Vaginální porod KP v Praze
Ahoj, chtěla bych najít maminky, které v posledních pár letech v Praze podstoupily nebo se pokusili o vaginální porod KP.
Zajimalo by mě kde (apolinar, upmd, motol, krč...), jak probíhalo rozhodnutí o vedení porodu a jestli chtěli lékaři raději přesvědčit o cs, jak probíhal porod, jestli bylo vše v pořádku (matka a dítě) nebo byly komplikace, jestli porod nejak urychlovali (oxitocin, tableta, protržení vaku blan, tahání dítěte...) nebo do něj nijak nezasahovali.
Doufám, že se o tyto informace někdo podělí. Mě samotné by to nesmírně pomohlo a myslím, že takových maminek bude víc.
@verunka_korunka je to už skoro 9 let, ale bylo to takto:
Při poradně v 38. tt na Bulovce zjistili, že malý je KP - doktor to zjistil pohmatem, pak ještě dva doktoři zkoumali ultrazvukem, zda to tak skutečně je (prý už je to ke konci těhotenství na ultrazvuku hůře vidět, jak je mimi už velké a náš malý tam byl ještě nějak příčně) Rozhodli, že na hmaty pro otočení miminka už je pozdě, zkoumali váhový odhad miminka - odhadli cca 3300g, to je prý tak nějak na hranici, když je mimi moc velké, vůbec vaginální porod KP nedoporučují
Vzali v potaz, že jsem prvorodička, že mimi má zhruba 3300g a dali mi na výběr, zda zkusím porod vaginální, nebo jestli uděláme za tři dny CS. Já nevěděla, zeptala jsem se MUDr., co by ona doporučila, ona řekla CS a já na to kývla, nechtěla jsem nic riskovat a pak si vyčítat, že se kvůli mému rozhodnutí miminku něco stalo. Pak přišel primář, nakoukl do mých papírů a aniž by věděl, jak jsme se nakonec s MUDr. domluvily, řekl, že mám za tři dny přijít na příjem, že se udělá CS.
Tehdy jsem nevěděla, že mě v životě čekají ještě další 2 CS. Není to nic příjemného, prostě velká zašitá bolavá díra v břiše a všude samé modřiny. Prostě každý porod má něco a žádný není bez bolestí. Ale výsledek je stejný, narodí se nový život. 🙂
Měj se hezky a ať vám vše dobře dopadne!
@lulu_ali diky za info, jen se zeptam na to co resim vnitrne s cs... kdyz jsi doma uz dite/deti mela, dalo se o ne starat, nebo musel nekdo pomahat? Mala ma 18m a proste ji obcas zvednout musim...
Na otoceni bych klidne sla, ale pry mi ho s moji diagnozou neudelaji 😀
@verunka_korunka Po třetím císaři jsem doma měla kromě sedmiletého syna i 2,5letou dceru,
po propuštění z porodnice (u mě vždy 4. den po porodu), byl se mnou doma ještě týden manžel a pomáhal mi (vozil syna do školy, nákup, péče o dceru), o miminko jsem se normálně starala já, a to od druhého dne po porodu - to jsem také poprvé vstávala z postele,
2,5letou dceru jsem zprvu chovala raději jen v sedě a nezvedala ji, ono to na začátku ani moc nejde - břicho je bolavé (dali mi kapky na bolest - myslím, že Algifen, brala jsem je první dny, a kojila jsem při nich), ale kupodivu se rána docela rychle hojí, chce to prostě klid, všechny svaly jsou prostě přeříznuté a musí znovu srůst
Po týdnu šel manžel do práce a já to zvládala sama. Záleží na tom, jak se budeš hojit. 2. a 3. císař (porodnice Slaný) po 14 dnech super, po 1. císaři (Bulovka) rána dost bolela, na bolest mi nic nedali, pak mi rána doma začala i hnisat a musela jsem na pohotovost na vyčištění.
🙂

To tady vážně nikdo není? Vím, že těch porodu v Praze se dělá dost málo.... Ale ok. Začnu já, třeba to někomu pomůže.
První porod ve 26tt vyvolávaný kvůli zánětu, dcera byla KP, rodila jsem v Podolí. V pátek se rozhodlo ráno o porodu, měla jsem na výběr CS nebo vaginální, riziko pro dítě v tomto týdnu byly lepší porodem než CS. Takže jsem do toho šla. Ráno už jsem nesmela snídat, kdyby byl nutný akutní CS. Dopoledne píchli vodu, zavedli tabletu. Trochu jsem se povolila, ale nic se nedělo. Večer jsem si vyprosila aspoň polévku a trochu vody, protože bylo jasné, že noc normálně prospím. Ráno nasadili oxitocin, nevím kolik dávek, ale dopoledne nic moc, před obědem mi pan doktor udělal Hamiltona a začalo se aspoň něco dít... Pomohly i teplé sprchy a hopsání na míči. Otevřená na 4-5cm jsem začala ve 2 odpoledne rodit. Takže poplach, okamžitě se na sále objevila spousta lidí. Malá byla na 2 zatlačení celá venku, tedy 5 minut to trvalo. Vešla se lékaři do dlaně... Potom ji okamžitě odnesli někam jinak a starali se o ni neonatologove a připojovali ji do inkubátoru na transport na oddělení res. Mi přidali oxitocin kvůli placentě, ta nechtěla jít, po 20 minutách PA za ní párkrát jemné zatáhla a odešla, po dalších 10 minutách přišla a už začala tahat víc... Placenta vylezla ven, zkontrolovala ji, lékaři řekla že je ok. Já dost krvácela, byla jsem úplně vystavena, asi jak jsem nejedla. Na gynekologickou část mě převezli na vozíčku. Za malou jsem se to odpoledne nechala zase odvézt na vozíčku.
Komplikace po porodu... Musela jsem jít na revizi dělohy, v děloze zůstaly zbytky placenty. Jestli to bylo tím že se za ní tahalo, nebo tím, že měla dost velký zánět stejně jako plodová voda, to nevím a nikdy se to nedozvím. Nicméně celkově jsem byla spokojená, jen se člověk prostě musí ozvat a musí chtit komunikovat 😃