Sourozenec u porodu. Je to v ČR možný?
Ahoj, mate nektera zkusenost se starsim sourozencem u porodu? Je to v CR vubec mozne? Mam namysli porod v porodnici, doma by to byla samozrejmost. Vse pouze pokud porod probiha bez komplikaci a neni zrovna pulnoc, ze by ditko spalo.
Rodila jsem v zahranici, kde je ambulantni porod zcela normalni, u porodu byl pouze manzel a porodni asistentka, bylo to skvele. Po par hodinach jsme jeli domu. Byla jsem plna energie a druhy den uz varila 🙂 ... Chtela bych to mit stejne i s druhym porodem s tim, ze by u nej byla i nase dcera. Dekuji Eva
@alcar Porodní domy jsou k tomu, aby ženy, které nemají komplikovaný porod, mohly porodit bezpečně a ekonomicky smysluplně, podle svých představ. Pro ženy s komplikovanými porody jsou určeny porodnice. Co je na tom divného? Nekomplikovaně zlomenou ruku si také nenechám sádrovat na operačním sále, ale stačí mi sádrovna a zkušená sestra. S komplikovanou zlomeninou díky bohu za zkušené chirurgy.
A rozdíl mezi domácím porodem a porodem v porodním domě je v přítomnosti kvalifikovaných zdravotníků s odborností na přirozené porody - ti v českých porodnicích téměř nejsou a doma smějí v naší zemi svou práci dělat pouze nelegálně.
@dzungala
Letmo jsem to preletla a rozebiraly se porodni domy, tak jsem to presla, ze diskuse odbocila nekam jinam a cist to nema cenu...O nejake vyhrocene debaty nemam uplne zajem...zbytecne se pak nervuju☺
@dzungala
@myjusiatko
Abych byla presna, syn nebyl primo na porodnim sale, protoze me samotnou rusil (nejradsi bych v tu chvili byla uplne sama, vadili mi uplne vsichni vcetne manzela a me soukrome PA). Poslala jsem je tedy s manzelem pred sal na chodbu. Ze strany personalu ale zadny problem nebyl, nijak nam nebranili, aby byl syn primo uvnitr, sami se ptali, jestli je maji jeste pred narozenim miminka zavolat. To jsem nechtela, prisli hned pote a byli se mnou na zacatku bondingu, pak manzel syna odvedl do penzionu na ubytovani (rodila jsem vecer).
Syna jsme s sebou brali, protoze kdyz videl, ze se chystame do porodnice, zacal byt nervozni a mysleli jsme si, ze by spatne snasel hlidani (jeli jsme na posledni chvili, rodina byla nedostupna, tak bychom ho museli narychlo vysadit u kamaradky a toto nam prislo jako pro nej lepsi reseni). Syn byl trochu vydeseny, protoze samozrejme chtel byt se mnou, ale byl vklidu, manzel ho nosil na chodbe. Kdyz me potom videl od krve, ukazoval, ze mam "au", ale kdyz jsem mu vysvetlila, ze jsem vporadku, vzal to uplne ok. Jeste ted obcas vzpomina, ze jsme si pro brasku prijeli do porodnice. Za me to v nasi situaci bylo dobre rozhodnuti, traumatizovany mi neprijde☺, hlidani, na ktere nebyl pripraveny, by napachalo vetsi skody.
@izzybickerstaff super. Dekuji. 🙂 nam bude hlidat na chodbe tchyne a pak ji privede na bonding. Teda za idealnich podminek. Doufam v nadstandard. Ale dala bys mi prosim kontakt na penzion? I s touto variantou pocitame, ale jeste jsem nehledala konkretni.
@marlasnehovavlocka ja jsem o prvni serii nevedela vubec, az ted holky s podobnym terminem se zminily. Nechtela jsem to odsoudit bez shlednuti, tak jsem se aspon na prvni dil podivala, no bylo to horsi nez jsem cekala. 😀 Musela jsem si zkusit roztahnout ty nohy tak, jak mely ve videu.. to bylo neprijemny v 34tt, bez kontrakci a bolesti.. nedokazu si predstavit, ze bych tak rodila za 7 tydnu 😀 A vubec se nedivim, ze ta jedna ty nohy sundavala a porod ji ocividne dal dost zabrat.. chudere ji tu nohu porad vraceli zpatky 😀
@dzungala Jak píšeš, život svůj i svého dítěte riskujeme každý den. Každý porod představuje jisté riziko. Jisté riziko podstupuješ u porodu vždy, ať už rodíš doma, v porodnici nebo v porodním domě. Otázka je závažnost a četnost těch rizik. Na to jsou studie a podle těch porod v porodnici pro nízkorizikovou ženu bohužel není nejbezpečnější volbou, a to platí i v zemích, kdy porody v porodnicích nejsou tak výrazně medicínsky vedené jako u nás.
A ano, přirozený porod vypadá absolutně jinak, než medicínsky vedený vaginální porod v Česku...
To je asi tak jako kdybych rekla, ze si nebudu porizovat hasici pristroj, protoze u me prece horet nikdy nebude.
@alcar Jinými slovy, když budu mít komplikace u porodu, odjedu do porodnice, od toho porodnice jsou. Naprostá většina komplikací je odhalitelná ještě předtím, než nastanou. Předem neodhadnutelná rizika, která nedokáže vyřešit personál porodního domu, se vyskytují v promilích, ani ne v procentech. Naopak rizika vzniklá v nemocnicích jsou v některých případech v desítkách procent. Je hezké myslet si, že v porodnici je matka a dítě v bezpečí a nic se jim nemůže stát. Ale není to pravda, děti a matky umírají v porodnicích v průměru každý den...
@alcar Ještě jednou k tvému příměru s hasičákem: mít doma hasicí přístroj je stejné jako rodit doma s porodní asistentkou - pro případ rizika máš u sebe něco, co ti pomůže vyřešit ty nejpravděpodobnější problémy, ale u těch opravdu velkých, třeba při výbuchu plynu, ti bude k ničemu.
Rodit v porodním domě je jako zavolat hasiče s profesionálním hasicím zařízením, aby ti stál za zády při vaření pro případ, že začne hořet. Ale který jenom stojí, hasit začne až po vypuknutí požáru. Případně tě upozorní, že ti utíká plyn a hrozí výbuch, tak by bylo fakt ho vypnout, nebo zapálit,
A pro nízkorizikové rodičky je rodit v porodnici jako postavit si pod okna celou skvadru hasicích aut, otevřít okna dokořán a nechat si celou kuchyň preventivně kropit vodou, protože by při vaření mohlo dojít k výbuchu. Když k němu fakt dojde, budeš za tohle řešení vděčná. Když ne, máš zničenou kuchyň i jídlo. Ale nikdo díky výbuchu neumřel, takže super...
@rebe ano, v podstate stacilo napsat jedinou vetu a ne roman do trech prispevku. Kdyz nastanou komplikace u porodu doma nebo v porodnim dome, odjedu do porodnice. 😂 A tam se vsichni ze zmagorenych domarodek postavi na hlavu. Tohle doktori “milujou”... a ja se jim ani nedivim.
Proste jsou matky, ktere daji pred vlastnim pohodlim a “zazitkem” prednost diteti a pak jsou matky, ktere daji prednost sobe a o tom vypovida zvoleny zpusob porodu.
Vic uz asi nemam potrebu se vyjadrovat. 😂 Stejne jsem OT a nekdo by se tu zase mohl rozcilit.
@alcar Taky nerozumím tomu proč když nedej Bůh při domácím porodu nastanou komplikace, proč jsou najednou špitál a doktoři alternativnim maminkám vhod 🤔. Porodní báby by si měly umět poradit se vším, ne?????
@mendywendy Je to docela jednoduché - k lékaři chodím tehdy, když jsem nemocná nebo zraněná a potřebuju lékařskou péči. Chodit k lékaři, když jsem zdravá a jeho péči nepotřebuju, je ekonomický nesmysl, na který naše zdravotnictví těžce doplácí.
@myjusiatko Omlouvam se, musela jsem pockat na manzela...byl to pry Hotel Rozmaryn. Resili jsme to az za pochodu, kdyz jsem rodila, tak prave nadstandard volny nebyl.
@rebe jenže ten zbytečný hazard a případná následná komplikace se mnohonásobně prodraží. Proč asi existují preventivní prohlídky? To je taky plýtvání penězi? Pojišťovny za jejich dodržování dokonce poskytuji benefity. Asi ví co dělají z ekonomického hlediska. A ty domorodicky v případě komplikací parazitují na zdravotním systému, když se něco stane. Protože pak i banální zákrok neošetřený odborné včas si vyžádá mnohonásobně větší a dražší péči. Proč si takové vědmy berou doktory jako zadní vrátka, to už jsou jim dobří. Akorát vše komplikují a hlavně ohrožují dítě. Co kdyby hned po porodu potřebovalo JIP?
@alcar Já myslela, že už nemáš potřebu se vyjadřovat... Podívej, když píšu, že k doktorovi chodím, když potřebuji lékařskou péči, tak tím je myšleno, že když lékařskou péči potřebuju, tak jdu k lékaři. Rozumíš tomu? To neznamená, že opovrhuju lékařema a odmítám k nim chodit, to znamená, že k nim nechodím, když jsem zdravá, ale chodím k nim, když potřebuji jejich pomoc. Od toho lékaři jsou, aby pomáhali těm, kdo je potřebují, a neseděli u těch, kdo je nepotřebují...
@lisianne Diskuse byla o porodních domech, ne o domácích porodech. Ale i tak, ne, nemáš pravdu. U domácích porodů nevznikají komplikace, které by u nemocničních porodů nevznikly, a bylo je tedy třeba draze řešit. Vznikají tam komplikace, které je potřeba řešit i v porodnicích. A nevznikají tam komplikace, které naopak v porodnicích vznikají. V zemích, kde jsou domácí porody a porody v porodních domech běžné, je statisticky nemocniční porod u nízkorizikových rodiček hodnocen jako nebezpečnější a dražší než ostatní varianty. Porod v porodnici je primárně určen pro rodičky s riziky.
@rebe nemyslim si, ze by domaci porody byly v jakekoliv zemi “bezne”. Mozna cetnejsi, ale ne bezne. A nemocnicni porod taky neni urcite nebezpecnejsi nez domaci porod....ani u nizkorizikovych rodicek. Celkem by me zajimalo, kde tohle tvrzeni (takhle doslovne) pisou a kdo na to prisel.
@alcar Slyšela jsi někdy o Cochrane Database of Systematic Reviews? Je to mezinárodní organizace, která na základě podrobných zdravotnických údajů zpracovává podrobné statistiky. Kromě toho ještě k některých tématům zpracovává důkladnější analýzy. Z nich pak odborné zdravotnické organizace čerpají podklady k doporučení o standardech zdravotní péče. Pokud tě to vážně zajímá a máš chuť se něco dozvědět o faktech, pak to v češtině najdeš hezky zpracované například zde: http://www.biostatisticka.cz/pece-vedena-porodn...