Rodily byste koncem pánevním?
Sly byste znovu do prirozeneho porodu pri poloze KP?
Ns obrat jit spis nechci, verim, ze miminko ma k tehle poloze nejaky duvod. Zaroven vim, ze se muze jeste kdykoli otocit, ale uz o tom vsem dost premyslim.
S nejvetsi pravdepodobnosti nebudu mit velke miminko, prvni mel 3kg a tohle ma zatim presne podle tt.
Jenze je taky vic nez realne, ze mi budou opet porod vyvolavat (zdravotni problemy, nenechaji me prenaset) a tak me zajimaji zkusenosti.
moc vsem dekuji!
@madinina asi tak nejak 🙂 ja sem z brna, co vim, tak tady se kp rodi vaginalne, mame tu i machra na otocky, ale do toho se mi nechce...ja se spis "bojim" ze to moc neklapne, ptz vetsinou je vsude psany, ze se kp nesmi vyvolavat a urychlovat a to u me realnehodne hrozi :( no uvidime, jak to vsechno bude... predstavu sem si udelala, pokud to pujde, jdu do toho 🙂
@m_tina moje mamka porodila koncem pánevním dvě děti a říká, že zánět trojklanného nervu byl mnohem horší než oba ty porody. Já i brácha jsme byli premianti, on dnes dnes titulů tolik, že už se v nich ztrácím, já jeden a jednu atestaci. Moje dcera se své polohy ko držela asi do 33. Týdne, byla jsem rozhodnutá pro spontánní porod, ale nakonec se samaotočila. Jinak poloha ko zřejmě souvisí s vývojem statoakustického ústrojí a děti, co se narodili kp, mají trochu pomalejší vývoj koordinace (sedí na mě i na bráchu skvěle, na základce jsem byla míň zručná a hůř jsem zvládala třeba šití, ale dohnala jsem a spíš oředehnala, sestry o mně v práci říkají, že nejsem člověk, ale chobotnice) a častěji zvrací v autě (mám dodnes -33let- pokud neřidím, i naši řidiči na záchrance vědí, že mě musí vozit v bavlnce).
Já jako doktor asi víc vnímám ta poměrně zásadní rizika sekce a nešla bych do ní jinak, než ve fakt indikovaných případech.
Já vám teorii o autě musím vyvrátit😁 sama jsem se narodila KP a starší syn taky a v autě jsme nezvraceli nikdy ani jeden a to jezdíme hodně. A jsme i šikovní 😁
@m_tina ano, ale jsem anesteziolog, takže líp znám anesteziologická rizika sekce😉 ale obecně je to středně rozsáhlá otevřená břišní operace, asi bych to přirovnala ke klasické resekci žlučníku nebo tak. Vždycky, když vidím, jak to mimino rvou ven, tak si říkám, že nepochopím, proč některé ženy shání indikaci ke kajzru a jak jim to může připadat šetrnější k dítěti a míň bolestivý pro ně (v době periporodnícj epidurálů, ocidu dusného, nalbufinu a podobně)
@drep a ještě, vím, že to je fakt individuální, ale já po porodu byla jakao prvorodička bez bolestí ihned, naprosto funkční a fyzicky bych byla schopná porodit ambulantně a jít ze špitálu na snežku. Psychicky to bylo mnohem horší 😉 Moje kamarádky po sekci se sbíraly měsíc. Plus jsem měla dítě u sebe hned, okamžitě se přisála, okamžitě se mi rozjela laktace. Po sekci u nás dítě nemáš a nosí to ho na kojení v určených intervalech, ta moje potvora ani teď (5 měsíců) nejí po třech hodinách
@drep moc dekuji za info 🙂 ja to vidim jako lajk a to dost podobne... proste anestezie, operace, jipka, odloucene dite... fakt v tom nevidim jedine pozitivum :( nehlede na to, ze ja chci rodit ambulantne a to pro cisar neumozni... jako nebudu se mu branit zuby nehty, k lekarum mam respekt a duveru, ale nehodlam to zahodit hned mezi dverma ;)
po prvnim porodu sem mohla hned sedet a vicemene 100% fungovat, kdyz teda pominu asi hodinu na sale s kapackou kvuli tomu, ze sem se motala, ale to preslo behem chvile a na pokoje sem si dosla po svych a hned mela malyho u sebe, cs fakt nechci
@drep mohla bych se zeptat, když jsi anesteziologie, jak je to s anestezii u porodu, když je rodicka nachlazena? Dnes mám termín porodu, jak jsem psala, chci rodit vaginálne, ale stát se může cokoli... No a jak naschvál jsem lehla, nachlazení, bolest v krku jako blázen... Muze to sebou nést další rizika při císaři?
@madinina zalezi, jaky typ anestezie v tu chvili budou preferovat. Pokud se stihne spinal, tak ten je z hlediska nachlazeni bez problemu a pokud celkova anestezie a nebudes mit vylozene nejaky zanet plic nebo prudusek, tak ta by mela byt take bez problemu. Jedna se o kratkodobou anestezii, takze i kdyz budes nachlazena, tak by mela byt bez komplikaci. Ted jde ale spis o pooperacni prubeh. Pokud bys mela treba anginu a vyssi CRP, tak by ti mohli prihodit atb. Ale jinak v klidu. Pokud budes kojit, tak ani nejak vyznamny vliv na mimco to nebude mit, jelikoz bude mit od tebe protilatky. Spis pro tebe to bude opruz. ☹ Drzim pesti, at se das do porodu jeste do kupy.
@madinina na sekci se obecně preferuje svodná anestezie -spinál, event. Epidurál, tam to nachlazení až tak moc nevadí. Obecně infekce jakákoliv samozřejmě zvyšuje riziko infekčních komolikací a nachlazení zvyšuje riziko respiračních komplikací, což se může projevit spíš u té celkovky. Ale atb preventivně na “zvýšené crp” nebo běžnou infekci horních cest dýchacích nedáváme. A akutní sekci neodložíš😉 pro mi inko z toho žádná rizika neplynou
@alcar tohle co tu píšeš o KP není pravda. Není to větší risk než porod SC a není ani srovnatelný. SC má vždy vyšší míru komplikací pro matku i dítě a to se nebavím o novych studiích co ukazuji jaké následky má sekce na dlouhodobé zdraví. I to je důvod proč se ve světě mluví o podpoře žen ve vaginalnich porodech i v polohách KP, nebo například po předchozí sekci a ne jediné.
Bohužel v ČR dost záleží kde se žena nachazi, protože třeba u Apolináře mají zcela pošahaný přístup k tomuto “problému”. Nejlepší je, jak o rizicích nejvíc mluví lidi co nikdy KP vaginálně ani neviděli. Moravské fakultky kde KP běžně nechávají proběhnout vaginálně nemají horší výsledky nežli Pražské.
Doporučuji na Fb skupinu Porod koncem pánevním, jsou tam studie, zkušenosti, relevantni informace. Ne JPP a “já si myslím”. Nemám nic proti tomu, když si žena zvolí SC, ale měla by dostat pravdivé informace a ne bludy.
@alcar a nedá mi to, ale přesně tahle bagatelizace SC co tu předvádíš, mě strašně točí. Sekce je velká operace a rizika jsou. Žena co má bezproblémovou rekonvalescenci po císařském řezu by ji pravděpodobně měla i po vaginálním porodu navíc by její dítě nebylo vystaveno třikrát většímu riziku že bude mít cukrovku Např. Ženy co se pro císařský řez rozhodnou by prostě měly mít všechny informace a ne že jim to někdo bude předkládat stylem že se jedná o nejbezpečnější příchodu na svět pro jejich dítě a že vlastně dělají něco pro zdraví toho dítěte.
A sama mám císař za sebou a přesto kdybych ještě někdy byla těhotná a miminko bylo KP, chtěla bych zkusit vaginální porod.
@mrs_v tak pro tebe jeste jednou... ne, sekce opravdu velka operace neni a za tim si stojim. Za velkou operaci povazuji nekolikahodinovou operaci - treba odstraneni casti streva, plice, nejakou operaci srdce. Tohle, co jsi tady prisla vykriknout do diskuze, kde uz bylo snad vse receno, ja povazuji za JPP. Z tveho projevu usuzuji, ze se zdravotnictvim nemas nic spolecneho, ale jiste mas vse nacteno, coz pro tebe jiste znamena, ze vis vsechno nejlepe. Ja netvrdim, ze cisarsky rez neni rizikovy. Kazda operace ma sva rizika. Ale SC ma tech rizik opravdu minimum, kdyz ho porovnam s jinymi operacemi. Zato vim, ze porod KP se muze samozrejme povest, ale take seredne zkomplikovat. Ja muzu, ver tomu nebo ne, posoudit porod SC i vaginalni (oba mam za sebou) a take vaginalni porod KP jsem videla (a ne zrovna optimalni prubeh). Sve prispevky povazuji za relevantni a nazorove nemam potrebu se s nekym ztotoznit. V diskuzi je vice pohledu na vec (zastrasujici i bagatelizujici oba zpusoby porodu) a to je, myslim si, moc dobre. Kazdy necht jedna dle sveho svedomi a uvazeni. Nakonec...stejne o tom bude rozhodovat lekar a ne zenske ve FB skupince.
@alcar já mám taky za sebou přirozený porod a císař. Císař nemůžeš srovnávat s operací srdce nebo třeba se slepákem, protože obvykle se operuje zdravá žena, kdežto jinak bývá operace k odstranění patologie. Kdyby se porovnávala “bezpečnost” operací v případech patologických stavů u těhotenství nebo komplikací na straně matky (aby to bylo srovnatelné), jako třeba v případě akutní operace žlučníku a pod, tak by ta procenta byla úplně jiná (třeba jen sám HELLP syndrom má v ČR úmrtnost kolem 20% a celosvětově až 40) Z hlediska srovnání vaginální porod x císař, se prostě jedná o velký zásah co “nefunguje” jako normální porod a proto se mají ženy podporovat ve vaginalnim porodu.
https://www.modrykonik.cz/magazin/article/cisar...
