Porodnice Hradec Králové nebo Rychnov nad Kněžnou?

ende
27. dub 2018

Zajímalo by mě jaký máte názor a zkušenosti,do porodu mám ještě dost času ,ale nevím která porodnice bude vhodnější pro prvorodičku 🙂

labijoux
27. dub 2018

Záleží jaké máte požadavky na porod, porodní plán apod. Jestli ano, tak kde budou vstřícnější.Určitě to chce se podívat osobně jak to na vás bude působit.

sarkoc
27. dub 2018

Já rodila v HK a super...zkušenosti s Rychnovem nemám, ale problém tam ted je ten, že maí strašně málo personálu, opravdu jako kriticky, myslím, že měli chvilku už i zavřeno...takže tam hodně hrozí to, že pošlou člověka nakonec do Ústí nad Orlicí nebo tak, když ve chvíli, kdy přiede už tam něakou rodičku mají..

mku
27. dub 2018

U HK jen pozor, v lete maji zavreno a maluji a da se tam rodit pouze v akutnim pripade (napr ja jsem tam rodila v tom terminu akutne vyvolavane na 37+0, ale uz predtim jsem byla sledovana tam na rizikovem). Zaroven se nekdy muze stat, ze maji proste plno a posilaji rodit do pardubic, jicina a podobne... takze je urcite lepsi si predem zjistit situaci.

eviicka
27. dub 2018

Zkušenost mám jen s HK, RK zprostředkovaně. Záleží co chceš ty. V HK je to velkovyrobna, nic moc alternativního, ale já tam byla spokojená. Plus mají výbornou neonatologii, kdyby bylo třeba. Taky ale často stopstav. Do RK jezdí z Hradce holky, co chtějí něco přirozenějšího.

micimutr
Autor odpověď smazal
Zobraz
sarkoc
27. dub 2018

@eviicka á rodila v HK a mám pocit, že mi hodně vyšli vstříc, co se týče alternativ (jiná poloha, porod víceméně bez doktora, většinou jsme tam byli jen já s manželem, bonding a přisátí hned po narození a následně dvě hodiny spolu, ...). A to sem neměla ani porodní plán, rodila sem v 37+0, tak jsem to nestihla 🙂

eviicka
27. dub 2018

@sarkoc nám už na kurzu říkali, že jiné polohy neumožňují, jen klasická nebo případně bok. Mně klasicky vyhovovalo (při srovnání s aniballem), tak jsem se neptala. Bonding ihned po narození jsem měla krátký, po ošetření ty dvě hodiny. Miminka na šestinedělí dávají standardně až cca za 6 hodin. Ale všechno je to bez požadavků, je možný, že by třeba vstříc vyšli.

katkatomaskova
27. dub 2018

Ano, porodnice v Hk maluje 7.7. - 11.7.

dizi
27. dub 2018

V Rychnově jsem nedávno byla - zavírat rozhodně do konce roku nebudou a vypadá to, že to zvládnou i potom. Pan primář není pro zbytečné císařské řezy a velmi podporuje přirozené porody (moji kamarádku dokonce rodil KP). Je to malá porodnice, velmi příjemné prostředí. Podporují bonding po porodu, miminko neodnáší. Všichni působili velmi mile. Je možné se tam stavit od 36 tt, vyplnit porodopis, aby už při porodu nebylo nutné nic vyplňovat. A také je možnost probrat porodní plán.
I když jsem přímo z hradce, tak ve fakultce jsem nebyla. Samozřejmě, že se tam dá porodit hezky, ale dost záleží na směně a lidech ... Já mám z nemocnic trochu fobii, tak jsem hledala prostředí, kde mi bude příjemně.

oveckaluky
27. dub 2018

@mku Jejda, a já se tam chystám rodit...čekáme dvojky, takže budou asi dřív, jinak bych rodila u nás v Jičíně, ale pokud budou dřív, tak to moc nepůjde (nechci, abych byla tady a děti tam, nedonošence převáží do Hradce)...tak snad vydržíme co nejdéle...

mku
27. dub 2018

@oveckaluky si do hk zavolej a zjisti situaci?

oveckaluky
27. dub 2018

@mku Zatím je to hodně předčasné, snad vydržím co nejdýl "vcelku" 🙂

puresin
28. dub 2018

@ende Ja rodila trikrat v Hradci a nemenila bych. Posledni porod byl pred Vanoci a to se tam den po mne seslo 11 porodu behem jedineho dne a zvladli to, nikam neposilali, takze s tou kapacitou to nebude tak horky. 🙂

eviicka
28. dub 2018

@puresin ono nejde o kapacitu na sálech, ale na šestinedělí, když mě pouštěli z porodnice, tak stop stav byl a nepřijímali. V den kdy jsem rodila, bylo 6 porodů plánovaných (4 vyvolávané porody a 2 císaři), takže těch 11 tam je asi běžné číslo. Myslím že rekord nám říkala asistentka 17 porodů, 18 dětí za den.

normalnimatka
28. dub 2018

já bych do HK nešla. je fakt, že se tam asi zlepšili, ale slyšela jsem nemálo špatnejch zkušeností. v RK jsou určitý věci opravdu standard (bonding, nemaj tendenci posílat chlapa domů, předčasný nestříhání pupečníku...) u kterejch v HK opravdu nevíš, jesti budou mít čas a náladu ti nějak jako splňovat.
jinak samozřejmě záleží, co od tý porodnice chceš. můžu nasměrovat na další info, nebo ti odpovědět, kdyby tě něco konkrétního zajímalo. Kdyžtak do IP😉

normalnimatka
28. dub 2018

a i co se týče vytíženosti, obávám se, že v HK je to o dost horší. v rk je sice málo personálu, ale prostě to zaříděj tak, že na tý směně ty lidi jsou a rodí se tam průměrně cca 2 děti za den. o HK vim, že často posílaj domů kvůli přeplněnosti a přijímaj jen akuty. a to jsem fakt nechtěla, stresovat na poslední chvíli, kam teda pojedu a jaký to bude v tý jiný porodnici atd. prostě jsem chtěla bejt na to naladěná, kam jdu rodit (a kde mám vyplněný ty kikotiny) a ne aby mě v kontrakcích hnali někam dopryč s tím, že to určitě ještě bude trvat dlouho (jo, to se hezky posluochá:D)

ende
autor
29. dub 2018

@normalnimatka já zatím nemám nějaké extra požadavky , krom toho že chci přítele u porodu aby mi hned neodnaseli mimco a nastrihavali jen když to bude nutné. ja jsem někdy takový stresant ,tak jen zjišťují kde by to mohlo být lepší . A kdyby náhodou byli nějaké komplikace kde by se lépe postarali.

normalnimatka
29. dub 2018

@ende tak tohle v rk určitě nebude problém. teda až na to zbytečný nastřihávání. to se prostě v českejch porodnicích děje všude. pokud opravdu nechceš nástřih, dej to vědět dopředu, s tím, že se to kdyžtak potrhá a zašije. jinak prostě budou střihat, jak jsou zvyklý. i když jim řekneš, že si to epřeješ, pokud to nebude nutný pro zachování života nebo zdraví tebe nebo dítěte. oni si to tak odůvodněj, že už to bylo rizikový, i když ve skutečnosti nebylo.
rozhodně lepší mít nějakou povrchovou ranku, než nástřih, kterej je sám o sobě poranění druhýho stupně (kůže a svalů) a ještě x cm. je ve škole, předpokládám, učej, že to je prevence před velkejma rupturama, ale pravda je taková, že to se může klidně stát i s nástřihem. prostě, buď se máš potrhat až k zádeli, a je jedno, jestli k tomu mít nástřih budeš nebo ne, enbo nemáš a pak je nástřih snad vždycky spíš na škodu.
doporučuju přečíst toto
http://jaksekderodi.cz/nastrih-hraze/
a můžeš mrknout i na statistiky zkušeností těch porodnic HK vs. RK.
oni většinou všude nějakou chvíli jako čekaj, jesi to dítě vytlačíš. ale pak už se jim to zdá dlouho a řeknou, že radši střihnou, a to i když dítě má normální ozvy atd...:/ místo toho, aby se snažili tomu pomoct jinak. (výst tě ke změně polohy apod) věřim, že kór ve velkejch porodnicích hodně tlačej na ten čas, že tam s tebou nebude stát těch x lidí 2 hodiny, byť je to dle některejch učebnic normální, byť delší dýlka II. doby porodní.
takže je dobrý tomu i předchzet - vyhádat si jinou polohu, která je pro vypuzení dítěte výrazně lepší - prostě ne na zádech, ani v polosedu, protože si pořád tlačíš na kostrč a porodní kanál se tak zúží o 30% a je nutno udělat tam to místo pro mrně jinde - střihnout.
v RK maj rádi polohu na boku, ale je to taky pořád dost vleže. i když je to lepší vzhledem k nástřihu a i proudění kyslíku k dítěti. jen ti ta poloha nemusí sedět. takže zkusit na čtyřech, v stoje atd. tím tu pravděpodobnost potřeby nástřihu hodně zeliminuješ. četla jsem x i nedávnejch zkušeností z rk, že s tím neměli problém. ale musíš si o to říct a trvat na tom. jinak pro ně je samozřejmě pohodlnější, abys byla na zádech.

eviicka
29. dub 2018

@ende v HK má jeden ze čtyř sálů ošetřování miminka přímo na sále, hned vedle porodního lůžka. Takže mimčo je celou dobu vedle tebe. Partner u porodu není problém, dokonce tam není "hekarna", ale i celá první doba je na sále, kde můžete být oba. A ty nástřihy... noooo ten jsme tam měly snad všechny. Ani u sebe nevím, jestli byl opravdu nutný. Na druhou stranu, jak stříhli, tak se povedlo, a problémy mi žádné nedělal.

normalnimatka
29. dub 2018

no já bych trochu brzdia s tím, že v HK neodnášej mimino...slyšela jsem bohužel spoustu jienjch zkušeností. asi to tam mělo velkej vývoj kupředu, ale stoprocentní to opravdu není:/ nebo tam proběhne nějakej rádoby bonding, ale o dvou hodinách si můžete nechat zdát. a pokud maj ošetřování mimina jen na jednom pokoji, co ostatní 3 sály, žejo?
v RK dítě neodnášej, ošetřej ho až po bondingu vždycky, pokud není problém

smoldovka
29. dub 2018

Zdravim, nemate nekdo zkusenost s prirozenym porodem po cisari v RK? Jaky je pristu personalz? Tlaci do dalsiho cisare, nechaji tehu do 42 tydne atd?

normalnimatka
29. dub 2018

@smoldovka s císařem nevim...ale řekla bych, že dneska na to už takovej tlak není. záleží asi taky, jak dlouho jsi po prvním porodu.
vyvolávat chtěj bohužel po 41 týdnu. řekli mi, že max. pár dní ještě (třeba přes víkend), jinak smůla. ale podle mě tě k ničemu nemůžou donutit. kdybyc byla v tý situaci, řekla bych jim, že jim klidně budu denně chodit na monitor a utz, ale vyvolat prostě nechci. nadšený by asi nebyli, ale z principu tě nemůžou tam ubytovat násilím :D

smoldovka
29. dub 2018

@normalnimatka vyvolavat by myslim ani nemohli. Hrozi ruptura delohy...spis aby netlacili na dalsi CS

normalnimatka
29. dub 2018

@smoldovka aha, tak o tom nevim...u císařů se ta dýlka těhotenství asi bude odvíjet ještě jinak. podle velikosti dítěte atd. si myslim...

oveckaluky
29. dub 2018

@smoldovka po císaři mi porod vyvolávali, začali 41+5, malá se narodila 41+6 spontánně. Byla jsem tam ale už čtyři dny předem, kvůli monitoru a zátěžovým testům.

innocence
30. dub 2018

Mám celkem čerstvou zkusenost s porodem v HK. Rodila jsem tu před pár dny. Přiznám se, že tato porodnice byla jedinou v okolí, kam bych šla rodit. Ano, souhlas, možná je to trochu "velkovýrobna" a mimčo mi po porodu taky asi po 5 minutách odnesli na ošetření, ale pro mě byl na vrcholu pyramidy fakt, že je to nemocnice vybavená a připravená na všechny možné komplikace, ať u miminek, tak u rodiček. Lékaři jsou tu nejlepší v okolí. Já vím, že nikdo nejde rodit s tím, že se něco pokazí, ale nikdo to nemůže vědět dopředu.
Jinak, k samotnému porodu tolik: PA se u mě vystřídaly dvě, obě byly fajn, i když ta druhá, která přišla necelou hodinu před finišem, byla lepší, milá, příjemná, fakt skvělá. Doktor u porodu též super. Partner se mnou mohl být od začátku až do konce. Oddělení po porodu, až na pár drobností, taky ok. Za mě palec nahoru, jinam bych nešla.

normalnimatka
30. dub 2018

@innocence njn a proč neuměj držet takovou základní věc, jako bonding? je to fakt takovej problém? asi ne, když to jde jinde.... prostě jak se jim chce no. za mě palec dolů, tohle je fakt elementární. měl by to bejt standard. hlavně, že si na dveře daj cedulku baby friendly hospital, ale aby udělali tuhle základní věc,která je pro rozjetí laktace a dobrýho kojení tolik důležitá, to ne...

innocence
30. dub 2018

@normalnimatka
Vzhledem k tomu, že pár chvil po našem příjezdu vyhlásili stop stav, tak možná proto, že prostě měli frmol. Jsem ráda, že jsme stihli vůbec dojet před uzavřením.

normalnimatka
30. dub 2018

@innocence to maj pořád. tak nechť se zaříděj. frmol a nedostatek personáu je všude. a i přesto to někde jde a někde "ne".

dizi
30. dub 2018

Take nechapu ze nedelaji normalni bonding ty dve hodiny. Apgar skore a zakladni vysetreni se da udelat na mamince a zbytek po tech dvou hodinach. Zrovna v rychnove to bylo prvni o cem nam detska lekarka rikala, jak je to dojemna chvile, kdyz si to miminko samo najde bradavku. Jak to, ze to nekde jde (s minimem personalu)a nekde ne?

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru