Motol x Apolinář - kam?

alenkara
20. zář 2017

Ahoj holky,

blíží se doba, kdy se budu muset zaregistrovat do porodnice. Protože nemáme auto a bydlíme v Praze, volba je asi jasná... některá z pražských porodnic. Snažím se sžít s myšlenkou, že to zkrátka nebude nic osobního, žádné soukromí, na druhou stranu - ta lékařská péče je tu super.

Nedokážu se ale rozhodnout mezi Motolem a Apolinářem. Máte zkušenost? Jde mi hlavně o tohle:

1. Snazší registrace
2. Péče o matky s problémy s laktací
3. Přítomnost otce u porodu (v Motole smí prý až na porodní sál, pevně věřím, že největší část porodu strávím doma a ne na těch šílených hekárnách, ale přecijen...)

Co je podle vás lepší místo?

Děkuju ❤

arielka222
20. zář 2017

@alenkara já teda zatím ještě nerodila, ale čeká mě to cca za tyden. A jdu rodit do Motola. Ale doprovod s tebou může být celou dobu ne jen až na porodním sale. Bude s tebou na porodním pokoji. Nesmí jen na vyšetřovnu a čekatelsky pokoj kde je více maminek 🙂 jinak ty sály a porodní pokoje jsou v Motole krásný, mas tam vlastní koupelnu a naprosté soukromí.
Co se týče Apolináře tak tam před měsícem rodila známá a prý hrůza. Pokoje stary, nechali ji na chodbe atd..ale to je každého názor na porodnici ;)

alenkara
autor
20. zář 2017

@arielka222 Děkuju moc, opravdu! A s registrací jsi problém neměla? 🙂 Držím moc a moc palečky, ať všechno zvládnete a jedničku. 👏😉🍀

dzogobela
20. zář 2017

To je tezka otazka, budou tu holky chvalit i hanit obe porodnice, zalezi na osobni zkusenosti, na stesti na personal... Svagrova rodila v prosinci 2015 v Motole a do dneska z toho ma trauma, vyvolavany porod ukoncrny cisarem. S kojenim ji nikdo nepomohl, odchazela s flaskou a um.
Kamosma rodila u Apolonare, planovany cisar a tam vse v poho, ale odesla vystresovana, protoze nebyla schopna kojit a nikdo ji nepomohl. Takze asi tak 😀 ale bude to plno holek, co maji s obema porodnicemi urcite supr zkusenosti.

malydiamant21
20. zář 2017

Autorko, proč počítáš s tím, že porod je bez soukromí? To už si vážně všichni nechali natlouct do hlavy že jen šup šup odrodit a nazdar? Bez krásného zážitku? 🙂 Nenech se, ženská a mrkni třeba na jemnezrozeni.cz. Nemusíš rodit doma, ani s dulou, ale znej svoje práva. Proč si porod neužít? Lékařskou péči můžeš mít hned po ruce, ale rodit třeba jen s PA, která ví co a jak, proč ne? 🙂

zatrepalkova
20. zář 2017

Zdravím,
já rodila v červnu u Apolináře. Takže celkem pořád čerstvé vzpomínky.
Registrace byla dost o nervy. Registrovala jsem se již ve 14 týdnu a bylo již plno, časem se nějaké termíny uvolní, ale já jsem to chtěla mít na jistotu (šlo o dvojčátka).. i když co je na jistotu..
Celkově tehdy byla registrace ve všech pražs. porodnicích dost problém, ale jak se nakonec ukázalo, vše se dá řešit...
Já jsem hlavně chtěla Apolináře především kvůli lékařské péči, pokud bych chtěla spíše pohodlí, tak asi volím jinak.
Manžel u porodu nebyl ( rodila jsem císařem), ale po příjmu až do zákroku byl se mnou a měli jsme soukromí v oddělené "koji". Co se týče porodu, tak péče jak lékařů, tak sestřiček byla o.k.
Horší je to před porodem - ambulance, tam jsem čekala někdy i tři hodiny a to v pokročilém stádiu těhotenství nebylo nic příjemného.
Jak je to jinde nevím, mějte se

tresislas
20. zář 2017

@alenkara Ahojky, já rodila v Apolináři před 3 měsíci a musím říct, že porodní sál je hodně zastaralý, nepůsobilo to vůbec příjemně ☹
Já rodila na porodním sále č 2, personál je super, o tom žádná, ale to prostředí je hrozné na 21.století. Chápu, že ta porodnice má svou historii, ale snad by vedení mohlo investovat do modernizace (zutulnění čekatelskeho pokoje, plastová okna, kvalitní žaluzie, moderní sprchové kouty atd.) Udivuje mě, že při tom množství rodiček se klinika nesnaží ty sály zrekonstruovat.
Porodní sál č.2 má pouze jeden čekatelský pokoj se 4 lůžky, kde nejsou povoleny návštěvy.
Rodí se v provizorních boxech, ktreré jsou na chodbě odděleny plastovou ,,plentou". Otec dítěte je vítán 🙂
Nemáš žádné soukromí, všechno jde slyšet.
Samozřejmě si říkáš, že tam jdeš rodit na pár hodin a ne na dovču 🙂
Registraci lze provést přes web. Můžeš taky osobně, ale je to na dlouhé čekání ☹ Doporučuji se vydat na osobní registraci brzy ráno. Nebudeš pak dlouho čekat. Straší porodní asistentky jsou někdy nepříjemné. Ostatně jako jinde.

Na odd. 6 nedělí jsou velmi empatické porodní as., ale dětské sestry nikoli. Já byla na P1 a zažila jsem otřesné zkušenosti.
Asi zase záleží na koho natrefíš a s jakou náladou!
Měla jsme problém s laktaci a žádné pomoci jsem se nedočkala. Musela jsem si pozvat laktační poradkyni.
Držím ti palce při výběru porodnice. 🙂

alenkara
autor
20. zář 2017

@malydiamant21 No, já spíš usuzuju z toho, že v obrovských nemocnicích nikdy nebude rodinné prostředí - na hekárně bude vždy víc žen, z vedlejších porodních boxů vždy uslyšíš ostatní porody (i když to asi vnímat v tu chvíli nebudu) a přetížený personál nemá čas se každé mamince věnovat donekonečna.

Jde mi hlavně o kojení, bojím se toho, když to nepůjde... ale zkusím si najít svou laktační poradkyni tady někde poblíž a v případě nouze se spojit přímo s ní 🙂...

arielka222
20. zář 2017

@alenkara ne neměla, do Motola se registrujes ze tam přijdeš s prukazkou a dají ti razítko a jdeš. Takže pohoda 🙂 Děkuji, doufám ze už to budu mít brzy za sebou ;)

martulka6188
20. zář 2017

Ja rodila u Apolinare pred tremi mesici. Porod byl vyvolavany, takze me prijimali na hekarnu, kde manzel byt nesmel, ale mohli jsme spolu byt na zahrade nebo na chodbe. Ostatni rodicky, co prijely rodit s rozbehnutym porodem sly i s doprovodem rovnou na box.
Pokoje na sestinedeli jsou starsi, to je pravda, ale naprosto dostacujici. Je tam moderni polohovaci postel, tu jsem po porodu fakt ocenila. Potom skrin, zidle a samozrejme prebalovaci pult a velke umyvadlo pro mimco. Byly jsme tam 3 (to jsem taky ocenila - clovek ma s kym sdilet radosti i strasti a kdyz jdes do sprchy, nemusis se bat) a mely jsme spolecnou koupelnu s vedlejsim pokojem.
Co se tyce personalu, za celou dobu pobytu jsem nenarazila na nikoho neprijemneho. Sestry na sestinedeli byly vzdycky ochotne pomoct s kojenim, i v noci, i kdyz toho mely fakt hodne, protoze s kojenim tam mela problem snad kazda prvorodicka.
Takze suma sumarum, ja jsem byla spokojena a jestli nekdy budu jeste rodit, pujdu tam zase, i kdyz vim, ze jsou v Praze hezci a komfortnejsi porodnice. Mne toto vyvazil mily a profesionalni personal, to pro me bylo dulezitejsi.

lenkas1982
20. zář 2017

Rodila jsem u Apolináře před dvěma roky. Co se týče otázek:
1. Nemohu posoudit, neregistrovala jsem se, skončila jsem tam neplánovaně.
2. Vcelku bych řekla, že se snažili pomoct. Nenarazila jsem tam tehdy na nikoho s vyloženě blbým přístupem, že by nás třeba nějak psychicky stresovali. Dali mi tam tehdy na kojení kloboučky, což jsem pak později zjistila, že není ideální cesta a že je ani nepotřebuju a po pár týdnech jsem se jich zbavovala. Ale asi v tu chvíli mi to pomohlo. Nicméně tohle je opravdu hrozně moc o konkrétním personálu na který člověk narazí. Je běžné, že každá sestra vám doporučí něco jiného a má jiný přístup. Což nemusí být nutně na škodu vyzkoušet víc řešení.
3. Manžel se mnou byl na porodními boxu. Před tím jsem byla cca 1,5h na přípravně, kde se mnou nebyl. V tu chvíli mi to ale vůbec nevadilo. Přípravna byla jedna malinká místnost s lehátkem, kde jsem dostala klystýr, a nafukovacím balónem na hopsání a vedlejší malinká místnost se záchodem a sprchou. Vážně bych tam v tu chvíli, kdy jsem po klystýru přebíhala mezi záchodem a sprchou, manžela neocenila. 😀

blackhole
20. zář 2017

@malydiamant21 co si mám představit pod pojmem "užít si porod"?

wampzee
20. zář 2017

Rodila jsem přirozeně v Motole před rokem.
Poradny byly na dlouho, ale byla jsem prvorodička, tak mi čekání nevadilo, naopak jsme pokecaly s ostatními maminami.
1. registrace - jen jsem dala knížku sestře, a do pěti minut bylo hotovo
2. s kojením ti moc nepomůžou... Mě tak vystresovali, že jsem odcházela s příkrmem a zbavily jsme se ho až po několika týdnech doma - dej na intuici, vyprdní se na přikládání co tři hodiny, měj dítě na prsu furt a rozkojíš se raz dva. Já jsem poslouchala sestry na slovo a to byla chyba.
3. Brali mne rovnou na sál, ale na hekárnu manžel určitě nemůže. Může až na sál. Každopádně sály jsou moderní, vybavené sprchou, toaletou. Na nás kvůli přetlaku "zbyl" VIP sál a tam byla i vířivka 🙂 Takže Motol jako porod super..šestinedělí na prd. Sestry jsou přepracované, radši ti vynadají než poradí.

simi1510
20. zář 2017

@arielka222 já mám třeba blbou zkušenost s g3 v apolináři... ale nyní péči Kouckýho si nemohu vynachválit 🙂 Registraci mám i tam, ale záleží i na koho narazíš, jak je plno, a dost lidí si to ale stále chválí v poslední době. Tak jsem snad neudělala špatně 🙂

michaela_2
20. zář 2017

@blackhole já jsem asi cvok, ale já si porody užila - oba 😀 asi jsem měla štěstí 🙂

A co si pod pojmem užít představit? Třeba to, že mne překvapilo, že to nebolí tolik jak jsem se bála ( nebo jak mne spíš strašilo pár lidí z okolí), že mne překvapilo jak moc emotivní pro mne bylo poprvé svoje děti uvidět. Že mne překvapilo jak hezky se ke mě chovali doktoři a sestřičky ( jako u té bolesti jsem skrze recenze na české porodnice počítala předem spíš s negativistickým postojem z jejich strany). Také se o nás moc hezky starali na šestinedělí a pomáhali mi - byť doma jsem pak vše nedodržovala podle nich 🙂,

Díky tomu všemu musím říct, že jsem si porody užila a vzpomínám na ně ráda.

tetta
20. zář 2017

Když nemáte auto, tak to asi pojedeš sanitkou, ne? Povezou tě pak do porodnice, kde jsi registrovaná nebo do té nejbližší?

michaela_2
20. zář 2017

@alenkara já nemám osobní zkušenost ani s jednou z těchto 2 porodnic, byť jsem od Prahy, rodila jsem jinde, ale u Apolináře byla jedna švagrová ( dvakrát) a v Motole druhá švagrová a kamarádka 🙂.

Co se registrace týče tipuji, že to bude podobné, byť k Apolináři je možná o něco větší nával.
Co se týče porodu, tak u Apolináře jsou takové ty boxy pro maminky, které ještě nejdou na sál a manžel u té švagrové také být nemohl, poslali ho domů a jel až k porodu samotnému.
V Motole naopak co vím u druhé švagrové manžel byl, ale jestli byl přímo u ní nebo čekal na chodbě a šel až na sál, to přesně neřeknu 😀
6nedělí si více chválí ta, která rodila u Apolináře, ohledně kojení jí prý radily sestry hezky. V Motole jsem na šestinedělí byla na návštěvě a takové jedubabky!! nic ve zlém, každý je nějaký 🙂), ale právě kvůli šestinedělí bych já osobně z těchto 2 variant asi volila Apolináře

arielka222
20. zář 2017

@simi1510 já myslím Simčo ze je to celkem fuk kde člověk rodí 🙂 ja vybrala Motol ptz ho máme nejblize, mrnous musí ven tak i tak. A když chytis blbý personál tak ti to zkazí všude 😀
To je dobře že máš Kouckýho, jsi v dobrých rukou. Doufám ze je tedy u Vas všechno v pořádku? 🙂

ginnyweasley
20. zář 2017

@tetta Do té kde jsi registrovaná a pokud v porodnici není místo odkazují jinam.
A jet se dá i jinak než vlastním autem nebo sanitkou. ;)

ssandy
20. zář 2017

Byla jsem jen v Motole, takze nemuzu srovnavat, ale za me 1*. Krasne porodni pokoje, soukromi, vsichni mili, byla sranda, nikdo mi nic netlacil, na vsechno jsem se krykoliv mohla zeptat. I kojeni na sesrinedeli kontrolovali, byla jsem i za sestrou resit nejaky problem a vzdy ochotne vysvetlili a poradili. Registace osobne s prukazkou myslim ve 14tt, maji to na strankach, k porodu otec muze na pokoj, jen ne na hejarnu, tam jsou 4maminky spolecne. Takze kdyz dorasis, tak akorat, tak jdete rovnou spolu. Maji na pokojich i mice, muzes na nich skakat treba i ve sprse. Polohu na porod jsem si vybrala, vyzkouseli jsme nekolik variant. Takze ja byla spokojena,priste jedine tam.

simi1510
20. zář 2017

@arielka222 Já měla vybírat dle svého doktora mezi Motolem, Podolím a Apolinářem. Původně jsem nechtěla ani jednu pražskou... Ale Podolí jsem zavrhla po loňsku hned, Motol mě děsil tou osobní registrací, takže zbyl Apolinář 😀 A v tu chvíli bude vážně člověku jedno, kde to je, jak to je... Hlavně, že bude v dobrých rukách a stejně se spoléhat na sebe a své tělo. A pro nás je Motol taky vlastně trošku z ruky 😀

Hele uvidíme, co a jak se změnilo zítra. Mám chodit teď po týdnu ☹ V tomto týdnu jsem zkusila víc pohybu, tak uvidíme, jak se to projeví nebo neprojeví na tom čípku. Jen mě děsí to čekání zase v té ambulanci. Nehledě, jak všude něco řádí, tak by to bylo to poslední, co mi chybí... Dostat zase třeba antibiotika a zase kvasinky atp....

Jako říct mi na tom screeningu že mám třeba jet do Neratovic, Mělníka nebo Hořovic, o čem jsem přemýšlela? Tak to nevím, jak bych úplně dopadla po názoru na Mělník a Neratovice mého doktora... Tady máme zatím 2 ze 3 týdnů kritických po cerkláži za sebou a zítra už to budou 3 týdny a začátek 25 tt zítra 🙂

petrasipkova1
20. zář 2017

@alenkara Já teda nevím, já rodila v největší porodnici, v Podolí, soukromí bylo maximální, samostatný porodní pokoj s koupelnou, kde jsem byla jen s mužem 10 hodin. Porodní asistentka velice milá, profesionální. Porod jsem si opravdu užila, bez zásahů a medikace. Při porodu bych tedy na hekárně jiné rodičky opravdu nesnesla a jinak jsem neslyšela an hlásek. Takže v dubnu opět Podolí, snad to vyjde. 😉

mayaso
20. zář 2017

Holky super, po těchto zkušenostech se asi taky přikláním k Motolu, akorát mám zítra 14+0 a doufám, že když přijdu v pondělí, nepošlou mě domů 🙂

simi1510
20. zář 2017

@mayaso takhle jsem to měla já, vycházelo mi to na čtvrtek, a než riskovat, že přijdu v pondělí pozdě, tak jsem dala Apolináře 😀 jinak je tu skupinka Apolináře, kde píšou ženské své zkušenosti, tak můžeš taky juknout, co a jak 😉

jrak
20. zář 2017

Přestože zřejmě váháš jen mezi těmito porodnicemi, za sebe doporučuji zvážit ještě Královské Vinohrady.. Porod mám teprve před sebou, ale vybírala jsem taky ze všech pražských a právě Vinohrady vyhrály, protože se snaží o přirozenější porody oproti těm ostatním. Můžeš si vybrat polohu pro porod, nemusíš mít, pokud nechceš, žádné utišující ani urychlovací léky, nástřih, klystýr, holení. Doprovod u porodu je zdarma a vítaný a na pokoji pak máš miminko u sebe.
Podporují kojení, z jejich webu: "Podpora přirozeného způsobu výživy začíná časným přiložením k prsu na porodním sále a pokračuje na oddělení dodržováním a prosazováním zásad Společného prohlášení WHO/UNICEF o ochraně, prosazování a podpoře kojení".
Registrace je jen osobní, tak jsem rovnou zašla za sestřičkami/ PA a jedna z nich mi ochotně odpověděla na všechny dotazy o tom, jak to u nich chodí 🙂

blackhole
20. zář 2017

@michaela_2 jo, myslím že jsi měla štěstí, možná v kombinaci s dobrými genetickými predispozicemi 🙂
Mně nejdřív praskla voda a rodila jsem až za 48 hodin. Doktoři to nechtěli uspěchat, ale moje tělo přesto, že mu dali čas, "nespolupracovalo", takže nakonec mi píchli oxytocin a za 2,5 hodiny byl venku. Díky bohu za epidurál, protože bez něj bych to už po těch dvou dnech nedala. Zabral přímo zázračně.
Moje máma to měla skoro na chlup stejné, po prasknutí vody čekala asi 24 hodin, pak dostala oxytocin, akorát bez epidurálu a potrhala se až na záda :( Mě od nástřihu a poranění zachránil Aniball (alespoň si to myslím), ale bolest to byla největší jakou jsem v životě zažila.
No a těsně po porodu jsem žádné velké emoce necítila, vytvořit si k miminu vztah mi trvalo trochu dýl a pořád na tom pracuji.
Takže pozitivní zkušenost ti přeji, ale nevěřím, že bych něco podobného někdy mohla zažít, resp. že by mi v tom mohl jakkoliv pomoct hypnoporod nebo jiná alternativní metoda. K porodu jsem šla bez obav, v nemocnici jsem rodila ráda, personál byl fajn a byla jsem přesvědčena, že bude všechno v pořádku a dítě se mi narodí zdravé, takže myslím že psychicky jsem připravena byla, ale tělo to přesto bez pomoci nedalo.

tresislas
20. zář 2017

Pár fotek z června 2017 Apolinář, PS 2, čekatelský pokoj, porodní box s vanou

michaela_2
21. zář 2017

@blackhole já o hypnoporodu ani o jiné alternativní metodě ale nepsala! 🙄 🙂 a geneticky dané to asi bude - moje mamka měla oba porody taky rychlý. Plus teda je fakt, že já mám docela snížený práh bolestivosti, to o sobě vím už odmala - taky to může hrát roli 😀

Jinak ale porodnici jsem vybírala právě kvůli té péče na šestinedělí, co takhle vím, tak je to fakt rozdíl pak na psychiku pro maminku, na pomoc při kojení třeba atd., jak se tam chovají. Já nejsem žádná citlivka aby mi nikdo nesměl nic říct, ale někdy se nestačím divit.
Argumentuje se tím, že jsou sestry v porodnicích často přepracované a mají toho moc.
Ok, taky toho mám v práci hodně - ale JEDNOU bych si na zákazníka otevřela nějak nevhodně pusu, z důvodu že nestíhám a tipuji, že cca do půl hodiny bych byla u šéfa na koberečku 😀

Takže se mi nelíbí, když se sestry na maminky utrhují a jsou neochotné - stejně jako se mi to nelíbí ve všech ostatních profesech, kde zaměstnanec jedná s lidmi. 🙂

michaela_2
21. zář 2017

Ten závěr patřil právě sestrám v Motole, když jsem tam byla na návštěvě a jen zírala, jak tam dvě sestry s maminkami mluví

wenduliks
21. zář 2017

@jrak s tím si dovolím silné nesouhlasit. Možná se to změnilo, ale rozhodně tomu tak nebývalo. Zkušenost hodně špatná,po porodu,díky zásahům jsem se dávala dlooouho dohromady.

roozenka
21. zář 2017

@michaela_2 Ja budu rodit v Motole a taky nechapu pristup akceptovani chovani vyhořelých sester, co jsou prepracovane, taky doufam, ze pokud budu prijemna ja, nebude problém i na druhé strane. Ale jak pises, jednou byt neprijemna ja, tak uz taky dostavam ceres od sefa

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru