icon

Porodnice kde respektuji striktní zamítnutí vitamínu K a očkování?

emirateshills
19. srp 2018

Kdo problematiku studoval, urcite chape vazne duvody odmitnuti "vitaminu" k (injekcni i oralni) a ockovani v porodnici.
Tohle je moje druhe dite, ale prvni porod planovany v CR, jakozto zemi, co nema dobre povedomi o rizicich s tim spojenych a kde ockovani je povinne.

Moje otazka je, vite z osobni zkusenosti, jestli respektuji v tomto prani rodicky? Bude nekdo schopen doporucit vstricnou porodnici v Praze a okoli?

Diky

Strana
z7
lussinka88
19. srp 2018

@petrak15 v pohode, ja jen at se tady nestrhne lavina 🤣

ladyhacek
19. srp 2018

@zelenaesmolda my jsem syna také chtěli nechat očkovat - manžel pracoval ve věznici kde se nemoci vyskytují (když jsem ho čekala např. černý kašel) podali jsem žádost napsali snad i kde manžel pracuje > a že se nám ozvou - synovi je 3,5 let a nikdo se neozval

zelenaesmolda
19. srp 2018

@luj89 ano,vyskytuje a zanasi nam ji sem ukrajinci ale narazit na to je spis vyjimka,ja teda neznam nikoho,kdo by tuberu mel a ani neznam nikoho kdo by nekoho s tuberou znal

zelenaesmolda
19. srp 2018

@ladyhacek a uhaneli jste to nejak?

rajani
19. srp 2018

@emirateshills V Rakovnice to lze, připravte si to do poradního přání, či extra na papír, že jste si vědoma rizik. Samozřejmě čekejte blbé kecy, ale nic horšího nee. + nedávat dítě z ruky (partner ať je u ošetření). Odmítala jsem vykapavani oči, podání K, šlo to, ale utekla jsem domů hned jak to šlo (ambu porod

bbn
19. srp 2018

@emirateshills ty bláho, mému poslednímu dítěti byl díky mé nevědomosti aplikován vit K v kapkach ihned po porodu, následně za den se ji projevila velmi silná novorozenecká žloutenka a já blbka myslela, že to bylo jen z mé těhotenské cukrovky, teď tu čtu zprávu a tam stojí, ze skoro 2 dny měla nadměrně zahuštěnou krev a nebylo možné jí udělat test na nemoci z paticky. Kdybych to teď díky tobě nečetla, tak dál žiju v nevědomosti, namísto toho mi teď dochází souvislosti. Diky

ladyhacek
19. srp 2018

@zelenaesmolda no to ne - možná kdybychom to uháněli, ale oni malá miminka neočkují snad až po roce a pak měl uraz a z práce musel odejít. Tak to pro nás nebylo tak důležité

bbn
19. srp 2018

@emirateshills jinak taky doporučuji Neratovice, rodila jsem tam 2 děti ze 3, a byla jsem pokaždé moc spokojená.

barchen
19. srp 2018

Jenom takovy dotaz, kdyz novorozenci v porodnici neco pichnou, tak je videt misto vpichu nebo snad ne? Miminko jsem hned po prevozu na pokoj prebalovala a to moje zadny vpich nemelo. Take papiry z porodu a hospitalizace jsem si nechala a ofotila a nikde neni zminka o K, injekcnim nebo peroralnim podani. Ale jinak ostatni zaznamy tam jsou,vysetreni i prubeh na cele A4, latinske pojmy, zkalena plodovka, podani mych antibiotik i s nazvem a mnozstvim a tak. A na vsechny ostatni vysetreni jsem miminko v porodnici dopravazela a nikdy nic nedostalo. Dokonce neznam dodnes ani krevni skupinu, nikde v zaznamech nic neni a pediatricka rikala, ze krev se nebere. Tak nevim, co pravidlem je a co ne.

myjusiatko
19. srp 2018

@rajani partner u osetreni? Mne pred dvema lety malou osetrili na brise. Tobe ne?

calvac
19. srp 2018

@barchen Krevni skupina se vubec nezjistuje,krev se vubec neodebira. Jen kapka krve z paticky,kterou jsem kontrolovala na pokoji a vpich na paticce ani nenasla. Ja mam v papirech u syna napsano "vit. K i. m." Prave to i. m. znamena injekcne. Jinak vpich po vitaminu K jsem nikde na telicku nenasla,tudiz si myslim,ze sis ho fakt nemusela vsimnout.

blondynka400
19. srp 2018

@emirateshills já bych to u nás neviděla až tak tragicky. Jde to domluvit. Ani jednomu mému dítěti K podáno nebylo. Ale taky jsem je nikdy nespustila z očí ani na minutu. Ač jsem slyšela jízlivé komentáře od dětské doktorky jako že jim nevěřím a tak. Blbé je, že musíš maličko bojovat... Je to blbě postavené.

blondynka400
19. srp 2018

@barchen tež si myslím, že to vůbec nemusíš najít.... U mne do dětská v papírech neviděla, tak se mne ptala, zda ho měly nebo ne a zda mi ho má předepsat. Tak jsem si ho nechala předepsat, ale nikdy jsem ho nedávala...

barchen
19. srp 2018

@calvac To je tedy mozne. Ale jak pisu, v papirech to fakt nemam a je tam toho dost, prelozila jsem si i tu latincinu a o K ani zminka. A tu krevni skupinu zna hodne matek, pry to maji z porodnice a ja nic. Chtela jsem pouze vedet, jestli mala podedila Rh-. Nevadi, za par tydnu budu mit moznost se na to K v porodnici zeptat, jen pro zajimavost.

calvac
19. srp 2018

@barchen Ja tedy neznam krevni skupinu ani jednoho syna. Jeden je narozen 2010 a druhy 2018. Ptala jsem se u obou v porodnici a pak u detske lekarky a vzdy mi bylo receno,ze se krevni skupina jiz davno nezjistuje.

normalnimatka
19. srp 2018

@barchen a tys vdiěla místo vpichu po testu z patičky třeba? ne jako nevim, jak to zrovna probíhá, ale myslim, že bys to nutně vidět nemusela.
ve zprávě o novorozenci určitě máš krevní skupinu a rh faktor. já to mám hned nahoře. údaje o dítěti, matce, otci. jméno, RČ, KS - krevní skupina - a pak N/P - tj. RH faktor.

blondynka400
19. srp 2018

@normalnimatka já tedy vpich v patičce viděla celkem jasně. Ale já taky u toho byla přítomná... Ad krevní skupina, nevím to ani u jednoho dítěte. Nebyl důvod něco podobného zjišťovat

normalnimatka
19. srp 2018

@barchen no, pokud jsi RH- sama, tak to určitě zjišťovali. kvůli tomu, jestli ti maj dát po porodu očkování, aby ti tělo netvořilo protilátky proti dalšímu zárodku. já jsem právě RH-, zjistitli to u dítěte a řekli mi, že je též negativní, takže mě píchat nebudou. pokud ti injekci nedali, dcera to podědila. jinak by ti to píchli. to by si fakt nenechali ujít🙂)))

normalnimatka
19. srp 2018

@blondynka400 aha...tak se to asi zjišťuje jen u RH-, kde je k tomu pádnej důvod. já sem každopádně ráda, že tovim. bude se to hodit, až moje děti budou čekat svoje děti🙂

barchen
19. srp 2018

@normalnimatka Ne, krevni skupinu opravdu napsanou nemam, proto jsem se zajimala i o ten K. Ja jsem Rh plus, manzelova rodina jsou vsichni Rh- a jeste k tomu AB, u nich se to dedilo i pres muzske pokoleni, proto se o to tak zajimam. Nikde v zaznamech to nemam. Ale nechat male brat krev jenom kvuli krevni skupine nechci.

normalnimatka
19. srp 2018

@barchen tak pokud jsi ty RH+, pak to nemuseli zjišťovat. problém nastává u RH negativních. na manželovi nezáleží. dědit se to samozřejmě může libovolně. ale tohle se zjišťuje kvůli potenciálnímu vytváření protilátek proti dalšímu dítěti, pakliže jsi rh negativní a tvoje dítě je pozitivní.

barchen
19. srp 2018

@normalnimatka Ano ja vim. Jenom jsem to chtela vedet pro jistotu, muze se stat cokoliv. I kdyz je mi jasne, ze bez klin.overeni medicina snad uz ani nepovoluje dat transfuzi.

misisska
19. srp 2018

Rodila jsem u Apolináře v roce 2016 a na Kanavit se mě nikdo neptal. Nicméně sekcí. Celý PP i pro porod plánovanou sekcí jsem konzultovala s mou kamarádkou PA a ta se mě na Kanavit ptala, jestli chci dát do PP, že jej nechci. Nechápala jsem proč ne, vždyť se dává normálně. Dnes už bych jej nedala. Byla jsem tehdy v tomhle směru ještě nezkušená. Ta kamarádka je PA chvíli, občas se divím, co všechno za staré praktiky podporuje, nicméně v otázce Kanavitu už na tom aspoň samotné čerstvé PA nejsou tak špatně a nedávaly by jej rutinně.

petratretra
19. srp 2018

grrrrrrrrrrrrr, já rodila v Č. Budějovicích a teď koukám do průkazky a vitamín K podali. Nikdo se samozřejmě neobtěžoval mě informovat nebo se zeptat, jsem fakt naštvaná.
Kdybych rodila znovu, tak bych dítě bez dozoru nenechala ani vteřinu :(. Neodsuzuji veškeré léky, ale tahle ignorace, zatajování a nátlak mi už mi leze krkem

blondynka400
19. srp 2018

@normalnimatka to ano, Rh mínus k tomu je důvod, jinak ne. A každopádně si myslím, že je času dost, zjistit, jakou mám krevní skupinu. Určitě to mimi nemusí vědět jako novorozenec 🙂

normalnimatka
19. srp 2018

@blondynka400 jasně... já si pak zkusila, jak je vlastně na hovno, když to chlap neví, a systém tě všelijak tlačí do svejch zajetejch postupů, místo toho, aby zjistili tak banální věc, jako zjištění rh kvůli tomu, že jeho partnerka čeká vaše dítě a je bohužel negativní. ale naštěstí řešení je jednoduchý - darovat krev. jen aby to docvaklo😃

tymothy
19. srp 2018

@petratretra Já tam rodila také a nepodali...Tak nevím jestli záleží na směně nebo jestli treba vyhodnocují určitou skupinku novorozencu jako rizikovější (např po delších porodech)

veronicka89
20. srp 2018

Pro ujasneni ...neockuju ... Ale paneboze kde jste vycucla ty umrti v nemecku ? ??? To byl naky udaj z roku 1900 ??? Ne ... 255 a 72 umrti ???
Zajimalo by me z ceho tuto informaci mate, ptz mi tak trosku pripada , ze lidi kteri se teto problematice nevenuji nas co neockujem maji za blazny hlavne kvuli takovym co vutahujou nejake okopirovane udaje , kterym jakoze ostatnim maji vyrazit dech...

pavla555
20. srp 2018

@calvak @barchen kdyz je matka Rh neg a otec +, tak krev.skupina se udeti zjistuje

rajani
20. srp 2018

@myjusiatko dítě jsem na sále nedala ruky, ošetření proběhlo 4h po porodu (=zvážení, změřeni teploty,
kontrola doktorkou)

Strana
z7