Těhotenská cukrovka - kdy začít vyvolávat porod?

cilkat
31. říj 2015

Ahoj.
Mám těhotenskou cukrovku kompenzovanou dietou (krom OGTT vpodstatě všechna měření cukru v normě). Při ultrazvuku v 38+6 odhad váhy dítěte 3 435 g. Malý měl zároveň na monitoru hraničně vysoký tep, ale shodly jsme se, že to bude spíš tím, že celou dobu do sondy aktivně kopal. Žádné jiné komplikace se zatím neobjevily. Přesto jsme se dohodly na vyvolávání porodu 2 dny před termínem, i když nemám vůbec kontrakce a prakticky se neotvírám (hrdlo prostupné na prst). Zítra jdu ještě na jeden monitor a začíná ve mě hlodat pochybnost, jestli vyvolávání před termínem není vlastně zbytečné. Máte s tím některá zkušenost? Pokud bude zítřejší monitor v normě, souhlasily byste s vyvoláváním před termínem, nebo byste počkaly až po něm? (Přesný den termínu je pátek... takže navrhované vyvolávání je středa před, nebo reálně pak až pondělí)

caboonek
31. říj 2015

Termin porodu je 38tt +-2tydny. Určitě by tě neměli nechat přenašet, ale porodnici tehotenskou cukrovku nevidi jako nejakou vaznou dg., obzvlast kdyz si jen na diete. Proto bych nejak neresila plus minus den terminu porodu, pokud samozrejme nebudes mit komplikace. Já osobne jsem mela taky u prvniho tehotenstvi cukrovku na diete a vyvolavany porod v terminu. Indukce probehla do 48h. Žádná procházka růžovou zahradou, ale vše bez komplikaci. Takže držím pěsti ať to zvladnes a je jedno ve kterem dnu v tydnu...

werumka
31. říj 2015

U těhotenské cukrovky není vyvolání nutné - zvlášť pokud je kompenzovaná dobře na dietě. Něco jiného by to bylo na inzulínu a se špatnou kompenzací. Tam je potřeba vyvolat dřív. Pokud nejsou porodní cesty připravené, nechala bych tomu ještě čas.

mandala
31. říj 2015

Měla jsem u první dcery, která se narodila přirozeně den po termínu, nikdo ani se mnou nemluvil o tom, že bych měla jít na vyvolání, ale je to už téměř 10 let, možná, že dnes už to více hlídají. 😉

cilkat
autor
1. lis 2015

Tak v Motole zjevně momentálně panuje jednotný názor, že matky s cukrovkou se do 41 týdne nepouští (respektive porod se prostě vyvolává nejpozději přesně na termín). Tak jim do toho nebudu kecat.
Díky za názory, holky.

werumka
1. lis 2015

@cilkat Ach jo... a to Ti tam řekli v poradně, nebo to doporučila doktorka Bartášková na diabetologii? Já jsem totiž zjistila, že tam v gynekologické poradně mnohdy dělají rozhodnutí, které třeba paní doktorka na diabetologii nepovažuje za nezbytné.

dita1979
1. lis 2015

Taky jsem měla cukrovku a nechali mě přenášet a bez problému........vůbec to u Apolináře neřešili.

werumka
1. lis 2015

@dita1979 To jo, protože u Apolináře se řídí svýma diabetoložkama, které nejsou sto let za opicema 😠

cilkat
autor
1. lis 2015

V diabetologické poradně mi řekl doktor (jmnéno si napamatuju, mladší blonďák) "všechno v pořádku, ale nepřenášet. Co to znamená, to vám upřesní gynekolog". Gynekologové se zjevně shodují v tom, že nepřenášet znamená začít kolem termínu vyvolávat, takže... Zvlášť s tím, co dneska malej vyvádí, nejsem dost rozhodnutá o tom, že mi vyvolávání vadí, abych se hádala.

baffiny
1. lis 2015

já s cukrovkou týden přenášela a to mi všichni celé těhotenství říkali, že musím rodit do termínu 😀 o žádném vyvolání se nemluvilo (záleží asi na porodnici), jen mi každou návštěvu dávali další a další rady jak si porod vyvolat sama 🙂 a syn měl 3,5 kg když se narodil 🙂

baffiny
1. lis 2015

a to jsem byla na inzulínu

werumka
1. lis 2015

@baffiny U inzulínu už je to trochu risk, protože tam hrozí předčasné stárnutí placenty a nedostatečná výživa miminka. U kompenzované cukrovky s dietou je to ale jiné.

@cilkat Tak pořád je naděje, že se rozrodíš sama 🙂 Proto tam třeba tak skotačí 🙂

baffiny
2. lis 2015

@werumka já neměla vysoké dávky, dávala jsem jen minimum jednotek na noc...nasadili mi ho měsíc před porodem 🙂

sisina28
2. lis 2015

V Liberci např. nenechají přenášet.já mám taky tehu cukrovku na diete a řekli,že do termínu musím porodit

martinka_33
10. lis 2015

@sisina28 v Liberci jsou celkově exoti, tam bych vlezla jen v případě akutního ohrožení na životě...

sisina28
11. lis 2015

Tak změna,podle nového nechají přenášet do 41tt. V průběhu 5let tady kamosky odrodili 6 děti a ani jedna si nestěžovala, ale každý má jiný názor a pozadavky

cilkat
autor
11. lis 2015

Tak nakonec opravdu vyvolání den před termínem... a jsem za něj docela ráda, protože to (asi i díky tomu) byl celkem rychlý porod. Malej 3,4 kg, takže úplně v průměru, i když pediatr říkal, že by mu 40 tt netipoval, že spíš tak 38.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru