Porodnice - okres Kutná Hora - kam jít?

bielamacka
6. zář 2014

Ahoj ženy, jsem z Kutné Hory a rozhoduji se, kam mám jít začátkem prosince rodit. Četla jsem x recenzí jak na MK, tak jinde a do užšího výběru se mi dostala Čáslav, Kolín a Nymburk. O Čáslavi jsem bohužel slyšela, že tam bývá hodně natřískáno a mají návštěvy na chodbách, staré vybavení apod. Bohužel o Kolíně jsem slyšela vesměs jen to nejhorší, jak jsou nepříjemní, jak dítě přinesou až za bůhví kdy apod. Jedné slečně dokonce zapomněli něco v břiše po císaři, ale zase je tam ta dětská JIPka, kdyby něco. Nymburk z toho pořád vychází nejlépe, nicméně teď mě pár známých vyšokovalo, že je v Nymburce nechali bůhví jak dlouho přenášet, že se jim zkazila plodovka apod. Dost často jsem se dočetla, že ty ženské posílají domů s tím, že dnes to nebude, ještě počkáme apod. Ale zase tam nebyly žádné stížnosti na personál, průběh porodu, poporodní péči.

Docela mě to štve - nevím, co si vybrat, protože to vypadá, jako že riziko, že se něco podělá, hrozí prostě všude :-/ Jaké jsou vaše tipy, podle čeho jste vybíraly a vybíráte?

tehulka12
7. zář 2014

@bielamacka Myslím,že už jsme si někde psali.Líbilo se mi jak,přistupuješ k porodu.
Nechceš zkusit HK? Mě se tam moc líbilo.Jela jsem tam schválně,i když jsem od Poděbrad.
Já jsem ale bývalý zaměstnanec fakultky,Tak mám úchylku na velké nemocnice,že kdyby se něco dělo,tak je tam všechno po fruce. Dost mě mile překvapili. žádný nástřih, miminko 2h po porodu s námi.Kojit mě naučili a tak. Moje spolubydla měla porodní plán a do puntíku respektovali.Nikdo za celou dobu protivný nebyl. Ještě mě napadá to přenášení, myslím,že zase tak moc dlouho nenechávají,ale to by jsi se tam pak ev. domluvila v poradně pro těhotné.Mají jí už každý den,tak ty fronty, co bývaly,už jsou menší. A z Kutné Hory to zase tak daleko nemní.

lllucielll
7. zář 2014

Ahoj,pred 3 mesici jsem rodila v Koline a naprosta spokojenost.Pred porodem i behem nej byli vsichni mili,at uz jsem se ptala na cokoli,poradili,co delat,abych si ulevila od bolesti,jak tlacit,dychat...vse.Ihned po porodu jsem (jeste na porodnim sale) dostala mimi,aby se prisal.Odvezli me na pokoj,nemusela jsem po svych.I kdyz jsem se sla na neco zeptat ve 3 rano,tak mi ochotne poradili,pomohli,vse vysvetlili.Kdyz slysela vecer sestra,ze maly uz dele place,prisla,prohledla ho,odnesla doktorovi,prinesla...Navstevy mohly na pokoj...Sestry i lekari se nas castochodili ptat,zda je nam dobre,zda je dobre miminku,jestli neco nepotrebujem ( nocni kosili,ciste prosteradlo...cokoliv).Opravdu jsem byla spokojena.Mej se hezky a drzim palce,at vse dobre dopadne.

gilotek
7. zář 2014

A co Havl. Brod? 🙂 Za mě naprostá spokojenost. V Čáslavi jsem rodila skoro před 7 lety a vím, že se tam nic moc nezměnilo a už bych tam nikdy nešla 😉

bielamacka
autor
7. zář 2014

@tehulka12 Hradec je na hodinu cesty, to už je moc.... já v HK studovala, vím, že ta nemocnice je tam dobrá, ale prostě to už bych asi neriskovala...

@lllucielll no to celkem ráda slyším, protože jsem četla x nespokojených reakcí... třeba se tam změnil personál... anebo musí mít člověk vyřídilku, ptát se a nenechat si nic líbit.... já jsem člověk, který má docela vyřídilku, takže mně by tam určitě za chvíli personál rituálně plival do jídla, protože já si rozhodně nějakou držkatost a aroganci líbit nenechám.... a co jsem tak četla, tak hodně žen mělo v Kolíně se sestrami problém.

@gilotek to už je taky na hodinu :-/ nechce se mi rodit někde na odpočivadle v autě 😀 jinak ta Čáslav je za mě už poslední možnost.....

tehulka12
7. zář 2014

bielamacka Moje kamaradka jela do HK z Prahy a v pohode to zthla.Jela neco prez hodinu.
Ja musim rict,ze se svym 1. a zatim jedinym porodem bych s nadsazkou dojela az do Hamburku.Takze bych se 1h cesty nebala.To porodi asi tak 1 z 1000.
Jezdily zeny i z Prahy do Vrchlabi.Samozrejme vyjedete driv.Nebo ti treba odtece vosa a zadne kontrakce a casu taky bude dost.
Ale samozrejme zalezi na tobe.Ale 1h cesty neni zase tak uplne nerealna.Drzim palce,at vyberes dobre,at uz je to kdekoli.
Myslim,ze na nejake diskuzy se nekdo z Kutne Hory ptal na HK,tak se muzes zeptat ji,jak ta cesta probihala.Ale nevim jak to dopadlo.Klidne ti ji zkusim najit,kdyz budes chtit.

nonnni
8. zář 2014

@bielamacka no tak to vitej do klubu. Take nevim , kde rodit, ale skoncim zase asi v Koline a desim toho uz ted☹

Rodila jsem tam pred sesti lety a tragedie maximalni, jak porod, tak i pobyt na sestinedeli... Ted jsem inklinovala k Nymburku, ale nejen, ze mam cukrovku, ale navic i vysoky tlak a moc plodovky, takze musim do rizikovky a nechci dojizdet k Apolinari, takze to Kolin jisti.

HK nechci spis proto, ze ja sice to mam po dalnici do fakultky asi 50 minut, ale mamka uz zase o kus dal a vozila by mi deti na navstevu (manzel nema cesky ridicak), takze take nic idelaniho.

Kazdopadne, z mych postrehu.

Toman byval primarem v Nymburce a ted je primarem v Koline. Coz je dobry tah. Nymburk nema novorozeneckou JIPku, ale zase tam maji porodni asistentky, ktere jsou docela alternativni a nejaka aromoterapie, zvuky velryb a rozeni ve vybrane poloze a priseri je nerozhodi, naopak to vitaji. Porodnici si muzes prohlednout kdykoliv, akorat dopoledne zavolej a zeptej se, zda nemaji totalne nabito, aby se ti alespon jeden clovek mohl venovat. Cela nemocnice je mala, nic moc uber moderniho, ale recenze od znamych, co tam rodily v poslednim pul roce jsou skvele.

Kolin...no tak ja mam osypky uz, kdyz odbucuji na kulataku, ale dam to, protoze proste musim. A jen se modlim, abych padla na dobrou sichtu, protoze s tim, co se delo pred sestil lety bych se setkat nechtela. Kazdopadne to chce mit u sebe nekoho, kdo nema stazene pulky a ozve se, protoze ty v porodnich bolestech jsi jim jaksi odevzdana v milost. Takze ja planuji manzela a jeste chci, aby dojela kamaradka. Manzel nemluvi cesky, ten toho moc nevykomunikuje, ale kamaradka je me jen tak neda🙂)))

Do jidla ti nikdo plivat nebude, ale bylo to tam takove divne...nehlede na to, ze ja treba chytila takovou uzasnou solubydlici s IQ tykve, ze ji sestry ani dite k sobe nedaly, protoze ho porad zkoumala a treba mu strkala prst do pusy a poskrabala mu patro atd a nasledne ona netusila, ze deti breci a kdyz moje mala prvni vecer plakala (nebyl ji jeste ani den), tak nechapala a vztekala se. Takze ja stravila prvni noc po porodu v jidelne, malou jsem mela na stole na zavince, ja sedela na zidli, ruce kolem ni a hlavu na stole...celou noc....nastesti ja rodim bez zraneni, takze to slo v pohode sedet, ale i tak...a sestry tam chodily v noci tak casto, ze jim trvalo si 6 hodin, nez nektera prosla a vsimla si toho a to maji sesternu primo u jidelny. Proste celou noc zadna nevysla.

Ale jak pisi, bylo to pred sesti lety a taktez jsem slysela, ze s Tomanem se ta toho hodne zmenilo. Takze doufam...

Ale priznam, ze jsem prvni dite rodila v zahranici a proste jsem neocekavala to, co se delo...respektive ma cekavani byla prilis vysoka, mam zpetne pocit, takze ja byla totlane rozcarovana, sokovana a nechapala jsem...

gilotek
8. zář 2014

já to mám do HB 50 min. cesty. Také jsem se toho bála, ale v pohodě, rodila jsem navíc v zimě, strach o to větší, ale vše v pohodě. Myslím, že kvalita HB se nedá s Čáslavi nebo KOlínem srovnat. S Nymburkem zkušenost nemám.
Tak ať se rozhodneš co nejlépe a přeju rychlý porod a zdravé miminko 🙂

lllucielll
8. zář 2014

@bielamacka Já mám také vyřídilku (ptám se často...) 😉 ale sestrám to neva - byly příjemné a vždy poradily, taktéž lékaři. Ale zeptáš se 5ti holek a každá ti poví něco jiného...to je normální 🙂

bielamacka
autor
8. zář 2014

@tehulka12 no já si hledala recenze na HK a ještě si to promyslím, vypadá to docela dobře - obecně tam jsou negativní ohlasy spíš na neempatický přístup personálu než na profesionální výkony - a když vidím, na co jsou lidi někdy schopní se ptát a co si jsou schopní brát osobně, tak bych se toho nebála - já sluníčkové iniciativní lidi kolem sebe nutně nepotřebuju, kor teď, když jsem sama krutě nesnášenlivá 😀 .... zkusím to probrat ještě se svou doktorkou, co si myslí i té hodinové cestě tam.....

@nonnni no já Kolín beru jako že bych tam šla fakt jen kdybychom to nikam jinam náhodou nestíhali. Ta novorozenecká JIP je jediný argument pro. Jako co člověk, to různé potřeby, někdo si jen tak něco nebere, ale na mě by tam jednou někdo vyjel a už by to lítalo, můj manžel je cholerik, takže ten by byl schopen to zfackovat na jednu hromadu i na porodním sále, kdyby se na mě jen někdo křivě podíval 😀 takže nějakým větším konfliktům bych se fakt moc ráda vyhnula. Co se týče alternativních metod - to jde mimo mě, fakt nevím, jak by mi v případě například porodu koncem pánevním pomohlo čichat nějaké olejíčky nebo poslouchat zvuky velryb, tím by mě akorát nas*ali ještě víc asi 😀 Já bych prostě chtěla co největší profesionály, co by nás oba zachránili v případě nějakého průšvihu, nemusíme si u toho hrát na šamanské rituály 😀 U mě zatím vychází asi na jedničku ten Nymburk.

@gilotek děkuji....

@lllucielll mně jde hlavně o to, aby tam, kam nakonec půjdu, byli profesionálové a lidi na svém místě.... je mi ve výsledku fuk, jestli mě u toho natrhnou nebo jestli to bude bolet, případně jestli bude na šestinedělí držkatá sestra - já bych byla schopna drzé a neochotné lidi pěkně vypeskovat, s tím problém nemám.... ale co bych asi nepřežila, kdyby poškodili moje dítě.... to si upřímně říkám, že v ten okamžik už není co ztratit a že by tam na mě hodně dlouho vzpomínali a ne zrovna v dobrém. O sebe strach nemám, jen o malou.

tehulka12
8. zář 2014

@bielamacka Já vím,že někdy to je s lidma těžké.Musím fakt ale říct,že já si stěžovat fakt nemůžu.Nepodívala se na mě křivě ani uklizečka.Při porodu pohoda a na šesťu taky.
Hodinové cesty bych se fakt moc nebála, to v klidu dojedeš.Jedině kdyby ti třeba odtekla voda a byla zelená nebo s krvácením (takovým jako měsíčky ne jen malinko na toaleťáku),to bych pak jela do nejbližší porodnice.Jinak bych jela. Moc držím palec,ať tu porodnici vybereš dobře.
@nonnni Já osobně bych tedy do porodnice z které mám trauma,až mi je špatně od žaludku rodit teda nešla. To bych tu hodinovou cestu riskla, Ale to už jsem psala výše.
Ono když to mají návštěvy daleko taky není úplně od věci,Alespoň si v porodnici odpočineš a máš větší čas na kojení, miminko hezky přibírá a jdeš dřív dom.
Já bych tedy do porodnice,z které mám trauma nešla. Jo,taky si možná zjisti,jestli v Kolíně 2 osoby k porodu můžou.Někde může jen 1. V HK 2 jo. Ale nechci tu být za agitátora.Taky přeju,ať dobře vybereš.

Holky dřžte se a příjemný porod.

bielamacka
autor
8. zář 2014

@tehulka12 no mě HK láká už proto, že jsem tam studovala VŠ a pochází odtamtud půlka mé rodiny, takže to město mám ráda.... a v tamní fakultce mi šili rozseknutou hlavu a dokonce mi kvůli tomu ani nesmyslně neoholili kus hlavy, jak jsem se obávala 😀 no pokud se tam nemusí zapisovat nějak nesmyslně brzy jako v těch pražských, tak mám ještě furt čas....

tehulka12
8. zář 2014

@bielamacka Jé, koukám,že jsi taky noční ptáče.
Registrace není nutná žádná.Příjdeš a rodíš. Toť vše. Jinak můžeš do těhotenské poradny,když už tě tvůj gynekolog pošle, že tě už nechce, ale když tě nepošle, nemusíš.
Jen občas mají plno. Je lepší, když jsi tak daleko si tam nejdříve zavolat a mít záložní variantu. Stává se to málo,ale stává. Ale asi než dojedeš z Kutné Hory,tak tam asi už nějaký větší nález bude a nepošlou tě pryč.
Ale asi bych volala. To číslo do porodnice je 49 583 2811 je to na porodní sál. Ale jak říkám,stává se to málo kdy. Registrace není nutná žádná, ani žádný předporodní jejich kurz nebo tak něco.Prostě příjdeš a rodíš.

tehulka12
8. zář 2014

@bielamacka Jo,ještě skrz přenášení. To se tam chodí (nebo spíš teda jde) do těhotenský poradny a tam ti dají termín na vyvolání porodu.Tak tam teda musíš, ale jinak ne.Ale to tě už opravdu tvůj gynekolog někam pošle. To je dobrý se předem objednat v kartotéce na nějakou hodinu, aby jsi nevyseděla důlek. To číslo si bohužel nepamatuju. Ale fakultka má svoje stránky a tam určitě bude.

nonnni
9. zář 2014

@tehulka12 no, ja z toho nijak nadsena nejsem, ale porad mi z toho ten KOlin vychazi lip, nez jinde....

2 lidi k porodu mit muzu, uz jsem to sondovala. Budu to chtit tedy pisemne, aby nahodou pak nejaka sichta zase nemela namitek...

S temi navstevami...ja prvni rodila ambulantne a sla domu po 24. hodinovem porodu za 10 hodin a sla bych i drive, nebyt noc a mohl mi nekdo vypsat propousteci papiry🙂 Nemam zajem lezet na sestinedeli, vim, ze ze zakona me nutit nemohou a drzet dite, pokud nebude vykazovat znamky urgence take ne, takze hodlam lehce agitovat i za reverz v pripade, ze by si trvali na tech 72. hodinach a nebyli ochotni pristoupit treba na polovinu...v tomhle take vim, ze HK je dost zasekly. A pevne doufam, ze pod Tomanovym vedenim veci nabraly jinych rozmeru...ted i tam rodila znama, koncem srpna, takze se chystam na dukladne vyzvedy😉

No, bude to jeste zajimave...vsechno bude zalezet i na to, kdy si mala prokopne akvarko...

bielamacka
autor
9. zář 2014

@nonnni super, tak až budeš mít po výzvědách, tak to sem napiš... docela mě to taky zajímá....

bielamacka
autor
10. zář 2014

@tehulka12 no v tom Nymburce to mají taky takhle, tam se chceme jet podívat příští týden. Tak potom zajedeme i do HK.

camelinka
10. zář 2014

@bielamacka ahojky, ja byla v Caslavi a lidi sou fajn,doktori i sestry, vybaveni teda nic moc, porodni sal jak pitevna 😅 , navstevy na chodbach hrozny,.....ale tech par dnu se da vydrzet, me to prislo furt lepsi, nez super hyper vybaveni a protivny neochotny ksichty 😅 😉 😎

anetka1701
10. zář 2014

@bielamacka Rodila jsem v havlíčkově brodě dvakrát a nemůžu si to tam vynachválit... Poprvý jsem jela hodinu a čtvrt, podruhý ze Zásmuk, takže ještě dál než je kutná hora :o) a zvládlo se to... Jinak v Kolíně rodila kamarádka a prej dobrý, ale já tam byla jednou a už nikdy více :o(

bielamacka
autor
10. zář 2014

@camelinka no já jsem sama protivnej ksicht, takže třeba si s protivnejma ksichtama budu právě notovat 😀

reariha
11. zář 2014

Zdravím, pro mě je jediná volba Kolín - jednak protože to mám v místě bydliště a také při výběru porodnice je pro mě jediné podstatné, že má nemocnice JIP dětskou, pro dospělé a laboratoře, kde jsou schopni udělat rozbory ihned a nemusí se na nic čekat. Vlastní pohodlí jsem schopna oželet. Ale rozhodně doporučuju zajít v Kolíně na předporodní kurz do nemocnice, hodně to pomůže, součástí je prohlídka porodnice, sálů apod. Vede ho tamní porodní asistentka a je velice milá a vstřícná, člověk pak přesně ví, co očekávat a vyhne se překvápku a nepříjemnostem.

