Porodnice Rakovník bez jipky. Jaká je Vaše preference?

zmrzlink
12. črc 2020

Zdravím vás holky :* Chtěla jsem se zeptat jak to máte vy? Já jsem z Prahy a pražskou porodnici odmítám :( Nechci továrnu na děti a na porod mít opravdu klid a lidský přístup . Vybrala jsem si porodnici v Rakovníku, ale když jsem to včera řešila se svoji mamkou a neskutečně mě vyděsila a že mě tam nehodlá pustit když nemají dětskou jipku... jak jsem bezohledná k dítěti a je to první věc o kterou jsem se měla zajímat. Strašně mě vyděsila, jak mi takhle miminko zemře a nikdo mu nebude moci poskytnout pomoc. Hned jsem i do porodnice psala a skutečně když se něco takového stane vozí buď k Apolináři a nebo do Kladna, podle závaznosti...Jsem z toho neskutečně teď zklamaná, protože jsem se na tuto porodnici strašně těšila a srdce mě tam neskutečně táhloo, ale teď teda vůbec nevím :( Opravdu mě vystrašila, jaká je vaše preference? Jak tohle prosím řešíte vy?

deaneira29
12. črc 2020

Tohle si musíš rozhodnout sama, stát se může opravdu cokoliv. Já volila porodnici Motol nejen kvůli tomu, že ji mám blízko, ale právě kvůli péči o miminko to byla priorita číslo jedna. V dobu registrace jsem si nepripoustela žádné komplikace, ale po registraci jsem navíc v Motole strávila i dost času v 26tt málem porodila a věděla jsem, že kdyby se nepodařilo zastavit porod a krvácení o miminko se skvěle postarají. Navíc já si tam opravdu nemám na co stěžovat zachránili při porodu nejen mě ale i malého, akutní sekce pro klesající ozvy a já ruptura dělohy. Víš ono se nic stát nemusí, můžeš mít vše úplně v pořádku a mít dobrou a příjemnou porodnici je plus. Tohle za tebe asi nikdo nerozhodne.

neomenia
12. črc 2020

Ahoj, tak to je. Buď preferujes osobnejsi přístup v male porodnici, ale tx prostě nejsou tak vybavené jako ty velké fakultní. Nebo chces raději bezpečí a zázemí přístrojů atd, pak ale musíš pocitat s tím, ze holt budeš jedna z davu, jinak to moc nejde delat nekde, kde je 4000 porodu za rok vs nekde, kde ke jich 900. Nicméně ja jsem z Prahy a byla jsem v Podolí u druhého ditete a nebylo to špatné. Moje rozhodnutí jit do Podolí nebylo ale kvuli přístrojům a vybavení, ale kvuli vzdálenosti, když uz jsem mela jedno dítě doma, bylo by komplikované někam jezdit ven. Ale byt nekde v okolí, Rakovníka bych se nebala. Ony ty velmi závažné komplikace, kdy se mimi po porodu resuscituje a veze se na jip nekam, nejsou časté ( vim z vlastní pracovní zkušenosti) a základní resuscitaci a péči umi všichni, neboj.

Zvazit si musis sama...

mona91
12. črc 2020

@zmrzlink jak píší holky, je to na tobě. Já rodila u apolinare, byla jsem tam na praxi věděla jsem do čeho jdu aspoň z profesního hlediska, prošla jsem po Praze tři porodnice na škole a rozhodl už tehdy Apolinar. Ano je to ,,továrna,, na děti ale když se cokoli stane je veliká šance ze v téhle továrnách pomůžou nejen tobě ale i prckovi. Věděla jsem ze nemůžu čekat kdo vi jaký luxus (zázemí je fakt otřesné) ale mužů rict ze mi to bylo jedno, zachránili mi tam syna a těch 5 dni co jsem tam byla po akutni sekci se dá vydrzet úplně v pohode. Já měla rizikové těhotenství takže jsem ani na okresní nemocnici nemohla. Kamarádka se rozhodovala taky podle pocitu kde se ji líbí a kde to je pěkné u prvního, no nechali ji s nepostupujicim porodem po odtoku plodové vody dalších 52 hodin a pak to bylo jen tak tak ze ji konečně rizli, naštěstí oba v pohode kluk trochu priduseny ale vývoj dohnal díky bohu. U druhého už šla do motola. Tehdy jsem ji řekla to co bych řekla komukoli jinému - když půjde o život tobě nebo dítěti bude ti úplně jedno jestli to tam je vymalováno růžově, oranžově nebo fialově nebudeš nic z toho vnímat budeš se modlit ať to oba zvládnete a dostanete špičkovou péči.

olga_
12. črc 2020

@zmrzlink Rodila jsem v Rakovníku dvojčata a v pohodě. Záleží, jak moc tě nepřítomnost jipky stresuje.

bertoldina
12. črc 2020

Taky jsem rodila mimo Prahu (Hořovice). Kdyby nastal akutní problém, stejně by se jelo tam, kde by to bylo nejblíž. Nakonec jsme určitou zdravotní komplikaci u dcery řešili a zvládli to naprosto báječně. V tu dobu tam mimochodem k odchodu připravovali dvojčata narozená myslím v 26tt. Nestresuj se a měj připravené dvě varianty - vše ok, jede se do porodnice, kam si přeješ, nějaký akutní problém - jede se tam, kde pomohou nejdřív.

anuliinka2013
12. črc 2020

@zmrzlink Ahoj, jsem z Prahy a rodila jsem v Rakovníku 🙂. Tohle jsem taky hodně řešila, navíc jsem měla rizikové těhotenství kvůli trombóze, čili bála jsem se možných komplikací... Domluvila jsem si schůzku s primářem, který mi řekl, co a jak, no a pak už to bylo na mně.... sepsala jsem si pro a proti a pro mě byl klíčový ten pohodový přístup všech- jsem strašný nervák, a právě jsem se bála, že kdyby na mě houkli někde ve větší porodnici, ty komplikace by mohly akorát nastat... A taky pro mě bylo důležité oddělení šestinedělí, kde jsem mohla být v klidu s manželem. Doporučuji i případnou prohlídku a ptát se, tehdy nám říkali, že v nutných případech převážejí, ale na nějaké drobné úkony jsou tam vybaveni... Takže já to riskla a bylo to tam skvělé, mám na porod krásné vzpomínky.

merope
12. črc 2020

Jen takové shrnutí:
- každá porodnice má občas na 14 dní uzávěru a stejně se rodí jinde (já třeba původně chtěla Motol a ten měl zrovna uzávěru)
- to, že máš někam registraci, ještě neznamená, že tam budeš rodit
- ani pražské porodnice nemají tuším všechny dětskou JIP
- pokud budeš mít podezření, že by mohl být problém, tak tě i mimo stavy dají tam, kde je šance to řešit
- Motol má super dětskou kardio - takže při podezření na srdeční vadu se rodí tam (z celé republiky)
- Apolinář má super neonatologii a zachraňují i opravdu maličká miminka

Já si vybrala Bulovku i proto, že ji mám blízko. Jo, je to prostě "klasická" nemocnice, ale pokud nejsou žádné komplikace, zkus se starat o to, jak to vypadá s Centrem porodní asistence. Protože to je právě snaha vybudovat tam něco jako porodní dům (dívám se, že jsi ve snažilkách - tak třeba než otěhotníš, bude to mít i vyladěné problémy).

Bulovka má neonatologickou JIP, ale ne na úplně nejmenší miminka. Tipuji, že kdybych rodila ještě o maličko dříve, tak mě převezou k Apolináři. Analogicky kdyby měl malý problémy, tak ho budou převážet. Naopak třeba z Apolináře vozili miminka na Bulovku - když už byla dost velká a u Apolináře potřebovali uvolnit místa.

Možná bych i počkala na těhotenství a zda bude vše ok - pokud ne, tak to chce stejně specializované pracoviště. A pokud ano, je skoro zbytečné zabírat místo tam, kde je nával právě těch problémových holek.

ariadna12
12. črc 2020

U mne zvitezilo Podoli, pekne porodni boxy jen pro jednu rodicku, neonatologicke oddeleni, cili bez nutnosti prevazet treba mimi v akutnim stavu, kdy jde o minuty, jinam. Jde ale o Tvoje pocity a predstavy. Mne slo o to hlavne abychom byli s ditetem v poradku, nemela jsem zadne extra porodni prani a nechala jsem vse plne na lekarich.

mona91
12. črc 2020

@merope mě hrozili předčasným porodem, měla jsem termín na konci března a Apolinar maloval na začátku března tak jsem se na to ptala v poradně co když teda začnu rodit a tam mi řekli ze stejně prijedu k nim ze při nejhorším si polezim jeden dva dny na rizikovem místo na sestinedeli a jakmile se uvolní místo daj mě na sestinedeli, ze pacientky i když maluji (vždy jen jedno oddeleni) tak neodmitaji. A co jsem se ptala kolegu ze záchranky tak říkali ze je Apolinar nikdy neodmítá stejně tak motol, ale ze třeba Podoli odmítá dost často. To jen tak pro zajímavost 🙂

zmrzlink
autor
12. črc 2020

Holky vy jste tak neskutečně zlaté ❤️ Jsem už na konci 5 měsíce a zatím je vše bez jakýkoliv komplikací 🙂 Tak jsem se rozhodla, jestli budu mít stále vše takto krásně a vše bude nasvědčovat k porodu bez komplikací, pojedu do Rakovníka. Jestli najdou během těhotenství opravdu nějaké jen malé komplikace, zůstanu v Praze. Já jsem jinak neskutečně citlivý člověk a opravdu potřebuji klidný personál a aby byl na mě čas... Už jen teď mě někdy moc trápí, jak se chovají nějaké sestřičky u mé doktorky na gynekologie, strašně mě to vždy vynervuje :( Samozřejmě na prohlídku pojedu a i na porodní kurz.

martinie88
12. črc 2020

@zmrzlink Ja rodila 2018 v Rakovniku a bylo to perfekni💗 Komplikace muzou nastat, ale tohle jsem si vyhnala z hlavy a porod by uzasny. Manzel na to jeste ted vzpomina😊

kmarie81
12. črc 2020

Jestli to všechno bude v pohodě, tak v únoru budu rodit ve fn v Plzni - za prvé jsem z Plzně a proč rodit jinde než tam kde je profesionální špičková péče - jak o mě tak hlavně o mimi - fakt nevím. Jen hodně přemýšlím o někom jako je porodní dula, ale až po porodu - něco jako soukromá laktační sestra - přinesla by mi dobrý kureci vývar a a v klidu bychom spolu trénovali přikládá a i třebas koupání, byla by na mě hodná a uklidnila mě a hlavně by na mě nespechala - ale nevím jestli nějaká taková služba se někde vůbec nabízí, nebo jestli je to jen výplod mi fantazie. Vím z vyprávění prakticky všech znamich, že šestinedělí a laktační sestra je ve fakultě tak trochu bolavé misto.

olga_
16. črc 2020

@kmarie81 Hledej tyto služby u nějaké duly, která je zároveň laktační poradkyní.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru