icon

Za jak dlouho po porodu přijímáte návštěvy u vás doma?

martina2706
19. únor 2015

Za jak dlouho po porodu přijímate návštěvy u vas doma?Do porodu mne zbyva uz jen par dni a uz ted jsme s manželem řešili,za jak dlouho k nam nekoho pozveme.Myslim si,ze nejbližší rodina by se mohla prijit podivat na mimi co nejdrive,manzel chce dodržet šestinedělí.Moje mamka ale urcite bude chtit prijit driv.Jak t mate Vy?

Strana
z3
elen222
2. bře 2015

@guinea já jsem měla v porodnici manžela, byli jsme tam spolu (na nadstandartu měl připlacenou postel), to bylo úžasné, že jsme to všechno prožívali spolu, nezapomenutelný zážitky 🙂 . Před svojí mamkou jsem kojila klidně, máme spolu úžasný vztah, před švagrovou taky, měla prcka rok a půl přede mnou, před kamarádkou taky v poho, dvě holčičky měla dřív než já a když jsem chodila předtím do porodnice já za ní, tak taky v poho kojila přede mnou a dokonce sem si chovala její denní holčičku 🙂 . Před ostatními jsem nekojila, manžel jim řekl, ať počkají na chodbě a pak je zase zavolal 🙂 . Doma jsem před tchánovci také nekojila, odešla jsem do ložnice, kterou máme v jiném patře, a tam jsem si v klidu kojila třeba půl hodiny 😀 . Když ti bude v porodnici klepat návštěva a ty budeš kojit (nejlépe kojit v poloze otočená ke dveřím zády), tak prostě řekni, promiňte, ale kojím, počkejte venku a basta

romca05
2. bře 2015

@martina2706 Za mnou byla skoro cela rodina uz v porodnici, ale ja to tak chtela 🙂 Casto tady ctu, ze si to holky nepreji a popravde jsem tomu nikdy nerozumnela. My se navstevujeme casto a ja jsem fakt byla rada, ze jsem nebyla v te porodnici "sama". Rozplanovali si to tak, aby neprijeli vsichni zaraz, ale abych mela kazdy den navstevu 🙂 Pak behem sestinedeli navstevy jezdili stejne jako driv a i my jsme na navstevu jeli. U obou deti. Sestinedeli je hlavne pro matku, takze bych se rozhodla podle toho, jak se budes citit, mne bylo skvele, takze nebyl duvod byt nekde v izolaci od lidi, ktere mam rada 🙂

elen222
2. bře 2015

@mysicka_lb no, bohužel, moji tchánovci si dělají víceméně co chtějí, slovo takt a empatie jim neříkají vůbec nic ☹ . Ano, bylo to první vnouče. U druhého miminka, dcerky, jsem měla tu smůlu pro všechny mně blízké, ale to štěstí pro ty, co jsem vidět netoužila, že byla stejně jako teď chřipková epidemie a do celé nemocnice i porodnice byl vstup všem návštěvám zakázán. Což bylo na jedné straně bezva, že jsem byla s dcerkou sama a měla absolutní klid (opět na nadstandartu), ale třeba manžela vyhodili hned po tom, co jsem odešla z porodního sálu, bylo to strašný, oběma nám hrkly slzy do očí, když jsme konečně drželi dcerku v náručí a těšili se, že budeme zase spolu jako u syna, když se narodil (toho teď doma hlídala moje mamka) a sestra mu jen řekla "sbalte si věci, rozlučte se a odchod" - no hrůza, bylo mi strašně smutno...

elen222
2. bře 2015

@im4fun mám to podobně v tom, že mám skvělou mamku, ale hroznou tchýni 😉 . Tak jí jen dej vědět, ať dřív jak v šestinedělí nejezdí 😀 , to si aspoň trochu zajedeš nějakej rytmus a pak ji budeš muset prostě přežít, a budeš se utěšovat tím, že pak zas dooooouho nepřijede 😀

im4fun
2. bře 2015

@elen222 no já řeknu manželovi, ať jí vysvětlí, že klidně přijet může, to mi nevadí. Ale rozhodně nebude spát u nás, protože co předvedla o Vánocích, byl fakt horor. Nejhorší je, že mám zdravotní problémy a neměla bych se rozčilovat, ale jí je to jedno, chová se fakt příšerně. Vůbec se neumí chovat ke svým dětem, natož pak k ostatním lidem, obzvlášť pak když je na návštěvě. Já jí prostě u sebe doma už nechci ani vidět. Bohužel je to smutné, ale je to tak:(

elen222
2. bře 2015

@im4fun no a ty myslíš, že když nebude spát u vás, že u vás nebude od rána do večera? Mohla bys ji taky něčím pověřit, nákup, pomoc s úklidem, atd.

im4fun
2. bře 2015

@elen222 jo myslim. A kdyby měla ty tendence, tak budu buď dělat, že nejsem doma, anebo půjdu ven já. A jí něčím pověřit? Tak to bohužel nejde...

leknicka
2. bře 2015

holky, já tady čtu o kojení... to se opravdu některé stydíte a skrýváte před muži..? mi to příjde úplně zcestné teda, vaše prsa se stávají krmným "nástrojem" a všichni máme prsa, víceméně, stejné, co řešíte :-O když jde někdo ke kojící matce na návštěvu, tak s tím musí počítat a nemůže mu to vadit, kdyby mu to vadilo, tak proč se tam cpe? Stejně tak s kojením na veřejnosti, PROČ NE..?? Jen idiot na vás bude civět, každý, kdo si všimne, odvrátí zrak a i kdyby ne, věřte, že prsa jistě neviděl poprvé :D nebuďte zas cítě :D

edeltraut
2. bře 2015

K nám bližší rodina jezdila hned 🙂.Přátele a známé jsem si zvala až tak za dva týdny. U posledního jsem si řekla,že chci mít prvních pár dní klid.... ovšem, to bych nesměla bydlet na vsi... takhle vypadalo koupání v den příjezdu z porodnice-seběhly se téměř všechny děti z vesnice 😀

anetka1701
2. bře 2015

Tohle je fakt zajímavý téma... Na jednu stranu si neumím představit, že bych celý šestinedělí jenom seděla doma na zadku a neviděla krom mimča a manžela živou duši, na druhou stranu, extrémy jako píše @mysicka_lb jsou fakt masakr...

U první dcery jsem měla v porodnici nadstandart - ukázala se tam moje máma i tchánovci, obojí na chvilku, pochovali si mimčo a odjeli, to bylo OK. U druhé dcery jsem byla na normálním pokoji, na návštěvu přijel jen muž. Chtěla jsem to tak a bylo to v pohodě. Ono pro mně i bylo strašně nepříjemný, když měla návštěvu spolubydlící, tak nás s malou rušili, necítila jsem se dobře - a znáte to, nedělej druhým co sama nechceš...

Návštěvy doma byli myslím docela brzo, ale mně to nijak nevadilo - rodiče a tchánovci jsou jasný, neumím si představit nechat je čekat 6 týdnů než uvidí vnouče!! Takže (každý zvlášť) byli samozřejmně zváni. Oni přišli na chvíli, odjeli a bylo to v pohodě. Jako nastěhovat si je domů na pár dní, aby nám "pomohli" - to bych asi umřela... Kamarádky dojely jak se jim chtělo, zvala jsem jen ty, se kterými se cítím dobře, takže mi nevadilo kolem nich chodit neučesaná v noční košily a kojit :oD

Já osobně k novorozencům chodím na pozvání celkem často - dost kamarádkám dělám takovou poporodní návštěvu "laktační poradkyně" - kolikrát jsou prvorodičky vyplesklé, trošku zoufalé, tak mně zvou abych jim třebas něco poradila nebo tak - ona stačí i ta psychická podpora (nejsi v tom sama, děláš to dobře, jsi skvělá matka, zvládáš to oproti jinejm na jedničku...). Většinou dorazím s vlastním kafem (a bezkofeinovym i pro matku), vyžádám si nakojený dítě a pošlu kamarádku umejt si vlasy, najíst se nebo se trošku prospat :oD Po hodině za mnou přijde úplně jiná ženská :oD Mám v živé paměti jak bylo s prvním mimčem mně...

mysicka_lb
2. bře 2015

@leknicka Nevím, jak ostatní holky, můžu mluvit jen za sebe, ale mně strašně vadilo právě to, že se má prsa najednou začala brát jen jako krmný nástroj a ne jako prsa. Porodem se mi nic v hlavě nepřekliklo, stále jsem se cítila být ženou (ne jen matkou) a vadilo mi, že mě tak ti čumilové a radilové evidentně neberou. Že vůbec nerespektují mé soukromí, mé tělo.... Vůbec nejde o to, že bych se za svá prsa styděla nebo se styděla za to, že kojím. Ani jsem se nebála, že by to mohlo někomu vadit. Ale vadilo to mně. Fakt strašně.....

elen222
2. bře 2015

Mně se teda taky nelíbí, že by mi měl při kojení očumovat prsa kde kdo 🙂 , krom těch mých pár nejbližších, moje prsa nejsou "obecní majetek" na okukování 🙂 , je to moje ženskost a nemíním je ukazovat každému na potkání, byť při kojení. Kojení venku i restauraci, když je potřeba, ANO, ale tak, aby mi ty prsa nebyly vidět 😀 , takže s plínkou nebo lehkým šátkem přes ně 🙂 . No kolikrát se mi stalo, že napřed syn a pak i dcera tu plínu neustále oddělávali a hráli si s ní "na schovku", ale když viděli, že pak mlíčko nebude 🙂 , tak toho velice rychle nechali 😀

leknicka
2. bře 2015

@mysicka_lb aha, tak to já jsem smířená s tím, že už vlastně teď jsem víc matka než žena 🙂 nikdy jsem nebyla žádná sexy kočka :D tak možná proto to beru více tak volněji nebo jak to říct..

leknicka
2. bře 2015

@elen222 každý na to má svůj názor, já mám ten, že když dítě žužlá bradavku a papá, jde vidět jen kůže :D a na tom neivdím nic divného, já si myslím, že málokoho vzrušuje kojící žena, tak možná zbytečně i předsudky, že nás někdo sleduje, já narazím na kojící ženu pohledem-letmo a okamžitě se otočím jinam, tak to má podle mě každý normální člověk a nenormální je nemocný, tak ať se podívá, když má poruchu :D co z blbečka ..

katka_mel
2. bře 2015

@martina2706 Tak já bych to takhle neplánovala. Prostě až se budeš cítit, tak zavoláš. Já jsem se po 1. porodu strašně špatně dostávala, partner jezdil domů jen na víkendy a starala se o nás mamka týden, co jsem byla z nemocnice a pak jsem jezdila já k nim. Nezvládla bych uvařit, zatopit a přitom se starat o dítko. Pokud někdo přišel k nám, tak to byla nejbližší rodina, která se musela o sebe postarat sama a neuvařila jsem ani kafe minimálně 3 měsíce. Při 2. dítku jsem to snášela mnohem líp, už z porodnice jsem se cítila tak, jak půl roku po 1. porodu. Takže záleží na tom, jak se budeš cítit.

mysicka_lb
2. bře 2015

@leknicka To ti závidím, já jsem si na své ženskosti právě strašně zakládala (hezká postava, oblečení, účes atd.) a hodně těžce jsem to nesla. Ale abys mě špatně nepochopila, vůbec nic nemám proti maminkám, které kojí na veřejnosti a nepovažuju to za nic špatného. Taky se přiznám, že pro mě bylo méně nepříjemné kojit třeba na lavičce v nákupním centru než ve svém vlastním bytě před rodinnou návštěvou, která přihlíží, komentuje a buzeruje.....

katynka83
2. bře 2015

Ahoj, k nám chodili příbuzní na návštěvu hned, jak jsme přijeli z porodnice (-teda chodili i tam), na první vycházku s kočárkem nás šlo 11 😀 , šestinedělí jsme nijak nehrotili, jen jsem hlídala, ať jsou všichni příchozí zdraví. Ale myslím, že by měli všichni respektovat přání maminky, ne každý má po porodu náladu na milion návštěv, to je jasný, a těm, co to nechápou, je to potřeba říct narovinu.

leknicka
2. bře 2015

@mysicka_lb tak já o sebe taky pečuju, ale kojení mi příjde v určité části života přirozené a ne něco, za co by se měla žena stydět a co jako komentují? to si ani nedovedu představit! a ani nechci, nebo je vyhodím hned s chytrýma kecama :D

katka_mel
2. bře 2015

A co se týká návštěv v porodnici... Tak tam rodina byla vždycky na chvíli, prostřídali se všichni. Strašně mi vadila nej kámoška, která proseděla každý den návštěvní dobu v mém pokoji. 5. den jsem ji slušně vyhodila. Neměla jsem sílu udržovat konverzaci a chtěla jsem být jen s partnerem. No urazila se a rozdýchávala to dost dlouho. Při 2 porodu jsem byla v jiné nemocnici a tam měly návštěvy přístup kdykoliv během dne. Myslela jsem, že mi to bude vadit, ale nakonec to bylo lepší, než ty vyhrazené 3hodiny, kdy se na pokoj nahrnulo spousta lidí i k další mamince. No tak to byl mazec. Takhle se to trousilo a na pokoji byl pořád klídek. Každý si hleděl svého miminka a na druhé se nekoukal (krom dětí, ty zajímaly i ostatní miminka na pokoji).

A co se týká kojení, tak já s tím nemám problém, před někým kojit, pokud to akceptuje dítě. Jakmile bylo větší a vnímalo, tak vyžadovalo klid a to jsem odcházela kojit do klidu. Jinak jsem se před návštěvama ptala já, jestli jim nebude vadit, že před nimi nakojím. A kolik se jich hned sebralo, že už jdou domů. 😀

sarusa
3. bře 2015

Za mnou do porodnice přijela jen máma,sestra a manžel - mí úplně nejbližší,nikoho jiného jsem si tam nepřála. Celé 6nedělí byl zákaz návštěv /kromě výše jmenovaných,kteří mi pomáhali/. Sice manželova strana remcala,ale nám to bylo jedno. Hlavně,že jsme byli v pohodě s Malou,víc mě nezajímalo....Nic jim neuteklo,viděli malou hned po skončení 6nedělí...

Strana
z3