nonnni
11. zář 2014

@reariha to bych s prominutim oponovala...na predporodnim kurzu jsem tam byla a realita byla uplne jina v porovnani s tim, co nam tam vypravela.

reariha
11. zář 2014

Nj, to se teprve ukáže, jak moc a jestli kecali, ale rozhodně mě to uklidnilo a hodlám si udržet optimismus 🙂

holubice.petra
11. zář 2014

@reariha ja byla na te prohlidce taky a PA na me udelala moc velky dojem a velmi me to vnitrne uklidnilo az jsem se na porod tesila 🙂 pak jsem tam i rodila jsou to tri roky a nemuzu si na nic stezovat...vse bylo v pohode i na sestinedeli...tam byla teda jednou na nocni trochu protivna sestra z novorozeneckeho ale na blbce narazis vsude....jinak jak psala jedna maminka nahore ze vsim pomohli poradili kfyz dite hodne plakalo tak se zeptali jestli si chci chvilku odpocinout ze mi ho pohlidaji.....ani se mi nechtelo domu bala jsem se ze to sama doma nezvladnu 🙂 ted tam budu urcite rodit zase...ani si neumim predstavit nejake cestovani s kontrakcema

bielamacka
autor
14. zář 2014

no já mám tedy Kolín nejblíž, ale furt mi to přijde, že těch negativních recenzí je víc. Já nejsem žádná útlocitná osoba, takže mě by chladnější přístup asi nezarazil, jak jsem psala, jsem sama celkem "nepříjemnej ksicht".... bohužel, co člověk, to názor a pohled na věc, takže nikdy fakt nevím, na čem budu :-/

bielamacka
autor
14. zář 2014

jinak k předporodnímu kurzu - mně slíbila moje gynekoložka, že přijede na návštěvu a proberem to spolu - výhoda mít za doktorku vlastní kamarádku, no 🙂

anetka1701
14. zář 2014

@bielamacka předporodní kurz je dobrej v tom, že se seznámíš s prostředím nemocnice... Víš kam jít, na jaký dveře zvonit... Mně to třebas hodně pomohlo, že jsem viděla kam půjdu a co mně bude čekat - o porodu mi stejně pak řekli prdlaču :oD

bielamacka
autor
14. zář 2014

@anetka1701 no, tak člověk to stejně musí nějak vydržet.... já teda plánuju zkusit trénovat s epi-no, moc se mi nechce být nastřižená, tak uvidíme.... prý to spoustě lidí pomohlo se naučit tlačit.....

anetka1701
14. zář 2014

@bielamacka já s epinem trénovala, myslím že dobrý - minimálně psychologická příprava fakt parádní, porodu ani tlačení jsem se nebála... Bohužel se malá narodila akutním císařem, takže víc informací nepodám... Ono to je ve finále totiž fuk, když už rodíš, tak porodíš třeba v kočičím pelechu :oD Já měla největší hrůzu z toho, co se bude dít, kam jít... No dopadlo to všechno naštěstí dobře, velká porodnice a dobrý zázemí = od průseru byla malá za 10 minut venku... Díky za to - na zbytku mi ve finále vůbec nezáleží, hlavně že nás zachránili a měli kapacity na to, postarat se když šlo do tuhýho...

bielamacka
autor
14. zář 2014

@anetka1701 no to já si právě myslím, že ve výsledku je to jedno a můžeš si 100x plánovat, co chceš a jak to chceš - a pak jdeš třeba na toho císaře, jako ty 🙂

anetka1701
14. zář 2014

@bielamacka podle mně je důležitý jít rodit v pohodě - přichystaná, připravená na vše a v dobrý náladě... Proto jsem udělala co jsem mohla a nemám z toho nějaký trauma... jako jasně, mrzí mně to, ale kdyby horší věci nebyli... Tak dobře vyber :o) Jsem zvědavá na reference - bydlím v Kolíně a chceme ještě jedno :o) A nevím, jestli mi skrz hlídání Jedničky a Dvojky zase projde Havl.Brod :oD

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru