak to neni o duvere, ja jim verim asi to bylo tim, ze jsem mela spatny porod tak nebyl cas na povidani, mela jsem tam dva doktory a tri sestry, syn se skrtil v porodnich cestach a tak chapu, ze litali a delali co mohli, jen bych uvitala kdyby tam byl nekdo pro me jako napr. ta dula. Partnera tam nechci a kamaradku taky ne, mam na to jiny nazor.

eficenka
11. únor 2015

@miren
já rodila v nemocnici, kde neumožnují soukromou PA, ale díky manželovi, který byl rázný jsem rodila v kleku na 4, manžel chytal dcerku. nemocniční PA stála jen opodál a doktor přišel až po porodu.
pokud máš dobrý doprovod, který zarazí všechny lékařské zásahy ( pokud není ohrožeí na životě) porodíš krásně přirozeě i bez své PA 🙂

guinea
11. únor 2015

@eficenka To je ale právě to, slyšela jsem, že dost tatínků vysrabaří, jak se bojí o ženu a o dítě, a když jim doktor řekne, že když se neprovede to a to, tak to oba ohrozí, tak hned se vším souhlasí. Mám podezření, že můj manžel by byl taky takový, proto mám soukromou PA. Chodím k ní i na předporodní kurz, takže se do porodu ještě poznáme.
Dřív jsem taky uvažovala o dule, ale když jsem zjistila, že lze mít svoji soukromou PA, tak jsem dulu zavrhla. Ta PA je přece jen zdravotník, ví, jak vypadá fyziologický porod, a tu psychickou podporu poskytne taky.

andelka
11. únor 2015

@eficenka pokud se doprovod zmůže na něco víc než zapadnout do křesla a být rád že po něm nikdo nechce, tak jistě.

eficenka
11. únor 2015

@guinea
@andelka
já soudila jen podle mého manžela... před porodem si pročetl odborné studie - proč by se neměla propichovat voda, neměl by se podávat umělý oxytocin, proč by se měl dotepat pupečík a taky to tak všechno zařídil.. já jen "rodila" a manžel odháněl všechny pryč a až byla dcerka na světe, bylo 🙂

andelka
11. únor 2015

@eficenka to je pěkný 🙂 Bohužel ne každý chlap je takový.

guinea
11. únor 2015

@eficenka Přesně tak, tvůj manžel je velká výjimka.

katyxq
11. únor 2015

@guinea jo, takhle jsem přesně dopadla při prvním porodu 😅 ... manžel sice se mnou chodil na předporodní kurz (k soukromé PA), ale když došlo na věc, stačilo trochu bububu (nátlakovka ☹, o život fakt nešlo) a stál při nemocniční PA a dr, já už se pka absolutně nedokázala soustředit na to, co já a miminko potřebujeme. Zpětně rozhodnutí nevzít si k porodu svou PA a vložit důvěru do porodnice (co se tváří, kdovíjak nepodporuje přirozený porod), byla chyba. Teď podruhé to proto chci jinak, k PA chodím už na těhotenské poradny a chci rodit s ní (v nemocnici, se kterou má smlouvu).

guinea
11. únor 2015

@katyxq A manžela budeš mít taky s sebou, nebo radši ne? Já pořád váhám. Nechci ho ochudit o tu krásnou chvíli přivítání našeho mrňouse na svět, ale nejsem si jistá, jestli by se choval tak, jak budu potřebovat. Zatím jsme se dohodli, že uvidíme, jak se budeme cítit na předporodních kurzech (na těch hodinách, co budou už přímo o porodu).

katyxq
11. únor 2015

@guinea on tam chce být a vadit mi tam nebude (vlastně chci já chci taky, ale ne už jako mého obránce, ale prostě proto, aby tam byl, měl bonding) ... nicméné měl řeči, že jestli se mu něco nebude zdát, tak vyhodí PA, na to jsem mu řekla, že ne, žá to já vyhodím dřív jeho 😉

adypro
11. únor 2015

Za mě, moje nejlepší volba byla vzít si soukromou PA, bez ní bych skončila asi taky s kleštěma nebo na císaři. Manžel byl úplně bezradnej a to na kurz chodil. Ta intenzita porodu ho asi i tak překvapila. A doporučuju, pokud si zvolíš vzít si soukromou PA, začít k ní chodit brzo, ať se dobře poznáte a máš důvěru.

jess20
11. únor 2015

Ja to taky zvažuju a rozhodla sem se pro PA. Bude to muj prvni porod a nechat to vsechno na porodnici nechci. Zalezi kde bydlis a jak je velka porodnice. Protoze tam s tebou jejich PA nebude celou dobu a bude chodit cca co 15 min se ptat. Navic me vadi ze se muze stat ze budu chtit nejake informace a oni se mnou nebudou komunikovat coz se stat muze a se svou PA se nestane. Pak tva vlastni PA ma zkušenosti nedela rozhodnuti protoze to chce mit uz za sebou a utikat k dalsimu porodu ale kope opravdu za tebe takze dalsi plus. Nerikam ze se ti to stane ale muze a kdyz si sebou vezmes svou vlastni PA tak proste nestane a v tom je ten rozdil..mas jistotu.

miren
autor
11. únor 2015

tak holky aspon jste mi vysvetlily, ze jsem myslela tu dulu..... 😀 😀 😀 ani jsem nevedela, ze se tak jmenuje🙂

jajsemsarka
8. bře 2015

Ahoj holky, já dula jsem 🙂 sama jsem u porodu měla manžela i dulu, a opravdu jsem tam tu ženskou přítomnost hodně ocenila. V porodnici často opravdu nemá nemocniční PA prostor na to, aby se mamince věnovala při bolestech. Jednou za hodinu natočí monitor, a zase odejde. Tatinci jsou často bezradní, nenapadá je, jak své ženě ulevit a tak stále mackaji ruku nebo drhnou záda 😉 dula u porodu může pomoct tatinkovi, jak se zapojit, je tam s rodickou celou dobu, nikam neodbiha, vysvětluje, co se děje, utesuje, povzbuzuje, pomáhá ulevit od bolesti. PA pokud nemá smlouvu s porodnici plní funkci duly, v porodnici nemá kompetence ženu vysetrovat, nebo vést porod...jen málo porodnic u nás má smlouvy s externími (soukromými PA)

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru