Proč je tolik porodů císařským řezem?
Ženy, nedávno jsem skočila kvůli bolestem na pohotovosti a vzhledem k tomu, že je to zřejmě porodnice, kde se chystám v lednu rodit, tak jsem se i v mezičase ptala, jak to tam chodí, vypadá a probíhá. Ptali se mě teda, jestli si zvolím klasický porod nebo opět císaře a docela mě zarazilo, když mi sestřička řekla, že momentálně končí i více než 50% porodů císařem. 😱 To mi teda k odhodlanosti porodit přirozeně moc nepřidalo. 😳 Jak je možné, že teďka tolik dětí přichází na svět císařem? Zajímalo by mě, jaký důvod k sekci byl u vás? 🙂
@betysch PA jsem řešila, bohužel ta se kterou jsem byla spokojená a chtěla bych jí k porodu, je teď po operaci a do ledna do zřejmě neklapne 😩 Řeším ale ještě s dulou a uvažují aspoň nad ní, ale taky uvidíme, co zase vláda vymyslí a jak to vůbec bude vypadat v nemocnicích... Ale řeším s ní právě tu přípravu k porodu. 🙂
První porod vaginální, druhý sekce, pro příliš krátký pupečník. PA už sahala malé na vlásky, ale pak mi začala trhat placentu a jelo se 🥴
@cherie24 Myslím, že ač se procento sekcí zvyšuje, tak polovička je mazec a pokud nechceš sekci, tak bych se takové porodnici vyhla (jako pacientka, ale já upřímně řečeno i jako doktor) obloukem, bude to pro ně jediné a univerzální řešení jakéhokoliv zádrhele při porodu. Když jsem si tu přečetla ty příběhy, tak u části je to jasný, ale říkám si, kolik porodů by mohlo skončit jinak, kdyby byla dobře dostupná periporodní analgezie, kdyby měly ženy svou porodní asistentku a podobně. A za mě, co jsem tak vypozorovala po nocích u sekce pro “nepostupující porod” kdyby některé ženy s počůráním papírku neulehly na gauč, pač těhulka se musí šetřit a pak se všichni divíme, že v totální dekondici a plus 25 kilo nejsou schopné porodit.
Nicméně pokud bys přece chtěla rodit v téhle porodnici a spontánně, tak si myslím, že poučený doprovázející osoba bude nezbytnost. Držím palce!
Preeklampsie, nepostupující porod, tlak po lécích stále 150/100.
@drep myslím si, že na nepostupující porod nemá vliv jestli se žena na namáhá či odpočívá 🤷♀️ u prvního syna jsem lítala jak hadr na holi. Procházky, sport, malovala jsem celý byt, skákala přes švihadlo, stěhovala skříně a já nevím co všechno, ale i kdybych se zbláznila tak nic. Dvě další těhotenství se sotva pohnu a mám hned bolesti a tvrdnutí, za sebou spontánní potrat.
V tom to prostě není....
@danvitka říkají to i samotné porodní asistentky, že ženy jsou čím dál tím obéznější a méně se hýbou. A pak nemají fyzičku, nemají svaly a nemají jak to dítě “vytlačit” a vznikají některé nepostupující porody (a tím samozřejmě nemyslím, když nepostupuje z důvodu kefalopelvického nepoměru). Já ani tak nemluvím o námaha vs. Odpočinek, ale kondice vs dekondice. Ale samozřejmě ležením na gauči ještě nikdo kondici nevyrobil. A se spontánními potraty to nesouvisí už vůbec, SP končí víc než 1/4 těhotenství a je to obvykle dané závažnou genetickou vadou plodu.
@cherie24 Prvni porod akutní sekce, protože jsem nechala doktory "pomáhat", dirupce vaku blan věž mého souhlasu, tu vám něco píchneme, aby se to rozjelo, tu vám něco píchneme, aby to nešlo tak rychle.
Druhý porod neplánovaně VBAC v té samé porodnici, kam jsem už nikdy nechtěla. Vše s respektem, protože jsem proškrtala jejich informovaný souhlas, takže se radili i s právníkem. Za 2,5 hodiny bylo hotovo. Konec sice kvůli hypoxii s vexem, ale i tak lepší zážitek než císař.
Teď potřetí uvidíme.
@vendes to chci s nimi určitě taky probrat ještě v porodnici. To píchání plodové vody bych tentokrát ráda vynechala. Prý to taky má zřejmě vliv na zvyšující se počty císařů, neboť se tím porod urychlý, ale už to nemusí znamenat, že to bude de dobře pro rodičku i miminko. Ale přijde mi to, že je to běžná praxe teda a dělá se to snad i automaticky 🤷 U prvního porodu jsem se teda nechala natlačit do spousty věcí, které už teďka vím, že nechci, ale když člověk neví, tak hádat se tam nebude že 🙄 Například nechat si píchnout něco na bolest do žíly, pak mi bylo šíleně zle a konec porodu jsem probrečela, že jsem mimo a vůbec nevnímám. Nemohla jsem ani stát, protože se mi motal svět a bylo mi na zvracení. To jsme nepochopila jak mi mělo pomoct 🤦
U mě to byly zdravotní důvody nesouvisející s těhotenstvím
@drep díky 🙂 Určitě si tam ještě udělám návštěvu, abych se podívala a probrala ty možnosti tam, poptala se na ty císaře ... Hlavně se chci zeptat na porodní asistentky, čemu jsou otevřené a tak. Uvažuji právě i to té dule, když ta PA asi neklapne. Jde mi hlavně o to, aby tam byl se mnou někdo, kdo mě podpoří v tom, že nechci zbytečně zásahy, pokud samozřejmě bude miminko v pořádku a aby mi pomohl zvládat bolesti. Při prvním porodu se tam na mě občas přišla PA podívat, řekla, že mám líp dýchat a šla si zas po svém a já vlastně vůbec nevěděla, co mám dělat a jak ty kontrakce zvládat. 🙄 Myslím si, že je v našich podmínkách i dost problém s financemi. Přeci jen i ta dula a soukromá PA obzvlášť si to nechají dost tučně zaplatit a kolik lidí si to může dovolit ... Myslím si, že kdyby to bylo přístupnější, tak do toho jde mnohonásobně více žen. 🙂 Partner se na to třeba taky úplně netváří, ale když na tom budu trvat, tak mě v tom podpoří. Moc nedokáže pochopit, proč všichni v okolí normálně porodí a já k tomu potřebuji nějakou cizí bábu a sáhodlouhé přípravy. Ale třeba s ex by to bylo absolutně nemyslitelné z finančních důvodů, ale i z psychického hlediska. Prostě by to bral jako výmysl za moc peněz.
@cherie24 Dostala jsem na vybranou. Když jsem se zeptala, jak se mám tedy rozhodnout, bylo mi řečeno, ze ať se rozhodnu jakkoli, podpoří mě. Když jsem rekla CS, úplně jsem videla jak se jim ulevilo. A to bylo pro mě rozhodující. Mám krásný zazitek, ani jednu porodní bolest a mazec nejvíc krásný zdravý deti. O nějaký jizve jsem ani nepremyslela. I kdybych ji měla mít přes cely zada. A nemám skoro žádnou😎.. Jsem bílá a jizva taky😃
@cherie24 Nevím, ale mě služby komunitních PA přijdou adekvátně naceněné. Rozhodně těch peněz nelituji ani při druhém těhotenství, ani teď při třetím. Muž byl rád, že za námi přišla na první dobu domů, byli jsme víc v klidu, že nepojedeme moc brzy, ani moc pozdě.
To mi přijdou vyhozenější peníze třeba za svatbu, tam někdo nelituje dát desetitisíce za jeden den. Služby PA se vejdou do 10 tisíc za půl roku. Z mého pohledu to byly a jsou dobře investované peníze.
@vendes nevím třeba ceny komunitních asistentek, ale běžná cena duly nebo porodní asistentky, která má smlouvu v nemocnici a člověk si ji vyžádá ke svému porodu, je 10 až 15 tisíc a to je ještě dobrá cena. Ano, mě to třeba už teďka vyhozené peníze nepřijdou, pokud mi to zajistí lepší průběh. Z kurzů jsem šla k porodu nastavená na přirozený porod, natěšená, načež jsem se trápila od rána až do večera v bolestech v nemocnici, několik hodin si ani nemapatuju, do porodu se zasahovalo, ale že by mi někdo poradil, jak to zvládat, to se nedělo a nakonec císař a psychicky jsem se z toho dostávala 3/4 roku, neboť jsem měla pocit, že jsem absolutně selhala. Toto už prostě znovu zažít nechci. Stejně tak vím, že pokud by to tedy opět neklaplo, potřebuji někoho, kdo mi pomůže se s tím vypořádat. Jen ale říkám, že pro mnoho rodin je to opravdu hodně peněz a vzhledem k tomu, že přivést dítě na svět se dá i bez tohoto a ani ve společnosti to moc zaběhlé není, tak si myslím, že i hodně chlapů v tom svou partnerku nepodpoří. Nakonec, mnohem více lidí má i za to, že císař je výhra a zlatě se má každá, která se nemusela trápit s porodem.
@cherie24 prvni porod sekce z duvodu spatneho vyberu porodnice resp. jsem narazila zrovna na blbou sluzbu. Oficialne hypertrofie plodu. Druhy porod vaginalne, jina porodnice, s vlastni dulou a ke konci skvelou PA. Rodila jsem 2dny, nespala 60hodin, krome mikro spanku mezi kontrakcemi. Veskere lekarske zasahy do porodu jsem odmitla. Do porodnich cest mala spatne zrotovala, takze inverzni poloha, rebozo, polohovani, nakonec spravna poloha. Jinde a bez duly s PA by to byla dalsi sekce pro asynklitismus. Pro me byl klicovy vyber porodnice a vlastni PA ci duly.
První dítě sekce z důvodu špatných průtoku v pupečníku a následně špatné ozvy - akutní sekce. Před sedmi týdny normální porod - průtoky také sice horší ale výborné ozvy, nebyl důvod k sekci. Nijak jsem se nepřipravovala, o produ jsem nijak zvlášť nepřemýšlela, prostě nějak to dopadne. A dopadlo to dobře 😀 Tím neříkám že se člověk nemá připravovat pokud o VBAC stojí, já jsem to jen nechala plynout jak to šlo.
@cherie24 já chápu, ženy množina s vlastní PA a množina žen, které využijí epidurál se asi neprotíná, resp. Ty s vlastní pa půjdou za porodem bez zásahů, ale mně jako anesteziologovi se prostě kroutí prsty u nohou, když někdo napíše, že byl x hodin v bolestech a nikoho to nezajímalo. Dřív se taky tvrdilo, že děti necejtí bolest a proto nepotřebují analgezii a že řvou, protože jsou děti. Tak od toho jsme se posunuli, ale rodící žena v bolestech nikoho nezajímá. Já vždycky říkám jako smutný bonmot, že v naší porodnici se epidurálu nedovolá ani anestezioložka (založena na vlastní zkušenosti). A myslím, že za částí sekcí jsou ty hodiny bolesti a vyčerpání, kdy se všichni pro “klid” rozhodnou pro sekci, přitom epidurál před pár hodinama by situaci zklidnil, žena si odpočine a třeba porodí. To už je off topic, ale až tady jsem zjistila, že někde ženy rodí mrtvé dítě/potrácejí ve vysokém týdnu aka prostinová indukce se v řadě porodnic dělá epidurálu, takže si to žena prožije i s parádní bolestí, tak to bych zvracela.
@cherie24 U té mojí to vychází 730 Kč/setkání, které trvá 1,5 - 2 hodiny. To mi přijde adekvátní. Do porodnice momentálně nedoprovází, ale na první dobu porodní domů přijede, když budu chtít. To se pak bude platit zvlášť, počítám tak 6000. Finančně jsme na tom z mého pohledu dobře, i když pro mnohé lidi jsme chudí (RD+plat, který nedosahuje výše průměrného).
Mně PA pomohla vyrovnat se s traumatem z prvního porodu, z toho, jak jsem neschopná. Po porodu jsem si myslela, jak nás doktoři zachránili, až potom mi došlo, že podělali, co se dalo.

@cherie24 kdybych měla znovu rodit tak si zaplatím soukromou PA.Jinak přeji krásný porod🙂