Porodnice kde respektuji striktní zamítnutí vitamínu K a očkování?
Kdo problematiku studoval, urcite chape vazne duvody odmitnuti "vitaminu" k (injekcni i oralni) a ockovani v porodnici.
Tohle je moje druhe dite, ale prvni porod planovany v CR, jakozto zemi, co nema dobre povedomi o rizicich s tim spojenych a kde ockovani je povinne.
Moje otazka je, vite z osobni zkusenosti, jestli respektuji v tomto prani rodicky? Bude nekdo schopen doporucit vstricnou porodnici v Praze a okoli?
Diky
@zelenaesmolda my jsem syna také chtěli nechat očkovat - manžel pracoval ve věznici kde se nemoci vyskytují (když jsem ho čekala např. černý kašel) podali jsem žádost napsali snad i kde manžel pracuje > a že se nám ozvou - synovi je 3,5 let a nikdo se neozval
@luj89 ano,vyskytuje a zanasi nam ji sem ukrajinci ale narazit na to je spis vyjimka,ja teda neznam nikoho,kdo by tuberu mel a ani neznam nikoho kdo by nekoho s tuberou znal
@ladyhacek a uhaneli jste to nejak?
@emirateshills V Rakovnice to lze, připravte si to do poradního přání, či extra na papír, že jste si vědoma rizik. Samozřejmě čekejte blbé kecy, ale nic horšího nee. + nedávat dítě z ruky (partner ať je u ošetření). Odmítala jsem vykapavani oči, podání K, šlo to, ale utekla jsem domů hned jak to šlo (ambu porod
@emirateshills ty bláho, mému poslednímu dítěti byl díky mé nevědomosti aplikován vit K v kapkach ihned po porodu, následně za den se ji projevila velmi silná novorozenecká žloutenka a já blbka myslela, že to bylo jen z mé těhotenské cukrovky, teď tu čtu zprávu a tam stojí, ze skoro 2 dny měla nadměrně zahuštěnou krev a nebylo možné jí udělat test na nemoci z paticky. Kdybych to teď díky tobě nečetla, tak dál žiju v nevědomosti, namísto toho mi teď dochází souvislosti. Diky
@zelenaesmolda no to ne - možná kdybychom to uháněli, ale oni malá miminka neočkují snad až po roce a pak měl uraz a z práce musel odejít. Tak to pro nás nebylo tak důležité
@emirateshills jinak taky doporučuji Neratovice, rodila jsem tam 2 děti ze 3, a byla jsem pokaždé moc spokojená.
Jenom takovy dotaz, kdyz novorozenci v porodnici neco pichnou, tak je videt misto vpichu nebo snad ne? Miminko jsem hned po prevozu na pokoj prebalovala a to moje zadny vpich nemelo. Take papiry z porodu a hospitalizace jsem si nechala a ofotila a nikde neni zminka o K, injekcnim nebo peroralnim podani. Ale jinak ostatni zaznamy tam jsou,vysetreni i prubeh na cele A4, latinske pojmy, zkalena plodovka, podani mych antibiotik i s nazvem a mnozstvim a tak. A na vsechny ostatni vysetreni jsem miminko v porodnici dopravazela a nikdy nic nedostalo. Dokonce neznam dodnes ani krevni skupinu, nikde v zaznamech nic neni a pediatricka rikala, ze krev se nebere. Tak nevim, co pravidlem je a co ne.
@rajani partner u osetreni? Mne pred dvema lety malou osetrili na brise. Tobe ne?
@barchen Krevni skupina se vubec nezjistuje,krev se vubec neodebira. Jen kapka krve z paticky,kterou jsem kontrolovala na pokoji a vpich na paticce ani nenasla. Ja mam v papirech u syna napsano "vit. K i. m." Prave to i. m. znamena injekcne. Jinak vpich po vitaminu K jsem nikde na telicku nenasla,tudiz si myslim,ze sis ho fakt nemusela vsimnout.
@emirateshills já bych to u nás neviděla až tak tragicky. Jde to domluvit. Ani jednomu mému dítěti K podáno nebylo. Ale taky jsem je nikdy nespustila z očí ani na minutu. Ač jsem slyšela jízlivé komentáře od dětské doktorky jako že jim nevěřím a tak. Blbé je, že musíš maličko bojovat... Je to blbě postavené.
@barchen tež si myslím, že to vůbec nemusíš najít.... U mne do dětská v papírech neviděla, tak se mne ptala, zda ho měly nebo ne a zda mi ho má předepsat. Tak jsem si ho nechala předepsat, ale nikdy jsem ho nedávala...
@calvac To je tedy mozne. Ale jak pisu, v papirech to fakt nemam a je tam toho dost, prelozila jsem si i tu latincinu a o K ani zminka. A tu krevni skupinu zna hodne matek, pry to maji z porodnice a ja nic. Chtela jsem pouze vedet, jestli mala podedila Rh-. Nevadi, za par tydnu budu mit moznost se na to K v porodnici zeptat, jen pro zajimavost.
@barchen a tys vdiěla místo vpichu po testu z patičky třeba? ne jako nevim, jak to zrovna probíhá, ale myslim, že bys to nutně vidět nemusela.
ve zprávě o novorozenci určitě máš krevní skupinu a rh faktor. já to mám hned nahoře. údaje o dítěti, matce, otci. jméno, RČ, KS - krevní skupina - a pak N/P - tj. RH faktor.
@normalnimatka já tedy vpich v patičce viděla celkem jasně. Ale já taky u toho byla přítomná... Ad krevní skupina, nevím to ani u jednoho dítěte. Nebyl důvod něco podobného zjišťovat
@barchen no, pokud jsi RH- sama, tak to určitě zjišťovali. kvůli tomu, jestli ti maj dát po porodu očkování, aby ti tělo netvořilo protilátky proti dalšímu zárodku. já jsem právě RH-, zjistitli to u dítěte a řekli mi, že je též negativní, takže mě píchat nebudou. pokud ti injekci nedali, dcera to podědila. jinak by ti to píchli. to by si fakt nenechali ujít🙂)))
@blondynka400 aha...tak se to asi zjišťuje jen u RH-, kde je k tomu pádnej důvod. já sem každopádně ráda, že tovim. bude se to hodit, až moje děti budou čekat svoje děti🙂
@normalnimatka Ne, krevni skupinu opravdu napsanou nemam, proto jsem se zajimala i o ten K. Ja jsem Rh plus, manzelova rodina jsou vsichni Rh- a jeste k tomu AB, u nich se to dedilo i pres muzske pokoleni, proto se o to tak zajimam. Nikde v zaznamech to nemam. Ale nechat male brat krev jenom kvuli krevni skupine nechci.
@barchen tak pokud jsi ty RH+, pak to nemuseli zjišťovat. problém nastává u RH negativních. na manželovi nezáleží. dědit se to samozřejmě může libovolně. ale tohle se zjišťuje kvůli potenciálnímu vytváření protilátek proti dalšímu dítěti, pakliže jsi rh negativní a tvoje dítě je pozitivní.
@normalnimatka Ano ja vim. Jenom jsem to chtela vedet pro jistotu, muze se stat cokoliv. I kdyz je mi jasne, ze bez klin.overeni medicina snad uz ani nepovoluje dat transfuzi.
Rodila jsem u Apolináře v roce 2016 a na Kanavit se mě nikdo neptal. Nicméně sekcí. Celý PP i pro porod plánovanou sekcí jsem konzultovala s mou kamarádkou PA a ta se mě na Kanavit ptala, jestli chci dát do PP, že jej nechci. Nechápala jsem proč ne, vždyť se dává normálně. Dnes už bych jej nedala. Byla jsem tehdy v tomhle směru ještě nezkušená. Ta kamarádka je PA chvíli, občas se divím, co všechno za staré praktiky podporuje, nicméně v otázce Kanavitu už na tom aspoň samotné čerstvé PA nejsou tak špatně a nedávaly by jej rutinně.
grrrrrrrrrrrrr, já rodila v Č. Budějovicích a teď koukám do průkazky a vitamín K podali. Nikdo se samozřejmě neobtěžoval mě informovat nebo se zeptat, jsem fakt naštvaná.
Kdybych rodila znovu, tak bych dítě bez dozoru nenechala ani vteřinu :(. Neodsuzuji veškeré léky, ale tahle ignorace, zatajování a nátlak mi už mi leze krkem
@normalnimatka to ano, Rh mínus k tomu je důvod, jinak ne. A každopádně si myslím, že je času dost, zjistit, jakou mám krevní skupinu. Určitě to mimi nemusí vědět jako novorozenec 🙂
@blondynka400 jasně... já si pak zkusila, jak je vlastně na hovno, když to chlap neví, a systém tě všelijak tlačí do svejch zajetejch postupů, místo toho, aby zjistili tak banální věc, jako zjištění rh kvůli tomu, že jeho partnerka čeká vaše dítě a je bohužel negativní. ale naštěstí řešení je jednoduchý - darovat krev. jen aby to docvaklo😃
@petratretra Já tam rodila také a nepodali...Tak nevím jestli záleží na směně nebo jestli treba vyhodnocují určitou skupinku novorozencu jako rizikovější (např po delších porodech)
Pro ujasneni ...neockuju ... Ale paneboze kde jste vycucla ty umrti v nemecku ? ??? To byl naky udaj z roku 1900 ??? Ne ... 255 a 72 umrti ???
Zajimalo by me z ceho tuto informaci mate, ptz mi tak trosku pripada , ze lidi kteri se teto problematice nevenuji nas co neockujem maji za blazny hlavne kvuli takovym co vutahujou nejake okopirovane udaje , kterym jakoze ostatnim maji vyrazit dech...
@myjusiatko dítě jsem na sále nedala ruky, ošetření proběhlo 4h po porodu (=zvážení, změřeni teploty,
kontrola doktorkou)

@petrak15 v pohode, ja jen at se tady nestrhne lavina 🤣