Připrava na porod. Jak jste se připravovaly?

19. říj 2022

Dobrý den, chci se zeptat, jak jste se připravovaly na porod. Můj první porod před čtyřmi lety skončil akutní sekcí po 20ti hodinách kontrakcí pro nepostupující porod - porodní cesty absolutně nepřipravené a odtekla plodová voda. Teď bych tomu ráda předešla a vyzkoušela kde co - možná i pro klidné svědomí.
Jsem 36+0, týden piju maliník, nyní 2x denně, jím drcené lněné semínko, snažím se uvolňovat pánev cviky. S Aniballem cvičit nemůžu, masáž hráze je značně nepříjemná... Máte zkušenost s homeopatiky? (Prosím název a užívání).
Uvítám vaše rozumné rady a vlastní zkušenosti.

klokanka31
19. říj 2022

Já se nechystala nijak, zkoušela jsem maliník, ale po něm jsem měla křeče tak jsem toho nechala. Jediný co jsem dělala tak to, že jsem pořád dost chodila, až do samotného porodu.

ellyem
19. říj 2022

Od 36.tt jsem pila akorát maliník a asi dva týdny cvičila s Aniballem. Sice mi porod vyvolávali, ale porodila jsem za 2,5 hodiny a bez poranění 🙂. Je to ale spíš o psychice!

vladienka
19. říj 2022

Prvy porod som mala taky isty, 22 hodin a potom akutny cisar. Na druhy som sa nepripravoval nijak, co sa tyka aniballu, atd. ale hlavne psychicky. Pomohlo mi stretnutie s dulou asi v polovici tehotenstva, hodne som skusala ukludnujuce techniky. Nakoniec sa podaril VBAC. Drzim palce 👏🏻

krisstina93
19. říj 2022

Ja akorát pila malinik, jinak sem nic extra nedělala. Spíš bych si uklidnila hlavu, já tam šla natesena, nebála se a bylo to rychlé a snesitelné.

autor
19. říj 2022

Že to je o psychice moc dobře vím - chodím přes dva roky k psycholožce, tam jsme docílily toho, že jsem se nebála po předchozích zkušenostech otěhotnět... Ale bohužel do porodnictví více vidím a ty znalosti a zkušenosti prostě nejdou z té hlavy vymazat. Znám jak fyziologický porod, tak patologický a prostě mi to v té hlavě hned naskočí. Tak chci mít alespoň ty porodní cesty připravené. Proto mě zajímá, co kdo dělal, ne co nedělal. Když mi někde připravit hlava, tak alespoň tělo 😉

levandule_k
19. říj 2022

Mám známou dulu, říká, že strašně důležité si zpracovat svůj porod, být mentálně v pohodě s tím, že rodíš, ne vystresovaná ze samotného porodu, věřit svému tělu.

Ještě můžeš zkusit nějakou vizualizaci, meditaci, afirmaci ve stylu moje tělo je připravené na porod, jsem připravená na přirozený a snadný porod, s každým výdechem, vydechuji stres a napětí, s každým nádechem, vdechuji uvolnění, důvěru a mír.

levandule_k
19. říj 2022

Jestli je to nevyžádaná rada, omlouvám se, už jsem to měla rozepsané.

eldoradoh
19. říj 2022

Nijak ;) Pouze jsem sem tam pila maliník. jinak nic.
A porodila jsem 4,25 kg velké dítě bez nástřihu a jakéhokoliv poranění 🙂

ferda90
19. říj 2022

Ahoj, pila jsem maliník. Chodila na procházky, cvičila a ke konci těhotenství jsem dělala už jen jógu.

lenerka1
19. říj 2022

Přidala bych ještě 5 datlí denně a bylinnou naparku.

vladienka
19. říj 2022

Mne teda este prekvapivo pomohlo nemat pri porode manzela, az na konci.. sustredila som sa len sama na seba, 3 hodiny v porodnici som lezala vo vani, myslim ze aj to pomohlo

autor
19. říj 2022

@levandule_k Ne, to určitě není 🙂 S psycholožkou jsme něco zkoušely, ale nedokážu se soustředit, nějak to přijmout... Proto tu hlavu už neřeším (i za tento pokrok jsem ráda) a řeším tělo. Minule jsem nic nejedla, nepila, neužívala, nezkoušela...a pak jsem si říkala, že třeba kdybych... Proto jsem teď začala s maliníkem atd. A už jen to, že dělám něco navíc mi dává i lepší pocit.

autor
19. říj 2022

@lenerka1 Není to už moc, lněné semínko a k tomu ještě datle? Napářka nepůjde, protože mě zlobí varixy a ty teplo nerady 🙁

autor
19. říj 2022

@vladienka Nad tím jsem už taky přemýšlela. Minule mi vadily i jeho hodinky 😆 Byl se mnou ani ne polovinu času, volali ho, protože to vypadalo, že brzo porodím, jenže potom se to zkompilovalo.

hela128934
19. říj 2022

Za me kurz hypnoporodu. Vlastni porodni asistentka, nejlepsi investice v zivote. Uvolneni kostrce u fyzioterapeutky

levandule_k
19. říj 2022

Za mě je kombinace datle a lněného semínka ok, ale pokud ti to pocitově nesedí nenuť se do toho.
Určitě dělej, co je ti příjemné, myslím, že je úžasné, že jsi si porod, který nedopadl podle tvých představ dokázala zpracovat tak, že jsi se nebála otěhotnět, to je pokrok, že tě těhotenství neděsí.

autor
19. říj 2022

@levandule_k Problémy byly už v počátcích - sice jsem otěhotněla, ale tělo embryjko zničilo - špatná imunologie. Takže teď byl strach, aby léky zabraly. Že první porod skončil sekcí jsem taky zvládla, protože jsem malému minimálně ušetřila nějaké potíže do budoucna. Jenže pak jsem nezvládala bolest, přidaly se problémy s jizvou, problémy s konečníkem, z toho partnerský život... a prostě toho bylo moc a hrabala jsem se z toho dlouho. Jizva mě přestala bolet až teď s rostoucím bříškem, ještě před otěhotněním jsem se na ni nedokázala podívat... Takže pokud je i minimální šance přiblížit se k fyziologickému porodu tím, že budu pít výluh z muších tělíček, tak ho prostě budu pít 😉

martiniquest
19. říj 2022

Pila jsem malinik a poctive masirovala hraz od 32tt. Ano, je to neprinemne a o to prave jde. Je to neprijemne proto, ze je hraz strasne tuha. Za dva tydny denniho masirovani zacne byt pekne pruzna a neprijemne pocity pominou. Zrovna masaz hraze povazuji za nejdulezitejsi predporodni pripravu. Nemela jsem absolutne zadne poranění a porodila dve deti. Jsem presvedcena o tom, ze prave diky masazi hráze a následne svobodne volbe porodní polohy.

kubesovaadelka
19. říj 2022

Nijak extra, týden jsem přenášela a to už jsem dělala fakt všechno možný abych porodila. Každý večer vana, hodně moc chodit na procházky, do schodů, úklid, 2dny před porodem jsem ještě stihla umýt všude okna, každý den sex😂

mafulin
19. říj 2022

Kdyby jsi nebyla už v 36tt tak doporučím rozhodně kurzy hypnoporodu. Můžeš třeba kouknout aspoň na jejich afirmace, cvicit dychani, to mi hodně pomohlo zvladat kontrakce. Masáž hraze je sice nepříjemná, ale daleko mene, než případné natrhnuti. A od 38tt doporucuji vaginalni naparku. Ta byla skvela! Manžel mi vyrizl díru ve staré židli, není k tomu třeba nic speciálního. Mám za sebou dva porody a ani jednou jsem neměla žádné poranění.

autor
19. říj 2022

@mafulin
@martiniquest
Bohužel masáž hráze, aniball ani napářku mít nemůžu kvůli varixům. Bolí normálně, natož při masáži nebo nahřátí. Je to kontraindikace 😥

ondul
19. říj 2022

Za mě jógové dýchání a díky němu vědomě uvolňovat tělo co to jde a do kdy to jde. Tím myslím, že v největších kontrakcích už to samozřejmě není dvakrát jednoduché, ale prostě vědomě prodýchávat a vizualizovat si otevírání a uvolňování porodní cesty a také posílání kyslíku miminku. Jinak jsem pila maliník. Jo a taky doporučuju zkusit zapracovat na vlastním pojetí bolesti - zkusit se oprostit od toho, že je špatná a zlá, ale že je významná a smysluplná - díky ní se ti narodí dítě.

jjasmina
19. říj 2022

Já se nepripravovala fakt nijak ve 40ttpukla voda, ale stejně museli vyvolat, ale šlo to vxelku rychle. Je zbytečné se stresovat dopředu

muhehehe
19. říj 2022

Asi bych se snažila se hodně hýbat, udržet se v kondici. Je to vlastně dost sportovní výkon a na ten je potřeba být prostě trochu vytrénovaný, ne ,,vyodpočívaný". Jinak je to podle mě spíš v té hlavě.

autor
20. říj 2022

Děkuji za rady. Pranájámu, otevírání květu, bolest jako dobro...a na konci nejkrásnější dar, to moc dobře znám. Jen potřebuju změkčit ty porodní cesty.
Máme téměř pětiletého prcka, který sedí max 30 vteřin, k tomu dům a velkou zahradu, takže i kdybych si chtěla natáhnout nohy, tak nemám šanci 😁 Sportovec teda nejsem, ale chodec by sei říkat dalo 😉

monuleee
20. říj 2022

Já chodila na předporodní kurz a k ničemu mi to nebylo. Dopadla jsem stejně jak ty + to že jsem málem neprezila Asi se na to nedá pripravit

jolisha
20. říj 2022

Ja jsem se taky vůbec nepřipravovala, něco jsem si jenom pročetla ale žádný přípravy. Jedině že jsem pila čaj z maliníku ale to je vše.

shirilka
20. říj 2022

Mi u obou porodů na změkčení porodních cest pomohlo lněné semínko (namleté jsem přidávala do jídla nebo pití), zkoušela jsem i odvar ale ten jsem se nepřinutila vypít víc než jednou. Čaj z maliníku jsem pila x krát denně, pila jsem i odvar z kopřiv.

lenerka1
21. říj 2022

Nevím, proč by to mělo být moc? Je to jen ovoce, zkracuje prví dobu porodní a snižuje krevní ztraty. Ja jedla i sušené meruňky a švestky na železo a tunu dalšího čerstvého ovoce ze zahrady.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru