Porodní plán - jak ho sepsat? Dodržovali ho v nemocnici?
Ako presne vyzera a spisat ho.Dodrziavaju to v nemocnici?Ci ani nie?
@kasandra33 Porodní plán asi nemusí mít žádnou konkrétní formální podobu. Já jsem tam měla údaje o sobě a pak jsem popsala v bodech svá přání ohledně léků proti bolesti, urychlení porodu, nástřihu atd... Je lepší se zeptat přímo v porodnici, někde mají na stránkách uvedeno, zda ho můžete mít. Abych pravdu řekla, já jsem ho nakonec vůbec nevyndala 🙂.
@kasandra33 já se ptala porodní asistentky z naší nemocnice a ona, že můžu mít a co bych si přála. Tak jsem říkala, že maximálně přirozený porod, ideálně bez nástřihu, medikace, bonding s miminkem a dotepání pupečníku. Tak mi řekla, že jestli jsem takhle skromná, tak ho ani nepotřebuji, že to dělají automaticky. Pak u příjmu při porodu se mne ptali na moji představu, tak jsem to řekla. A opravdu to drželi. Když chtěli cokoliv udělat několikrát se ptali, vysvětlovali, proč to chtějí udělat. Já je teda nechala prasknout vodu a nakonec i nástřih, oboje mělo svůj smysl a při porodu mi to pomohlo. ;)
Na netu najdeš vzory, někdy mají i přímo porodnice. Sepsala bych, je to pojistka. Bohužel, ale samotný porodní plán nezaručí, že ho dodrží (samozřejmě za předpokladu dobře probíhajícího porodu, když jsou komplikace, ani se kolikrát dodržet nedá). Základ je vybrat si respektující porodnici. Držím palce, ať porod dopadne, jak si představuješ, a hodně štěstí s miminkem.
@kasandra33 Někdy mají porodnice nějaký svůj vzor. U nás třeba dotazy, které ti připomenou, nad čím se třeba zamyslet. Mám jen jednu zkušenost - plán dodrželi, dokud to šlo. Chtěla jsem porod bez zásahů, když jsem po x hodinách kontrakcí neměla žádný posun, zeptali se mě na píchnutí plodové vody. Souhlasila jsem. Vše mi vždy oznámili, řekli důvod.
Je fajn, když se v porodnici stavíš dřív než v den D, zapíšeš se a probereš s nimi třeba porodní plán. V porodnici, kde jsem rodila, třeba neumožňuji porod do vody.
Pokud nevíte, jak a co si do něj napsat, tak ho nepište. U nás v nemocnici měli svůj dotazník, který jsem nesla k porodu a stačilo to a dodrželi ho.
U prvního porodu jsem plán měla sepsány, ale zůstal v tašce. I tak mi přišlo fajn ho sepsat, protože mě to donutila v klidu si projít "standardní nabídku postupů" a promyslet, co bych chtěla a co ne a proč. Ono při akutních kontrakcich jsi ráda, že vnímáš souvisle 3-4 věty a na velké rozebírání možnosti obvykle není nálada. Jinak i bez plánu na tebe nesáhnou bez tvého výslovného souhlasu a věci vysvětlují, ale jak říkám -to soustředění už je jinde.
V nemocnici jsem se neptala, hodně jsem přemýšlela jestli psát nebo ne ale nakonec jsem porodní plán sepsala - tipy jsem našla na netu... Moje PA úplně v pohodě, pročetla a respektovala, pokud něco zeptala se a domluvily jsme se... Nakonec kromě jednolůžkového pokoje bylo dodrženo vše 👏

To se domluvte primo ve vasi porodnici. Jestli ho ma smysl psat.
Ja jsem mela porodni prani a bylo to velmi zdvorile, ne direktivni.