icon

Jak je to se záchrankou? Můžu si vybrat porodnici?

market9391
26. říj 2016

Ahoj, mám takovou možná pro někoho divnou otázku. ale zajímá mě to. Jsem z okresu Šumperk a zajímá mě když začnu rodit a nikdo by nebyl doma a budu si volat záchranku jestli si můžu vybrat kam pojedu, protože spadám pod Šumperk, tak zřejmě do šumperské nemocnice, ale tam opravdu nechci. Chtěla bych jet do Svitav, Svitavy jsou od nás 30 km a Šumperk 33 km, ale když spadám pod Šumperk tak asi nemám na výběr že?

Strana
z5
lajla
26. říj 2016

Myslím že se vozí do nejbližší nemocnice

lajla
26. říj 2016

Ale blbost kecam...teď si vzpomínám...volali jsme.sanitu u druhé...a zavezli mě do městské a přitom byla mnohem dál než jiná...tak asi podle toho kde je místo, ale co mi říkali...pravidlem je ta co je blíž

aiva01
26. říj 2016

Take mam stejny problem. Chtela bych jet do 80 km vzdalene porodnice ale blize je nemocnice vzdalena 50 km. Vim urcite ze budu muset vyuzit sanitku. Ale domnivala jsem se ze kdyz ridici nahlasim ze se mnou pocitaji ve vzdalenejsi nemocnici tak by nemel byt problem a dovezt me tam, ne???

market9391
autor
26. říj 2016

Já právě vůbec nevím, ale myslím si že budu muset do té co nechci ☹

prostejina
26. říj 2016

Rychlá jezdí jen v rámci okresu... Určitě vám nebude dělat "taxík" (nemyslím to zle!!), ale vezme vas prostě tam, kde je místo, nebo co je nejbližší.. :-/

pandabox
26. říj 2016

proc by vas mela vozit do porodnice sanitka?? tomu fakt moc nerozumim..

lajla
26. říj 2016

@prostejina
@pandabox
Když rodim a nemám nikoho doma...jak se píše viz výše...tak asi raději zavolám souseda že😉

lajla
26. říj 2016

Já třeba myslela že rodim v 10vecer, doma manžel a spící dcerka...asi bylo lepší vzbudit dcerku, naložit do auta a jet...nebo zaklepat na souseda zda by nebyl tak ochotný... hm... fakt je že jsem se dovolila tu sanitku zavolat, já se asi za ten taxík budu stydět😂 poprvé v životě😉

patrusa
26. říj 2016

Pokud chcete odvest do jine nemocnice, zjistete si soukrome sanity, ktere vas odvezou tam, kam chcete.

martulka6188
26. říj 2016

Klasická sanitka vás asi nepoveze podle přání. Myslím, že ale existují i soukromé zdravotnické přepravní společnosti, u kterých by to asi předem domluvit šlo. Mám pocit, že to takto řešila moje spolužačka, protože měla manžela v zahraničí a nikdo jiný s autem nepřicházel v úvahu.

mysicka_lb
26. říj 2016

Co jsem slyšela, tak tě zavezou do nejbližší porodnice od místa, kde se aktuálně nacházíš. Takže např. pokud jsi zrovna v Brně, tak je úplně jedno, kde máš trvalé bydliště a kam jsi přihlášená, a dovezou Tě do nějaké porodnice v Brně (do nejbližší, která má volno). Pokud bys byla doma a ten domov je blíže Svitavám, podle mě by Tě meli dovézt do Svitav. Ale praktickou zkušenost nemám, bohužel.

market9391
autor
26. říj 2016

jako ve finále, když to na mě příjde, tak budu ráda, že se vůbec dostanu do nemocnice, ale prostě mě to jen zajímalo jak to je 🙂

danny36
26. říj 2016

@market9391 dovezou vás do nejbližší porodnice, leda by měli plno.

prostejina
26. říj 2016

@lajla když mate konkrétní vybranou nemocnici mimo rozvoz RZ, tak bohužel ano. A jak jsem psala já výš, nemyslela jsem to zle, ale jako holej fakt.

lajla
26. říj 2016

@prostejina ok, jenže paní se ptala...a sama dopředu tuší...jen si chtěla být jistá😉 každopádně blíž má tu "lepší"

majkoz
26. říj 2016

Tohle jsem taky řešila. Spadám pod okres X, ale chtěla jsem rodit v okr. Y, kde jsem měla sepsaný porodopis atd- v té porodnici jsem se i ptala, jak by to bylo, kdybych si musela volat rychlou a bylo mi řečeno, že by neměl být problém odvézt mě do té vybrané. Je ale pravda, že není o tolik dál, než ta z okresu pod který spadám. Bylo by prý dobré volat rovnou dispečink, který spadá pod tu vybranou... jestli to píšu srozumitelně. Jinak já se nakonec 2x odvezla sama 🙂

hanih
26. říj 2016

@market9391 Já jsem toto taky řešila a bylo mi řečeno, že sanitka vozí do spádové nemocnice (ne do nejbližší, ale prostě do té, ke které v rámci oblasti náležíme). U nás to byl problém, protože spádovou porodnici před pár lety zrušili a nikdo mi nebyl schopen říci, která z těch asi tří, co jsou od nás zhruba stejně daleko, převzala její funkci (a to jsem se ptala několika lékařů). Nakonec jsme to vyřešili tak, že pokud měl být manžel pryč, domlouvala jsem se s tchánem, bratrem nebo tátou, kdo bude mít pohotovost, a kdyžtak mě doveze 🙂

aiva01
26. říj 2016

@pandabox protoze nebudu mit doma manzela a nez by prijel nekdo z pribuznych porodila bych doma... Tak proto. A myslela jsem ze si mohu vybrat porodnici jakou chci.

makronka222
26. říj 2016

Ja mela nejblizsi porodnici pod barakem, rekla jsem jim kde jsem registrovana a ze tam proste chci, overili zda je misto, bylo a sup jeli jsme 20km, pak do 20min od prijezdu bylo dite venku ale ja to mela asi rychlovku.. nemeli problem, zalezi na koho narazis ale uz jsem si pripravovala dialog jako ze to dite budu drzet dokud nebudu kde chci:D

makronka222
26. říj 2016

Si ma volat taxika a platit 10tis za znecisteni vozu nebo co? Plati si zp kazdy mesic, tak co by pro ni neprijeli. Ja taky nemela doma staryho v tu noc a rodina s autem 50km daleko... boze :D

@pandabox

jajulin
26. říj 2016

Přesně tohle jsem řešila před pár lety. Ptala jsem se na to bráchy záchranáře, který v té době jezdil po Praze - a tam prý vozí do té porodnice, kde je rodička registrovaná, i když není nejblíž. Ale Praha to má prostě jinak díky těm registracim.
Můžu se bráchy zeptat na aktuální info, jezdí teď na Vysocine.

aiva01
26. říj 2016

@jajulin prosim

aiva01
26. říj 2016

Myslim ze kdybych byla registrovana v jedne nemocnici a sanitaci by me chteli odvezt do jine tak bych tam prijela uz tak nastvana ze bych o porod ani nemela zajem....

helulela
26. říj 2016

@market9391 když si zavoláš záchranku, dovezou tě do nejbližší ale v rámci okresu, v tvém případě do Šumperka

alubif
27. říj 2016

@jajulin tady si myslím, že je to na spád. Ale myslim si , že už dispečink vyšle rychlou z daného města podle polohy volajícího a pokud paní jede rychlá z Třebíče, tak ji přece nepoveze do jihlavy což by pro ně byla 40km zajížďka ( tam a zpět)!, jen protože si paní přeje rodit tam. Rychlá musí být comnejdřív zpět. Co kdyby je době, kdy budou dělat ,,taxíka" dle přání rodičky potřeboval někdo jiný ?! To asi nee.

shine2015
27. říj 2016

Osobne bych si rzp nevolala... Ale domluvila souseda kamaradku rodice nebo soukr.prevoz. Volat si rzp mi prijde....jak to napsat abych se tady nikoho nedotkla...proste rzp bych volala pri opravdu rychle potrebe pomoci sobe nebo jinemu....srdecni selhani tezky uraz autonehoda apod.
Volat si ji k prevozu do porodnice plus jeste s mym vyberem kam chci me osobne neprijde spravne.
A k otazce - dovezou tam kde je spadove...ne kde je to nejbliz.

luciilui
27. říj 2016

Mluvila jsem kdysi s bývalým ridicem sanitky a ten nestacil koukat. Pry lidi, kteri si pojisteni poctive plati a jsou v beznych situacich na volani sanitky tak maji "vycitky" a sanitky volaji fakt jen v extrémních situacich...a napr. obyvatelé tmavsi pleti volaji sanitku bezne kdyz treba zacnou krvacet z nosu 🙈

dana3262
27. říj 2016

@market9391 porod nemusí být drama. A můžete mít spoustu času. Určitě přijdete na způsob, jak se dostat do preferované porodnice. Zvážila bych buď jet dřív (třeba kontra po 15-20min) a odridit to sama a nebo třeba později (kontra po 10min) a zavolat si taxík. Spíš mi projde blbě být tam pak sama..táhnout se s taskou, všechno vysvětlovat, doprovod je dobrý k tomu, že vám něco podá, nadiktuje údaje apod..abyste pak nestravila porod administraci, jak je u nás oblíbené, to by byla škoda. Co třeba kamarádka, dula, mohla by vás tam i dopravit..

luciilui
27. říj 2016

Jinak jeste moje svagrova se zavezla porodit sama a to mi prijde jako neskutecna hloupost. Asi z tech "vycitek" vuci rychle radeji riskovala zivot sveho ditete a sebe. Když je doma manzel pripraveny s autem tak je to parada, kdyz ne tak co se da delat ze. Neodlozi si ten porod jako ranni budik.

racerunner
27. říj 2016

Tohle bohužel nedělají jen občané tmavé pleti. Já jsem občas z těch diskuzí v šoku - zazněl tady argument -"zavolala jsem si sanitku, protože jsem dostala kontrakce v noci a manžel a dítě doma spí a já je přeci nebudu budit". S tím se člověk v praxi bohužel setkává velmi často. Maminky mají často pocit, že mají na vše nárok a všude přednost. To mi přijde jako něco absolutně nepochopitelného.V n+kterých regionech dispečerky kolikrát netrpělivě čekají na návrat posádky z terénu, aby jí mohly rychle poslat někam jinam a tady se argumentuje tímhle...☹. Asi bych nechtěla být svědkem přímé konfrontace matky volající si záchranku, protože přece nemůže budit druhé dítě a jiné matky, která jí volá, protože její dítě prodělává právě na léky nereagující epileptický záchvat. Jsou jistě situace, kdy to prostě jinak nejde, auto není, nejede, manžel pryč ... ale jako argument, že je nechci budit...:(

Strana
z5