Porody krátce po sobě, první ruptura druhého stupně. Je to důvod pro císařský řez?

29. kvě 2022

Ahoj, jsem těhotná krátce po sobě, první syn má 5 měsíců. Při prvním porodu jsem měla rupturu druhého stupně, siti tři hodiny a doteď mě to dole hodně bolí. Myslíte, že tohle je důvod pro další porod císařským řezem? Vím, že finální rozhodnutí je na doktorovi, ale chtěla jsem se zeptat tady na zkušenosti.

levandule_k
30. kvě 2022

Jestli jsi měla předchozí porod císařem, tenhle bude také, to je strašně málo na to, aby to šlo přirozeně.
I kdyby to bylo déle, tak záleží na stavu jizvy a hmotnosti dítěte.

veroniquecz
30. kvě 2022

@levandule_k ruptura není císař.

veroniquecz
30. kvě 2022

Zkusila bych masírovat hráz a jizvu. Mě po prvním taky hodně dlouho táhla. Ale až par týdnů před porodem. Jinak já měla u první nastrih a u druhé mi v místě nastrihu kůže rupla, ale nebylo to ani na steh, takže asi záleží v jakem stavu budou ty jizvy před porodem.

levandule_k
30. kvě 2022

@veroniquecz Díky za upozornění, já jsem si to vyložila tak, že měla nějaké ruptury na děloze a porod skončil císařem.

Pokud rodila normálně, ale byla hodně potrhaná, tak se s tím dá pracovat. Masírovat, měsíček zvyšuje elasticitu kůže. Po tom bych pila maliník od 36 tt, aby se nachystaly porodní cesty, dá se udělat i bylinná nápařka, ale to také až těsně před porodem. Zpracovat si náročný minulý porod, protože psychika také hraje svoji roli a ať je paní víc uvolněná a není stažená ze stresu.

Ale je otázka, co paní ve skutečnosti chce.

tynka9
30. kvě 2022

První porod jsem měla kleštěmi, byla jsem nastřižená i potrhaná, šití hodinu a půl. Druhý porod po 17 měsících byl císař kvůli poloze koncem pánevním. Třetí porod po 24 měsících byl přirozený, bez škrábnutí, bez šití, moc hezký. Řekla bych, ze nejsložitější bude zpracovat si první porod. Když jsem otěhotněla podruhé, myslela jsem si, že jsem se vším smířená, ale nebylo to tak a musela jsem se hodně snažit, abych byla připravená jit rodit s klidnou hlavou. Což se teda nepodařilo kvůli plánovanému císaři. Nějaké černé myšlenky mě pronásledovaly i potřetí, ale tam jsem spíš byla v šoku, protože nás prcek překvapil o 3 týdny dřív, takže než nějaké obavy jsme řešili, co teda napíšeme za jméno, co starší deti, co jsem nestihla dochystat a tak 🙈😅 jo a potřetí jsem vzhledem k porodu 37+1 nestihla ani masírovat, ani aniball, nic 🤭 přeji ať je vše v pořádku

autor
30. kvě 2022

@veroniquecz a jak byly porody od sebe daleko? Masáž právě teď dělám i na doporučení fyzio, ale i tak mám trošku psychicky blok a raději bych asi toho císaře. Navíc jsem měla po porodu prolaps, který už jsem tedy vycvičila, ale bojím se, co by s tím druhý porod udělal. Teď aby tohle byly pro doktorku padne důvody CS doporučit

autor
30. kvě 2022

@tynka9 moc děkuji za zkušenost ☺️u mě je ten blok a strach hrozně velký, asi bych to opravdu potřebovala nějak zpracovat, i když mám prostě zafixováno, že císař bude vysvobození. Bojím se i, že si vytlačím opět to co nemám a budu mít ještě větší pokles pánevního dna 😩

tynka9
30. kvě 2022

Tohle prober s lékaři - jak moc velké riziko je, že by se situace opakovala, to ti nikdo z nás tady asi neřekne. Kamarádka měla velké problémy s hemoroidy po prvním porodu, v dalším těhotenství. Proktolog jí je jakž takž dal do kupy, ale řekl, že normální porod v žádném případě, že by se to vše zase vrátilo a nejspíš i zhoršilo, takže z toho byl císař.

A ten blok... dá se s tím pracovat, pokud nejsi sama schopná, určitě to jde i pod vedením nějakého odborníka - ať už psycholog, nebo by podle mě měly mít zkušenosti i soukromé PA, duly, nebo existují kurzy hypnoporodu... není dobré jít k porodu zaseknutá, že to bude špatné a bát se.

Ono ani ten císař není sranda. Jednou to je velká operace, rekonvalescence je delší, což je teda v tvém případě trochu otazník, jak by to vypadalo v porovnání s klasickým porodem... pro mě třeba bylo omezení, že jsem nemohla měsíc zvedat nic těžkého... což se starším, který má 13 kg a trochu se rozchodil měsíc před porodem, opravdu nešlo. A celkově jsem byla po císaři strašně vyčerpaná fyzicky, úplně mě to semlelo a zhruba ten měsíc mě veškerá aktivita stála hodně sil. Ale to je zase člověk od člověka... jiná ti napíše, že to je úplně v pohodě. Uvidíš no

veroniquecz
30. kvě 2022

Hodně, 6 let ;) určitě bych se na možnost CS zeptala už teď, hlava dělá u porodu hrozně moc 🙏♥️

felixfelicis
30. kvě 2022

Nevim, jestli je to indikace k cisari, ale volila bych ho jako posledni moznost a mezitim se to snazila zpracovat a cekala, jak se do te doby zahoji. Rodila jsem po 18 mesicich a podruhe to slo vpodstate samo. Po cisari jsem mela taky hodne narocnou rekonvalescenci a to jsem mela jen male miminko, jsem rada, ze jsem to nemusela absolvovat s tim, ze mam doma batole, ktere je potreba nosit a nenecha me lezet. Stran panevniho dna to bylo podruhe taky o hodne lepsi.

merope
31. kvě 2022

Ono i po porodu císařem můžeš mít kupu komplikací a problémů. Nechci tě strašit, jsou holky, co se po císaři zvednou a v pohodě fungují. Já lítala měsíc na čištění jizvy a několik měsíců jsem nezvládla řídit auto. A po přirozeném porodu už máš porodní cesty roztažené, čili to může jít už "snadno".

inssomnia
31. kvě 2022

@merope to je jak u vaginálního, někdo je v cajku hned, já se nemohla ještě měsíc narovnat (o sezení ani nemluvím).

inssomnia
31. kvě 2022

Já jsem teď v půlce druhého těhotenství, které se dlouho nedařilo, takže porody budou 3 roky po sobě. Měla jsem taky rupturu 2. stupně, i když šili jen půl hodiny, hojilo se to pak dlouho a úplně cítit jsem to přestala až skoro po roce. A strach mám trochu taky a trochu se bojím, aby až přijde na věc, se něco v hlavě taky nezaseklo. Jsem připravená, že se mi to stane znova s tím, že vím, že se to umí zahojit, že svaly jdou zase posílit (Perifit, dámy, super věc :D), že to je prostě cena, kterou jsem ochotná zaplatit.
Ale měla jsem na to (i když nedobrovolně) mnohem víc času, abych se s tím srovnala.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru