Porodní plán. Jak moc mohu za jednotlivé body bojovat?

beatty
27. lis 2019

Připravuju si porodní plán/přání a zajímalo by mě, jak moc se můžu za některé body bít?

Konkrétně mi jde o to, jestli je třeba nějak uzákoněno:

- neoddělování dítěte od matky, případně alespoň otce, a to jak v bezprostředně po porodu, tak i později na šestinedělí (a jejich kapacitní a organizační důvody jsou pro mě opravdu druhořadé)

- klid a ideálně přítmí při porodu, nechci být nikým zbytečně vyrušovaná a už vůbec nechci svůj porod přizpůsobovat například střídání směn, takže bych ocenila dostatek času bez dirigování personálem

- volný pohyb - mají v porodnici krom svých rutinních postupů i jiné právo nutit mě při porodu ležet a pasivně čekat? Ráda bych se pohybovala jak mi zrovna bude "milé", a abych také využila gravitaci

- vnitřní vyšetření - která jsou opravdu nezbytná a přínosná? A máte někdo zkušenost s jejich odmitnutím?

- měření ozvů - existuje k tomuto alternativa? Nejedna maminka zmiňovala, jak jí to bylo nepříjemné, protože ji to připoutalo na lůžko

- právo na přítomnost doprovázející osoby, konkrétně hlavně partnera

Ráda bych znala možnosti, abych věděla o co můžu žádat.
A v jaké chvíli jste předávaly své plány v porodnici?
Rodit budu v Praze, Na Bulovce, tak snad tam žádné zásadní nedorozumění nevznikne.
Dítě bych ráda porodila vědomě a tak nějak sama. Nepotřebuju, aby ho "odrodil" někdo jiný.

rebe
27. lis 2019

Konkrétní citace zákonů, mraky informací a ochotné rádkyně najdeš na FB ve skupině Podpoříte mne v osvětě? O právech při hospital.- aktivní řešení stížností).
Obecně: Je uzákoněno právo dítěte na nepřetržitou přítomnost jeho rodičů, takže bez tvého souhalsu od tebe dítě nesmí oddělit, není to ani nutné a v mnoha porodnicích to nedělají. Rozhodně to můžeš požadovat.
Je uzákoněno tvoje právo na neustálou přítomnost tebou zvoleného doprovodu v nemocnici, takže také můžeš pořžadovat přítomnost partnera nebo duly u porodu i při vstupním vyšetření.
Vše ostatní, co zmiňuješ, nejsou úkony prováděné v bezprostředním ohrožení života, takže o jejich provedení či neprovedení rozhoduješ výhradně ty, lékař může pouze nabízet a vysvětlovat.
Porodní plán i Dříve vyslovené přání se předává ideálně s předstihem a požaduj založení do tvé zdravotní dokumentace, dobré je mít k porodu kopie i pro sloužící porodní asisetntky.

astyna88
27. lis 2019

Ja jsem to delala naopak. Prosla jsem si weby nekolika porodnic, hlavne jsem hledala,za cim si stoji. Abych se pak prave nemusela za svuj plan bit...

Ja mam vybranou take Bulovku,takze si myslim,ze to,co pises,by tam byt problem nemel. Ja uz jsem vicerodicka,takze me slo spis o tu dobu poporodni. Oni maji svuj vlastni formular na porodni prani,tak na to mrkni a kdyz tak to s nimi prostuduj.

meganx
27. lis 2019

Bez vnitřního vyšetření nebudou vědět, jestli rodis a jak porod postupuje.

makronka222
27. lis 2019

Peitmi pri porodu je nesmysl, ty doktori potrebujou vedet a videt co se prece dole deje. Je to logicky, zkus se nad tim zamyslet. Dite nikdo nesebere, pokud bude ok a nebudou komplikace. Malovat si to muzes jak chces, realita bude stejne jina. Je to porod, ne asutobus co jezdi podle jizniho radu

chrystyanna
27. lis 2019

Doporučuji si přečíst něco od p. Odenta nebo Jemné zrození..

hezz17
27. lis 2019

@makronka222 no nevím, my normálně rodili v přítmí a nikomu to divný nepřišlo.

rebe
27. lis 2019

@makronka222 Ne, nepotřebujou. Lékaři u porodu vůbec nepotřebujou být 🙂

beatty
autor
27. lis 2019

@makronka222 Aha. Tak ja mam teda v prvni rade v planu odrodit osobne, nebude za me rodit doktor. A idealne tam teda nebude vubec (CPA). Takze urcite nepotrebuju byt pod permanentni kontrolou. A pritmi pri porodu neni zas takova exotika, v dnesni dobe tento pozadavek zvladaji v lecktere porodnici splnit.
Ono stejne nemam v planu pri porodu lezet na zadech s nohama do praku, aby teda doktori meli spravny vyhled. Na to jim prdim.

@meganx ne vsechna VV jsou nezbytna a u nas se provadeji dost rutinne. Porodni asistentka napriklad odtusi prubeh porodu i z jinych projevu a priznaku. I proto se ptam, jestli je nektere opravdu prinosne.
Urcite bych nechtela, aby muj porod ridil nekdo cizi. Typicky - ták maminko, uz jste otevrena, budeme tlacit.
Rizenemu tlaceni, dychani, poloze, atd. se chci vyhnout.

asinehri
27. lis 2019

@beatty a nebylo by pro tebe lepší rodit doma, aby do toho nikdo nekecal?

nnnadja
27. lis 2019

@asinehri přesně tohle jsem chtěla napsat. Porodnikem je být za trest... @beatty Co takhle jít rodit s tím, že se sverujete do rukou odborníkům, stejně tak jak nastupujete např. do autobusu? Rodila jsem 2x-bez porodních plánu a měla krásne porody, prostě si je "užila" a jestli zrovna svítilo nebo ne to fakt nevim😁😁😁 Co vím je, jak prvorodicky zneprijemnuji práci zdravotníkům.. Protože představte si to nebo, těm jde především o vas život a vašeho dítěte! PS: nejsem zdravotnik🙏

madbetka
27. lis 2019

@nnnadja Hele, jako prvorodička jsem se svěřila a bylo to ok. Jako druhorodička jsem tak neměla důvod se bát a nevěřit, porodní plán jsem nakonec nepsala a chování personálu, těch odborníků, jak ty říkáš, bylo něco tak strašného, že ještě 15m po porodu mám slzy v očích.
A ne, fakt té PA nešlo o můj nebo dceřin život, ty v ohrožení nebyly. Byl to naprosto fyziologický porod, přijela jsem s úsměvem, beze strachu, milá a příjemná. No, dovolila jsem si rušit v jednu ráno, asi jsem ji vzbudila nebo co. Ani na pozdrav nám nikdo neodpověděl.
Být porodníkem je jistě náročné, ale nemají tam co dělat lidé, kterým je rodící žena evidentně na obtíž...

jade85
27. lis 2019

@asinehri jakože když si člověk dovolí mít nějaké přání a požadavky, které nezapadají do nemocniční rutiny, tak nemá nárok na péči?

jade85
27. lis 2019

@beatty všechno co zmiňuješ kromě vnitřních vyšetření a měření ozev jsem v porodním plánu měla a bylo bez problémů splněno. Asi bych nešla do porodnice vyzbrojená paragrafama, nemůžeš se za něco bít a současně rodit 🙂 to at si případně nastuduje tvůj doprovod.

lennus
27. lis 2019

@beatty Poraďte se na FB stránkách Podpořte mě v osvětě.
Jako základ bych viděla vybrat si vhodnou porodnici, je jich málo, ale jsou takové, kde je to už standard. Probrala bych svoje představy předem s personálem. A ze své zkušenosti moc doporučuju vzít si k porodu dulu či rodit s vlastní PA, která vás zná. Při porodu žena potřebuje klid a ne se dohadovat. Držím palce!

madbetka
27. lis 2019

@beatty Doporučuji hlavně mít sebou někoho, kdo slušně, ale asertivně, dokáže trvat na tom, že něco nechceš (samozřejmě pokud je vše v pořádku). Já to neumím, manžel bohužel také ne...
A taky probrat svůj por.plán už na poradně před porodem.
Držím palce, ať zažiješ ten krásný porod 😉

lennus
27. lis 2019

@beatty Za sebe a ze zkušenosti mé duly doporučuju Podolí
@makronka222 Já rodila v přítmí, respektive byla tam lampička a ne světlo a zářivky jako v Malých láskách. A sestra mi malou odnést po bondingu chtěla, ale šli jsme s nimi. Stále se to bohužel děje, mají frmol a z chvíle jsou hodiny, kdy je mrně na sesterně a nemají čas ho přinést.
Nemusí být jiná a kdo je připraven, není překvapen, u mě vše vyšlo!

lennus
27. lis 2019

@nnnadja A k čemu je vlastně tato odpověď???

rebe
27. lis 2019

@asinehri Promiň, ale to je hloupá odpověď. I žena, která chce porodit sama a přirozeně, pokud půjde vše bez jakýchkoli komplikací, má přece volbu chtít pomoc zdravotníků, pokud ty kompliakce nastanou. Ale má právo zásahy odmítnout, pokud ty komplikace nejsou.

@nnnadja Ne, není to za trest. Já odmítla jakýkoli zásah porodníka u svého porodu, hezky jsme si o tom popovídali, on se vším souhlasil, a po porodu si dokonce pochvaloval, že měl siestu. Při čekání na porod placenty si hezky poležel, pak mě zkontroloval a odpočinek skončil. Při vizitě mi pak řekl, že můj porod pro něj byl krásný zážitek a rád by viděl víc žen rodit tak jako já.

@beatty Nenech se rozhodit, tvé požadavky jsou dnes víceméně běžné. Chce to mít s sebou informovaný doprovod, já bych volila jinou porodnici, ale úplně bát se asi nemusíš.

me_druhe_ja
27. lis 2019

Tak hlavně doufej, že budeš mít bezproblémový porod. Já byla v podstatě celou dobu připoutaná na luzku, protože malej neměl dobrý ozvy (a když jsem nebyla, zkoušela jsem chodit a bylo to ještě horší), i když jsem chtěla bez epiduralu, byla jsem za něj nakonec neskutečně vděčná a rodila jsem na zádech, protože jsem byla tak vyčerpaná, že bych se jinak neudržela. Malej se zasekl, tahali ho dva doktoři vším možným a jak vylezl, nedýchal, takže žádná idyla ala tatínek stříhá pupečník a miminko se hned přiloží....
Pokud nejsou komplikace je podle mě nesmysl chodit a nějakým plánem, stačí si vybrat jen nemocnici, kde je tohle samozřejmostí a těch je už většina. A pokud jsou komplikace, na nějakej "plan" ani nepomyslis.

asinehri
28. lis 2019

@rebe když odmítá kontrolu ozev, tak tomu děťátku v případě dušení se v deloze stejně nikdo nepomůže.

nik1
28. lis 2019

Moc bych přála zakladatelce takový porod jaký si vysnila. Je to hlavně o lidech, takže se správnou PA se určitě domluvíš. Jen měj mysl otevřenou i pro jiné scénáře. První porod byl na prd, malý šel nakonec sekcí a já byla tak fixovala na přirozený porod, že jsem to zpracovávala ještě rok. Druhý porod už jsem věděla, že se může pokazit leccos a byl to nejúžasnější zážitek v životě. A rodila jsem s nohama do praku a porod jsem proležela na lůžku, protože jsem se chtěla soustředit na kontrakce a ne na chůzi. Nikdo mě nenutil, ale vyhovovalo mi to tak. Ozvy miminka kontrolovali, tak, že jen přiložili sondu chvíli na břicho a hotovo. Ale ja teda mela dost jiné požadavky u porodu. Chtěla jsem nálev, epidurál a nástřih, když by byl potřeba. Moje PA na mě koukala jak na exota, když jsem jí těsně před tlačením řekla o tom nástřihu. 😁

vej
28. lis 2019

@beatty pokud jsi už dávno nečetla tak tu je to pekne popsané https://verajedlickova.cz/2018/04/13/informovan...

A když trochu sjedes dolů tak je tam další odkaz i se vzorem jak to napsat a kdy to do porodnice doručit
https://candigliota.blog.respekt.cz/porod-a-dri...

rebe
28. lis 2019

@asinehri A kde přesně čteš, že odmítá kontrolu ozev? To je fakt děs, co píšeš ☹ Nechce být s kontrakcemi připoutaná k monitoru vleže, toť vše. A to nemusí, ozvy jdou měřit klidně vestoje, vkleče, přenosným dopplerem ve vaně...

betelgeuzz
28. lis 2019

@makronka222 Rodila jsem před 10 a 8 lety ve Zlíně a přítmí při porodu jsem měla, aniž bych o to žádala.

pipi_puncocha
28. lis 2019

A byla ses v té porodnici podívat třeba na nějaké prohlídce nebo tak? Určitě to doporučuju, zjistíš jak to tam chodí předem. Já jsem původně taky chtěla psát plán, ale nakonec všechno co jsem si přála bylo automaticky... Ozvy byly přenosné - dokonce se dalo snímat i ve sprše, já jsem u toho byla většinou na míči nebo v kleče na žíněnce. Doprovod dítěte samozřejmostí kdykoliv a kdekoliv, světlo a ostatní faktory na porodním sále byly čistě v režii mě a manžela, byli jsme sami, PA přišla jen na zavolání a občas nakoukla a manžel na ni kývl že jsme v pohodě, lékařku jsme měli až na kontrolu poranění... Takže ve výsledku by ten plán byl úplně zbytečný - pokud je informovaný i tvůj doprovod a porodnice je takto rozumná, lze se vždycky domluvit.

konidana
28. lis 2019

@makronka222 zářivka která mi svítila do očí přímo nad hlavou bula úplně naprd. Ostré světlo mi vadilo už u 1.porodu, tak jsem se ozvala, ale velmi rychle mi vysvětlili, že zhasínat se nebude 🙄 (světlé odpoledne a možnost i jiných svítidel na sále) Chce to mít s sebou někoho, kdo tvoje přání bude vyžadovat a řešit to, při porodu já na to neměla fakt náladu

lennus
28. lis 2019

@rebe Přesně, já byla po porodech ve 33+1, 23.t. a potratu v 11.velmi riziková, monitoring byl podmínka, ale byla jsem s monitorem na balónu a při kontrakci si stoupla, takže rozhodně není nutné být připoutaná na lůžku

la_amanita
28. lis 2019

@nnnadja máš to nějaké popletené. Rodičky nejsou na světě proto, aby se personál na směně nenudil.

leymea
28. lis 2019

Ja bych treba na Bulovce rodit nechtela. Kamaradka tam rodila, predtim byla 3xhospitalizovana na rizikovym a jelikoz nemeli misto tak bylo normalni, ze na pokoji mela maminku po porodu. Takze dite buhvi kde. Nebyla to vyjimka, protoze se to tak stalo pokazdy co tam lezela. Na hekarne musela byt bez manzela, kterej to pak nakonec skoro ani nestihl. Ja bych spis volila mensi porodnici mimo Prahu. Ja mela stesti, zadny porodni plan jsem nepotrebovala a porod byl krasny. 🙂

astyna88
29. lis 2019

@leymea

Bohuzel v Praze je rodicek az moc. Nahravaji tomu take cary. A kdyz se to sejde,tak se to musi tak resit vsude. Ja rodila pred 2 lety u apolinare a tam me taky soupali kdovikam,protoze me s odtokem plodovky nemohli pustit domu....clovek by mel byt trosku chapavy,taky ji mohli poslat rovnou jinam. Nikdy nevis,jak na tom bylo to dite, zda bylo opravnene treba na jip,inkubatoru apod.

Kdyz se kouknes na pocty porodu za rok,tak Bulovka patri prave k tem mensim a pritom ma podobne mnozstvi personalu jako treba Apolinar...

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru