Plánovaná sekce - Plzeň, v Lochotíně mi ji nechtějí udělat, můj gynekolog ji doporučuje

klarusse
10. kvě 2019

Dobrý den maminky,
mám za sebou v roce 2017 akutní sekci-nepoměr a nepostupujici porod (malej měl 4150g 53cm).
V srpnu čekáme další přírůstek, cca od 13tt jsem měla komplikace s vitři jizvou, stahla mi hrdlo do pismene L a dle meho gynekologa pracuje vic než by měla a doporučil mi druhy cisař, s cim jsem souhlasila a přijala to za uzavřenou věc, přece jen doktor který mě má cele těhotenství v péči bude vědět nejlip co je nejlepší. Jelikož první císař byl proveden ve FN Lochotín měla jsem tam ještě donedávna naplanovano vyrazit i s druhým "porodem" jenže se oběvil háček.
Bolesti a tlak do podbřišku-panve a stehen mě donutil navštívit místní "pohotovost"
Ve finale se předčasny porod nepotvrdil a vše je v pořadku ovšem zeptala jsem se dr kdy se u nich planuje cisař, at mam nejak představu a on mě uzemnil větou. Nevidím duvod proč by jste měla jit na druhy cisař, ten připada v uvahu pouze pokud neporodite do ukončeneho 41.tydne jinak Vas nechame rodit normalně.
Mnoho maminek a žen by byly za tento nazor rady, ale ja jsem od včera vyděšena, s tím jake mam cele těhu problemy mam panickou hruzu z klasickeho porodu, že se něco stane-praskne jizva-bude to probihat stejně jak s prvním a ve finale to ukonči akutním cs.

Znám maminku která to měla podobě a jelikož ji Lochotin take odmitl udělat druhy CS i když byla na tom podobně tak nakonec na doporučeni lekaře šla na kozultaci do Mulačovky a tam po konzultaci s doktorem se přiklonili k CS a byl ji proveden. Jenže u mě je ten problem že jsem chtěla byt i podruhe na Lochotině.

Jdu za Vámi tedy pro radu zda je v Plzní nějaky klub-společnost maminek které by mi nějak pomohly se s tím nějak vnitřně smířit, vyrovnat, řekly mi k tomu své zkušenosti. Připadně osobni zkušenosti s cisařem provaděnem v Muačově nemocnic, jak akutnim tak planovaném, mam mnoho otazek jako je napřiklad:
Kdy jste byly na konzultaci?(tt)
Kdy vam cisaře naplanovali? (take tt)
Byli jste pak na JIP?
Kdy vam dovezli miminko?
Jaky byl přistup personalu?

Omlouvám se moc za sloh a děkuji za odpovědi.
Klára

krasna_neznama86
10. kvě 2019

Muzu se jen zeptat, ke komu na Lochac chodis?

klarusse
autor
10. kvě 2019

@krasna_neznama86 Na gydu chodim do Tylovky Mudr.Jiří Andrle, je to operatér pravě na Borech doporučoval mi tam rodit i prvniho ale ja kvuli neo centru a ohlasum zvolila Lochač. Na Lochači jsem byla jen jakoby na přijmu včera kvuli těm komplikacím.

krasna_neznama86
10. kvě 2019

@klarusse a na Lochaci Ti rekli, ze cs ne?

krasna_neznama86
10. kvě 2019

@klarusse ja myslela, kdo Ti to rekl na Lochaci...

klarusse
autor
10. kvě 2019

@krasna_neznama86 jo takhle, na lochači mi vyšetřujici lekař značně vysvětlil že u nich se dělaji cs jen v opravdu važnych připadech a ne na požadani, i kdybych měla za sbeou 2cs pořad se snaži odrodit normalně, jen v připadě že bych neporodila do 41tt tak je jasy cisař, a lekař mě vyšetřoval Mudr.Petr Černaj, poměrně mlady doktor.

krasna_neznama86
10. kvě 2019

@klarusse tak toho neznam... Rekni to svemu dr a prober to s nim...

klarusse
autor
10. kvě 2019

@krasna_neznama86 určitě se zminim a budeme to řešit ale jelikož sam je operater z Mulačovky doporučí mi asi tu.

sonisek
10. kvě 2019

Na Lochaci se více přiklání k přirozeným porodům ...i já se vyptávala jak s dvojčaty atd,tak taky vždy přistupují raději k přirozenému porodu...

Do Mulacovky můžeš na konzultaci tak jako tak a uvidíš,co by ti řekli ;)

lery92
10. kvě 2019

Kapacita jako MUDr Andrle si do toho kecat nenechá
@klarusse , takže se prosím uklidní , řekni mu to a on tě s doporučenou potom pošle do příslušné ambulance , kde to indikují !O tom žádnej Cernaj , co tě viděl jednou sám nerozhodne.Myslim k sekci a na předoperační tě pošle až někdy koncem června , to bohatě stačí .

klarusse
autor
10. kvě 2019

@lery92 Děkuji, ja se neděsim jakoby bollesti a klasickyho porodu ale spíš komplikaci ktere mohou při klasickem vaginalnim porodu po cs nastat. Takže rozhodnuti necham opravdu na něm a čim dal tim vic jsem přesvědčena o tom že budu chtit jit do Mulačovky.

lery92
10. kvě 2019

@klarusse já tě chápu ...jen se neboj , když OG doporučí S.C většinou už jen z koleg. hlediska mu nikdo nebude oponovat .A když mu řekneš , z čeho máš strach , tak to též pochopí (a co ty víš možná tu sekci udělá sám , v Mulaci opravdu operuje )

teetee
10. kvě 2019

První porod vyvolávaný ve FN, rodila jsem otevřená jen na 4cm, no nedopadlo to dobře, jsem ráda, že tu jsem.....
Druhý porod u Mulače sekcí, pod epidurálem (byla jsem při vědomí, domluveno předem). Malou mi nejprve odnesly, zdála se jim přidušená, ale ještě než mě zašili, byla zpátky a přiložili ji i k prsu. Na jipu jsem nebyla, odvezli mě hned na pokoj. Pak jsem musela ležet, ale nosili ji každé 3 hodiny, než mně dovolili vstát. Pak už jsem ji měla u sebe.
S poporodní péčí jsem byla spokojena v obou nemocnicích.
K domluvě mě odeslal můj gynekolog, ale nepamatuji si kdy (32. nebo 34.t.).
Domluven císař na 39.t., ale malá se narodila 37.t. (o půlnoci praskla voda, byla jsem přijata a vyšetřena, císař byl proveden ráno).

merope
10. kvě 2019

Jen mne napadá - ten, kdo ti říkal, že tě nechá rodit normálně, ten tu jizvu po CS viděl a zkoumal? Nebo ti to řekl aniž by tě vyšetřil? Skoro mi to tak přijde. Mimochodem - jizva po předchozím CS je přesně to, co se zkoumá dosti výrazně, zda ti pak vůbec dovolí rodit přirozeně. A ano, ideál je i po předchozím CS zkusit přirozený porod, ale pokud jsou problémy s vnitřní jizvou, tak je to snad přímo kontraindikace.

fly80
11. kvě 2019

@klarusse já rodila na Lochaci dvakrát a je to jak píšeš. Snad krom jednoho doktora jsou tam jen mladé ucha a podle toho to vypadá. Aktuální trend je přirozený porod a prosazujou ho tam podle mě víc, než je zdrávo. Já tedy rodila v lednu prizozene, rychle a relativně bezbolestně, ale kamarádka po první sekci měla od doktora, že by měla i druhé rodit sekcí. Tam jí řekli, že to zvládne přirozeně a pro sekci není důvod. Ona má užší pánev a první syn prostě neprolezl. U druhé jí tam přijali už dva týdny před termínem a porod jí vyvolavali. Jako masakr. Mimčo bylo zase velké i tak a ten porod co mi popisovala bych zažít nechtěla. Sice rodila ani ne tři hodiny, ale malou jí tam doslova museli vytlačit. Šla bych určitě jinam.

klarusse
autor
11. kvě 2019

@merope zmíněný dr ve Fakultce na přijmu mi delal vitři i venkovi ultrazvuk netuším zda zkoumal jizvu, udělal zavěr že nevidi duvod proč bych nemohla rodit ormalně a že dnes se vitřni jizva nezkouma....že i poměrně "tenka" jizva je pružna.... takže mi tim pravě vyrazil dech.

klarusse
autor
11. kvě 2019

@fly80 Jak pišeš vyšetřoval mě mlady lekař, každopadně o prvni sekci rozhodl sám primař který mě i odoperoval a musim řict že třeba tehle chlapek je na pravem mistě, je to simpatak vše mi vysvětlil i vyšetřeni v kontrakci bylo ohleduplne, ne jak předchozí 3lekaři do mě hrabli jakoby se nechumelilo. Jinak jsem na tom podobně jako tva kamaradka mam hodně zužene panevni zakončeni a syn by mi panvi neprošel proto primař rozhodl po přemeřeni o sekci. Jinak četla jsem milion članku a nechapu jak ji mohli druhy porod po prvni sekci vyvolavat, ve většine psali že vyvolavani je striktně nevhodne, ale jak pišeš posledni dobou je IN rodin přirozeně at se děje co se děje a Fakultka je toho podpurcem.....ale dle meho je i psychicky stav matky hodně duležity. Neřeknu kdybych tam naklusala a bez jakehokoliv vyšetřeni a s prvnim porodem si řekla že chci cisař bez zjevneho duvodu, ale u prvniho jsem striktně cisaře nechtěla pokud by nedošlo ke komplikacim ke kterym nakonec došlo. Prostě mi to hlava nebere....

klarusse
autor
11. kvě 2019

@teetee určitě bych chtěla byt při vědomi, když jsem měla akuti CS na Lochači tak mi maleho jen ukazali odnesli a pak mi ho donesli ukazat už zabalenyho v zavinovačce k prsu přikladali snad až 4hodiny po sekci.
Moc děkuji za zkušenosti, ve středu se jdu mrknout na to setkani lekařu s těhotnymi tak uvidime jake to zanecha dojmy.

merope
11. kvě 2019

@klarusse Ehm... já měla pocit, že jizva na děloze a její tloušťka je to, co se zkoumá právě nejvíc kvůli tomu, zda vůbec dovolí rodit přirozeně... inu jiný kraj...

Jinak vyvolávat se klidně může, není to žádný problém - ale musí se to dělat hodně opatrně. Je to ale způsob, jak rodit po CS přirozeně, i pokud dítě vypadá větší.

Ono to je hodně in a je to dobře - ale odsud-posud.

cizinkaa
11. kvě 2019

Ze stejneho duvodu lezim ted druhej den po cisari v budejovicich, kde mi udelali cs “bez kecu” planovane.
Na Lochaci to hrozne hroti a snazi se za kazdou cenu o prirozeny porod.

klarusse
autor
11. kvě 2019

@cizinkaa Takže maš za sebou prvni CS a na druhy nechtěli přistoupit??? A rpo Miulačovku ses nerozhodla proč? A pročpak si měla prvni CS?

lizaa
11. kvě 2019

Ahoj, jsem aktuálně 36+6 a řeším podobnou věc, jsem taky po sekci, tenkrát mi řekli, že po konizaci čípku mi na něm zůstalo zjizvení a proto se neotevřel víc, nepoměr, vyčerpaná rodička... Teď je podle odhadů mrně zase trochu větší, jsem na inzulínu s cukrovkou a i po konzultaci s obvodní gyndr počítám se sekcí. Ve čtvrtek jsem byla na Lochotíně, protože už jsem tam hlídaná v rizikovce stran tý cukrovky a snažila jsem se dostat z doktora víc info, jak to bude probíhat a bylo mi řečeno toto:
Po první sekci se nesmí porod vyvolávat.
Indikací k další sekci po první je vždy: odhad váhy nad 4kg, bolest jizvy
Plus info kvůli mojí cukrovce - nesmí se přenášet
A to s tou bolestí jizvy zdůraznil několikrát, až mi skoro přišlo, že mi naznačuje, že pokud chci SC, mám oznámit, že mě bolí jizva a na to nemůže nikdo nic namítnout a nikdo si to neriskne.
Na tom Locháči je blbý, že až tam budu za týden, tak tam bude asi zase někdo jinej, s jiným názorem...tak jsem sama zvědavá...

lizaa
11. kvě 2019

Jinak nad Mulačema jsem uvažovala, dokonce jsem tam byla mrknout, ale vzhledem k tý cukrovce jsem si říkala, že lepší Locháč, je to přecejen rizikový, a mají tam s tím víc zkušeností+neonatologie, no možná jsem naivní...¨

merope
11. kvě 2019

@lizaa Po první sekci se může vyvolávat, ale velmi opatrně a šetrně. Ale jde to.

lizaa
11. kvě 2019

@merope jenom píšu co konkrétně mi řekli v této porodnici. Pokud tazatelka upřednostňuje SC (stejně jako já) je tohle pro argument. Rozhodně se tam s nima nebudu dohadovat, že to neni pravda, že to šetrně jde, když chci sekci 🙂. U mě je to ještě specifické tou cukrovkou, kdy musím porodit před termínem, takže budu mít nástup už někdy v 39tt rovnou k sekci, pokud se to do té doby nerozjede samo. Pokud se to rozjede, tak se obávám, že mě stejně budou lámat na vag. porod, tím je Lochotín vyhlášenej...

martinahost
11. kvě 2019

Já jsem měla první císař a druhý taky ve FN Lochotín, byla jsem ve 39tt. Je pravda že nebyl plánovany, ale zacali mi kontrakce, sli jsme do porodnice a po konzultaci mi udelali druhy císař, já jsem chtěla rodit normálně, tehotenstvi jsem neměla rizikové, a nebyl to ani akutní porod že by jsme byli nejak ohrožené,ale celou noc jsem měla kontrakce po 3 až 5 minutách k ránu už po 3 min , ale v porodnici se mi prodloužili na dve kontrakce za hodinu a malá byla vysoko, tak se rozhodlo pro sekci, ze prý muzeme zkusit normálne, ale ze se muze stát ze mě zbytečne vysíli a nakonec budou muset udelat akutní sekci na rychlo, tak jsem souhlasila.

cizinkaa
11. kvě 2019

@klarusse prvni po 26 hodinach stopnuto. V propousteci zprave pry nepostupujici porod a snizena cinnost delohy, nicmene maly uz mel videt hlavicku... cele to bylo zvlastni.
Priprava na porod ze strany meho tela i nyni stale nulova, takze vysoka pravdepodobnost stejneho prubehu, ale pry to tak byt nemusi, takze by me nechali znovu “drtit” do umoru. O to jsem uz znovu nestala. Beztak jizvu uz jednu mam. Mulac se mi nelibi a nekdo rikal, ze nedelaji spinal a ten jsem chtela. Obecne mi bylo receno, ze bez znamosti se asi v mym pripade pokusi vsude znova o prirozenej porod a ja o to proste uz podruhe opravdu nestala. Tak jsem si to domluvila v CB.

klarusse
autor
11. kvě 2019

@merope já jsem právě taky několikrát slyšela a i četla že se nemůže po první sekci vyvolávat, ale ono to je asi Dr od doktora a porodnice od porodnice, @lizaa moc děkuji za info, jizva vyloženě neboli nonstop ale poboliva pálí,štípe asi jak pracuje-myslim tím ale tu vnitřní ta venkovní je poměrně v klidu občas zrudne a bolí mě to okolo ní no. Tak uvidíme.... Budu to řešit teď v pondělí s mým gyndařem, potřebují znovu napsat magnosolv po něm ty bolesti vždy trochu ustoupí, každopádně jsem si teď všimla že na Locháči jak jsem byla na ty pohotovosti mi pan doktor vypsal "přijata kvůli BOLESTI v podbřišku" přitom jsem mu xkrat říkala že mě nic nebolí ale cítím ohromný tlak od pupku dolů do podbřišku pánve zad a táhne mě to do vnitřních stehen :/// budu muset rošt taky mému lékaři ať si to nevyloži jinak zprávu....

klarusse
autor
11. kvě 2019

@martinahost dle mého pokud se vám porod jakoby zastavoval a malá nesestupovala po celé noci v kontrakcich dolů tak se jednalo také o akutní cisar kvůli nepostupujicinu porodu 🙂

klarusse
autor
11. kvě 2019

@cizinkaa jo takhle, tak ono můj gynekolog je operatér na Mulačovce tak by to mohlo asi klapnout už i z důvodu že ví jak celé těhotenství probíhá. Pokud vím tak spínal dělat musí(pokud si teda dobře pamatuji že to je částečná kdy vnímáš jen necítíš nic od pasu dolů) a v ČB té přijali normálně??? Kdyby náhodou si o to stala nechceš mi napsat na FB ? Do zprávy bych ti napsala jmeno ono ta komunikace tam bude rychlejší 🙂

cizinkaa
11. kvě 2019

@klarusse poslala jsem vam na fb zpravu. 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru