icon

Pět zrození - dokumentární film

ka6ka
27. dub 2016

Zajímalo by mě, zda jste již viděli tento dokument o jedné české porodnici a jejímu přístupu k porodům. Jak to na Vás působí???

pisjutynka
27. dub 2016

@ka6ka nejen, že jsem dokument viděla, ale dokonce jsem v této porodnici rodila a nemůžu si na nic stěžovat.

konekokira
27. dub 2016

@ka6ka viděla 🙂 no, co by, takto to chodí v každé druhé porodnici, pokud rodička nemá vyšší nároky a stačí jí svěřit se do péče lékařů, pak nevidím problém, já osobně nepatřím mezi ženy, které nechají tzv. odrodit lékaře a hotovo... díky tomuto dokumentu a několika žalobám, které byly na porodnice v mém okolí podány (Brno), si pečlivě vybírám, kde budu rodit a také, jak moc se zde řídí porodním plánem rodičky 🙂 také zvažuji přizvat si k porodu dulu, aby hlídala, zda místní porodní asistentka doržuje vše jak bude domluveno. Sama pochybuji, že budu schopna ještě hlídat, zda mi nědaljí zákroky, které si nepřeji (např. preventivní nástrih, kristelerovu expresi, podávání oxytocinu či epiduralu apod). asi tak 🙂

dc2015
27. dub 2016

Hele, působilo to na mě děsně, měla jsem sepsané, co má manžel hlídat, jak to má vše probíhat a tak... a víš co? Bylo nakonec vše jinak 🙂 Jenže i přesto byl porod fakt krásný a všem, co jsem měla u porodu, jsme s manželem dávali flašku jako poděkování. Ta "reportáž" je dost neprofesionálně natočená... chybí například časové schéma. A i když jdeš rodit a máš jasno (ano, i já nechtěla původně oxytocin), tak nakonec, pokud nejsi zdravotník, můžeš i ublížit sobě a dítěti. Ale bylo to taky o tom, že jsem tomu "týmu", který jsem tam měla, naprosto věřila. A jak říkám, porod byl krásný 🙂 Ač vyvolávaný, s oxytocinem...

dc2015
27. dub 2016

A ještě bych dodala, že si to člověk podle mě vykomunikovat, ohlídat a skutečně rozmyslet při porodu zvládne. Mezi kontrakcemi má v hlavě vcelku jasno.

betelgeuzz
27. dub 2016

@dc2015 asi jak kdo, já bych se klidně i pověsila za nohy ke stropu, kdyby mi to při porodu řekli. něco si vykomunikovat, rozmyslet jsem vůbec nebyla schopná.

dokument
27. dub 2016

Videla jsem, pusobilo to na me zmanipulovane, jedna z tech maminek psala na fb vyjadreni, ze jak to bylo zobrazeno v dokumentu, vubec neodpovidalo realite (ta co rodila cisarem) a ze nemocnici dekuje za pristup a pomoc a ze je spokojena. Nikoli nespokojena jak dokument neprimo navadel. Jeste bych na to nasla odkaz a muzu to sem hodit.

konekokira
27. dub 2016

Ženy, nezapomínejme jednu důležitou věc, naše těla jsou porodům uzpůsobená 🙂

dokument
27. dub 2016

@konekokira ano, a hlavne taky, ze uz nefunguje prirozeny vyber, rodi zeny nemocne, zachranuji se deti, ktere by v prirode za prirozeneho vyberu, neprezily. Nezapominejme tedy to, ze dnesni situace se neda srovnavat se situaci pred x tisici lety, kdy porod sice byl, ale nebyl vzdy uspesny. Cili dnesni doba a nas stat (zdravotnicka pece v nem) neni to same, co by bylo v prirode. Dnes je u nas velmi nizka porodni umrtnost, coz se mnohym zda jako samozrejmost a spojuji si ji s prirodou, kde funguje prirozeny vyber (zdrava rodici zena, ktera je k nekomplikovanemu porodu uzpusobena).

Neboj se, budes schopna normalniho uvazovani i v tech nevetsich bolestech. Pokud chces co nejvice prirozeny porod, tak bych ti doporucila Obilnak, tam jsem rodila (nevim jak je to jinde, mam jen jedno dite). Sami se ptali na porodni plan (nemela jsem), jak si porod predstavujes, co by sis prala, rekla jsem, ze podle situace, vzdy se domluvit. Tak to i bylo, o vsem me informovali predem a ja se svobodne pri vedomi rozhodovala. Prijemne prostredi, na standardnim pokoji i wc a sprcha, nabizeji, nenuti, muzes si vybrat jak e chces pomucky - stolicka, zebriny, mic, je tam na nadstandardu i vana, polohovaci kreslo, muzes si sama vybrat polohu, ve ktere chces rodit, vse je vec dohody. Ja mela strach z toho, ze tam budu lezet nohy v te koze klasicke...nic takoveho. Normalne jsem si lehla jak jsem ja chtela. Podle me naprosto idealni prostedi pro porod pod dohledem avsak v podstate prirozeny. Hodne stesti.