Tohle je tady velice diskutovaný článek který ovšem řeší všemožně aspekty a hlavně upozorňuje na bagatelizaci problému ze strany odborníků.
Ty ženy mají vlastní zkušenost s KP porodem a můžou zakladatelce poradit kam se obrátit o konzultaci (moje kamarádka třeba rodila KP v 43.týdnu jako prvorodička) Zajímavý je, že nemocnice kde KP rodí vaginálně nemají horší výsledky nežli ty, kde ne, spíše to je naopak. Medicína 21.století stojí na Evidence based practise. To byla studie z roku 2001 co ustanovila elektivni SC jako bezpečnější způsob porodu v případě konce panevniho. Ale po několika letech bylo toto opakovaně vyvráceno.
Tady je odkaz na článek kde na konci jsou odkazy na tvrzené studie o KP.
https://jemnezrozeni.cz/2017/09/22/pri-porodu-k...
A netvrdím a nikdy jsem netvrdila, že jsem snad nejchytřejší, ani si nemyslím že mám vždy pravdu, proto mám ve zvyku všechno konzultovat s lidmi s oboru v kontextu informací co jsou ty “nejaktuálnější”.
@drep jsi odbornik, chapu. Ale stejne si myslim, ze operaci hrudniku nelze srovnavat s cisarskym rezem. A taky neni SC jako SC. Planovany SC je zase neco jineho, nez SC kvuli komplikacim rodičky (viz ten Hellp sy) ci plodu, kde je nutnost urgentniho vybaveni. Pro me by byl celkem zajimavy pohled na SC primo od porodnika...ale jeho nazor by byl nejspis zaskatulkovan jako “bagatelizace ze strany odbornika”. Ale jo, nechci se tu hadat. Kazda to vidime jinak no...
Ale mam na tebe jeden dotaz. Pokud je SC v CA, intubuje se rodička? Nebo se to da zvladnout na masce? Videla jsem nekolik anesteziologu, kteri drzeli pacienty u mnohem delsich operaci jen na masce, coz jsem teda docela zasla. Ale nevim, jak je to u cisare.
@alcar hele, ale to není to o tom, co si kdo myslí, ale nějaké statistické analýze velkých souborů a kalkulaci rizik a ta sekce prostě spadá do stejného rizika jako nitrohrudní výkon. U těch hrudních výkonů pak riziko velmi zvyšují faktory na straně pacienta, které u větších věcí (od lobektomie nahoru) jsou často velmi početné.
Na sekci v CA by podle současných doporučení měla být rodička intubována. K držení na masce (tj. Nulová kontrola případné aspirace) přistupuji jen u ultrakrátkých výkonů typu upt, konizace, miniurologie, jinak ne. Benefity to nemá, rizika ano, ergonomie práce děsná. Teď se dost píše a mluví o sekci na laryngeálce, což asi v budoucnu bude cesta, ale rodička je vždycky brána za nelačnou, vždycky má riziko zvracení a aspirace (a že jsem ti viděla pár rodiček po sekci ventilovaných na resu právě pro aspiraci) a má staticticky mnohem vyšší riziko obtížné intubace. A tam je pak vždycky na posouzení anesteziologa, jestli mu přijde výhodnější se intubaci vyhnout (a riskovat, že se maska v průběhu dislokuje a on bude intubovat během operace) anebo jestli raději obtížně zaintubuje a bude mít klid. Na lma třetí generace si to asi představit umím, ale já intubuju. Nicméně to nic nemění na tom, že regionálka se u sekce jasně preferovaná a jak jinak nikoho nepřemlouvám, pokud něco nechce, tak u sekce ano. Tak ten poměr risk/benefit je jasný.

@alcar a já tomu věřím taky, první dítko jsem měla úplně normálně hlavičkou... Teď druhé KP. Děloha a vše naprosto v pořádku. Dokonce mi i primář říkal, že dítko ví... Můj lékař, mimochodem zástupce primáře taky... Dokonce když jsem se snažila cvičit a dělat pro otočení maximum, říkal mi, ať se na to vyprdnu 😀 byla jsem i u špičkové porodní asistentky u nás, A. Kohutove, mimčo se u ní trochu pootočilo a šup zpět... 😀 Teď kontrolovali mimcu na utz i pupečník, zde taky vše v pohodě... Já myslím, že takhle prostě být chce a taky si říkám, že ví proč. Ale souhlasím, že každý na to můžeme mít jiný názor, stejně jako na další veci🙂
@m_tina jak psali výše, výběr hlavně porodnici, kde s KP mají zkušenosti, pak tě nebudou nutit do císaře zbytečně, ale rizika zhodnotí objektivně. Odkud jsi?