Vyvolávaný porod kvůli váze miminka. Máte zkušenost?

vanesahudgens
5. zář 2019

Ahoj, dnes na kontrole 39+2 odhad váhy miminka 4200g. Naplánovali mi vyvolání porodu na 10.9, což je i termín porodu. Měla jste některá taky kvůli váhy miminka vyvolávány porod? Popřípadě za jak dlouho jste porodily od podání tablety? Ze mám strach nemusím zminovat😂🤭

luckylee
5. zář 2019

Nesla bych do toho.
Odhad je +/- pul kila a parkrat jsem slysela o rozdilu i 1kg.
Vyvolani neni vubec bez rizika a opravdu se malokdy stane ze by zena nebyla shopna porodit i vetsi dite.Pockala bych nebo nechala premerit na jinem pracovisti.

vanesahudgens
autor
5. zář 2019

@luckylee od začátku mi moje gynekolozka říkala ze budu mít větší miminko. Proč by jste do toho přesně nesla, když je to +/- půl kila a muže mít vlastně i kilo víc, než je odhad?

agneska7
5. zář 2019

Te váze bych teda nevěřila dcera odhad pár hodin před porodem 3200 a narodila se 2680g .. syn odhad v 37tt 3480g a narodil se 40+3 3070 g ..

vanesahudgens
autor
5. zář 2019

@agneska7 byla bych upřímně fakt rada kdybych to tak měla i ja

agneska7
5. zář 2019

@vanesahudgens každopádně máš ještě 5 dní čas tak snad se to rozjede samo

jajinka3
5. zář 2019

@vanesahudgens Ja bych toto nechala na lékaři, který vás vyšetřil, ví o vašich zdravotních obtížích, tělesných proporcích, i o dítěti ví, jak se mu daří... vidí ze své praxe i to, jak se rodí velké děti a nese za porod zodpovědnost. Maminkami na fóru bych si radit nenechala. Při vší úctě nejsou to většinou porodníci ale rodičky. A to, že člověk rodil dítě, z něj nedělá odborníka na porod. Rodila jsem týden po termínu dítě 4.5 kg (třetí v pořadí) a žádný med to nebyl, nemohla jsem ho vytlačit. U všech porodů jsem se řídila radami asistentem a lékařů a vždy to bylo správně.

jana2381
5. zář 2019

Ja rodila 38+4 kvuli odhadu 3840g a vzhledem k problemum cele tehu jsem to uvitala. Bohuzel spatne reaguji na vyvolani tak jsem si uzila svoje, ale dve maminky co rodili vyvolavane se mnou porodily rychle a bezproblemove. Maly mel odhadem po porodu 3800 g.

aleenka1234
5. zář 2019

@vanesahudgens já měla děti velké 🙂 poslední mi měřili asi 5 hodin než jsem porodila, říkali mi max do 3,20 kg a malá měla 3,99 kg, takže ty odhady jsou fakt na nic. Jiná je, pokud porod chtějí vyvolaný i kvuli nečemu jínýmu.

jajinka3
5. zář 2019

A pokud by se dítě v termín porodu ještě nechystalo, to byste ho chtěla s takovým středním odhadem váhy přenášet? Jak dlouho? Ono aby už stará placenta vyživovala takové velké dítě není také bez rizika. Věřte personálu.

sasui1
5. zář 2019

Dulezite je jak jste na tom spis vy nez dite... Ja mela vysoky odhad. Taky jsem teda porodila 4,2kg. A dr. Mi meril panev (dle me teda uplne zbytecne ptz uz od pohledu musel videt ze ty boky to zvladnou ale tak... 🤣 Takze zalezi jak jsi ty stavena. Me se treba druhe vetsi dite rodilo lip nez prvni ale je to samo individualni.
Prvni jsem mela "vyvolavany" praskla mi voda. Dlouho se nic nedelo. Ja pozitivni na streptokoka tak se preslo k vyvolavaci tablete. Po prvni nic... Po druhe se rozjely uplne nepredstavitelne bolesti kdy jsem chtela at uz je konec... Ale mohlo to byt jen okolnostma ze uz byla pozdni noc. Brzke rano a ja unavena...

darinka84
5. zář 2019

@vanesahudgens zrovna včera jsem byla s maminkou která měla miminko 4.4 kg.. Jedna doktorka v nemocnici, která je postrachem tady jí rekla,, tak to nevím zda porodite takové dítě,,.. A chtěla ji hnát na císař... Kvůli váze.. Porodila jej bez jediné trhlinky naprosto přirozeně.. Takže udělej jak to citis..já osobně pokud je dítě a matka v pořádku, nevidim důvod k zásahu.

barulina
5. zář 2019

Taky bych asi na zaaklade vahy do toho nesla, nevim, ddala byych na svuj momentalniu pocit. Me pri prijmu rekli ze dcerra bude mit max 3200g no a bez 100g mela 4kg

barulina
5. zář 2019

Porodila jssem druhy den od prijmu

jajinka3
5. zář 2019

@darinka84 No ono pak by se šlo rozepsat o těch prusvihovych porodech, kterými se ale žádná maminka nechlubi. Vzpomínám na jednu brblu, která nadávala na personal nemocnice, ze ji nutili do injekce pro rychlejší odloučení placenty, když placenta nešla vybavit jinak. A že teda odmítla. To, že se pak rozkrvácela a omdlela a musela dostat krevní konzervy, to už nezmínila. A doktorka to přesně tušila. Ja bych tedy rozhodovala rozumem, ne pocity.

zrofka
5. zář 2019

Malej mel odhad neco pres 4kg. V 35+2tt mel odhad 3300g... Porod jsem mela vyvolavanej v 39+6tt...ale bylo to kvuli tomu,ze jsem mela velke komplikace v 1tehotenstvi. Skoncilo to opet sekci.
Nakonec mel 3900g, ale 56 cm

prisil
5. zář 2019

@vanesahudgens
Je to jen a jen tve rozhodnuti😉 Byla jsem na tom podobne, jen dcera mela 6dni pred terminem odhad 4400g, predstava, ze budu prenaset a nakonec budu rodit obri dite me desila, jinak jsem mela cele tehotenstvi bez problemu. Nastoupila jsem v utery rano a dcera se narodila az ve ctvrtek, kdy jsem konecne zacala reagovat na vyvolavani, od prasknuti vody jsem porodila za necelych 6hodin, dcera mela 4kg a velkou hlavu, porod nastesti bez komplikaci. Kdyby se situace opakovala, sla bych do toho znovu...

ladyhacek
5. zář 2019

Rodila jsem vyvolávane 38+5 kvůli tlaku tedy, syn byl menší. První tableta nezabrala
Druhou tabletu zaváděl primář ( a teda bolelo to) za hodinu kontrakce, za dalších 4,5h syn venku

neomenia
5. zář 2019

Vyvolany porod, odhad 4.4 kg, coz pri me výšce 162 cm celkem mazec, vyvolano v 39+4, porod celkem 8 h id tablety, byl by i rychlejší, ale nenecgala jsem si prasknout vodu hned, az kdyz se to trochu zastavilo. Jinak by byl tak 6 h. Ale bylo to druhe těhotenství. Sxn mel nakonec 3,9kg. Byl to ficak, ale bez poraneni.

klea81
5. zář 2019

Jo, ale odhad nebyl pravdivý 🙄Porod trval 5,5 hod ( druhé dítě).

vemira
5. zář 2019

U dcery jsme měli odhad 2500 g a měla 2700 g. Vyvolávali mi porod 5 dní před termínem právě kvůli nízké váze a obávám z nedobrého prospívani plodu.

lucka662006
5. zář 2019

Vyvolávaný porod je horší než normální porod, a s větším miminkem to může být problém, nešla bych do toho vyvolání. Pokus se vyčkat do 41tt.

lucka662006
5. zář 2019

Můj chlapeček vážil 3 800 g, byl to přirozený porod po sekci, kterou jsem měla u prvního mimi, 21 měs. po prvním porodu, narodil se v 41 tt a vše bylo ok.

kometkak
5. zář 2019

Jednou odhad 3500 a narozeno 3720 a podruhé odhad 4000 a narozeno 4440. Oboje vyvolávání a trvalo to 9 a 7h. Taky jsem doufala, že se seknou a budou menší, ale sekli se naopak.

lery92
5. zář 2019

@jajinka3
@vanesahudgens

Já sem porodník .
Napůl souhlasím s Jajinkou.Zalezi , co je závěrem lékařovo rozhodnutí .Pokud je to pouze váha , rozhodně bych do vyvolání nešla!

Ovšem ...
Nevidim Vás , takže se může jednat o viditelný kefalopelvicky nepoměr ( bříško maxi , rodička pidi, úzká panev )Dále záleží na posouzení průtoku , arteria umbilicalis, komplet doplerometrie , poloha mimca , otoky?,výsledky vašich testu především jaternich etc.etc.

Také záleží na přidružené zdravotní anamnéze ( cukrovka? vysoký krevní tlak ? fyziologie x patologie x suspekce CTG záznamu v posledních týdnech )

No , ruku na srdce .Možnost , že je někdo idiot a ženě rodičku na vyvolání porodu jen kvůli váze miminka ,existuje
Váha je sice +-500g jak tu někdo píše , ale lékaři máj tendenci přidávat ... A nebo naopak když chtěj vyvolat porod kvůli hypotrofii , ubírají .Já bych to viděla takhle .1)Zeptejte se doktora o co go.. ! 2) Odpovězte si , zda není možné s ním najít kompromis v podobě častějších kontrol po termínu , či např preventivní hospitalizace ( někde tomu říkají řízený začátek porodu , ale nebojte se , nijak se nezasahuje , jen vás a mimi monitorují) 3) Zeptejte se sama sebe , zda máte ,,koule " přenášet a když se nedej bože něco stane , zda jste připravena nést zodpovědnost . A nebo tlačit 4,5 kila

Hodně štěstí při rozhodnutí a tiše závidím , já už chci taky rodit , bože můj 🙄🙄🙄

pink_unicorn
5. zář 2019

Já jsem měla vyvolávaný porod na termín zase kvůli nízké váze plodu. Tenkrát jsem se jako vykulená prvorodička na nic neptala, byla jsem ráda, že to budu mít za sebou. Dnes už bych si asi sháněla více informací pro a proti, ale já jsem ten typ, který celkem důvěřuje lékařům, takže pokud by mi to bylo v nemocnici doporučeno a znala bych důvody, neodmítla bych. Na jednu stranu je fajn, že už se dneska nerodí jak v kravíně a děti Vám nenosí jen na kojení, ale zase na stranu druhou mi ta svoboda v rozhodování přijde leckdy trochu přehnaná, jako by bylo trendy vymezovat se proti všemu, co vyjde z úst lékaře. A porod byl úplně v pohodě 🙂

ah1234
5. zář 2019

Mne chceli naopak vyvolavat aj kvoli nizkej porodnej vahe - tvrdili mi 2 dni pred porodom ze sa maly narodi s max 2300g a to ho premeriavali 3 doktory a narodil sa 2600g 🤷🏻‍♀️ Porodili sa aj 4.5+ kilove deti, ja by som si porod vyvolat nenechala nikdy, pokial je mimi v poriadku

klpoiu
5. zář 2019

Sexuj, sexuj,sexuj. 😀 Ale důležité je mít orgasmus a chlap samo taky. 🙂 Tepla vana k tomu,trocha červenýho vinka. A do 10. porodis sama. Každopádně bych do vyvolání nesla pokud nejsou zdravotní problémy.

tee36
5. zář 2019

Druhy porod mi chtěli lékaři po první kontrole v porodnici vyvolávat kvůli velkému vahovemu odhadu miminka ještě před termínem (žádné jiné problémy nebyly, jen ta váha 4200, ještě mi doktorka udělala Hamiltona, aniž by se dopředu zeptala nebo pobavila o tom), nakonec jsem dr přesvědčila, ze pockame aspoň do termínu. doma jsem to obrecela, hrozné jsem nechtela vyvolávány porod. Když mě manžel videl, jak jsem z toho psychicky rozhozena, rozhodl se den před plánovaným vyvolavanim zavolat do jiné porodnice a vzal mě tam na konzultaci, tam po vyšetření, ozvach a celkové anamneze dr říkala, ze by porod ještě nevyvolavala, úplně mě psychicky uklidnila, jen říkala, ze by bylo dobre, abych porodila do konce toho 41tt, ze ten 42 by už tedy nedoporucovala...zrušila jsem plánované vyvolávání a čekala. Porod se nakonec rozjel za dva dny sám (den po původně plánované vyvolavacce), vahovy odhad u porodu 4100g a nakonec jsem porodila 4,5kg klacka😀 porod byl teda náročnější než první, maly dlouho nesestupoval, závěr dal zabrat, ale zvládli jsme vše přirozené, až v závěru museli trochu pomoct oxytocinem. Menší poranění jsem měla, ale to i u porodu dcerky (3,6kg), ale celkové hojení po porodu a sestinedeli bylo úplně v pohode a vše jsem zvladala lépe než po prvním porodu, ačkoliv porod byl náročnější. Jak už tady psaly, zkonzultovala bych to ještě s dr a pokud je opravdu jediný problém odhad váhy miminka, s vyvolanim bych ještě chvíli pockala.

luckylee
5. zář 2019

@lery92 rada ctu od porodnika takove info.
Jen s tou zodpovednosti.Kdy ji matka nenese?...Kdyz se posere vyvolavani a jakoze to taky neni uplne vyjimka,tak nese zodpovednost,kdyz rodi doma nese zodpovednost,i kdyby SC tak stejne potom za dite nese zodpovednost.Tohle je proste blby.
A jak rychle dite pribira kolem terminu?

Taky je dulezita poloha.Znam drobne zeny ktere porodily temer 5ti kilove dite skoro bez poraneni ale ani jedna u toho nelezela na kostrci.

lery92
5. zář 2019

@luckylee matka dle mého (od doby co jsem poprvé uviděla dvě čárky na svém těhotenské testu ) nese zodpovědnost za sebe a plod/dítě vždy .Jenže občas je jedna zodpovědnost ,,lehčí " než druhá . A já nedokážu říct , jak bych se rozhodla já , natož , jak by se mela rozhodnout autorka . Zodpovědnost za tlačení , poranění a vystavení rizika 4,5 kulového dítěte či máme nést zodpovědnost za přenášení dítěte , které může /nemusí mít 4,5 kila , ale z ničeho nic se může po.rat cokoliv .Což vlastně může i při porodu , no vlastně se může pos.at všechno i za rok , za dva , za dvacet let...
Tím chci říct , už dávno nejsem na straně zdravotníků a musím se přiznat už dávno nejsem ta zla ženská , co jí otravoval o odpovídat na pro mě tehdy ( jako bezdětnou) na deb.lni otázky typu : Aco maliník , doporučujete?Co si myslite o Aniballu?Proč mě chcete přijmout když první záznam byl špatnej a teď je lepší ?

Přibrání na váze u dítěte ve třetím trimestru je odhadnuto na cca 200 g týdne .Jenže záleží na spoustě faktorech...Je to velmi individuální a tak bych dnes už přistupovala ke všemu ... Holt já to říkám furt , nejdřív jsem měla rodit , pak si hrát na chytrou na sále ...( No a teď si představ těch osvicenejch doktoru - mužů, kdyby mohli rodit )😂😂😂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru